Την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενο νέου «σεισμού» στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εκφράζει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επικαλούμενος και έντονες φήμες που κυκλοφορούν σε σχέση με συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα. Θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί ούτε και μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού και, προς ενίσχυση της θέσης αυτής, επικαλείται το γεγονός ότι η Βουλή καλείται να ψηφίζει σχετικές νομοθεσίες.

Γι’ αυτό τον λόγο, τονίζει, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επίσημα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο Άντρος Κυπριανού αναφέρει ότι δεν πρόκειται να κατονομάσει το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο αναφέρεται, διότι, όπως είπε, όπως έγινε και παλαιότερα με την περίπτωση του Συνεργατισμού, η Κυβέρνηση θα επιρρίψει τις ευθύνες σε αυτόν. «Αντιλαμβάνεστε ότι αν πω το όνομα θα πέσουν όλοι πάνω μου να μου πουν ότι εγώ ευθύνομαι για ό,τι συμβεί σε αυτό το τραπεζικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άντρος προς ΠτΔ: Τι γίνεται με ακίνητα του Συνεργατισμού;

– Βγήκατε στους δρόμους για τιμωρία των ενόχων για τον Συνεργατισμό με βάση το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής. Φαντάζομαι, το ακούσατε από πολλούς: Το 2011 γιατί δεν δείξατε τις ίδιες ευαισθησίες στο πόρισμα Πολυβίου;

– Θα πω ότι το πόρισμα εκείνο το συζητήσαμε πολλές φορές και το ΑΚΕΛ τιμωρήθηκε δεόντως για το Μαρί. Θέλω να επισημάνω όμως κάποιες ουσιαστικές διαφορές εκείνου του πορίσματος από το σημερινό. Πρώτον: Ήταν μία μονομελής επιτροπή το 2011, σήμερα ήταν μία τριμελής επιτροπή. Δεύτερον, και πιο σημαντικό: Όλοι παρακολούθησαν το πώς παρουσίασε το πόρισμα τότε ο κ. Πολυβίου. Με πόσο φανατισμό και πόση εμπάθεια. Αυτή η τριμελής επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, παρέδωσε το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα και μόνο όταν ο Γενικός Εισαγγελέας τής είπε να προχωρήσει να το δώσει στη δημοσιότητα το έπραξε. Και παρόλο που για μέρες ολόκληρες διασύρονταν το όνομα και η υπόληψη των μελών της, δεν βγήκε δημόσια να τοποθετηθεί. Αυτό νομίζω ότι δείχνει μία πολύ ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα του κ. Πολυβίου –και λυπάμαι που τον θίγω– και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Πέραν τούτου, νομίζω ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να γίνεται σοφότερος από τις εμπειρίες που αποκομίζει στη ζωή του και να βλέπει τα ζητήματα κάπως διαφορετικά. Θεωρώ πως είναι υποχρέωση όλων μας, εφόσον εξασφαλίζουμε την αντικειμενικότητα στη λειτουργία κάποιων επιτροπών, να σεβόμαστε τα πορίσματα. Θέλω να πω και το εξής: Δεν διαφωνώ με τον κ. Αναστασιάδη ότι έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει ένα πόρισμα, όπως και ο καθένας έχει αυτό το δικαίωμα. Το ζητούμενο είναι να κρίνουμε το πόρισμα τεκμηριωμένα με επιχειρήματα. 

– Κατηγορήσατε πολλές φορές την Κυβέρνηση ότι συνειδητά και μεθοδευμένα οδήγησε στο κλείσιμο του Συνεργατισμού. Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον όγκο των ΜΕΔ που υπήρχε; Θα ήταν καλύτερα να γινόταν κούρεμα;

– Μα είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα που λέγονται από διάφορους; Θέλω να σας υπενθυμίσω αυτά που έλεγε η Κυβέρνηση. Το 2013 έγινε ανακεφαλαιοποίηση και έλεγαν ο Χάρης Γεωργιάδης, ο Νικόλας Χατζηγιάννης αλλά και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης ότι ο ερασιτεχνισμός αντικαταστάθηκε από τον επαγγελματισμό. Μας έλεγαν επίσης ότι χτίζονταν οι βάσεις για να μετατραπεί ο Συνεργατισμός στη μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη προοπτική τράπεζα του τόπου. Μας έλεγαν ότι ο Συνεργατισμός ικανοποιούσε όλους τους στόχους, και με το παραπάνω μάλιστα, που καθόρισε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Μας έλεγαν ότι πήγαινε τόσο καλά ο Συνεργατισμός που θα επέστρεφαν πίσω στους νόμιμους μετόχους το ¼ των μετοχών που είχαν απολέσει το 2013. Όλα αυτά μας τα έλεγαν μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών του 2018. Και την επομένη άλλαξαν τροπάρι και μας έλεγαν ότι είναι κατεστραμμένος ο Συνεργατισμός και θα πρέπει να τον πουλήσουμε. Στο μεσοδιάστημα δαπανήθηκαν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια για να σωθεί ο Συνεργατισμός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άντρος για Συνεργατισμό: Απέκρυβαν ενόψει προεδρικών εκλογών (ηχητικό)

Και όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, κρίθηκε απ’ όλους ότι ο Συνεργατισμός είναι βιώσιμος. Επειδή πολλοί δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το πόρισμα, εάν το διαβάσουν, θα διαπιστώσουν ότι η Ερευνητική Επιτροπή στις ευθύνες για τον Χάρη Γεωργιάδη δεν αναφέρεται μόνο στις επιλογές των προσώπων. Αναφέρει, για παράδειγμα, η Επιτροπή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι επόπτες, υπέβαλαν σωρεία παρατηρήσεων στον υπουργό για την εταιρική διακυβέρνηση που υπήρχε στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, υποδεικνύοντας ότι έπρεπε να αλλάξουν ουσιαστικά πράγματα για να μπορεί να σωθεί ο Συνεργατισμός. Λέει η Ερευνητική Επιτροπή ότι δεν βρήκε πουθενά ένα σημείωμα του κ. Γεωργιάδη προς την ηγεσία του Συνεργατισμού για να πάρει διορθωτικά μέτρα για όλα αυτά που διαπίστωναν οι επόπτες ότι υπήρχε κακοδιαχείριση. Ως εκ τούτου είναι πολύ επιφανειακή η προσέγγιση ότι ήταν νεκρός ο Συνεργατισμός.

Αλλά και εάν ήταν νεκρός, υπάρχουν κάποια αφελή ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Γιατί δώσαμε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα χάσαμε, αφού γνωρίζαμε ότι ήταν να χαθεί; Γιατί δεν προχωρήσαμε από το 2013 σε αυτό που έγινε το 2018. Επίσης υπήρχαν υγιή Συνεργατικά Ιδρύματα που δεν είχαν ούτε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Εάν λοιπόν θεωρούσαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα ΜΕΔ και δεν υπήρχε σωτηρία για τον Συνεργατισμό, γιατί δεν διασώσαμε αυτά που ήταν υγιή; Γιατί τα ενώσαμε όλα σε ένα με αποτέλεσμα να τα τινάξουμε όλα στον αέρα; Όλα αυτά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να οδηγήσει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, υπάρχουν και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, που έγιναν εκ των υστέρων βέβαια, στις οποίες έλεγε ότι από την αρχή έλεγαν ότι θα αποκρατικοποιήσουν τον Συνεργατισμό. Βέβαια, αυτό που έγινε δεν είναι αποκρατικοποίηση, δεν είναι καν ξεπούλημα. Φόρτωσαν στους πολίτες δυνητικά 8 δισ. ευρώ και εξασφάλισαν την Ελληνική Τράπεζα δίνοντας εγγύηση ότι τα επόμενα 12 χρόνια θα έχουν κερδοφορία. 

– Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν και νέοι «σεισμοί» στο τραπεζικό σύστημα ή έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα;

– Μας ανησυχούν φήμες οι οποίες κυκλοφορούν. Δεν θεωρώ ότι έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα. Όταν καλείται η Βουλή να ψηφίζει νομοθεσίες, θεωρώ ότι δεν έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα και η Κυβέρνηση, κατά την άποψή μου, οφείλει να μας ενημερώσει ολοκληρωμένα για να ξέρουμε πού στεκόμαστε.

– Εννοείτε κάποιο συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα;

– Εννοώ κάποιο συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, όμως αντιλαμβάνεστε ότι αν πω το όνομα θα πέσουν όλοι πάνω μου να μου πουν ότι εγώ ευθύνομαι για ό,τι συμβεί σε αυτό το τραπεζικό σύστημα. Το βίωσα στο παρελθόν όταν απάντησα σε μία πολύ απλή ερώτηση δημοσιογράφου με την οποία με ρωτούσε: «Εσείς μπορείτε να εγγυηθείτε στον κόσμο ότι είναι ασφαλισμένες οι καταθέσεις του στον Συνεργατισμό;». Και απάντησα ότι δεν μπορώ να εγγυηθώ αυτό το πράγμα. Από τη στιγμή, είχα πει, που ο υπουργός Οικονομικών το εγγυάται, γιατί ρωτάτε εμένα; Εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ κάτι τέτοιο και δεν είναι ο δικός μου ρόλος να εγγυηθώ τις καταθέσεις του οποιουδήποτε. Και τότε μου έγινε μία μεγάλη επίθεση από την Κυβέρνηση ότι τάχα εγώ έφταιγα για τις καταθέσεις, οι οποίες στο μεταξύ είχαν φύγει πιο πριν από τον Συνεργατισμό. Για αυτό μη μου ζητάτε ονόματα και περισσότερα πράγματα.

«Κοροϊδία η απόφαση Χάρη»
 
– Θεωρείτε ότι πέραν από τις πολιτικές υπάρχουν και ποινικές ευθύνες;
 
– Εμείς είμαστε πολιτικό κόμμα. Δεν θα αποδώσουμε ούτε αστικές ούτε ποινικές ευθύνες σε κανένα. Εκεί και όπου η Επιτροπή επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να διακριβωθεί κατά πόσο υπάρχουν ποινικές ή αστικές ευθύνες, ή και σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες η Νομική Υπηρεσία θα κρίνει, θα πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω διερεύνηση για να διακριβωθεί κατά πόσον υπάρχουν ποινικές ή αστικές ευθύνες. Εκείνο το οποίο θέλω να πω σε ό,τι αφορά τον Χάρη Γεωργιάδη είναι ότι, μελετώντας το πόρισμα και τα συμπεράσματα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν αποδίδουν πολιτικές ευθύνες στον Χάρη Γεωργιάδη. Του αποδίδουν προσωπικές ευθύνες εγκληματικής αμέλειας, λανθασμένων αποφάσεων. Πολιτική ευθύνη είναι όταν κάποιος αποφασίζει και ενώ εσύ είσαι ο πολιτικός προϊστάμενος δεν παρεμβαίνεις για να διορθώσεις τα πράγματα. Εδώ του αποδίδουν προσωπική ευθύνη διότι επέδειξε εγκληματική αμέλεια και γιατί έλαβε λανθασμένες αποφάσεις.
 
– Πώς σχολιάζετε τη δήλωσή του ότι θα αποχωρήσει τέλος του χρόνου;
 
– Το θεωρώ κοροϊδία. Είναι προφανές ότι έγινε σε συνεννόηση με τον κ. Αναστασιάδη για να αποφορτιστεί η πίεση η οποία ασκείται πάνω στον κ. Αναστασιάδη και υποψιάζομαι –δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μου– ότι ενδεχομένως να τον βολέψει κάπου αλλού. Γι’ αυτό θα περιμένει μέχρι τέλος του χρόνου, οπόταν θα προκύψουν κάποιες άλλες ανάγκες και ενδεχομένως να τον βολέψει εκεί. Θέλω να είμαι ωμός σε αυτά τα ζητήματα.
 
– Το στηρίζετε κάπου; Ακούσατε κάτι;
 
– Όχι, αλλά έχω δει πώς συμπεριφέρεται ο κ. Αναστασιάδης με τους συνεργάτες του και θα υπάρξουν κενές θέσεις μέχρι τώρα.
 
«Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΥΠΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»
 
– Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ευθύνες του Προέδρου;
 
– Το πόρισμα λέει ότι γνώριζε από τον Σεπτέμβρη του 2017 και όχι από τον Γενάρη του 2018, όπως ο ίδιος είπε. Το πόρισμα στηρίζεται σε έγγραφα και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημά του. Λέει λοιπόν το πόρισμα ότι στάλθηκε επιστολή από τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2017, με την οποία τον ενημέρωνε για τα προβλήματα. Έγινε επίσης σύσκεψη στο Προεδρικό. Μας απέκρυψαν την πραγματικότητα. Απέκρυψαν επίσης την πραγματικότητα από τον κυπριακό λαό πριν από τις προεδρικές εκλογές. Και το επισημαίνει το πόρισμα ότι αποσιώπησε ο κ. Αναστασιάδης την πραγματικότητα για τον Συνεργατισμό. Βέβαια το πόρισμα λέει ότι μπορεί να το έκανε είτε γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος ενόψει προεδρικών εκλογών, είτε γιατί έκρινε ότι αν μιλούσε θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον Συνεργατισμό. Η δική μου άποψη είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης συμπεριφέρθηκε με τον συγκεκριμένο τρόπο στην προσπάθειά του να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό, να υποκλέψει την ψήφο του και μετά να κάνει ό,τι έκανε για τον Συνεργατισμό.
 
«Συνάντηση με ΥΠΕΞ αυτή τη βδομάδα»
 
– Ζητάτε ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ για τις επαφές στις ΗΠΑ. Γιατί το ΑΚΕΛ βλέπει με καχυποψία αυτή την προσέγγιση με τις ΗΠΑ; Δεν θεωρείτε ότι είναι ένα θετικό βήμα στην εξωτερική πολιτική;
 
– Εάν αυτή η προσέγγιση συνοδευόταν με παράλληλα βήματα που στόχευαν σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία θα επιθυμούσε τη διατήρηση των καλών σχέσεων με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα είχαμε καμία ένσταση. Διαπιστώνουμε όμως ότι καταβάλλεται μία προσπάθεια με προσήλωση να προσδεθούμε στο άρμα των ΗΠΑ. Ξέρουμε ποια είναι η σημερινή Κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ποια είναι η στάση της έναντι πολλών διεθνών κινημάτων. Ξέρουμε ποια είναι η στάση της έναντι άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Πομπέο χαρακτήρισε ως χώρες του κακού τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι πρώτες, τα οποία εμείς έχουμε ανάγκη για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Ξέρουμε πώς ο κ. Τραμπ συμπεριφέρεται σε άλλες περιπτώσεις. Παραβίασε το διεθνές δίκαιο στο θέμα των υψωμάτων Γκολάν. Δεν τον ενδιαφέρει το διεθνές δίκαιο και το γράφει στα παλιά του τα παπούτσια. Στο θέμα της Βενεζουέλας και πάλι έχει γράψει το διεθνές δίκαιο στα παλιά του τα παπούτσια και εμείς προσπαθούμε να προσδεθούμε στο άρμα ενός τέτοιου ανθρώπου.
 
Δεν είμαστε αφελείς. Ξέρουμε ότι αν θέλουμε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Κύπρου είναι απαραίτητες οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εκείνο για το οποίο επικρίνουμε την Κυβέρνηση είναι ότι δεν πρέπει να βάζει όλα τα αυγά της στο καλάθι των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να κρατά ανοικτή την επικοινωνία και με άλλες χώρες και να μην απαντήσει η Κυβέρνηση ότι είδε ο υπουργός Εξωτερικών πρόσφατα τον κ. Λαβρόφ διότι αντιλαμβάνεστε ότι ξέρουμε και εμείς το πώς η Ρωσία τοποθετείται σε όλα αυτά τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προς πίστη του υπουργού Εξωτερικών –και θέλω να το πω αυτό– όταν προέβηκα στις δημόσιες δηλώσεις, επικοινώνησε μαζί μου, ζήτησε να συναντηθούμε και αυτό θα γίνει αυτή την βδομάδα και αντιλαμβάνομαι ότι ο λόγος που έχει ζητήσει να με συναντήσει είναι για να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα.
 
– Επικριθήκατε για την ανακοίνωσά σας πρόσφατα σε σχέση με συνθήματα εθνοφυλάκων σε παρέλαση δήμου. Δεν νομίζετε ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση του ΑΚΕΛ;
 
– Καθόλου. Το να φωνάζουν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ «η Κύπρος είναι ελληνική» είναι δικαίωμά τους. Είναι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο και ο καθένας επιλέγει αν θέλει να είναι μέλος σε αυτό ή όχι. Το να φωνάζουν οι εθνοφύλακες, οι οποίοι υπάγονται στην Εθνική Φρουρά, που είναι συντεταγμένο όργανο της Πολιτείας, ότι «η Κύπρος είναι ελληνική», τη στιγμή που είμαστε ένα δικοινοτικό κράτος, είναι διαφορετικό. Εκτός αν δεν αναγνωρίζουμε τον δικοινοτικό χαρακτήρα του κράτους μας. Δεν ανήκει στην Ελλάδα η Κύπρος. Η Κύπρος ανήκει στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και με βάση το Σύνταγμα του 1960 έχουμε δικοινοτικό χαρακτήρα ως κράτος. Για αυτό εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας.
 
Αυτά τα μυαλά είναι που μας οδήγησαν στο 1974, στο πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Δεν πρόκειται να δεχθούμε επανάληψη των εγκληματικών λαθών του παρελθόντος. Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος του συνθήματος ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική», αυτό θα πρέπει να το αφήσουμε στον ελληνικό λαό να το συζητά μεταξύ του. Επεμβαίνουμε στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, έστω και αν αυτή είναι η Ελλάδα, απόγονοι της οποίας είμαστε και είμαστε περήφανοι για την ελληνική καταγωγή μας, αλλά δεν παύει να είναι μία ανεξάρτητη χώρα. Και δεν νομίζω ότι είναι σωστό ένα κομμάτι της Εθνικής Φρουράς να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Ανέμενα και αναμένω ότι η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.
 
«Οι κάλπες να στείλουν ισχυρά μηνύματα στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη»
 
– Ποιο το στοίχημα του ΑΚΕΛ για αυτές τις ευρωεκλογές;
 
– Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να πείσουμε τον κόσμο να πάει στην κάλπη και φυσικά να υπερψηφίσει τον συνδυασμό του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα σταλούν ισχυρά μηνύματα τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Σίγουρα θέλουμε να επανεκλέξουμε δύο ευρωβουλευτές και θεωρώ ότι αυτό είναι δεδομένο. Απ’ εκεί και πέρα θεωρώ ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα στις επαφές που έχουμε με τον κόσμο. Εκείνο το οποίο εμείς θέλουμε είναι αυτό το κλίμα να μετατραπεί σε συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση και σε υπερψήφιση του εκλογικού μας συνδυασμού. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν δίνει τόση σημασία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ιδιαίτερα ο κόσμος της Αριστεράς. Επειδή νιώθει ότι η ΕΕ είναι κάτι πολύ μακριά από τον ίδιο, νιώθει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται και προωθούνται είναι ξένες προς τον ίδιο και αντιδρά με την αποχή. Εμείς στέλλουμε το μήνυμα ότι έχει τεράστια σημασία η συμμετοχή διότι με τη συμμετοχή θα μπορέσουμε να στείλουμε τα κατάλληλα μηνύματα και στην Ε.Ε. αλλά και στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.
 
– Η παρουσία του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι η πρώτη συμμετοχή Τουρκοκύπριου σε ψηφοδέλτιο. Τι μήνυμα στέλλει και τι σημαίνει εκλογή του;
 
– Εμείς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε μεταξύ μας και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, που είναι τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νιαζί συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο όχι εκπροσωπώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εδώ και 31 χρόνια ζει και εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές και συμμετέχει ως ένας Κύπριος στο ψηφοδέλτιο.
 
– Φαίνεται ότι η ακροδεξία στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην Κύπρο, καταγράφει μία άνοδο… Το ΕΛΑΜ παρουσιάζεται έτοιμο να πάει έδρα στην Ευρωβουλή. Πώς το σχολιάζετε;
 
– Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι με ανθρώπους δεν έχουμε κάτι το προσωπικό. Είναι με πολιτικές απόψεις που διαφωνούμε. Θεωρούμε ότι είναι μισάνθρωπη η ακροδεξιά αντίληψη και η φασιστική νοοτροπία που στρέφεται ενάντια στον άνθρωπο. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ιδεολογήματα του μίσους να επικρατήσουν στην κυπριακή κοινωνία. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να περάσουμε το μήνυμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ανάγκης να στηρίξουμε τον συνάνθρωπο μας, όποιο χρώμα και να έχει, όποια καταγωγή και να έχει, όποια γλώσσα και να μιλά, όποια θρησκεία και να έχει. Για αυτό εμείς τασσόμαστε, φύσει και θέσει, ενάντια στην ακροδεξιά. Λυπούμαι να πω ότι πριν από εννιά χρόνια, όταν προειδοποιούσα για τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Κύπρο, με χλεύαζαν. Αγκάλιαζαν διαχρονικά την ακροδεξιά, τότε που εξυπηρετούσε τους στόχους τους και τώρα, που νιώθουν τον κίνδυνο, αντιδρούν και εκείνοι. Εμείς σε ό,τι μας αφορά, θα είμαστε πάντοτε απέναντι από την ακροδεξιά.
 
– Μεγάλο θέμα συζήτησης τελευταία για το ζήτημα της φυγοστρατίας στελεχών του ΕΛΑΜ. Θέλετε να το σχολιάσετε;
 
– Δεν μπορούν αυτοί που παρουσιάζονται ως οι σούπερ πατριώτες να μην έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους στον στρατό. Δεν μπορούν αυτοί που μας λένε να πάρουμε τα όπλα και να μπούμε στην Κωνσταντινούπολη να μην έχουν υπηρετήσει θητεία στην Εθνική Φρουρά. Και να μου επιτρέψετε να πω ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν, για να πείσουν για τη φυγοστρατία τους, δεν είναι σοβαρά.