Αν ήταν διαφορετικά τα πολιτικά δεδομένα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ήθελε πολύ τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, υπογραμμίζει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Επισημαίνει ακόμα ότι είναι προφανής η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος για να μετατοπιστεί η συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία όπως είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Συνεργατισμός αλλά και ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης που αφορά στο στυγερό έγκλημα στο Μιτσερό. Υποδεικνύει δηκτικά προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ υπήρξε σύμβουλος και συνεργάτης τόσο του Γλαύκου Κληρίδη όσο και του Νίκου Αναστασιάδη και μέχρι πρόσφατα τον λιβάνιζαν.

– Ο ΔΗΣΥ θέτει επίμονα προς το ΑΚΕΛ τρία ερωτήματα σε σχέση με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές και διερωτάται γιατί δεν απαντάτε. Η συμμετοχή Τ/Κ στα ψηφοδέλτια συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόρριψη του ψευδοκράτους;

– Είναι προφανές ότι ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Εγώ δεν άκουσα κανένα να διερωτάται για τους λόγους της υποψηφιότητας του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για έναν απλούστατο λόγο. Είμαστε ξεκάθαροι και εμείς και ο ίδιος πού στόχευε και κάτω υπό ποια πολιτικά δεδομένα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Εκείνο που ακούω τον κόσμο να συζητά είναι για τα εγκλήματα και την εγκληματική αμέλεια μιας μερίδας του αστυνομικού σώματος, τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την κατάρρευση του Συνεργατισμού κ.ο.κ. Είναι λοιπόν μια έντεχνη προσπάθεια του κ. Νεοφύτου να μετατοπίσει τη συζήτηση και δεν πρόκειται να του κάνουμε το χατίρι. Εμείς από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι η υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και μιλώντας σε Τουρκοκύπριους έθεσα τις παραμέτρους της υποψηφιότητας και είπα ότι είναι μία πολιτική ενέργεια που γίνεται για να καταρρίψει τον μύθο που λέει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συνεργαστούν. Εμείς θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινής μας πατρίδας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουιτερομαχίες Αβέρωφ – Άντρου με φόντο επιστολή από το 2013

– Το ξεκαθαρίζετε ότι είναι υποψήφιοι της Κυπριακής Δημοκρατίας;

– Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο, το ξέρει και ο κ. Νεοφύτου. Απλώς ψαρεύει σε θολά νερά. Από τη μια θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση και από την άλλη θέλει να υποσκάψει την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος ήταν σύμβουλος και του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη. Τον λιβάνιζαν μέχρι πρόσφατα.

– Δυσφορία εκδηλώνεται ακόμη και από ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τη θέση του υποψηφίου σας για το εμπάργκο, για την εξασφάλιση έγκρισης της υποψηφιότητας από εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος…

– Ο Νιαζί Κιζίγλιουρεκ δεν λέει τίποτε διαφορετικό σε ό,τι αφορά το Κυπριακό από ό,τι λέει το ΑΚΕΛ. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να συνεχίσω τη συζήτηση για την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Είπα δημόσια και σε ελληνοκυπριακό και σε τουρκοκυπριακό κοινό για το ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Εάν ο ΔΗΣΥ θέλει να μάθει ποιο είναι αυτό το πλαίσιο, ας πάρει τις ομιλίες. Εάν θέλει ο κ. Νεοφύτου να του τις στείλω να τις διαβάσει για να καταλάβει. Θέλω όμως να πω το εξής: Ξέρει πολύ καλά ο κ. Νεοφύτου ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και εάν ήταν διαφορετικά τα πολιτικά δεδομένα, θα τον ήθελε πάρα πολύ ο κ. Νεοφύτου να ήταν στο ψηφοδέλτιό του. Επειδή δεν είναι και επειδή νιώθει πίεση λόγω των θέσεων που υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ, συμπεριφέρεται με έναν τρόπο, ο οποίος τον αφήνει εκτεθειμένο. Θα τελειώσουν οι εκλογές και θα πρέπει να ντρέπονται μετά για αυτά που λένε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αντιστρέφει τα πυρά στον ΠτΔ ο Άντρος Κυπριανού

– Ανεξάρτητα από το τι λέει ο ΔΗΣΥ και ο κ. Νεοφύτου είναι κάτι το οποίο αποτελεί απορία και των πολιτών. Γιατί είναι διαφορετική η προεκλογική καμπάνια του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στα κατεχόμενα. Στις ελεύθερες περιοχές δεν υπάρχουν πινακίδες του με το σλόγκαν: «Η φωνή σου στην Ευρώπη»…

– Μα τώρα σοβαρομιλάτε; Κατ’ αρχάς να πω ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεν πάει μόνος του στα κατεχόμενα. Συνοδεύεται από άλλους υποψήφιους του ΑΚΕΛ. Τα ίδια πράγματα που λέμε στις ελεύθερες περιοχές λέμε και στις κατεχόμενες.

– Εννοώ για τη διαφημιστική καμπάνια. Τις ταμπέλες που έχει στις κατεχόμενες περιοχές…

– Τι εννοείτε ότι είναι διαφορετική;

– Δεν υπάρχουν και στις ελεύθερες περιοχές πινακίδες του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που να γράφουν: «Η φωνή σου στην Ευρώπη»…

– Για έναν απλούστατο λόγο. Στην ελληνοκυπριακή κοινότητα κάνουμε συλλογική εκστρατεία. Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα απευθύνεται στους Τουρκοκύπριους. Απ’ εκεί και πέρα το πολιτικό πλαίσιο το έχουμε διαγράψει. Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να συνεχίσω σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα και θέλω να εστιαστούμε σε αυτά που αφορούν το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας και όχι να ασχολούμαι με το πώς ο ΔΗΣΥ θα πάρει κάποιους ψήφους περισσότερους. 

– Γιατί υπάρχει αντίδραση από το ΑΚΕΛ σε σχέση με το αμερικανικό νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο; 

– Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι η διαφωνία μας δεν εδράζεται στο σημείο που λέει ότι θα αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς θεωρούμε ότι παράτυπα και παράλογα τέθηκε αυτό το εμπάργκο για την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι η Τουρκία είναι αυτή που εισέβαλε στην Κύπρο. Με αυτή την έννοια σωστά γίνεται αυτό που γίνεται με την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων. Τα υπόλοιπα όμως που θέλω να πω είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πρώτα και κύρια τι λέει το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά στον οπλισμό; Ότι πρέπει όλος ο οπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ ή ΝΑΤΟϊκές χώρες, σιγά-σιγά να τον ξεφορτωθούμε και να αγοράσουμε άλλο από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ. Συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό; Θα χρειαστούμε μερικά δισεκατομμύρια, τα οποία δεν διαθέτουμε και δεν είναι και προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή. Η προτεραιότητά μας είναι η λύση του Κυπριακού. Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών έλεγαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε διότι δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας αυτό το νομοσχέδιο. Όταν διαβάσει το προσχέδιο του νομοσχεδίου κάποιος θα διαπιστώσει πόσο μεγάλο είναι το ψέμα που είπε η Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στη Ρωσία. Λέει ότι θα πρέπει να καταγραφούν τα ρωσικά συμφέροντα στην Κύπρο και να καταβληθεί προσπάθεια απομάκρυνσής τους. Το άλλο που λέει και πρέπει να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ότι μας βοήθησαν οι ΗΠΑ να διαμορφώσουν στρατηγική για τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών μας έλεγε ότι η Κυβέρνηση ετοίμαζε σχέδιο για τη στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας. Μας ετοίμασαν όμως οι Αμερικανοί. Προσδεθήκαμε δηλαδή πλήρως στο άρμα των Αμερικανών. Η τελευταία παράγραφος είναι πολύ ξεκάθαρη και λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Νατοϊκό πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Με το νομοσχέδιο η Κύπρος δένεται στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και προωθεί τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά η Κυβέρνηση μάς λέει να μην ανησυχούμε διότι το νομοσχέδιο δεν στρέφεται ενάντια στην οποιαδήποτε χώρα… Και νομίζουν ότι τρώει κουτόχορτο η Ρωσία. Αυτά είναι που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας και όχι η υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Παίζουν» με την πόλωση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Θέλουμε ποσοστό πάνω από 26,9%

– Σε δύο εβδομάδες ανοίγουν οι κάλπες. Μέχρι πού φτάνουν οι στόχοι του ΑΚΕΛ; 

– Μας ενδιαφέρει να περάσουμε τα πολιτικά μας μηνύματα και στην Ευρώπη και στην Κύπρο και να αγκαλιαστούν αυτά τα μηνύματα απ’ όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Μας ενδιαφέρει να εκλέξουμε δύο ευρωβουλευτές. Και μας ενδιαφέρει να πάμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά γίνεται. Πάνω από το 26,9% που είχαμε πάρει στις προηγούμενες εκλογές.

– Οι δύο έδρες είναι δεδομένες. Ποιο το στοίχημα σε σχέση με τα ποσοστά του κόμματος; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος;
– Αριθμητικό ποσοστό δεν έχουμε θέσει. Θέλουμε να πάρουμε πιο ψηλά ποσοστά απ’ ό,τι πήραμε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

– Ποιο το μήνυμά σας προς τον κόσμο της Αριστεράς;
– Ο κόσμος της Αριστεράς πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Η προσέγγιση ότι η Ε.Ε. δεν μας αφορά, δεν μας ενδιαφέρει και ότι οι πολιτικές τους δεν είναι καλές και άρα πρέπει να απέχουμε από τη διαδικασία των εκλογών, είναι λανθασμένο και αντιπαραγωγικό. Πρέπει να συμμετάσχουμε για να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα στην Ε.Ε. και σε εκείνους που αυτή τη στιγμή της ηγούνται. Πρέπει να συμμετάσχουμε για να στηρίξουμε εκείνη τη δύναμη που είναι ο εκλογικός συνδυασμός του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, η οποία θα αποτελέσει τη δική μας φωνή και στην Ευρώπη και στην Κύπρο για να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα οποία θέλουμε και να στηλιτεύσουμε όλα αυτά με τα οποία διαφωνούμε. Πρέπει να συμμετάσχουμε και για ένα ακόμα λόγο. Για να μη δώσουμε τη δυνατότητα στην άκρα δεξιά, να ανεβάσει τα εκλογικά της ποσοστά. Έχει τεράστια σημασία να δείξουμε ότι το μέλλον είναι στην Αριστερά και όχι στις φασιστικές δυνάμεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν σχέσεις και με τους νεοναζί στη Γερμανία, αλλά και με τον υπόκοσμο στην Κύπρο.

Ερωτήματα για την παύση του αρχηγού της Αστυνομίας 

– Τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε και ο Αρχηγός παύθηκε, όπως ζητούσατε… Γιατί δεν σας ικανοποιεί αυτό; 

– Έλεγε ο κ. Νεοφύτου ότι φώναζαν να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα που παραιτήθηκε διαμαρτύρονται γιατί παραιτήθηκε. Ξέρετε αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να παραπλανείς την κοινή γνώμη. Παρόλο που του απάντησα επιμένει και πάλι να διαστρεβλώνει τη θέση μας. Είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί ο κ. Νικολάου. Δεν δεχόμαστε όμως να μας κοροϊδεύουν ότι το έπραξε για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Το έπραξε 19 μέρες μετά, όταν υπήρξε λαϊκή κατακραυγή και όταν και από το ίδιο του το κόμμα απαιτήθηκε η παραίτησή του. Γι’ αυτό και το να μας εμπλέκουν τα εγκώμια της διαχρονικής πολιτικής ευθιξίας του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι εμπαιγμός της νοημοσύνης μας και είναι αυτό που στηλιτεύσαμε. Εάν δεν το καταλαβαίνει ή αν δεν θέλει να το καταλάβει ο κ. Νεοφύτου είναι δικό του πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τον Αρχηγό, λυπάμαι ειλικρινά διότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε το θέμα, στέλλει πολύ λανθασμένα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία. Μέχρι τέλος επιμένει ότι περίπου αναγέννησε το αστυνομικό Σώμα. Μα ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στο αστυνομικό Σώμα. Είναι πάρα πολύ άσχημη η κατάσταση και αυτό το λέω για μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι διεφθαρμένοι και για τους υπόλοιπους, οι οποίοι νιώθουν ότι αδικούνται για τον τρόπο με τον οποίο διοικήθηκε η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια. Όμως το χειρότερο είναι ότι ο κ. Χρυσοστόμου δεν παραιτήθηκε και ουσιαστικά διεκδίκησε την παύση του από τον Πρόεδρο για να πάρει ψηλές αποζημιώσεις.

– Υπονοείτε ότι μπορεί να υπήρξε συνεννόηση;
– Δεν ξέρω. Αλλά δικαιολογημένα πολύς κόσμος διερωτάται εάν αυτό το πράγμα ήταν μία συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου και του Αρχηγού.

Πολιτικά επικίνδυνη η Κυβέρνηση Αναστασιάδη

– Πολιτικά επκίνδυνη η θέση του ΑΚΕΛ να ζητά ευθύνες από τον Πρόεδρο για την επιθετικότητα της Τουρκίας, λέει η Κυβέρνηση. Θεωρείτε υπεύθυνη την Κυβέρνηση για την παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ;

– Πολιτικά επικίνδυνη είναι η Κυβέρνηση με τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική αλληλουχία. Όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, το ΑΚΕΛ από τότε μέχρι σήμερα προειδοποιεί για τρία πράγματα: Πρώτον, ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο οποίο μπήκαμε μαζί με το φλερτ με τις λεγόμενες νέες ιδέες μεταξύ των οποίων ήταν και η λύση δύο κρατών, από τη μια έστελλε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό στη βάση της Ομοσπονδίας και από την άλλη έστελλε το μήνυμα ότι πρέπει να επιλέξουμε λύση δύο κρατών. Διχοτόμηση δηλαδή. Αυτό ο κ. Αναστασιάδης το συζήτησε με πάρα πολλούς και μας διαβίβασαν τις συζητήσεις τους. Το δεύτερο για το οποίο προειδοποιούσαμε ήταν το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, με επιμονή των ΗΠΑ. Τονίζαμε και προειδοποιούσαμε ότι αν φύγει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, πρώτα και κύρια το 3% των εδαφών που αποτελούν τη νεκρή ζώνη θα καταληφθούν από τα τουρκικά στρατεύματα και εν συνεχεία θα βρεθούμε σε μια ευθεία αντιπαράθεση με τα τουρκικά στρατεύματα με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί. Το τρίτο για το οποίο προειδοποιούσαμε, ήταν αυτό για το οποίο συζητούμε σήμερα. Εδώ και δύο χρόνια, λέγαμε στον κ. Αναστασιάδη ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να προβεί σε προκλήσεις στην ΑΟΖ μας. Ρωτούσαμε, πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο. Μας απαντούσε η Κυβέρνηση και μέχρι και πολύ πρόσφατα μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών μας είπε, απαντώντας σε δική μου τοποθέτηση τον Φεβράρη του 2019, ότι έχουμε λάβει ως κράτος όλα τα μέτρα για να μην μπορέσει η Τουρκία να προκαλέσει. Μας έλεγαν ότι είχαν θωρακίσει την ΑΟΖ μας με τις στρατιωτικές συνεργασίες που έκαναν, με την αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ. Αυτές ήταν οι απαντήσεις τους εδώ και δύο χρόνια στις ανησυχίες που διατυπώναμε. Η Τουρκία σήμερα προκαλεί. Παράνομα, με τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο. Παραβιάζει το δίκαιο των θαλασσών με αυτό το οποίο έκανε, και ως παράνομη δραστηριότητα πρέπει να καταγγελθεί παντού. Πολύ καλά κάνει η Κυβέρνηση που το καταγγέλλει. Δεν είναι όμως αυτό που συζητούμε. Δεν είναι εδώ που ασκούμε κριτική, αλλά στο γεγονός ότι ενώ εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να προβλέψει τι θα συνέβαινε, δεν το πρόβλεψε. Αντιθέτως, μας έλεγε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

– Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι προέβλεψε τις κινήσεις της Τουρκίας και προέβη σε διάφορα διαβήματα. Εξ ου και η αντίδραση που υπήρξε …
– Θα έρθω και στην έντονη αντίδραση. Μας έλεγε η Κυβέρνηση ότι θωράκισε την κυπριακή ΑΟΖ. Είναι καταγεγραμμένες οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη. Μάλιστα έλεγε ότι δεν θα πει δημόσια ποια μέτρα λαμβάνονται, αλλά καθησύχαζε τον κόσμο. Πώς προέβλεψαν τις προκλήσεις; Είναι για αυτό που ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση. Έπρεπε να προβλέψει και να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική.

– Υπήρξαν όμως αντιδράσεις στις τουρκικές προκλήσεις…
– Λέει ο Πρόεδρος ότι υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις. Από ποιους; Κατ’ αρχάς ισχυρές αντιδράσεις για εμάς είναι αυτές που φέρνουν αποτελέσματα. Όταν το 2010 ο Δημήτρης Χριστόφιας προχώρησε με τις γεωτρήσεις και απειλούσε τότε η Τουρκία ότι θα έστελνε το «Σισμίκ», υπήρξε ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν τα τουρκικά πλοία στα λιμάνια. Σήμερα, όχι απλά ήρθε το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο, αλλά έρχεται και δεύτερο. Μετά από τις «ισχυρές αντιδράσεις» έρχεται δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή. Ας δούμε όμως και πώς αντέδρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Με έναν τρόπο, όπως λέγεται από πολλούς, ουδέτερο. Αυτό είναι σε συνάρτηση με τη στάση που τηρήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, στις οποίες βάλαμε όλα μας τα αβγά και θριαμβολογούσαμε για την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην τριμερή του Ισραήλ, τι είπε; Ότι ανησυχεί για την πρόκληση σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί ως ΑΟΖ της. Αυτό είναι σθεναρή αντίδραση; Εάν έτσι αντιλαμβάνονται τη σθεναρή αντίδραση οι κυβερνώντες, τότε λυπάμαι. Έρχομαι και στην ουσία. Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι οι εξελίξεις προκάλεσαν δύο προβλήματα και το κάθε τι πρέπει να το κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είπαμε ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο με διαπραγματεύσεις και άρα όταν δεν υπάρχουν δεν θα λυθεί. Εάν κάποιοι δεν ανησυχούν επειδή δεν δημιουργούνται οι συνθήκες για να λυθεί το Κυπριακό είναι δικαίωμά τους. Εμείς ανησυχούμε πολύ διότι η εναλλακτική επιλογή είναι η διχοτόμηση. Το δεύτερο, δημιουργεί η Τουρκία νέα τετελεσμένα στην ΑΟΖ μας και δυστυχώς φαίνεται ότι κανένας δεν πρόκειται να τη σταματήσει. Ως εκ τούτου, εμείς την Κυβέρνηση την κρίνουμε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα αυτό είναι. 

Απαιτείται πρόταση προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

– Τι έπρεπε δηλαδή να κάνει η Κυβέρνηση;

– Έπρεπε να αναλάβει συνεχείς πρωτοβουλίες για να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Η Κυβέρνηση αναλώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Έλεγε ότι θέλει να συνεχίσει από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά στην πράξη έκανε ακριβώς το αντίθετο. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι κατέθεσε δύο προτάσεις, η μία για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και η άλλη για κοινοβουλευτική δημοκρατία, που και οι δύο είτε προνοούνται από το πλαίσιο Γκουτέρες είτε το αμφισβητούν. Ως εκ τούτου δεν έπεισε τον ΓΓ του ΟΗΕ και δεν είναι τυχαίο που στην τελευταία του έκθεση λέει ότι παρόλο που όλοι δηλώνουν ότι θέλουν να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δεν επανήρχισαν οι διαπραγματεύσεις.

– Σήμερα όμως τι πρέπει να γίνει;

– Κατά την άποψή μας πρέπει ο Πρόεδρος να πάρει μιαν ειλικρινή, συνολική πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Να δηλώσει έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που μείναμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, να δηλώσει ότι δεν δέχεται χρονοδιαγράμματα και ότι μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό σε σύντομο χρονικό διάστημα και να δεσμευτεί για ειλικρινείς προσπάθειες, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.