Για αύριο Παρασκευή προγραμματίστηκε η πολυσυζητημένη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου οπότε και αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με μια πρώτη ανάγνωση φέρεται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να θέλουν να δώσουν μια εικόνα κοινής γραμμής στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αυτό το διήμερο θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την περαιτέρω πορεία του συνασπισμού, ο οποίος αντιμετώπισε τριγμούς το τελευταίο διάστημα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Πάνος Καμμένος με την επιστροφή του στην Αθήνα, από ιδιωτική επίσκεψη στα Εμιράτα, έσπευσε να στείλει μήνυμα. Με σποτάκι που κυκλοφόρησε με αφορμή την παρουσίαση του νέου λογότυπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γίνεται λόγος για «κόκκινες γραμμές». Στο σποτάκι ο εκφωνητής λέει: «Οι κόκκινες γραμμές είναι η υπερηφάνεια μας. Οι κόκκινες γραμμές γράφουν την ιστορία μας. Οι κόκκινες γραμμές τιμούν τους προγόνους μας. Οι κόκκινες γραμμές είναι η ανεξαρτησία και η δύναμή μας. Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τώρα πιο αποφασισμένοι από ποτέ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Αν ο Καμμένος αποσυρθεί θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης
Σε αναβολή οδηγήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με αιτιολογία τη μεγάλη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά στην οποία μετείχε ο Πάνος Καμμένος την ώρα που οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για διαρροή στελεχών…
Κατά τη διάρκεια ταραχώδους συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας επί τροπολογίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικής με συμφωνία για ρύθμιση παλαιών «αντισταθμιστικών ωφελημάτων», ο κ. Π. Καμμένος αρχικώς ουδέν βρήκε να πει στις πολλές αιτιάσεις εκ μέρους βουλευτών της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, ότι δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να προβαίνει σε ιδιαίτερα σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχει βαριά σκιά και πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη συνοχή της πλειοψηφίας, δεδομένης της δήλωσης των ΑΝΕΛ ότι θα αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Κάποια στιγμή, ωστόσο, με αφορμή αυτή τη φορά πιεστικές αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γ. Αμυρά, εμφανώς εκνευρισμένος και με ειρωνική διάθεση δήλωσε ότι επί του παρόντος αρνείται να απαντήσει για τον εναπομείναντα χρόνο παραμονής του ιδίου και των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση.
Ο Πάνος Καμμένος, κατά τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναμένεται να ξεχωρίσει ποιοι παραμένουν «πιστοί» σε εκείνον και ποιοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν, αλλά και να τους αναγκάσει να τοποθετηθούν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημειώνεται ότι από τους έξι βουλευτές των ΑΝΕΛ, μόνο οι δύο έχουν ταχθεί δημόσια στο πλευρό του αρχηγού του κόμματος, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.
Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το έχει επιλέξει και επίκειται αυτή η συνάντηση, πιστεύω ότι το διαζύγιο θα πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα διαταράξουν το κυβερνητικό έργο, μέρος του οποίου είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Από ό,τι φαίνεται πάμε για ένα διαζύγιο, είναι οι όροι του διαζυγίου, αλλά στο πλαίσιο αυτό μία συνάντηση πάντοτε αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνιακής αποσυμπίεσης της πολιτικής διαφωνίας, ακόμη κι αν είναι γνωστό ότι κανένας δεν θα μετακινηθεί από τις εκπεφρασμένες θέσεις του», διευκρίνισε η κ. Βάκη, εκτιμώντας ότι «ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αλλά και τα στελέχη και βουλευτές του που συμφωνούν με αυτόν, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας στην οικονομία, ούτε θα διακυβευτεί το έργο της κυβέρνησης αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bίντεο από Καμμένο- Μοιάζει με «αντίο» από την κυβέρνηση
Προδιαγεγραμμένο χαρακτήρισε το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Συμπλήρωσε δε, για τον κ. Καμμένο, ότι «κατά τη γνώμη μας βρίσκεται εγκλωβισμένος, έχει κάνει ένα βαρύτατο πολιτικό λάθος στην εκτίμηση της πορείας των γεγονότων, αλλά αυτό αφορά το κόμμα του και τον ίδιο […] Αναγκαστικά πυροδοτεί κάποιες εξελίξεις [και] το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στο εσωτερικό του κόμματός του». «Είναι σαφές ότι τιμούμε αυτή τη συνεργασία –και αυτό είναι και το ακατανόητο στη στάση του Πάνου», δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης.
ΦΥΛΛΟΡΟΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΛ
Η μετεωρική πορεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναφέρουν δημοσιεύματα, δείχνει πως φθάνει, πιθανόν, στο τέλος της. Το κόμμα που ιδρύθηκε το 2012 μέσω διαδικτύου, προσέλκυσε πολλούς αντιμνημονιακούς νεοδημοκράτες, και κατάφερε στις πρώτες εκλογές που συμμετείχε –το 2012– να πιάσει ποσοστό ρεκόρ 10,6% για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα και να εκλέξει 33 βουλευτές, πλησιάζει μάλλον προς το σημείο εξαφάνισης. Οι δημοσκοπήσεις τώρα το δείχνουν εκτός Βουλής, με ποσοστά πολικού ψύχους.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος