Η εξεύρεση ημερομηνίας για κοινή συνάντηση των πέντε του ενδιάμεσου, ήταν το εύκολο κομμάτι, αν και πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να γίνει κατορθωτή. Απ’ εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς πλέον θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει Προεδρικών.
 
Με πιο ακανθώδες κεφάλαιο ασφαλώς αυτό του υποψηφίου. Υπό αυτά τα δεδομένα, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Περδίκης, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου θα προσέλθουν τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 9:00 η ώρα το πρωί στα γραφεία της ΕΔΕΚ στη λεωφόρο Βύρωνος, προκειμένου να παρακαθήσουν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε ένα κοινό τραπέζι και να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο καθορισμός κοινής συνάντησης ήταν δεδομένο ότι θα γινόταν κάποια στιγμή, παρά το γεγονός ότι διαφάνηκε σε κάποιο στάδιο απροθυμία από κάποια κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι πριν την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ είχε προηγηθεί το κάλεσμα αρχικά με γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου και μετά με επιστολές από τον Γιώργο Λιλλήκα.

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, σε δημόσιες δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε να γίνει μία συνάντηση των πέντε το Σαββατοκύριακο 7-8 Απριλίου. Ακολούθησε επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, με την οποία πάλι απευθυνόταν πρόσκληση προς όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης. Η οποία τελικά γίνεται κατορθωτή μετά από την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ, καθώς όπως φαίνεται ακόμα και το ποιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για κάποιους μπορεί να έχει τη σημασία του.
 
Απ’ εκεί και πέρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη συνάντηση που θα είναι σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα είναι ανοικτής ατζέντας αφού θα είναι προκαταρκτικής φύσεως. Από πλευράς της οικοδέσποινας ΕΔΕΚ αυτό το οποίο αναφέρεται είναι ότι δεν μπορούν να προδικάσουν οτιδήποτε και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Επισημαίνεται ωστόσο ότι από πλευράς ΕΔΕΚ θα τεθούν τα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί και στη συνεδρία του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Δηλαδή, ο υποψήφιος να έχει εκλεξιμότητα, πρότερο έντιμο πολιτικό βίο και αξιότιμο δεσμευτικό πολιτικό λόγο.
 
Από το περιβάλλον του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, εκφράζεται και πάλι η ελπίδα για κατάληξη σε συνεργασία των πέντε κομμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκφραστούν οι θέσεις που ακούστηκαν και στη Γραμματεία του ΔΗΚΟ την περασμένη βδομάδα, μετά την αξιολόγηση του πρώτου κύκλου επαφών. Αυτό το οποίο θα υπογραμμιστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η αντίθεση σε διαδικασίες που καθιστούν τον ενδιάμεσο ευάλωτο και που θα έδιναν πεδίο δράσης στους κομματικούς μηχανισμούς του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Με σαφή υπαινιγμό την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για στήσιμο καλπών ως μετρήσιμο στοιχείο για την εκλεξιμότητα του υποψηφίου του ενδιάμεσου. Στο ΔΗΚΟ, δεν πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να δεχτούν το στήσιμο καλπών.
 
Στη Συμμαχία Πολιτών, σημειώνεται ότι προσέρχονται με καλή θέληση στη συνάντηση ευελπιστώντας στην κατάληξη συμφωνίας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Συμμαχία, θεωρούν ότι αν και προκαταρκτική η πρώτη συνάντηση, θα διαφανεί εάν υπάρχει πραγματική βούληση για συνεργασία. Σημειώνεται ωστόσο ότι ισχύουν τα όσα ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε στις επιστολές του. Πέραν από το στήσιμο καλπών, ο πρόεδρος της Συμμαχίας σημείωνε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει αποκηρύξει την ομοσπονδία και παράλληλα να είναι έμπειρος.
 
Κοινό έδαφος για συνεργασία προσδοκούν ότι θα προκύψει και από την Αλληλεγγύη, από την οποία τονίζεται ωστόσο ότι θα πρέπει οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει συμφωνία για τον κοινό υποψήφιο. Από πλευράς Αλληλεγγύης υποστηρίζεται ότι οι συζητήσεις δεν πρέπει να τραβήξουν σε βάθος χρόνου. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της σύναψης κοινής πολιτικής διακήρυξης με την οποία θα επισφραγίζεται η συνεργασία των κομμάτων.

Οι Οικολόγοι με τη σειρά τους επιμένουν στη θέση τους, όπως αυτή έχει εκφραστεί και με επιστολή προς τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου, για υποψήφιο που να μην είναι αρχηγός κόμματος. Θέση η οποία βέβαια μπορεί να αλλάξει στην πορεία των συζητήσεων, καθώς όπως φαίνεται δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων του ενδιάμεσου. Οι οποίοι, πέραν του Μαρίνου Σιζόπουλου που έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται, οι άλλοι τρεις θεωρητικά τουλάχιστον παραμένουν εν δυνάμει υποψήφιοι.
 
Βλέπουν και πρώτη αποχώρηση
 
Επί της ουσίας αυτό το οποίο φαίνεται καθαρά παρά τις δημόσιες δηλώσεις καλής θέλησης είναι ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα όπως έχουν δρομολογηθεί όλες αυτές τις μέρες. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη έχουν διανύσει αρκετή απόσταση όσον αφορά τις μεταξύ τους συζητήσεις. Αποτελεί επίσης κοινό μυστικό ότι οι τρεις τους προκρίνουν υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, αν και μέχρι να κλειδώσει και επίσημα το όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ, η Ελένη Θεοχάρους θα δηλώνει εν δυνάμει υποψήφια. Σε αυτή την πορεία που έχουν αρχίσει να χαράζουν, ευελπιστούν ότι από τον Οκτώβρη θα έχουν μαζί τους και τον Γιώργο Περδίκη. Ο Γιώργος Λιλλήκας προσέρχεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, χωρίς να κρύβει την ενόχληση του από τη στάση των υπολοίπων, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα μεταξύ των τριών πρώτων. Από την άλλη, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Υπό αυτά τα δεδομένα, για πολλούς η συνάντηση αυτή θα είναι η τελευταία πράξη πριν το οριστικό διαζύγιο των τεσσάρων με τον Γιώργο Λιλλήκα.