Tα τελευταία χρόνια η κοινότητα Παρεκκλησιάς γνωρίζει μια έντονη οικιστική και άλλη ανάπτυξη χωρίς όμως η κληρονομιά και η ιστορία της να χάνεται στη λήθη της σύγχρονης ζωής.
Η Παρεκκλησιά, που αναπτύσσεται ραγδαία, βρίσκεται δώδεκα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Λεμεσού. Η γεωγραφική της θέση, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, και η εγγύτητά της με τη Λεμεσό χωρίς την απώλεια του αγροτικού και παραδοσιακού της χαρακτήρα, καθιστούν την Παρεκκλησιά ως μια από τις καλύτερες περιοχές της Κύπρου.
Πάγιο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Παρεκκλησιάς, προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ήταν και είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση διαφόρων έργων υποδομής, τα οποία θα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τους 4.000 χιλιάδες κατοίκους ντόπιους και ξένους –Βρετανούς, Ρώσους και Γερμανούς– που διαμένουν σήμερα στην κοινότητα Παρεκκλησιάς. Και αποτελεί πραγματική πρόκληση το γεγονός ότι κάποια έργα για την περιοχή σχεδιάζονται για σειρά ετών, «τροχοδρομούνται», αλλά σχεδόν σπάνια υλοποιούνται.
Παρόλο ότι έχουν γίνει κάποια έργα τα τελευταία χρόνια, εντούτοις υπάρχουν και πολλά άλλα που παραμένουν στα «παχιά» λόγια, στις διαβεβαιώσεις και στις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων ενώ η έναρξη της υλοποίησής τους καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Oι τοπικοί παράγοντες αισθάνονται πικρία λόγω αυτής της κατάστασης.
Έργα που έχουν αποφασιστεί προ πολλού, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης Παρεκκλησιάς, Σωκράτης Παύλου, και είναι αναγκαία για την παραπέρα ανάπτυξή της, καθυστερούν να πραγματοποιηθούν, γεγονός που έχει προκαλέσει επανειλημμένα τις έντονες αντιδράσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου. «Φτάνει πια η αδιαφορία και η άνευ προηγούμενου κοροϊδία που αντιμετωπίζουμε εκ μέρους των αρμοδίων», δήλωσε ο κοινοτάρχης, τονίζοντας ότι «η κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί περαιτέρω εμπαιγμό».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγανάκτησαν οι κάτοικοι Παρεκκλησιάς για επικίνδυνο δρόμο
Στις προτεραιότητες που θέτει το Κοινοτικό Συμβούλιο, είναι η διαπλάτυνση και βελτίωση του δρόμου που οδηγεί από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού προς την κοινότητα και η επίλυση των προβλημάτων που πηγάζουν από τα λατομεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή Παρεκκλησιάς και κυρίως η υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων που δόθηκαν από πλευράς Kυβέρνησης για την εκτέλεση κάποιων έργων ως αντιστάθμισμα στη λειτουργία τους στην περιοχή. Η διαπλάτυνση και ανακατασκευή του δρόμου είναι ένα αίτημα που χρονολογείται από το 1992. Πρόκειται για έργο πρωταρχικής σημασίας για την κοινότητα, μας δηλώνει ο κοινοτάρχης, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή του θα συμβάλει καθοριστικά στην απρόσκοπτη συγκοινωνία της κοινότητας με παρακείμενες περιοχές.
«Παρόλο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχεδιασμοί του και όλες οι απαιτούμενες μελέτες, εντούτοις μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει για εκτέλεση του έργου», τονίζει ο κ. Παύλου.
«Εκείνο που ζητούμε είναι η άμεση προώθηση των διαδικασιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη των εργασιών εντός του 2019», αναφέρει, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της τοπικής Αρχής για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών στην προώθησή του. Τονίζοντας την αναγκαιότητα για την άμεση εκτέλεση του έργου ο κοινοτάρχης Παρεκκλησιάς επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα οδικής κυκλοφορίας που παρατηρούνται συνεπεία της υφιστάμενης κατάστασης του δρόμου από τη διακίνηση φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά και έτοιμο σκυρόδεμα από και προς τα λατομεία της περιοχής, και ιδιαίτερα τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια των κατοίκων.
Aδικαιολόγητες χαρακτηρίζει και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με την υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο αίτημα όχι μόνο της Παρεκκλησιάς, αλλά των είκοσι συνολικά κοινοτήτων της ανατολικής περιοχής Λεμεσού για δημιουργία περιφερειακού γυμνασίου.
«Παρόλo ότι έχει ληφθεί απόφαση από τον Φεβρουάριο του 2010 ότι το γυμνάσιο θα ανεγερθεί σε συγκεκριμένο κρατικό τεμάχιο γης που βρίσκεται στο όριο της Παρεκκλησιάς, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν τροχοδρομηθεί έμπρακτα πλέον εκείνες οι ενέργειες από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για υλοποίηση του έργου», αναφέρει ο κ. Παύλου.
Η αναθεώρηση των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών και η επέκτασή τους περιμετρικά της κοινότητας αποτελεί πάγιο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου. Το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο μέρος βόρεια του εδάφους της Παρεκκλησιάς δραστηριοποιούνται κτηνοτροφικές μονάδες και άλλες βαριές βιομηχανίες (λατομεία και σκυροθραυστικές μονάδες), οι οποίες περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης: «Αυτό καθιστά επιβεβλημένη την ικανοποίηση του αιτήματός μας».
«Παρά τα επανειλημμένα διαβήματά μας, εντούτοις μέχρι σήμερα το αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί για αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών και η εκκρεμότητα του θέματος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας», δηλώνει επίσης ο κοινοτάρχης, επισημαίνοντας ότι στην επικείμενη αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι υφιστάμενες οικιστικές ανάγκες της κοινότητας. Η εκκρεμότητα ταυτή, όπως αναφέρει, όχι μόνο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της κοινότητας αλλά έχει δημιουργήσει μεταξύ των κατοίκων δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Κοινοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση στην Kυβέρνηση.
Αναγκαίο κακό τα λατομεία της περιοχής
Tα τρία λατομεία και οι ισάριθμες σκυροθραυστικές μονάδες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Παρεκκλησιάς, είναι αναγκαίο κακό, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης της περιοχής, επισημαίνοντας τη σημασία τους για την οικοδομική βιομηχανία του τόπου. Όμως πρόσθεσε, δημιουργούν και κάποια προβλήματα στην κοινότητα. Tα προβλήματα που πηγάζουν από την ύπαρξή τους στην περιοχή είχαν επανειλημμένα τεθεί στους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές και κρατικές υπηρεσίες. Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν υποσχέσεις, επιδείχθηκε κατανόηση αλλά τα προβλήματα παραμένουν παρά τις συνεχείς παραστάσεις που έγιναν από το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παύλου, σε καθημερινή βάση, από τα ξημερώματα μέχρι και το απόγευμα, πηγαινοέρχονται από και προς τα λατομεία αρκετά βαρέα οχήματα, τα οποία πέραν της οχληρίας προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση καθώς αγροτικές καλλιέργειες και κατοικίες καλύπτονται από σκόνη.
Εκείνο ωστόσο που τον ανησυχεί πιο πολύ είναι η ασφάλεια των κατοίκων και κυρίως των μικρών παιδιών που βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους, αφού τα φορτηγά αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, τόνισε, καλώντας τους αρμοδίους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους προτού θρηνήσουμε θύματα».
«Αίτημά μας είναι η άμεση εφαρμογή εκείνων των μέτρων για επίλυση των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η κοινότητά μας από τη διέλευση των βαρέων οχημάτων», όπως η αυστηρότερη επιτήρηση της κυκλοφορίας από την Αστυνομία, η τοποθέτηση φώτων τροχαίας και άλλων μέτρων ασφαλείας στις επικίνδυνες στροφές και διασταυρώσεις και η κατασκευή οδικών κυρτωμάτων μπροστά από το κοινοτικό γήπεδο και τα μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου, ώστε τα βαρέα οχήματα να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και κυρίως να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διακίνηση των κατοίκων και κυρίως των μικρών παιδιών.
Επιπρόσθετα ζητείται ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση κάποιων έργων υποδομής, η κατασκευή των οποίων θα συμβάλει καθοριστικά στην παραπέρα ανάπτυξη της Παρεκκλησιάς. Όπως η δημιουργία περιφερειακού γυμνασίου, και η κατασκευή αίθουσας πολλαπλής χρήσης και αμφιθεάτρου για τις εκδηλώσεις της κοινότητας, η κατασκευή αποχετευτικού έργου ώστε η κοινότητα να συνδεθεί με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα Λεμεσού Αμαθούντας.
Στα βασικά αιτήματα περιλαμβάνεται ακόμη η επίσπευση των διαδικασιών για την εκπόνηση ρυθμιστικού σχεδίου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του παραδοσιακού πυρήνα της κοινότητας, ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά στην αλλαγή της γενικότερης όψης του χωριού και να προσδώσει μια επιπρόσθετα ξεχωριστή αίγλη στην κοινότητα χωρίς να αλλοιωθεί ο γνωστός παραδοσιακός της χαρακτήρας.