Τρεις λόγους επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, με την οποία του ανακοίνωνε την παύση του, η οποία ακολουθεί την προχθεσινή παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για λόγους ευθιξίας.
 
Ο Αρχηγός του Σώματος επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να μην παραιτείται και το ανακοίνωσε χθες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην κατ’ ιδία συνάντησή τους. Η απόφαση ωστόσο για την αποχώρησή του ήταν ειλημμένη από την προηγούμενη, στη βάση της αρχής ότι εφόσον ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας παραιτήθηκε για κάτι που δεν ευθυνόταν, θα έπρεπε να φύγει και ο Αρχηγός Αστυνομίας. Στην επιστολή παύσης του Αρχηγού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι έλαβε υπόψη:
  • Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία.
  • Την Αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα των πράξεων ή παραλείψεων υφισταμένων του.
  • Την διά λόγους πολιτικής ευθυξίας παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
 
Στη ίδια επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το έργο που έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της θητεία τους ο κ. Χρυσοστόμου, τον οποίον και ευχαριστεί, ενώ θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του την ερχόμενη Τρίτη. 
 
Πριν την επίδοση της επιστολής, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχηγός Αστυνομίας είχαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία ο κ. Χρυσοστόμου ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με το ανακριτικό έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή και τις διοικητικές έρευνες για τις δολοφονίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών. Εξερχόμενος του Προεδρικού και ερωτηθείς αν υπέβαλε την παραίτησή του, αρκέστηκε να υποδείξει πως «θα ενημερωθείτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του». Η συνάντηση των δύο έγινε χωρίς την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μετέβη αργότερα στο Προεδρικό και βρέθηκε για λίγα λεπτά σε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Αρχηγός ήταν ανένδοτος στο να παραιτηθεί γιατί όπως ανέφερε δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ενώ ένας άλλος λόγος που δεν υπέβαλε παραίτηση και παύθηκε, είναι για να μελετήσει το ενδεχόμενο να στραφεί εναντίον της απόφασης δικαστικώς. 
 
 
Μετά την εξέλιξη αυτή, άρχισε η σεναριολογία για τη διαδοχή του Αρχηγού για πρόσωπα που βρίσκονται εντός της ιεραρχίας ή και εκτός Σώματος. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και δεν αποκλείεται ο αντικαταστάτης του κ. Χρυσοστόμου να είναι ο νυν υπαρχηγός Κύπρος Μιχαηλίδης ο οποίος αφυπηρετεί αρχές του 2020.
 
Ο νυν Αρχηγός είναι ο τέταρτος στη σειρά που αποχωρεί χωρίς να λήξει η θητεία του. Προηγήθηκε η παύση του Αρχηγού Μιχαήλ Παπαγεωργίου λόγω των επεισοδίων κατά του Ταλάτ στη Λεμεσό το 2014. Μάλιστα η επιστολή παύσης του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν σε πολύ διαφορετικό ύφος από τη χθεσινή προς τον κ. Χρυσοστόμου, αφού σ’ αυτήν επιρρίπτονταν ευθύνες για τα επεισόδια σε βάρος του Τ/κ πολιτικού.
 
Πριν την παύση Παπαγεωργίου είχε προηγηθεί η παραίτηση του τότε Αρχηγού Αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα, λόγω της απόδρασης του Αντώνη Προκοπίου Κίτα. Παραίτηση από τη θέση του είχε υποβάλει και ο Ανδρέας Αγγελίδης που είχε διοριστεί από την Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη μετά την παραίτηση του Νίκου Κόση από υπουργός Δικαιοσύνης λόγω των διαφορών που υπήρχαν μεταξύ τους. 
 
Στο μεταξύ, για τον αντικαταστάτη του Ιωνά Νικολάου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, ενώ οργιάζει η σεναριολογία. Ο αποχωρών υπουργός Δικαιοσύνης θα παραμείνει στη θέση του μέχρι και το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να καταθέσει τη δέσμη νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, αν αυτά είναι έτοιμα. Κι αυτό επειδή η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Greco για το θέμα. Αν αυτό αφηνόταν στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, ίσως να πήγαινε σε βάθος χρόνου, κάτι που δεν επιθυμεί η Κυβέρνηση.

Με δορυφόρο οι έρευνες στη λίμνη

Με τη βοήθεια δορυφόρου και τη συνδρομή του Κτηματολογίου θα αρχίσουν σήμερα οι έρευνες στην Κόκκινη λίμνη με τη χρήση υπερσύγχρονου σόναρ, προς εντοπισμό δύο βαλιτσών που περιέχουν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου.

Οι έρευνες σταμάτησαν χθες το μεσημέρι χωρίς αποτέλεσμα, εν αναμονή της έλευσης του σόναρ το οποίο αρχικά θα χρησιμοποιηθεί στην Κόκκινη λίμνη, στην οποία καθ’ υπόδειξη του 35χρονου ύποπτου, Νίκου Μεταξά, έχει πετάξει τα πτώματα δύο γυναικών και ενός παιδιού. Ήδη έχει ανασυρθεί το ένα πτώμα σε βαλίτσα και αναζητούνται τα άλλα δύο. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», για να τεθεί σε λειτουργία το μηχάνημα, θα πρέπει πρώτα να γίνει μια σημαντική προεργασία. Ήδη από χθες λειτουργοί του Τμήματος Χωρομετρίας και Κτηματολογίου πήγαν στην περιοχή και άρχισαν τη χαρτογράφηση, ενώ σήμερα κλήθηκε και η Cyta ώστε με την απ’ ευθείας σύνδεση με δορυφόρο να παρέχει Wifi στο σόναρ, ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Το μηχάνημα θα φορτωθεί σε βάρκα και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή θα σκανάρει τον βυθό. Για κάθε αντικείμενο που εντοπίζεται και μοιάζει με βαλίτσα, τότε θα καταδύεται δύτης προς αναζήτησή του. 

Μετά που θα τελειώσει το έργο του από την Κόκκινη λίμνη αυτό θα μεταφερθεί στη λίμνη Ξυλιάτου προς αναζήτηση της σορού της 6χρονης κόρης της Μαρί Ρόουζ, Σιέρρα, του πρώτου θύματος που ανασύρθηκε από το φρεάτιο Μιτσερού.

Χθες, εξάλλου, ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που ανασύρθηκε από το φρεάτιο και διαπιστώθηκε πως ανήκει στην Αριάν Μπαλάνας από τις Φιλιππίνες. 

Η Νομική Υπηρεσία για δολοφονίες

Χθες η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα ότι γνώριζε για τις περιπτώσεις των εξαφανισμένων γυναικών. Όπως αναφέρει, οι εκάστοτε οδηγίες που είχαν δοθεί από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις διερευνώμενες υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων που αποστάλθηκαν από την Αστυνομία, ήταν οι ενδεδειγμένες. Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι σε 3 περιπτώσεις εξαφανισμένων γυναικών δεν είχε ζητηθεί οποιαδήποτε νομική γνώμη ή λήψη διαβήματος στο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια των ανακριτικών ερευνών.

Η πρώτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στις 21.3.17 στη Νομική Υπηρεσία, και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή γυναίκα και τη θυγατέρα της, που είχε γίνει στις 3.10.16 (περίπτωση γυναίκας από τη Ρουμανία). Όπως αναφερόταν, ήταν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να διαμένουν στα κατεχόμενα και γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί ως Μ.Α.Φ.Υ. (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση) συνεχιζομένων των ερευνών. Η δεύτερη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί μετά 2 σχεδόν χρόνια, στις 18.1.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή, και τη θυγατέρα της που είχε γίνει στις 5.5.2018 (αφορούσε την περίπτωση της Μαρί Ρόουζ). Αφού αναφερόταν το εκτενές ανακριτικό έργο που είχε διενεργηθεί και από το οποίο δεν προέκυπτε υπόνοια για εγκληματική ενέργεια, γινόταν εισήγηση όπως στο στάδιο εκείνο η υπόθεση ταξινομηθεί και σε περίπτωση που προέκυπτε οτιδήποτε πρόσθετο, οι εξετάσεις να συνεχίζονταν. Ενόψει τούτων, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.

Η τρίτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία την 22.2.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή που είχε γίνει στις 15.12.2017 (περίπτωση Μαρικάρ Βαλτέζ), με την εισήγηση όπως ταξινομηθεί ως μη Αστυνομικής Φύσης Υπόθεση.