Είναι αυτοκριτικός και σημειώνει με ειλικρίνεια πως δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και υποδεικνύει πως αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί με σύνεση. Υποδεικνύει με νόημα ότι στις επικείμενες Ευρωεκλογές το δίλημμα ενώπιον των Κυπρίων πολιτών είναι ξεκάθαρο: Θέλουν να συνεχιστεί η πορεία με την οποία σταδιακά θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο η κατάσταση, ή θέλουν να ψηφίσουν υπέρ των ΑΚΕΛικών πολιτικών που μας χρεοκόπησαν ως χώρα;
Τονίζει ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ερείπια από τη διακυβέρνηση Χριστόφια πάνω στα οποία προσπαθεί να ξαναβάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Δηλώνει ότι με τις πολιτικές του ΑΚΕΛ η μεσαία τάξη δέχθηκε επίθεση και η εργατική τάξη καταστράφηκε. Κατηγορεί την Αριστερά για μία μόνιμη άρνηση σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προόδου, θέτοντας τροχοπέδη σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης. Προσθέτει δε πως το προκλητικό είναι ότι παρόλο που το ΑΚΕΛ είναι η πλέον συντηρητική πολιτική παράταξη, θέλουν να παρουσιάζονται ως προοδευτικό κόμμα.
– Επιμένετε ακόμα στα ερωτήματα προς το ΑΚΕΛ για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές ή σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έδωσαν; Το ΑΚΕΛ δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε και μάλιστα διατύπωσε τη θέση ότι δεν απαντά, λέει, στα αυτονόητα. Θέλω να αρχίσω και να κλείσω το θέμα, λέγοντας ότι είναι καλοδεχούμενες οι υποψηφιότητες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, καλοδεχούμενη και η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική ερμηνεία στο ζήτημα. Οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίζουν διά της υποψηφιότητας ή της συμμετοχής τους στις Ευρωεκλογές την Κυπριακή Δημοκρατία και παραγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Σε αυτό ζητήσαμε από το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Δεν απάντησε και δεν θ’ απαντήσει. Γιατί; Διότι, λέει, δεν απαντά στα αυτονόητα. Αν δεν είναι υπεκφυγή αυτό, τότε τι είναι;
– Η συμμετοχή δεν συνιστά αναγνώριση; Ακριβώς αυτό το απλό είναι που λέμε εμείς ως πολιτικό συμπέρασμα. Τους ρωτήσαμε εάν και η δική τους πολιτική ερμηνεία είναι ότι οι Τ/κ υποψήφιοι και ψηφοφόροι αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και παραγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Δεν απάντησαν.
– Η Καίτη Κληρίδου διαχώρισε τη θέση της και με το Προεδρικό και με την Πινδάρου σε σχέση με την υποψηφιότητα Νιαζί. Πώς το σχολιάζετε; Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις της Καίτης Κληρίδου. Ουδέποτε ο ΔΗΣΥ αμφισβήτησε τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Εφόσον εμείς, λοιπόν, δεν παραγνωρίσαμε τον πατριωτισμό οποιουδήποτε, από την άλλη δεν θα δεχθούμε και μαθήματα πατριωτισμού, ειδικά από το ΑΚΕΛ, που ακόμα και στο Κυπριακό, το κύριο και ουσιαστικό κριτήριο για την οποιαδήποτε απόφαση που παίρνουν, είναι το κόμμα, το οποίο θέτουν υπεράνω της πατρίδας μας.
– Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Φ» ότι υπό άλλες συνθήκες θα θέλατε πολύ να ήταν υποψήφιός σας ο Νιαζί… Θα θέλατε; Ξεκαθάρισα ότι ο ΔΗΣΥ θα έβλεπε θετικά τη συμπερίληψη Τουρκοκυπρίου στο ψηφοδέλτιό του, μετά από τη λύση του Κυπριακού. Στο θέμα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, να μου το θυμηθείτε ότι η δημόσια σύγκρουση που θα επέλθει θα είναι μεταξύ του ΑΚΕΛ και του υποψηφίου του. Κι από την άλλη, το μόνο κόμμα που ήρθε σε σύγκρουση με Τουρκοκύπριο υποψήφιο δεν είναι ο Συναγερμός αλλά το ΑΚΕΛ. Όχι μόνο επιτέθηκε στον Σενέρ Λεβέντ αλλά άφησε και υπονοούμενα για την υποψηφιότητά του.
– Σας κατηγορούν για υιοθέτηση πιο «δεξιάς» γραμμής επικοινωνιακά για να «μαζέψετε» τις διαρροές του κόμματος… Να αποφασίσουν τελικά τι είμαστε. Το ΑΚΕΛ κατηγορεί την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ ότι ευθυνόμαστε για τη μη λύση του Κυπριακού και για το ότι δεν ξεκίνησε εκ νέου ο διάλογος. Μας κατηγορούν και για τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ επειδή θεωρούν ότι δεν είμαστε ευέλικτοι και άρα δεν δώσαμε και περισσότερα. Από την άλλη, τα υπόλοιπα κόμματα, προεξάρχοντος του ΔΗΚΟ, μας κατηγορούν ότι επειδή δώσαμε πολλά εξού και άνοιξε η όρεξη της Τουρκίας. Ο ΔΗΣΥ ήταν πάντα και για το Κυπριακό και για τα θέματα Οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης, εκτός των άκρων. Με μια διαφορά. Απλά και συνειδητά, για έξι χρόνια ανεχόμουν την κριτική γιατί έπρεπε να προστατευτεί η χώρα. Παρεξηγήθηκε όμως αυτή η ανοχή. Το ΑΚΕΛ δικαιούται από το πρωί μέχρι το βράδυ να αφήνει υπονοούμενα για τον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση για τον πατριωτισμό μας. Θα το επαναλάβω. Μας κατηγορούν αυτοί που διαχρονικά όποτε κλήθηκαν να πάρουν απόφαση για το Κυπριακό, έβλεπαν το κόμμα και όχι τον τόπο. Το δήλωσαν πολλάκις. Δικαιούνται επίσης να ισοπεδώνουν τα πάντα σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άντρος: Ο Νιαζί δεν λέει κάτι διαφορετικό από το ΑΚΕΛ
Αυτοί που μας παρέδωσαν μία χρεοκοπημένη χώρα, με ανεργία που πλησίασε το 18% στα μέσα του 2013, ενώ σήμερα είναι στο 7% και με προοπτική πλήρους απασχόλησης σε δύο χρόνια. Και μας ζητούν και τα ρέστα γιατί χτίζουμε από τα ερείπια που μας παρέδωσαν. Επιπρόσθετα ενοχλούνται κιόλας διότι ο ΔΗΣΥ τους απαντά. Ε, ναι. Το είπα και θα το ξαναπώ. Δεν θα αφήσω την Αριστερά να δημιουργήσει ηθικό πλεονέκτημα. Ήταν η μεσαία τάξη που δέχθηκε επίθεση από το ΑΚΕΛ στον τρόπο ζωής της, στην επιχειρηματικότητά της, στην περιουσία της.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αβέρωφ: Μήνυμα πρωτιάς του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές
– Πώς εννοείτε ότι έγινε αυτό; Μέσω των πολιτικών τους όταν κυβερνούσαν αλλά και με τη συμπεριφορά κομματικού ρεβανσισμού τα τελευταία έξι χρόνια. Μιλούν με ένα πάθος ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ποιότητα ζωής κάποιων ανθρώπων. Το αποτέλεσμα; Κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη, διαλύοντας ταυτόχρονα και την εργατική τάξη.
– Με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι που διαλύσατε τη μεσαία τάξη, λέει το ΑΚΕΛ… Αυτό τον τόπο τον κυβέρνησε και το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Όταν ο Συναγερμός κυβέρνησε το 1993-2003 βάλαμε τη χώρα στην Ευρώπη. Κυβέρνησαν το 2008-2013, αύξησαν την ανεργία από το 3% και την πήραν σχεδόν στο 18% και χρεοκόπησαν τη χώρα. Ανέλαβε ο ΔΗΣΥ με τον Νίκο Αναστασιάδη, χτίζουμε την οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μπήκαμε στην επενδυτική βαθμίδα, μειώσαμε στο 7% την ανεργία και ζητούν και τα ρέστα. Βεβαίως και δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα και βεβαίως και δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος απόλυτα. Αλλά η Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο και πρέπει να συνεχίσουμε με αυτή τη σύνεση. Οπότε το δίλημμα είναι: Θέλει ο κόσμος να συνεχίσουμε την πορεία με την οποία σταδιακά θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο η κατάσταση, ή θέλουν να ψηφίσουν υπέρ των ΑΚΕΛικών πολιτικών;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αβέρωφ: Θέλουν ψήφο για να διαλύσουν την ΕΕ
– Η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται. Πέρα από την ομόφωνη καταδίκη από πλευράς Εθνικού Συμβουλίου και τις δηλώσεις στήριξης, πρακτικά δεν βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα… Τι απαντάτε σε αυτό; Υπήρξε πράγματι μία ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά ακούσαμε και πριν και μετά το Εθνικό Συμβούλιο και τη θέση του ΑΚΕΛ και των υπολοίπων. Το ΑΚΕΛ να καταδικάζει και να προχωρά με ένα «αλλά». Από το οποίο βγαίνει ένα συμπέρασμα ότι φταίει ο Αναστασιάδης και οι πολιτικές του, γιατί αποθρασύνθηκε η Τουρκία. Το ΔΗΚΟ από την άλλη, και οι υπόλοιπες δυνάμεις, καταδικάζουν την Τουρκία αλλά λένε ότι αποθρασύνθηκε η Τουρκία γιατί δείξαμε υποχωρητικότητα. Και οι δύο προσεγγίσεις κάνουν ζημιά την ώρα που ζητούμε τη στήριξη της Ευρώπης, όταν σε άλλα επίπεδα κατηγορούν την Ευρώπη από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι εξ αριστερών και οι υπόλοιποι.
Είδατε την ξεκάθαρη δήλωση που έκανε η κ. Μογκερίνι. Μακάρι αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση να υιοθετούνταν από το ΑΚΕΛ και τους υπόλοιπους. Διότι η κ. Μογκερίνι δεν έβαλε «αλλά» στη δήλωσή της, ούτε προσπάθησε να δικαιολογήσει την Τουρκία. Πώς υπηρετούμε τον τόπο; Με το να λέμε αυτά τα πράγματα γινόμαστε συντηρητικοί και με περισσότερες δεξιές πολιτικές; Επαναλαμβάνω. Είχαμε την τοποθέτηση Μογκερίνι. Μακάρι και αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι να είχαν αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση. Το ΑΚΕΛ δεν είναι ικανοποιημένο. Το ίδιο και το ΔΗΚΟ και οι υπόλοιποι. Αλλά τέτοια ξεκάθαρη θέση όπως της Ευρώπης δεν ακούσαμε από κανένα πολιτικό κόμμα εκτός από τον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση.
Το ΑΚΕΛ η πλέον συντηρητική παράταξη
– Υπάρχει μια γενικότερη απογοήτευση στον κόσμο. Ξεκινώντας από το θέμα του Συνεργατισμού, τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία και τον τρόπο χειρισμού κάποιων υποθέσεων κ.λπ. Πώς το σχολιάζετε; Δικαιολογημένος και ο θυμός και η αντίδραση του κόσμου που νιώθει πληγωμένος από την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Η ευθύνη στο να γίνει το κράτος και οι υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές, έγκειται στο πολιτικό σύστημα. Όμως, την ώρα που έχει ανάγκη ο τόπος για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, δεν πρέπει να αξιολογήσουμε και ποιοι είναι αυτοί που προτείνουν τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και ποιοι είναι αυτοί που βάζουν εμπόδια; Το ΑΚΕΛ, όπως και η Αριστερά στην Ευρώπη, έχουν συγκεκριμένες πολιτικές. Όχι στον εκσυγχρονισμό, όχι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στην Ευρώπη. Στα πάντα έμαθαν να λένε ένα μόνιμο «όχι». Και αυτό το οποίο προκαλεί είναι ότι παρουσιάζονται και ως οι προοδευτικοί. Η πλέον συντηρητική παράταξη που υπήρξε ποτέ στον τόπο αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης, να παρουσιάζεται και ως προοδευτική. Μιλούμε για τα συμβαίνοντα στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ποιοι απέρριψαν έξι από τα επτά νομοσχέδια από το πακέτο που κατέθεσε η Κυβέρνηση; Ποιοι άρχισαν από τώρα να λειτουργούν ως τροχοπέδη στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποιοι θα βάλουν αύριο εμπόδια στη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος στον τομέα της Παιδείας; Από τώρα σας λέω, σε όλες τις μεταρρυθμίσεις ανεξαιρέτως, θα υπάρχει ένα τείχος εκ μέρους του ΑΚΕΛ.
Στόχος μας ο Δημοκρατικός Συναγερμός να παραμείνει ισχυρός
– Ποιοι οι εκλογικοί στόχοι του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές; Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Να διατηρήσουμε τις δύο έδρες στην Ευρωβουλή και να παραμείνουμε η πρώτη πολιτική δύναμη στους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους. Δεχόμαστε ένα πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση και ταυτόχρονα, όπως είναι φυσιολογικό, η φθορά της εξουσίας μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης δεν μπορεί να υποτιμάται. Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιό μας η σημερινή Αλληλεγγύη και το παλιό ΕΥΡΩΚΟ, με υποψήφιους στο ψηφοδέλτιό μας, την Ελένη Θεοχάρους και τον Δημήτρη Συλλούρη. Στόχος μας είναι να σταλεί ένα μήνυμα ότι το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου, ο ΔΗΣΥ, παραμένει δυνατός. Θα έχουμε εκλογές στις 26 Μαΐου και ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης σε κρίσιμες συνόδους, που θα λάβουν χώρα αρχές και μέσα Ιουνίου. Αν το αποτέλεσμα είναι να επικρατήσουν στην Κύπρο, είτε οι ευρωσκεπτικιστές είτε αυτοί που έχουν την πολιτική θέση ότι πρέπει να διαλυθεί η Ευρώπη, θα ήθελα να προβληματιστούμε λίγο. Αυτό το μήνυμα από το εκλογικό σώμα θα βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο να είναι πιο πειστική προς τους εταίρους για να λάβουμε τη στήριξη της Ευρώπης; Δηλαδή, την ώρα που ζητούμε τη στήριξη της Ευρώπης να στέλλουμε μήνυμα αντιευρωπαϊσμού στο εσωτερικό;
– Ποιο το μήνυμά σας προς τον κόσμο του ΔΗΣΥ, αλλά και ευρύτερα προς τους πολίτες; Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και η Κυβέρνηση δεν είμαστε αλάθητοι. Λάθη διαπράξαμε. Δεν είναι κανένας τέλειος. Ζητούμε από τον κόσμο τη στήριξή του για να παραμείνει η Κύπρος σε αυτή τη σωστή πορεία διότι οποιοσδήποτε εκτροχιασμός, είτε στο εθνικό ζήτημα, είτε στην οικονομία, θα στοιχίσει πολλά στη χώρα. Για παράδειγμα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ. Έχουμε από τη μια, το ΑΚΕΛ να ζητά να μην ζητήσουμε οποιεσδήποτε κυρώσεις γιατί μπορεί να δυσκολέψει τον διάλογο για το Κυπριακό. Έχουμε τα άλλα κόμματα να ζητούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ζωστούμε τα άρματα. Και είναι εντυπωσιακό: Και οι μεν και οι δε επιτίθενται στον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση, αλλά μεταξύ τους ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αποφεύγουν την παραμικρή αντιπαράθεση. Βρίσκονται σε κοινή πλεύση. Αυτά είναι τα πραγματικά προεκλογικά παιχνίδια. Και σας λέω επίσης ότι και οι δύο γραμμές είναι επιζήμιες. Ποια είναι η θέση του ΔΗΣΥ με την οποία συμφωνούμε με την Κυβέρνηση; Εμείς θεωρούμε ότι και πολιτική στήριξη πρέπει να έχουμε από την Ευρώπη και συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, αλλά πού να αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για επανέναρξη του διαλόγου. Διότι ο διάλογος, όχι υπό το κράτος απειλών, αλλά αν αρθεί η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, από τη μια εξυπηρετεί τον στόχο, την προσπάθεια για επανένωση και από την άλλη, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας. Να προσέξουμε. Η χώρα είναι υπό κίνδυνο και αν δεν είμαστε συνετοί στη διαχείριση, μπορεί να φτάσουμε σε αποσταθεροποίησή της. Η οικονομία στηρίζεται στο αίσθημα ασφάλειας. Άπαξ και τρωθεί αυτό το αίσθημα ασφάλειας, χίλια μύρια κακά έπονται. Καλούμε και την κοινωνία να συναισθανθεί την κρισιμότητα. Καλούμε και το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ούτε να δίνουμε άλλοθι, αλλά ούτε και να στέλλουμε μηνύματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας.
– Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της σύνθεσης του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ; Εμείς ψηφίζουμε Ευρώπη και προχωρούμε. Θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Ως μέλη της ισχυρότερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με ρόλο, με κύρος και αξιοπιστία, διαμορφώνουμε την πορεία της ενωμένης Ευρώπης. Προτείνουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συνυπάρχουν η εμπειρία, η ανανέωση και η κοινωνική διεύρυνση. Ένα ψηφοδέλτιο που τονίζει το δίλημμα αυτών των Ευρωεκλογών: Είτε ψηφίζουμε και προχωρούμε μαζί για μια καλύτερη Ευρώπη είτε μένουμε «κολλημένοι» στις οπισθοδρομικές αντιλήψεις της Αριστεράς και στην αντίδραση και τον θυμό που εκφράζουν οι εθνικιστές.
– Στην ατζέντα της προεκλογικής απουσίαζαν οι θέσεις για την Ευρώπη… Ακούω να λένε διάφοροι ότι δεν συζητήθηκαν ευρωπαϊκά ζητήματα. Ο ΔΗΣΥ είναι το μόνο κόμμα το οποίο φιλοξένησε σχεδόν τη μισή Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο. Από τον υποψήφιό μας για την προεδρία τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ως τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής τον Γιούργκι Κατάινεν. Ήταν επίσης εδώ η Βουλγάρα Επίτροπος Μαρία Γκάμπριελ για τα θέματα ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Ήρθε η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ πριν λίγες μέρες ήρθε εδώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παράλληλα, είχαμε φέρει στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και κάναμε το συνέδριο για την Κύπρο του 2030. Είμαστε οι μόνοι που βάλαμε στην Κύπρο την ευρωπαϊκή ατζέντα. Δυστυχώς όμως, δεν προβάλλονται αυτά τα θέματα, αλλά για αυτό δεν φταίει ο ΔΗΣΥ. Ποιο άλλο κόμμα έκανε έστω και μια δράση που αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα; Οι δικές μας οι θέσεις συνδιαμορφώθηκαν με το ΕΛΚ. Είμαστε ένα κόμμα που έχει δυνατό, ευρωπαϊκό λόγο και διαμορφώνουμε ευρωπαϊκές πολιτικές και μέσω της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.