Με δύο τροποποιήσεις που αποδέχθηκε η Νομική Υπηρεσία και το υπουργείο Μεταφορών μετά από τριετή καθυστέρηση, προωθήθηκε εκ νέου χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Πολιτικής Αεροπορίας σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. 
 
Με την πρώτη τροποποίηση με την οποία ικανοποιείται ένα από τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν από το καθεστώς δημοσίου σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα, να προβλέπει ότι: Σε περίπτωση κατά την οποία η εταιρεία διαλυθεί ή παύσει για οποιονδήποτε λόγο να παρέχει υπηρεσίες αεροναυτιλίας ή σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, πρώην υπάλληλοι του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, μεταφέρονται, αν το επιθυμούν, στη Δημόσια Υπηρεσία, στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ή σε άλλο ανάλογο τμήμα της Δημόσιας Υπηρεσίας, ως εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου με τους ίδιους όρους και μισθολογική κλίμακα.
 

 

Επίσης, αν η υπό ίδρυση εταιρεία παύσει, για οποιονδήποτε λόγο, να παρέχει υπηρεσίες αεροναυτιλίας, το κράτος, σύμφωνα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έχει υποχρέωση να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές αδιάλειπτα.
 
Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτονόμησης των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, δηλαδή του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ξεκίνησε το 2006 με τη διαπίστωση ότι οι κρατικές διαδικασίες δεν παρέχουν την ευελιξία που απαιτείται για τη διαχείριση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών του Fir Λευκωσίας και κάτω από την πίεση των σοβαρών καθυστερήσεων που προκαλούνταν σε αυτό. Στην προσπάθεια αυτή ενεπλάκη εξ αρχής και ο Eurocontrol.
Επτά χρόνια αργότερα, το 2013, λήφθηκε απόφαση του Υπουργικού για δημιουργία κρατικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Ακόμα τρία χρόνια μετά –Αύγουστο 2016– κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με εκκλήσεις για να προωθηθεί άμεσα, λόγω των προβλημάτων και πιέσεων για τις διαδικασίες και την επάρκεια ελέγχου στο Fir Λευκωσίας.
 
Ωστόσο, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιείχε διαφορετικές προβλέψεις από εκείνες που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και προσωπικού. Αιτία ήταν οι διορθωτικές παρεμβάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, που ακύρωναν εξασφαλίσεις του προσωπικού, λόγω προβλέψεων νομοθεσίας για ιδιωτικές εταιρείες. 
 
 
Η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής αφού άκουσε τις διαφορές, έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να παρέμβει και ζήτησε διαβουλεύσεις μεταξύ των πλευρών για συμφωνημένο πλαίσιο.
 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αναμένεται να προωθηθούν από κοινοβουλευτικές ομάδες πρόσθετες αλλαγές κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως π.χ. ότι αν καταρρεύσει ή διαλυθεί ή πωληθεί η εταιρεία, οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα επιστρέψουν στο κράτος.