Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον εξακριβωμένα και εμπορεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να κρύβει και άλλες μεγάλες ποσότητες.

Σημειώνει ακόμα ότι στο επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες και νέες ερευνητικές και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, όχι μόνο στο οικόπεδο 10 αλλά και σε άλλα.

Επιβεβαιώνει  ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συμφωνία για το οικόπεδο 7, υπογραμμίζοντας ότι πολύ ισχυρές διεθνείς εταιρείες και συμφέροντα συγκλίνουν μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρεται και στη συμφωνία συνεργασίας με τη Γαλλία για την οποία σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προδρόμου: Νέες ιδέες προς διευκόλυνση της διαδικασίας

– Τα αποτελέσματα στο τεμάχιο 10 σκόρπισαν αισιοδοξία. Πότε αναμένουμε εξελίξεις και νέες ανακοινώσεις με την ΑΟΖ; H ExxonMobil εξέφρασε πρόθεση για επέκταση της παρουσίας της στην Κύπρο, ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το 7 και 8 με τη γαλλική TOTAL…

– Πέραν της μεγαλύτερης ή μικρότερης αισιοδοξίας, το γεγονός είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον εξακριβωμένα και εμπορεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πράγματι σημαντικές ενδείξεις ότι η κυπριακή Α.Ο.Ζ. μπορεί να κρύβει και άλλες, ίσως μεγάλες, ποσότητες. Είναι προγραμματισμένες και θα γίνουν στο επόμενο διάστημα και άλλες ερευνητικές και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τόσο στο συγκεκριμένο τεμάχιο όπου έγινε η τελευταία ανακάλυψη όσο και σε άλλα. Επομένως και εμπεδώνεται η παρουσία και δραστηριότητα της ExxonMobil στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι αλήθεια ότι και η ΤΟΤAL εκδηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και για άλλες συνεργασίες μεταξύ εταιρειών. Πράγματι, βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια συμφωνία και για το «τεμάχιο 7» και γενικότερα η εικόνα είναι ότι με συγκροτημένο τρόπο πολύ ισχυρές διεθνείς εταιρείες και συμφέροντα συγκλίνουν μέσα στην Α.Ο.Ζ. της χώρας μας. 

– Πού βρίσκονται οι διεργασίες με τη Γαλλία σε σχέση με την αμυντική συνεργασία στα πλαίσια της PESCO; Να αναμένουμε σύντομα ανακοινώσεις;

– Η στενή σχέση της Κύπρου με τη Γαλλία πηγαίνει αρκετά πίσω στον χρόνο. Όπως και ειδικότερα η αμυντική συνεργασία δεν είναι σημερινή μόνο. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι αποκτά μια διαφορετική συγκρότηση τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της υπό διαμόρφωση ενιαίας αμυντικής πολιτικής, όσο και εντασσόμενη στα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα όπως αποκρυσταλλώνονται στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως ακριβώς το είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με το τέλος της Συνόδου Κορυφής MED-7 πρόκειται για ένα «στρατηγικό δεσμό» ο οποίος, με την Κύπρο να λειτουργεί ως λειτουργικός σταθμός για το αεροναυτικό σύστημα πέριξ του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, εγγράφεται και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αμυντικού σχεδίου. Και στο πλαίσιο της PESCO και στο πλαίσιο της διμερούς γαλλο-κυπριακής σχέσης η συνεργασία αυτή την εποχή αναβαθμίζεται και, πράγματι, στο επόμενο διάστημα θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις. 

– Μετά τη σύνοδο της Ιερουσαλήμ, να αναμένουμε και άλλες παρουσίες σε τριμερείς της περιοχής;

– Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί πράγματι την καλύτερη απόδειξη για την αναγνώριση της αξίας και τις επιχειρησιακές δυνατότητες σε όρους ασφάλειας και σταθερότητας της τριμερούς. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει από τη Γαλλία για την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Έχουμε και το τετραμερές σχήμα με την Ιταλία όσον αφορά στη μελέτη για τον ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αγωγό EastMed.  Ενδιαφέρον επίσης επιδεικνύεται και από άλλες γειτονικές αραβικές χώρες. Τέτοια είναι η περίπτωση για τη σημερινή τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας και Ιορδανίας, όπου μπορεί να διευρυνθεί σε υπουργικό επίπεδο αρχικά. Είναι ακριβώς αυτό που εννοούσαμε λέγοντας ότι οι τριμερείς αποτελούν υπόδειγμα συνεργασίας. Όπως επίσης ήταν αλήθεια εκείνο που από την αρχή διακηρύχθηκε, ότι δηλαδή είναι ανοικτές και σε άλλα κράτη. Γίνεται δηλαδή συγκεκριμένη η ιδιότητα της Κύπρου ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο, με την αμφίδρομη λογική ότι από τη μια μπορεί να συνδεθούν και άλλοι εταίροι μας από την Ε.Ε., αλλά και να βρίσκουν οι φιλικές χώρες της γειτονιάς μας καλύτερο δίαυλο προς τον χώρο της Ε.Ε. μέσω της σχέσης με την Κύπρο. Ένα χαρακτηριστικό και πραγματικά πολύ σημαντικό παράδειγμα είναι ο πρωτοβουλιακός ρόλος που έπαιξε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς την πρόσφατη Σύνοδο Ε.Ε.-Αραβικών Κρατών στο Σαρμ Ελ Σέικ. 

– «Καυτό» ζήτημα για την Οικονομία, η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Έχει καταλήξει στη λύση η Κυβέρνηση;

– Όπως είναι γνωστό, σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία θα εφεσιβληθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, όπως ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε ο Πρόεδρος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μελετάται το ενδεχόμενο τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, ενώ ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών να μελετήσει, εάν και εφ’ όσον τυχόν χρειασθεί, κάποια ισοδύναμα μέτρα. Ο γνώμονας για τις κινήσεις της Κυβέρνησης είναι διπλός. Από τη μια να μη διασαλευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσες προσπάθειες στήριξε τα προηγούμενα χρόνια ολόκληρος ο κυπριακός λαός και από την άλλη να διαφυλαχθεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας. Διότι φαντάζομαι ότι και εσείς είστε κοινωνοί των έντονων και δικαιολογημένων νομίζω διαμαρτυριών από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που θέτει το ερώτημα γιατί να εξαιρεθεί από τη συλλογική προσπάθεια μια συγκεκριμένη μερίδα πολιτών. Υπογραμμίζοντας ότι ήδη είχε αποφασιστεί η σταδιακή αποκατάσταση στις απολαβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, μπορούμε να καταλάβουμε τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στον ιδιωτικό τομέα που είχαν πληγεί ακόμα και πριν τη συμφωνία και εφαρμογή του Προγράμματος που δεν θα δουν να αποζημιώνονται συγκεκριμένα είτε για χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν είτε για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που παρέμειναν στην ανεργία, πολλές φορές για παρατεταμένο διάστημα. Χωρίς να μιλήσουμε για καταθέτες ή πολλούς μικρομετόχους τραπεζών που υπέστησαν πλήγμα…

– Χρειάζεται συναίνεση και στήριξη από πλευράς αντιπολίτευσης. Το ΔΗΚΟ επιμένει να διασυνδέει το θέμα με παραίτηση ή παύση Χάρη Γεωργιάδη. Πώς το σχολιάζετε;

– Πρώτα για τον υπουργό. Νομίζω τα πραγματικά γεγονότα είναι συγκεκριμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ποιο πράγμα κρίνεται; Το ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα που λειτουργούσε με κρατικά κεφάλαια επειδή ο Συνεργατισμός είχε καταρρεύσει και ουσιαστικά διαλυθεί το 2012-13, έφτασε τελικά το 2018 στην αναγκαστική απόφαση συγχώνευσης-απορρόφησης στην Ελληνική Τράπεζα. Γιατί συνέβηκε αυτό; Εξαιτίας του ασήκωτου βάρους περίπου επτά δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και του γεγονότος ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ήρθε το 2018 και διέκοψε την προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων κεφαλαίων που χρειάζονταν. Τη διέκοψε εξαιτίας ακριβώς του μεγέθους των επτά δισ. τα οποία και στο εξής αξιολογούσε ως έχοντα πρακτικά μηδενική αξία. Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση για συγχώνευση ήταν σωτήρια για περίπου δέκα δισεκατομμύρια καταθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον ενιαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο, οι καταθέσεις, δηλαδή οι αποταμιεύσεις αρκετών δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, θα κινδύνευαν. 

Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν νομίζω καθαρή: ευθύνεται ο υπουργός Οικονομικών για τα επτά δισεκατομμύρια δάνεια; Μα αφού η ίδια η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής δείχνει πως όχι. Αυτά είχαν παραχωρηθεί, με συχνά εξωφρενικές διαδικασίες, στην προηγούμενη περίοδο, πριν την υποχρεωτική κρατικοποίηση το 2013 και το τέλος του Συνεργατισμού. Μήπως όμως ευθύνεται ο υπουργός για το ότι στην τελευταία τετραετία δεν κατέστη δυνατό να περιοριστεί περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων, δηλαδή να εισπραχθούν δάνεια; Και εδώ η ίδια η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής δίνει καθαρή απάντηση. Ο λόγος ήταν πρώτον ότι επρόκειτο συχνά για πολύ κακά δάνεια, με ελλιπείς εξασφαλίσεις και μειωμένη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεωστών και δεύτερο το νομοθετικό-ρυθμιστικό πλαίσιο, μέσα από τη γνωστή προσπάθεια να προστατευτεί η κατοικία. Επιπλέον, είναι καλά γνωστό πως ούτε και οι άλλες τράπεζες τα είχαν γενικά καταφέρει καλύτερα από τη Συνεργατική με τα μη εξυπηρετούμενα.

Πώς και γιατί λοιπόν να παραιτηθεί ή να παυθεί ο υπουργός, διερωτήθηκε δημόσια ο Πρόεδρος. Βεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως αν τυχόν ο υπουργός έφερε την ευθύνη για την παραχώρηση τέτοιων δανείων σε έκταση τουλάχιστον επτά δισ., θα τον είχε αποπέμψει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν έντονα για παραίτηση, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποδεικνύονται εξίσου λαλίστατα σχετικά με τις ευθύνες που καταλογίζει η ίδια η Επιτροπή στα ίδια τα πολιτικά κόμματα για την καθαυτή κατάρρευση του Συνεργατισμού που τον έφερε στην ανάγκη η προηγούμενη Κυβέρνηση να τον βάλει στο πρόγραμμα της Τρόικας και να τον μετατρέψει σε κρατική τράπεζα με πήλινα πόδια. 

ΝΑ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ;

– Ναι, αλλά παραμένει γεγονός ότι το ΔΗΚΟ τουλάχιστον εξαρτά τη στήριξη σε πρόσθετα διορθωτικά μέτρα από το τι θα γίνει με τον υπουργό Οικονομικών. 

– Εν πάση περιπτώσει, άμα αποστασιοποιηθώ όσο γίνεται από τη διχογνωμία που υπάρχει, δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποια λογική μπορεί να εξαρτηθούν μέτρα που θα είναι απαραίτητα για τη σταθερότητα της οικονομίας, δηλαδή για το συμφέρον του συνόλου των πολιτών και αναλογικά περισσότερο των μικρομεσαίων, από το τι θα γίνει με τον υπουργό. Νομίζω ότι πέραν της διαμετρικά διαφορετικής άποψης, που πρέπει να είναι και είναι σεβαστή, είναι άλλο θέμα το τι μπορεί να είναι απαραίτητο για την οικονομία, την αίσθηση δικαίου και την κοινωνία ευρύτερα. Έχει λογική να θυματοποιηθεί η σταθερότητα στην οικονομία επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να φύγει ο υπουργός; 
 

Έγκλημα η σπερμολογία για τις τράπεζες

– Φήμες κάνουν λόγο για νέα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Οι απλές διαβεβαιώσεις αντιλαμβάνεστε ότι κατάντησαν ανέκδοτο… Ο κόσμος θέλει πράξεις για να πειστεί ότι δεν θα ξαναβρεθούμε στα τάρταρα.

– Μαύρο ανέκδοτο, για να μην πω κοινωνικό έγκλημα, είναι οι φήμες και η σπερμολογία. Ειδικά σήμερα, μετά που όχι πολύ καιρό πριν η Κύπρος έχει πληρώσει ακριβά τέτοιες φήμες. Δείτε τι έγινε με τη Συνεργατική Τράπεζα τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Υπήρχε καμιά δικαιολογία στις φήμες; Κινδύνευαν πράγματι οι καταθέσεις και έκαναν τους ανθρώπους να πηγαίνουν να αποσύρουν μαζικά, επιβαρύνοντας την τράπεζα με δισεκατομμύρια; Μήπως έχασε έστω και ένας καταθέτης έστω και ένα ευρώ; Ειδικά στην Κύπρο θα έπρεπε να είχαμε διδαχτεί και να αποφεύγουμε τέτοιους παροξυσμούς. Αλλά εκεί που το πράγμα είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο είναι όταν πολιτικά πρόσωπα και κομματικοί αξιωματούχοι παίζουν ένα τόσο άσχημο παιχνίδι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Και δυστυχώς όχι μόνο τότε, αλλά και σήμερα ακούσαμε απολύτως αδικαιολόγητες δηλώσεις και νύξεις από πολιτικά πρόσωπα.

Είναι γνωστό ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και αυτό αντανακλάται και μέσα από την πολύ αυστηρή κρίση των Οίκων Αξιολόγησης. Όπως επίσης είναι γνωστό και από τις εκθέσεις όχι μόνο αυτών των οίκων αλλά και άλλων θεσμικών αξιολογητών, είτε είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν είτε το ΔΝΤ, παραμένουν αδυναμίες στο σύστημά μας. Είναι τα πολύ γνωστά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αμαρτίες του παρελθόντος. Είναι όμως αδυναμίες που σταδιακά αντιμετωπίζονται και δεν δικαιολογούν την ανεύθυνη φημολογία.