Τονίζει ότι δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζει το ΑΚΕΛ. Σημειώνει πώς αν το κόμμα της Αριστεράς χρησιμοποιεί τα όσα είχε πει ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή ως επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν συζητά λύση ΔΔΟ, τότε χαίρεται διότι όπως σημειώνει η ΔΔΟ είναι συνομοσπονδία που οδηγεί σε βελούδινο διαζύγιο. Διερωτάται τι σόι λύση είναι η ΔΔΟ όταν οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους.
 
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Παναγιώτης Σαββίδης, σχολιάζει πως αυτό που ο ίδιος είπε στην επίμαχη τηλεοπτική του δήλωση είναι ότι ο Πρόεδρος έκανε αναφορά σε στοιχεία και όχι για τύπους λύσης. Διευκρινίζει ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν για παράδειγμα την απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για ξεχωριστό FIR.
 
– Είστε ένα από τα δύο επιχειρήματα του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις προθέσεις του Προέδρου για τη λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος σας είπε ή όχι ότι συζητά για άλλες λύσεις; Τι ήταν αυτό ακριβώς που σας είπε προεκλογικά;
 
– Ήμουν ξεκάθαρος σε αυτό που είπα. Είπα ότι ο Πρόεδρος έκανε αναφορά σε στοιχεία και όχι για τύπους λύσης. Στοιχεία όπως το να θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, με πολύ θράσος θα έλεγα, ξεχωριστό FIR αλλά κοινή ΑΟΖ. Τώρα αν το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί τα όσα είπα ως επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν συζητά στη βάση ΔΔΟ, τότε πολύ ωραία, χαίρομαι που ο Πρόεδρος δεν συζητά στη βάση ΔΔΟ. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του Προέδρου για τη λύση του Κυπριακού, διαφωνώ με τις διαπραγματεύσεις στη βάση της ΔΔΟ που κατά την άποψή μου η ΔΔΟ είναι συνομοσπονδία που οδηγεί σε βελούδινο διαζύγιο. Δηλαδή τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα. Προσέξτε ότι έχει αλλάξει και η ρητορική του ΑΚΕΛ. Μιλά περισσότερο για το δίλημμα ομοσπονδία ή διχοτόμηση, παρά ΔΔΟ ή διχοτόμηση. Η ΔΔΟ μπορεί να είναι πολλά πράγματα, ομοσπονδία δεν είναι. Επαναλαμβάνω, άποψή μου είναι ότι η ΔΔΟ είναι συνομοσπονδία που οδηγεί σε βελούδινο διαζύγιο.
 
– Γιατί δεν προβήκατε σε καταγγελία προεκλογικά; Στο κομματικό παρασκήνιο ξέρετε ότι γίνεται λόγος για πάρε – δώσε με τη Συμμαχία…
 
– Τι καταγγελία να κάνουμε, ότι ο Αναστασιάδης τελικά αντιλήφθηκε ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ δεν δουλεύει; Κάτι που η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει από την ίδρυσή της; Εκείνη την εποχή υπήρχε και μια υποψία ότι ο Πρόεδρος μας έλεγε ότι κοιτάζει εκτός ΔΔΟ για να μας δελεάσει να τον υποστηρίξουμε. Όσον αφορά στο κομματικό παρασκήνιο και τα πάρε – δώσε, δέκα χρόνια που είμαι στην κυπριακή πολιτική σκηνή, είναι απίστευτο πόσα φούμαρα τραβάει το κομματικό παρασκήνιο πάντα με τη βοήθεια των δημοσιογράφων. 
 
– Δεν πείσατε ότι επρόκειτο περί διαστρέβλωσης…
 
– Το ΑΚΕΛ μπορεί να με επικαλείται όσο θέλει, κάνει καλό στην πολιτική μου καριέρα. Η διαστρέβλωση που κάνει το ΑΚΕΛ σχετικά με τη δήλωσή μου είναι ότι ο Πρόεδρος συζητά λύση δύο κρατών. Δεν το είπα αυτό, μίλησα για τέτοια στοιχεία, όπως σας ανέφερα προηγουμένως, π.χ. τα δύο FIR που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι. Τώρα αν το ΑΚΕΛ θέλει να κατηγορεί τον Πρόεδρο επειδή δεν συνομιλεί στη βάση της ΔΔΟ, ας το κάνει όσο θέλει. Από τον Οκτώβρη του 2018 ξέρουν στο ΑΚΕΛ ότι οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι δεν θα υπάρχει καμία κινητικότητα στο Κυπριακό μέχρι τον Μάιο του 2019 και ό,τι κάνει το ΑΚΕΛ είναι αποκλειστικά για εσωτερική εσωκομματική τους κατανάλωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΔΕΚ: Μονόδρομος η αυτόνομη κάθοδος
 
– Συμμερίζεστε τις ανησυχίες που εκφράζονται κυρίως από ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασκηνιακά συζητά για λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών;
 
– Δεν συμμερίζομαι καμία ανησυχία του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Η προσέγγιση του ΑΚΕΛ είναι λανθασμένη, δεν ενώνει τον κυπριακό λαό και η λύση στη βάση της ΔΔΟ που προτείνει δημιουργεί το «κυπριακό πρόβλημα#2» το οποίο θα οδηγήσει σε αιματοχυσίες και διχοτόμηση. Τι σόι λύση είναι η ΔΔΟ όταν δεν έχω να μοιράσω τίποτα με τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μου; Αφού δεν θα έχω κοινό Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα έχω κοινό ΓεΣΥ, δεν θα δοθούν πίσω περιουσίες για να μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά μαζί, δεν θα έχω κοινή οικονομική πολιτική, αντιθέτως θα υπάρχει ανταγωνισμός στη φορολόγηση εταιρειών, δεν θα έχω κοινή ηγεσία, αντιθέτως η κάθε κοινότητα θα στέλνει τον δικό της Πρόεδρο. Φανταστήκατε τι θα γίνει αν ο Πρόεδρος είναι νεοφιλελεύθερος και ο αντιπρόεδρος σοσιαλιστής; Δεν θα λειτουργεί τίποτα, αυτή είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μιλάμε για το δικαίωμα της όποιας κοινότητας να μπορεί να έχει βέτο ή μια θετική ψήφο σε οποιαδήποτε απόφαση του κράτους. Τέλεια συνταγή παράλυσης που θα τεστάρει τις αντοχές του κράτους πολλαπλές φορές κάθε μέρα. Αντί να αποφασίσουμε πώς θα εκλέγουμε αυτούς που θα μας διοικούν και πού θα πρέπει να διοικήσουν στη βάση του προγράμματός τους και όλοι να αποδέχονται το δημοκρατικό αποτέλεσμα των εκλογών μέχρι τις επόμενες εκλογές, προσπαθούμε να αποφασίσουμε πώς θα διοικούμαστε από άτομα που δεν θα εκλέγουμε και ούτε θα συμμετέχουμε στη διαδικασία εκλογής τους και που θα μπορούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του κράτους σε καθημερινή βάση. Αυτή είναι η ΔΔΟ.
 
– Αναμένετε να υπάρξει σύντομα επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων; Υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιο ζητούμενο;
 
– Δεν αναμένω επανέναρξη εξαιτίας των θέσεων των δύο πλευρών, Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας για το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει να υποχωρήσει καθόλου από την κόκκινη γραμμή των μηδέν στρατευμάτων μηδέν εγγυήσεων. Ούτε η Τουρκία θα υποχωρήσει και δεν υπάρχει κανένας, ούτε ο Τραμπ που μπορεί να πιέσει την Τουρκία και τον Ερντογάν να υποχωρήσουν, ούτε κανένας που θα ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Αναστασιάδη να αυτοκτονήσουν. Εκτός κάποιοι δικοί μας φυσικά στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.  Αμφιβάλλω αν κάναμε ποτέ μας συνομιλίες για να κατανοήσουμε τα πραγματικά θέματα των κοινοτήτων μας παρά μόνο να κατηγορούμε η μια κοινότητα την άλλη. Ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να αρνηθούμε συνομιλίες και η Τουρκία σίγουρα δεν θέλει το καλό μας. Οφείλουμε όμως οι Ελληνοκύπριοι να αρχίσουμε τον διάλογο μεταξύ μας για το ποια μορφή διακυβέρνησης θέλουμε και να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε ακόμη και με χωρίς συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους. Η οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης θα πρέπει να περνά ένα και μόνο τεστ, ό,τι είναι δίκαιο για τους Ελληνοκύπριους πρέπει να είναι δίκαιο και για τους Τουρκοκύπριους. Μορφές διακυβέρνησης υπάρχουν πολλές. Με απασχολεί όμως το κατά πόσον το πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να συζητήσει κάτι διαφορετικό και μιλώ κυρίως για τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, που όλοι έχουν επενδύσει τόσα πολλά στην ΔΔΟ. Προσωπικά έχω στείλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την δική μου πρόταση για τη μορφή διακυβέρνησης που είναι μορφή ομοσπονδίας με διασκορπισμένες εξουσίες με τρόπο που να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να κρατεί όμηρο το Κράτος. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και ούτε μια απάντηση, ούτε καν ένα ευχαριστώ για την εισήγηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κλείδωσε» θέση και ο Κουλίας στο ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ
 
Kαθοριστικό το 2019 για τα κόμματα
 
– Πώς αξιολογείτε το κομματικό σκηνικό που φαίνεται να είναι παγιωμένο;
 
– Εμένα δεν μου φαίνεται παγιωμένο, το βλέπω ως πολύ δυναμικό και οι εκλογές του 2019 θα καθορίσουν την τύχη πολλών κομμάτων αλλά και αρχηγών κομμάτων. Το ζήτημα για εμένα είναι κατά πόσον το κάθε κόμμα μπορεί να δικαιολογήσει το γιατί υπάρχει και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα, ειδικά σε μια εποχή που δεν θα υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Τα κόμματα δεν μπορούν πλέον να δημιουργούν φασαρία για δήθεν κινητικότητα ή δήθεν κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό για εσωκομματική κατανάλωση. Ο πολίτης θέλει πλέον να ασχοληθούν με τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.
Το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου έχει 180,000 ψηφοφόρους, που δυστυχώς για αυτούς δεν πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Όλα όσα νομίζαμε ότι θέλουν αυτά τα άτομα της αποχής είναι λανθασμένα επειδή δεν δούλεψαν. Και τα λάθη έχουν να κάνουν με τις πολιτικές, με τις νοοτροπίες και με τα άτομα που ηγούνται των κομμάτων, όλων. Τα κόμματα που θα καταφέρουν να εμπνεύσουν αυτό τον κόσμο θα είναι τα κερδισμένα.
 
– Η πορεία της Συμμαχίας και η αποσκίρτηση στελεχών σας απασχολεί;
– Η Συμμαχία Πολιτών έχει συγκεκριμένη πολιτική διακήρυξη την οποία εφαρμόζει και αυτή είναι η πορεία της τα επόμενα χρόνια μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Μια πολιτική διακήρυξη που κάνει αναφορά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, στη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, στην αύξηση των συντάξεων του ΤΚΑ, στην εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Εκπαίδευσης και άλλες πολιτικές που οδηγούν στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για όλους τους πολίτες, ειδικά για αυτούς που δεν ήταν τόσο τυχεροί στη ζωή.
Παρόλο που η αποσκίρτηση στελεχών έχει επηρεάσει πιο πολύ τη Συμμαχία, να σημειώσω ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο της Συμμαχίας Πολιτών. Η αποχώρηση στελεχών πιστεύω ότι έχει να κάνει περισσότερο με προσωπικές αντιπαραθέσεις παρά με τα πιστεύω της Συμμαχίας Πολιτών. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του επιλογές είτε μένει είτε αποχωρεί. Δυστυχώς για την Κύπρο και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα, οι πολιτικοί που έχουν ανάγκη την πολιτική είναι περισσότεροι από τους πολιτικούς που δεν την έχουν ανάγκη.
 
Αυτοί που μας απέκλεισαν, απέκλεισαν το μισό κόμμα τους
 
– Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για τις Ευρωεκλογές. Να θεωρούμε δεδομένη μία συνεργασία της Συμμαχίας με Οικολόγους και Σενέρ Λεβέντ; Και ποιοι θα είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της συνεργασίας; Η Συμμαχία τι επιλογές έχει και με ποιους θα τρέξει την κούρσα;
– Θεωρήστε ως δεδομένη τη στήριξη ενός ψηφοδελτίου από πολιτικές δυνάμεις που έχουν κοινές κουλτούρες στα κοινωνικά θέματα και στο Κυπριακό. Δυστυχώς, εξαιτίας του Κυπριακού, έχουμε παραγκωνίσει τα κοινωνικά θέματα, όπως την υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση, τα θέματα γυναικών, τα θέματα αναπήρων, τις συντάξεις, το περιβάλλον, ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών του, γενικά όσα καθορίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Αυτοί είναι οι πυλώνες συνεργασίας.
Στη Συμμαχία Πολιτών δεν έχουμε ακόμη αρχίσει την ονοματολογία. Αναλόγως των ατόμων που θα έχουν την όρεξη να τρέξουν για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, η Συμμαχία Πολιτών έχει τη δυνατότητα να τους στηρίξει.
 
– Σε περίπτωση που ναυαγήσει η συνεργασία, υπάρχει εναλλακτικό σενάριο;
– Για εμένα δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Είμαι εναντίον της αυτόνομης καθόδου της Συμμαχίας Πολιτών στις Ευρωεκλογές.
 
– Κάποιοι σας είχαν προαποκλείσει από συνεργασίες. Σας απασχολεί αυτό το θέμα; 
 
– Θα με απασχολούσε αν ο αποκλεισμός είχε να κάνει με πολιτικές θέσεις. Από τη στιγμή που ο αποκλεισμός έχει να κάνει με προσωπικές αντιπάθειες μεταξύ προέδρων κομμάτων, δεν με απασχολεί. Ειδικά όταν αυτοί που κάνουν τους αποκλεισμούς έχουν ήδη αποκλείσει το μισό τους κόμμα.
 
– Σας απασχολεί η άνοδος της ακροδεξιάς που είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο;
 
– Με απασχολεί η ρητορική της ακροδεξιάς. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει πολλές κακές εμπειρίες όταν η ρητορική του μίσους κερδίζει ψήφους. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό φαινόμενο συμβαίνει στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και αλλού. Πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο που κατά την άποψή μου είναι οι χαμηλοί μισθοί και η αγοραστική τους αξία. Για αυτό εμείς ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε επιτακτικά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά και τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα στα €1,125. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποκρίνεται όταν, ενώ μπορεί να χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια τον τραπεζικό τομέα, αδυνατεί να κτίσει ή να συντηρήσει σχολεία, νοσοκομεία, πάρκα, το περιβάλλον, τις υποδομές της. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η ακροδεξιά είναι με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο κάθε πολίτης θα έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Μόνο τότε, ο μέσος Ευρωπαίος ψηφοφόρος θα μπορεί να νιώθει ότι μπορεί να μοιραστεί αυτό το επίπεδο ζωής με άλλους.