Από τη στιγμή που το πλαίσιο Γκουτέρες θα αποτελέσει ίσως τον κυριότερο όρο αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να διευκρινιστεί, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Υποδεικνύει μάλιστα ότι εν ανάγκη θα πρέπει να ζητηθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ετοιμάσει ο ίδιος έγγραφο. Αναφέρεται στο επίμαχο θέμα των πρακτικών της 4ης Ιουλίου με βάση την ενημέρωση που έγινε στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Προσθέτει ότι οι εκπρόσωποι του Γ.Γ. του ΟΗΕ όφειλαν να τηρούν πρακτικά τα οποία να μπορούν να επικαλούνται σε περιπτώσεις αμφιβολίας ή αμφισβήτησης. Επισημαίνει ακόμα ότι κατά την άποψη του Προέδρου και από τα πρακτικά της 30ής Ιουνίου απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τα όσα είχε αναφέρει ο Γ.Γ. στην εναρκτήρια ομιλία του.

– Τελικά τι έγινε με το έγγραφο Γκουτέρες; Υπάρχει συνωμοσία, ή όπως λέει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δεν υπήρξε ποτέ έγγραφο της 4ης Ιουλίου;

– Δεν είμαστε παρόντες για να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Όμως, το ζητούμενο δεν είναι το έγγραφο του Γ.Γ. που φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διατύπωσε τις απόψεις του προφορικά κατά τη διάρκεια του δείπνου της 30ής Ιουνίου 2017, το οποίο αποτελούσε και την επίσημη έναρξη της 5μερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα. Οι εκπρόσωποι των ΗΕ για μια τέτοια διάσκεψη όφειλαν να τηρούν επίσημα πρακτικά, ειδικά επειδή αφορούν ένα μακροχρόνιο διεθνές πρόβλημα που σε πολλές περιπτώσεις οι ασάφειες προκάλεσαν εμπλοκή στη διαδικασία των συνομιλιών. Λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συμβούλους του που τον συνόδευαν τόσο στο δείπνο της 30ής Ιουνίου όσο και στη συνάντηση της 4ης Ιουλίου, προκύπτουν τα εξής: Πρώτον, στη συνάντηση που ακολούθησε του δείπνου όταν ο κ. Άιντε παρέθεσε τα 6 σημεία του πλαισίου του Γ.Γ. υπήρξαν αμφισβητήσεις για την ακριβή διατύπωση. Του ζητήθηκε να επικοινωνήσει με τον Γ.Γ. και να διατυπωθούν με ακρίβεια. Δεύτερο, στη συνάντηση της 4ης Ιουλίου ο κ. Άιντε επαναδιατύπωσε τα σημεία μετά από επικοινωνία με τον Γ.Γ. Με βάση τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, η πλευρά μας κατάθεσε γραπτώς τις θέσεις της. Τρίτον, ανεξάρτητα από την απουσία εγγράφου οι εκπρόσωποι του Γ.Γ. όφειλαν να τηρούν πρακτικά (ηχογραφημένα και απομαγνητοφωνημένα) για να μπορούν να τα επικαλούνται ή/και να τα συμβουλεύονται, σε περιπτώσεις είτε αμφισβήτησης, είτε ανάγκης επιβεβαίωσης. Το γεγονός ότι αναζητούνται τα πρακτικά της σύσκεψης της 4ης Ιουλίου, είναι λογικό να δημιουργούνται δικαιολογημένοι συνειρμοί. Δεν τηρήθηκαν πρακτικά ή χάθηκαν; Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση.

– Ποια ήταν η εξήγηση του Προέδρου στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου; Σας εξήγησε τι έγινε με το έγγραφο Γκουτέρες;

– Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι το πλαίσιο του Γ.Γ. μπορεί να αποτελέσει έναν από τους όρους αναφοράς. Δεδομένου ότι υπάρχει διχογνωμία ως προς το «έγγραφο του Γ.Γ.» είναι λογικό κάποιος να καταφύγει στα πρακτικά για επιβεβαίωση. Η απάντηση που έλαβε από την εκπρόσωπο του Γ.Γ. είναι ότι τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου αναζητούνται. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κατά την άποψή του και από τα πρακτικά της 30ής Ιουνίου απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τα όσα είχε αναφέρει ο Γ.Γ. στην εναρκτήρια ομιλία του.

– Είχατε κάνει λόγο στις δηλώσεις μετά το Συμβούλιο Αρχηγών για μη τήρηση πρακτικών από μέρους των Ηνωμένων Εθνών… Ισχύει κάτι τέτοιο;

– Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, σε τέτοιες περιπτώσεις η σοβαρότητα των συνομιλιών επιβάλλει και την ανάλογη σοβαρότητα διαχείρισης. Λογικά θα πρέπει να τηρούνται λεπτομερή πρακτικά και κύρια μαγνητοφωνημένα, ώστε να είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνονται οι τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και να αποφεύγονται είτε παλινδρομήσεις είτε αμφισβητήσεις. Δεν αποτελεί κατά την άποψή μου δικαιολογία ότι τα πρακτικά αναζητούνται. Λογικά πριν από την έναρξη της όποιας προσπάθειας θα έπρεπε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη των όσων έλαβαν χώρα στο Κραν Μοντάνα, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη αντίληψη της επικρατούσας κατάστασης και όχι εξ αρχής διερεύνηση των προθέσεων των εμπλεκομένων μερών.

– Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επιμένει ότι είναι εφεύρημα του Προέδρου η αναφορά σε έγγραφο της 4ης Ιουλίου. Έχει δίκιο, δηλαδή, ο Ακιντζί που έλεγε ότι ένα είναι το έγγραφο, αυτό της 30ής Ιουνίου…

– Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει έγγραφο του Γ.Γ. της 30ής Ιουνίου. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε, ο Γ.Γ. εξέφρασε τις απόψεις/εισηγήσεις του προφορικά. Λογικά από τα μαγνητοφωνημένα –εάν τηρούνταν– πρακτικά θα έπρεπε να γίνει ακριβής καταγραφή. Φαίνεται ότι αυτό δεν έγινε. Το σημείωμα ετοιμάστηκε από τον κ. Άιντε και επί αυτού υπήρξε αμφισβήτηση, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να επικοινωνήσει με τον Γ.Γ. για να γίνει ακριβής καταγραφή των σημείων του. Αυτό το σημείωμα παρουσιάστηκε στις 4 Ιουλίου. Δεν γνωρίζω εάν και κατά πόσο δόθηκε γραπτό κείμενο είτε επίσημα είτε ανεπίσημα.

– Επί της ουσίας, το έγγραφο, στο οποίο γίνεται αναφορά από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς ως βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, καλύπτει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων;

– Επί της ουσίας αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι η ακριβής διατύπωση των σημείων του πλαισίου του Γ.Γ. Αυτό καθίσταται αναπόδραστη υποχρέωση από τη στιγμή που το πλαίσιο του Γ.Γ. θα αποτελέσει ίσως τον πλέον ουσιαστικό όρο αναφοράς για την επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν μπορούν να υπάρχουν ασάφειες. Η εμπειρία είναι ιδιαίτερα αρνητική. Εν ανάγκη θα πρέπει να ζητηθεί από τον Γ.Γ. να ετοιμάσει ο ίδιος έγγραφο, στο οποίο να υπάρχει ακριβής διατύπωση των σημείων που έθεσε. Να μην υπάρχουν ασάφειες για να είναι δυνατή και η αξιολόγησή του ως προς τη συμβατότητά τους με τις αποφάσεις και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

– Συζητήσατε και την ιδέα της αποκέντρωσης; Σας εξήγησε ο Πρόεδρος τη θέση του; Ποια η δική σας άποψη;

– Ο Πρόεδρος έθεσε την ιδέα της αποκέντρωσης των εξουσιών στη λογική ότι η μείωση των διαφωνιών στη λήψη αποφάσεων από τα κεντρικά όργανα του κράτους, ενδεχομένως να επέφεραν δυσλειτουργία και αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν διαφοροποιεί την όλη κατάσταση, γιατί δεν είναι η ουσία. Από τη στιγμή που θα εξακολουθήσει να υπάρχει ο γεωγραφικός διαχωρισμός του λαού στη βάση της εθνοτικής του προέλευσης, η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας στις δύο περιοχές, η μονιμοποίηση 130 χιλ. και πλέον εποίκων, η ταξινόμηση των πολιτών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα η καθεμιά, ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες, εκ περιτροπής προεδρία, θετική ψήφος σε όλες τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και των κρατικών θεσμικών οργάνων και ενδεχόμενη διατήρηση αριθμού στρατευμάτων και εγγυήσεων όπως διεκδικεί η Τουρκία, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό το κράτος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Η ώρα της διάλυσής του θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι φανερό ότι επιδιώκει να μονιμοποιήσει ως κρατική οντότητα την περιοχή που θα βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση των Τουρκοκυπρίων για να μπορεί να προωθεί την επεκτατική της πολιτική και την επικυριαρχία της στον χώρο της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, αξιοποιώντας γεωστρατηγικά την Κύπρο, είτε ως σύνολο, είτε ως σημαντικό τμήμα. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα πρέπει με πολιτικές πρωτοβουλίες και ρεαλιστικές προτάσεις να φέρουμε σε δύσκολη θέση την κατοχική δύναμη και να προτάξουμε αυτό που όλοι ισχυρίζονται αλλά πρακτικά δεν προωθούν. Τη σύσταση ενός κανονικού, φυσιολογικού κράτους και τις βασικές παράμετροι που θα πρέπει να υιοθετηθούν για να οδηγήσουν σε αυτό. Αυτές πρέπει να αναδείξουμε και πάνω σε αυτές πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειές μας.

Μόνο με έγκριση της Άγκυρας δρα ο Ακιντζί

– Από τη συνάντηση των δύο ηγετών εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα;

– Ως ΕΔΕΚ προσεγγίζουμε τη συνάντηση του Προέδρου της με τον κ. Ακιντζί με επιφυλακτικότητα. Αυτό όχι από λόγους προκατάληψης αλλά γιατί έχει επιβεβαιωθεί και στον πλέον δύσπιστο ότι ο κ. Ακιντζί δεν μπορεί να αναλάβει καμιά πολιτική πρωτοβουλία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν δεν έχει την έγκριση της Άγκυρας. Στο Κραν Μοντάνα ο κ. Ακιντζί μιλούσε όποτε του έδινε τον λόγο ο κ. Τσαβούσογλου. Από τη στιγμή που η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς την πρωτοβουλία της κ. Λουτ, δεν αναμένω οποιαδήποτε ουσιαστική διαφοροποίηση από τον κ. Ακιντζί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Τακτική κωλυσιεργίας από Τουρκία

– Τι αποτίμηση κάνετε μετά και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για την Κυπριακό από την τελευταία επίσκεψη της κ. Λουτ; 

– Είναι προφανής η τακτική της Τουρκίας για κωλυσιεργία και καθυστέρηση της επανέναρξης των συνομιλιών. Ίσως επιδιώκει η επανέναρξη να ταυτισθεί με τα ενεργειακά δεδομένα αλλά και με περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών της δράσεων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσο και στα κατεχόμενα. Από τη μέχρι τώρα ενημέρωση φαίνεται ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς επιθυμούν και η νέα προσπάθεια να επικεντρωθεί σε θέματα πολιτικής ισότητας και εδαφικού με προφανή στόχο την κεφαλαιοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων. Ενίσχυση, ακόμα περισσότερο, του ελέγχου της λειτουργίας της κεντρικής Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση συνολικό έλεγχο του κράτους.

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα εκτιμώ ότι η επανέναρξη του διαλόγου λογικά πρέπει να προσδιορίζεται μέσα στο καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου. Όμως και η κατάληξη σε συμφωνία για τους όρους αναφοράς φαίνεται αρκετά δύσκολη. Εύχομαι και ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της επίδειξης καλής θέλησης γι’ ακόμα μια φορά, δεν θα αποδεχθεί όρους και διαδικασία, η οποία θα φέρει σε δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία και θα διευκολύνει την Τουρκία στην προώθηση της πολιτικής της.

Τα ποσοστά της ΕΔΕΚ θα είναι ψηλότερα των Βουλευτικών

– Ευρωεκλογές. Ανακοινώσατε πρόσφατα το ψηφοδέλτιο του κόμματος σας. Ποια θεωρείτε ως τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του ψηφοδελτίου και γιατί να το επιλέξει ο πολίτης;

– Κατά γενική ομολογία είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αποτελείται από προσωπικότητες εγνωσμένου πολιτικού κύρους, που διαθέτουν αξιοπιστία και ήθος. Διαθέτουν ικανότητα στήριξης των θέσεων του Κόμματος. Η σύνθεσή του είναι ισορροπημένη όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών και ανδρών, νεαρής κατά το πλείστον ηλικίας, καθώς και αναλογικά σε κομματικούς και μη, υποψηφίους. Το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ δίνει διέξοδο επιλογής και στους μη κομματικοποιημένους αλλά πολιτικοποιημένους ψηφοφόρους. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα η ΕΔΕΚ στις ευρωεκλογές δίνει έναν διπλό αγώνα, για εκλογή ευρωβουλευτή και παράλληλα για την ενίσχυση της πατρίδας μας στο ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό η Κύπρος να συμμετέχει με ευρωβουλευτή και στη 2η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, τη σοσιαλιστική. Η απουσία της ΕΔΕΚ από αυτή την ομάδα αποδυναμώνει την Κύπρο, η παρουσία της την ενδυναμώνει. Για τους ΕΔΕΚίτες λοιπόν οι εκλογές δεν είναι μόνο κομματική υπόθεση, είναι και πατριωτική ευθύνη. Γι’ αυτό και καλούμε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να ενδυναμώσουμε την πατρίδα μας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και κύρια στο Ευρωκοινοβούλιο.

– Στόχος η διατήρηση της έδρας στις Βρυξέλλες. Εκτίμηση ποσοστών υπάρχει; Ποιο είναι αυτό το ποσοστό που θα ήταν επιτυχία για εσάς;

– Αναμφίβολα ο στόχος είναι η διατήρηση της έδρας. Είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για ποσοστά. Είναι γεγονός ότι διάφοροι κύκλοι επιχειρούν με δήθεν διαδικτυακές και άλλες δημοσκοπήσεις να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για την ΕΔΕΚ με προφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος χαμένης ψήφου. Είναι σημαντικό η ανάκαμψη που το κόμμα παρουσίασε στις Δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016, καθώς και της σημαντικής της παρουσίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, να επιβεβαιωθεί με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις προσεχείς ευρωεκλογές. Είμαστε σίγουροι ότι τα ποσοστά της ΕΔΕΚ θα είναι ψηλότερα από αυτά των βουλευτικών εκλογών του 2016. Είμαστε αισιόδοξοι, γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μας, έχουμες επίγνωση των δυνατοτήτων μας.

– Αποτυχία εκλογής ευρωβουλευτή τι σημαίνει για την ΕΔΕΚ;

– Ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής ευρωβουλευτή εάν συνδυάζεται με ποσοστό ψηλότερο από το αντίστοιχο των βουλευτικών εκλογών του 2016, θα έχει κόστος, είναι όμως διαχειρίσιμο. Συνέβηκε και το 2004. Εάν όμως αυτό συνδυαστεί και με ποσοστό μικρότερο, τότε σίγουρα θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Είναι σε αυτό που επενδύουν διάφοροι κύκλοι και προσπαθούν συστηματικά να υπονομεύσουν την ΕΔΕΚ προσδοκώντας σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να αποδυναμώσουν μια ενοχλητική φωνή, τόσο σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όσο και στο Κυπριακό. Όμως η ΕΔΕΚ διαθέτει εσωτερικές δυνάμεις που ενεργοποιούνται στις δύσκολες ώρες. Οι ΕΔΕΚίτες είτε μέλη, είτε φίλοι, είτε ψηφοφόροι έχουν μια διαφορετική ψυχοσύνθεση με αστήρευτες δυνάμεις αντίστασης. Η ΕΔΕΚ είναι αρκετά δυνατή για να μπορέσουν να τη γονατίσουν. Σύντομα κάποιοι θα το συνειδητοποιήσουν.

Καταθέσαμε γραπτώς στο Εθνικό τις προτάσεις μας ως ΕΔΕΚ

– Δικές σας προτάσεις καταθέσατε;

– Η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει αρκετές φορές τις προτάσεις της τόσο δημόσια όσο και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Τα τελευταία 3 χρόνια σε δύο περιπτώσεις τις κατέθεσε και γραπτώς με πολυσέλιδο έγγραφο. Με την ευκαιρία της διερευνητικής αποστολής της εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να καταβάλει προσπάθεια για μετακίνηση τόσο της διαδικασίας όσο και της βάσης των συνομιλιών προς πλέον θετική κατεύθυνση. Η κατεύθυνση αυτή συνίσταται στην κατάθεση αιτήματος για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ της 13ης Μαΐου 1983. Περιληπτικά οι προτάσεις της ΕΔΕΚ περιλαμβάνουν: Την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού παράγοντα ως μηχανισμού ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την υιοθέτηση Ενιαίας Εθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου ώστε μέσα από τη συνέργεια δυνάμεων να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση  του τουρκικού επεκτατισμού. Η κοινή πολιτική να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Τον Πολιτικό, τον Ενεργειακό και τον Στρατιωτικό. Στον πολιτικό πυλώνα οι δράσεις των δύο χωρών να επικεντρωθούν στα Η.Ε. με αξιοποίηση του συνόλου των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ και όχι μόνο σε επιλεκτική αναφορά της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Επίσης στην Ε.Ε. να αξιοποιηθούν χώρες με τις οποίες υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής η οποία να αναστέλλει την όποια  μορφή αναβάθμισης των οικονομικών ή εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ειδικά σήμερα όπου η τουρκική οικονομία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και έχει άμεση ανάγκη την οικονομική αρωγή της Ε.Ε.

Στον ενεργειακό πυλώνα είναι σημαντικό να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση οι 3μερείς συμφωνίες συνεργασίας με τις χώρες τις περιοχής, στόχος η ολοκλήρωση της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος καθώς και η προώθηση της κατασκευής του αγωγού της Αν. Μεσογείου ώστε να προσφερθεί ενεργειακή επάρκεια σε χώρες τις Ε.Ε. και να αντισταθμιστούν τα όποια οικονομικά συμφέροντα αυτών των χωρών ως προς την Τουρκία. Στον στρατιωτικό, απαιτείται η ισχυροποίηση των αμυντικών δυνατοτήτων  στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Παράλληλα, πέραν από την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Ε.Φ. και της αύξησης της επιχειρησιακής της ικανότητας, η αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο θα συμβάλει στη μερική εξισορρόπηση του στρατιωτικού ισοζυγίου.