Η κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές τερματίστηκε από το ΔΗΚΟ, δηλώνει με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Κομβικό σημείο, το θέμα του Συνεργατισμού για το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα, για τους δικούς του λόγους, επέλεξε να ακολουθήσει τη δική του πορεία, όπως αναφέρει. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των Οικολόγων βλέπει προοπτική αναθέρμανσης της συνεργασίας με σημείο αναφοράς το προεκλογικό πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου που ετοίμασαν από κοινού τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του. Ο Γιώργος Περδίκης αναφέρεται και στα διάφορα σενάρια συνεργασίας σε σχέση με τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας πως θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια είτε τριμερούς, είτε διμερούς συνεργασίας. Υποδεικνύει επίσης στην ΕΔΕΚ πως η έδρα που κατέχει σήμερα στην Ευρωβουλή δεν είναι αποκλειστικά δική της, αλλά ανήκει σε μεγάλο βαθμό και στο Κίνημα Οικολόγων.
– Πού βρίσκονται οι διεργασίες, όσον αφορά τις ευρωεκλογές; Υπάρχει ακόμα προοπτική συνεργασίας ή ο καθένας τραβά το δρόμο του;
– Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση για συνεργασία των τεσσάρων έχει ναυαγήσει διότι βρήκε τοίχο, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. Ξέρω ότι υπάρχει μία πρόταση από πλευράς Αλληλεγγύης για συνεργασία με το Κ.Σ.ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους. Ξέρετε ότι έγινε προετοιμασία για ένα άλλο μοντέλο συνεργασίας δηλαδή Οικολόγων- Αλληλεγγύης- Συμμαχίας Πολιτών, το οποίο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως, ούτε έχει παρθεί κάποια τελεσίδικη απόφαση. Άρα ακόμα η μπίλια γυρίζει, ακόμα υπάρχουν ελπίδες για μία μορφή τριμερούς, τουλάχιστον, συνεργασίας. Υπάρχει επίσης και το σενάριο της διμερούς συνεργασίας, όπου έχουμε την πρόταση της ΕΔΕΚ.
– Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σας έδωσε μία επιστολή με πρόταση συνεργασίας. Την μελετήσατε; Θα απαντήσετε;
– Έχουμε μελετήσει την επιστολή του κ. Σιζόπουλου και τα στοιχεία τα οποία περιέχει και έχουμε αποφασίσει ότι αποτελεί μία πιθανή επιλογή. Θα δούμε ποιες είναι οι άλλες επιλογές και όλες θα οδηγηθούν ενώπιον της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του Κινήματος, διότι εμείς ακολουθούμε πολύ δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν είναι απόφαση του ενός. Ούτε καν οι επαφές γίνονται από ένα άτομο. Έτσι όταν θα διαμορφωθούν και θα αποκρυσταλλωθούν οι πραγματικές επιλογές, θα τεθούν ενώπιον του συνόλου των στελεχών του Κινήματος των Οικολόγων, και θα προχωρήσουμε στην τελική μας απόφαση και αυτό δεν προβλέπεται να γίνει πριν τα μέσα Ιανουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Έχει ατονήσει η συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου»
– Καθορίσατε κάποιες επιπλέον επαφές για τα σενάρια που αναφέρατε πιο πάνω;
– Για όλα τα σενάρια γίνονται επαφές και συζητήσεις. Όπως είπα και προηγουμένως, η μπίλια ακόμα γυρίζει. Δεν έχουμε αποκλείσει τίποτε. Εκείνο που είναι δεδομένο είναι ότι η συνεργασία των τεσσάρων έχει αποκλειστεί με δύο αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ. Όταν ο ένας από τους τέσσερις δηλώνει ότι δεν θέλει να συζητήσει την προοπτική συνεργασίας των τεσσάρων, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πρόταση έχει πεθάνει και άρα δεν υπάρχει. Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχουν οι άλλες προτάσεις που προνοούν είτε τριμερή είτε διμερή συνεργασία. Όσο υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία, εμείς ως Κίνημα Οικολόγων, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
– Οι πληροφορίες θέλουν την Ελένη Θεοχάρους στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Συζητήσατε καθόλου μαζί της το θέμα;
– Βέβαια η ίδια διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες. Προσωπικά θεωρώ ότι έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τις δικές της επαφές και να κάνει το δικό της σχέδιο Β΄ή και σχέδιο Γ’. Δεν θεωρώ λάθος αυτό που κάνει.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευρωεκλογές: Ο ενδιάμεσος δεν βρήκε κοινό έδαφος
– Με τον Σενέρ Λεβέντ συνεχίζετε τις επαφές; Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία;
– Είχε ατονήσει αυτή η διαδικασία επικοινωνίας, διότι έπρεπε να ξεκαθαρίσουν και τα υπόλοιπα κόμματα τι θέλουν. Εμείς βλέπαμε ότι σε ένα σενάριο συνεργασίας ακόμα και των τεσσάρων, και την υποψηφιότητα Σενέρ Λεβέντ. Πάντα βάζαμε και την προοπτική τα τέσσερα κόμματα να ζητούσαν από τον Λεβέντ να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αναμένεται να επανέλθουμε. Θα δούμε εάν και αυτός από τη δική του πλευρά, έχει αλλάξει τις προϋποθέσεις που έθετε σε σχέση με το ενδεχόμενο συνεργασίας.
– Με άλλες προσωπικότητες, είχατε καθόλου επαφές για να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο σας;
– Γίνονται επαφές και με άλλες προσωπικότητες.
– Να θεωρήσουμε δεδομένη την υποψηφιότητα Θεοπέμπτου;
– Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ακόμα. Είναι πολύ πρόωρο. Ο κ. Θεοπέμπτου έχει εκφράσει τη βούληση του, αυτή η βούληση έχει αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό από τα στελέχη των Οικολόγων αλλά και από τις ηγεσίες άλλων κομμάτων που μιλούμε φαίνεται να υπάρχει θετική προσέγγιση, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε οτιδήποτε τελεσίδικα.
– Φαίνεται ότι ούτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο λειτούργησε η συνεργασία των κομμάτων που συνεργάστηκαν στις προεδρικές εκλογές. Γιατί πιστεύετε; Η τελευταία συνάντηση σας με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, έδωσε την εντύπωση ότι υπάρχει μια εκατέρωθεν δυσαρέσκεια…
– Δεν ξέρω αν είναι εκατέρωθεν δυσαρέσκεια, διότι την ευθύνη για αυτή την ακύρωση της συνεργασίας την έχει σχεδόν εξολοκλήρου το ΔΗΚΟ και σε μικρότερο βαθμό η ΕΔΕΚ, διότι στο μεγαλύτερο και κρισιμότερο ζήτημα που είχε να αντιμετωπίσει η συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων αμέσως μετά τις προεδρικές, ήταν το θέμα του Συνεργατισμού, όπου επέλεξε το ΔΗΚΟ για τους δικούς του λόγους, να ακολουθήσει κατά μόνας πολιτική. Έκανε τις κινήσεις του, χωρίς να έχει καμία συνεννόηση και καμία επικοινωνία με τα άλλα κόμματα που υποστήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις Προεδρικές Εκλογές. Τουλάχιστον όσον αφορά τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη ξέρω πάρα πολύ καλά ότι δεν έγινε καμία συνεννόηση και καμία επικοινωνία στη διαχείριση του θέματος του Συνεργατισμού και εξού και η διαφορετική τοποθέτηση των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ίδιο ισχύει για το μεγάλο θέμα του νέου πλαισίου για τις εκποιήσεις που πέρασε από τη Βουλή την ίδια εποχή.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περδίκης: Μια απ’ τα ίδια η προσπάθεια του ενδιάμεσου
Άρα και σημειολογικά, αυτή η προσπάθεια των κομμάτων για κοινοβουλευτική συνεννόηση που είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές και συνεχίστηκε μετά, χρονικά τερματίστηκε με την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή για τις εκποιήσεις και της συμφωνίας για την εκποίηση του Συνεργατισμού. Από εκείνο το σημείο χρονικά σταμάτησε κάθε διακομματική συνεργασία στη Βουλή μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων. Το κόμμα που είχε την πρωτοβουλία για τη συνεργασία, δηλαδή το ΔΗΚΟ, ουσιαστικά κήρυξε και τη διάλυσή της. Εμείς είχαμε να κερδίσουμε από αυτή τη συνεργασία και όχι να χάσουμε και άρα δεν είχαμε και κανένα λόγο να θέλουμε να διαλυθεί. Την ευθύνη για τη διάλυση της τετραμερούς συνεργασίας αναλαμβάνει κυρίως το ΔΗΚΟ και σε λιγότερο βαθμό το Κ.Σ.ΕΔΕΚ. Άρα η δυσαρέσκεια είναι από την πλευρά μας και καθόλου εκατέρωθεν.
– Μεταξύ τους επαναβεβαίωσαν πρόσφατα την προσπάθεια για να συνεχιστεί η συνεργασία…
– Και εμείς καταλήξαμε με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο ότι θα γίνει μία προσπάθεια αναθέρμανσης των διακομματικών σχέσεων ενόψει και των εξελίξεων στο Κυπριακό και των μεγάλων θεμάτων που έχουμε ενώπιον μας στη Βουλή.
– Υπάρχει προοπτική;
– Βεβαίως υπάρχει προοπτική. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να έχουμε μία συνεργασία. Εμείς θα θέλαμε το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας να προέρχεται από ήδη συμφωνημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής του Νικόλα Παπαδόπουλου. Άποψη μας είναι ότι αυτό το σχέδιο σε κρίσιμα θέματα της οικονομίας, το ίδιο το ΔΗΚΟ δεν το υποστήριξε. Για παράδειγμα το σχέδιο Εστία το οποίο είναι προμετωπίδα τους τελευταίους μήνες της πολιτικής του ΔΗΚΟ –και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και τώρα με τον Προϋπολογισμό– δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Η πρόταση ήταν ο Δημόσιος Φορέας διαχείρισης ΜΕΔ. Ο οποίος έχει περάσει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Εμείς όμως θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΔΗΚΟ και στα θέματα του Κυπριακού αλλά και της εσωτερικής πολιτικής και μια πολύ καλή βάση, ένα σημείο αναφοράς, είναι το πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής του ίδιου του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Η έδρα δεν είναι μόνο της ΕΔΕΚ…
– Ανάμεσα στα σενάρια είναι και αυτό της αυτόνομης καθόδου;
– Δεν αποκλείεται αλλά προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Όχι γιατί έχουμε οποιονδήποτε φόβο, αλλά γιατί θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και με τα δεδομένα των Ευρωεκλογών και επειδή ο στόχος μας είναι να εκλέξουμε ευρωβουλευτή, πιστεύουμε ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι καλύτερος από αυτόν της αυτόνομης καθόδου. Διότι η δική μας αυτόνομη κάθοδος θα είναι το μέρος ενός συνολικού σκηνικού στο οποίο τελικά όλα τα κόμματα και άλλοι σχηματισμοί θα κατέλθουν με αυτόνομη παρουσία και ως αποτέλεσμα αυτού θα ευνοηθούν οι μεγάλοι σχηματισμοί όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις Ευρωεκλογές.
– Και το ΕΛΑΜ…
– Το ΕΛΑΜ είναι ένας σχηματισμός όπως τους υπόλοιπους μικρούς. Όταν κατέβουν πολλοί μικροί σχηματισμοί θα ευνοηθούν οι τρεις μεγάλοι. Συνεπώς, δεν βλέπω να υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνεργασία. Και αποδείχθηκε από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Εάν οι Οικολόγοι δεν συνεργάζονταν με την ΕΔΕΚ, ενδεχομένως να είχαμε τρίτο Ευρωβουλευτή από τον ΔΗΣΥ και εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των μικρότερων κομμάτων, ενισχύονται οι πιθανότητες των μεγαλύτερων κομμάτων να κερδίσουν όλη την παρτίδα.
– Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, δήλωσε σίγουρος ότι η 5η έδρα θα καταλήξει στην ΕΔΕΚ ανεξαρτήτως συνεργασιών ή όχι…
– Πάντως η έδρα που έχει σήμερα η ΕΔΕΚ δεν είναι μόνο της ΕΔΕΚ. Είναι εξ ημισείας ή τουλάχιστον συνεταιρική με τους Οικολόγους και ένα σημαντικό ποσοστό της επιτυχίας ανήκει στους Οικολόγους, νομίζω κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.
Θα επανέλθουμε για οριζόντια
– Πριν από λίγες μέρες, η Βουλή καταψήφισε για ακόμα μια φορά την οριζόντια ψηφοφορία. Θα επανέλθετε στο θέμα; Πιστεύετε ότι μπορούν να αλλάζουν τα δεδομένα κάποια στιγμή;
– Βεβαίως θα επανέλθουμε. Μόλις μας το επιτρέψουν οι συνταγματικές πρόνοιες. Με τη νέα δηλαδή περίοδο, θα επανέλθουμε με νέα πρόταση που θα έχει να κάνει με τις βουλευτικές εκλογές που θα είναι οι επόμενες εκλογές που θα έχουμε ενώπιόν μας. Βέβαια ξέρετε ότι ο ΔΗΣΥ δεν συμφωνεί να δοκιμαστεί η οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές. Έτσι μάλλον θα το βρούμε εναντίον μας μαζί με το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Από την άλλη, παραδέχομαι ότι η οριζόντια ψηφοφορία δεν ήταν ένα από τα θέματα που είχαν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα Νικόλα Παπαδόπουλου, παρά την προσπάθεια μας. Πρέπει να πω επίσης ότι το 2000, ιστορικά στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Πιττοκοπίτης, ο Δώρος Θεοδώρου, είχαν καταθέσει μία παρόμοια πρόταση για την οριζόντια ψηφοφορία στη Βουλή. Άρα εμείς θεωρούμε ότι είμαστε στο σωστό πλαίσιο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλοι έχουν μετακινηθεί.
To σημαντικό είναι η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.
– Περίοδος αναμονής της καθόδου Λουτ. Ποια η εκτίμησή σας;
– Θεωρώ ότι κάποια μορφή κινητικότητας θα υπάρξει. Μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία στους όρους αναφοράς η οποία θα είναι βασισμένη πάνω στην αρχή της εποικοδομητικής ασάφειας. Απ’ εκεί και πέρα θα αρχίσουν τα δύσκολα. Θα μιλούμε για επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο, που είναι η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων, ή θα προετοιμαστεί μία νέα Πενταμερής Διάσκεψη που είναι το χειρότερο σενάριο. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό θα είναι πολύ κακό. Από την άλλη υπάρχει η εκτίμηση από διάφορες πλευρές, ότι οι Τούρκοι μέχρι τον Μάιο δεν ευνοούν ουσιαστικές κινήσεις στο Κυπριακό. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα συμφωνηθεί μία διαδικασία προετοιμασίας μιας διεθνούς διάσκεψης –που είναι η θέση των Τούρκων– χρονοτοποθετημένης όμως μετά τον Μάιο, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία και ότι πρέπει να υπάρξει ένας χρόνος ωρίμανσης.
Δεν έχουμε και καλή πληροφόρηση για να μπορέσουμε να κάνουμε και καλή πρόβλεψη. Από την άλλη οφείλω να σημειώσω ότι ενώ φαίνεται ότι τυπικά παραμένουμε στις ράγες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου το οποίο καθορίστηκε από το κεκτημένο των συνομιλιών, είναι ολοφάνερο ότι πίσω από αυτή την εικόνα γίνεται πραγματική συζήτηση για προτάσεις που οδηγούν στη συνομοσπονδία ή και σε δύο κράτη. Εμείς δεν δεχόμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο.
– Αυτό το λέτε σε σχέση με τον προβληματισμό που εξέφρασε ο Πρόεδρος για την αποκέντρωση εξουσιών;
– Η αποκέντρωση εξουσιών από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι απλά μια διαφορετική προσέγγιση και αλλαγές πάνω στο ήδη συμφωνημένο πλαίσιο στο κεφάλαιο της κατανομής εξουσιών. Από την άλλη όμως μπορεί να είναι και μία ψηφίδα, του ψηφιδωτού που συγκροτεί η πρόταση για τη συνομοσπονδία. Υπάρχει και αυτή η ερμηνεία της αποκέντρωσης εξουσιών. Για αυτό λέω ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη πληροφόρησης και δεν μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλή πρόβλεψη.
– Δεν υπάρχει δηλαδή σωστή πληροφόρηση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας;
– Σίγουρα δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση από τον Πρόεδρο και ούτε και ειλικρινής.
– Συμμερίζεστε δηλαδή και εσείς τις ανησυχίες του γ.γ. του ΑΚΕΛ που λέει ότι ο Πρόεδρος συζητά λύση δύο κρατών;
– Μα δεν ξέρουμε. Από την προηγούμενη ερώτησή σας, προκύπτει αυτό το μεγάλο στοιχείο της αμφιβολίας. Τι επιζητεί ο Πρόεδρος; Να πάμε πίσω στις εξουσίες και να πούμε αυτές που εμείς ως Ελληνοκύπριοι επιμέναμε να είναι στην κεντρική Κυβέρνηση και να πούμε ότι δεν επιμένουμε να παραμένουν στην κεντρική Κυβέρνηση και μεταφέρονται στις περιφέρειες; Αυτό είναι που επιδιώκει; Ή εννοεί ότι θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ή εννοεί ότι θα πάμε σε ένα μοντέλο συνομοσπονδίας, όπου δύο – τρεις εξουσίες θα παραμείνουν σε μία σκιώδη κεντρική κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι δύο κράτη. Αυτά δεν τα έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης. Μπορεί το ΑΚΕΛ να το έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του και για αυτό κάνει αυτή την επιθετική εκστρατεία εναντίον των πολιτικών του Νίκου Αναστασιάδη.
Εμείς δεν έχουμε την πληροφόρηση που έχει το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει τα μέσα να παίρνει πληροφορίες από πρωτογενείς πηγές. Για εμάς το πιο σημαντικό θέμα στο Κυπριακό είναι η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων. Όσο είμαστε οι ηττημένοι, οι αδύνατοι, αυτοί που είναι κολλημένοι στη γωνιά και απλά μετρούμε σε πιο βαθμό θα υποχωρήσουμε και άλλοι να λένε να υποχωρήσουμε λίγο ακόμα και άλλοι πολλά και πάρα πολλά, νομίζω ότι δεν βρίσκουμε άκρη διότι δεν έχουμε απέναντί μας έναν μεγαλόκαρδο αντίπαλο, ο οποίος θα μας λυπηθεί και δείχνοντας μεγαλοκαρδία θα πει ότι σταματά την επεκτατική του πολιτική και βάζει τέλος στις απαιτήσεις του. Όσο περισσότερο υποχωρούμε τόσο περισσότερο τρέφεται η τουρκική επιθετικότητα και η βουλιμία. Άρα, πρέπει να σταματήσει ο δρόμος της υποχώρησης και να ενισχύσουμε τον γεωστρατηγικό μας ρόλο. Αυτό συνεπάγεται και στηρίζεται πάνω στην υπόθεση των υδρογρανοθράκων, και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων με τις συμφωνίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα και άλλες χώρες, ώστε να αλλάξει, όπως ομολόγησαν και οι Τούρκοι, το ισοζύγιο δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.