Το σχέδιο Εστία δημιουργεί τεράστια αδικία για όλους εκείνους τους ευσυνείδητους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους καταβάλλοντας τις δόσεις των δανείων τους, δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου. Για αυτό, όπως αναφέρει, θα πρέπει να προωθηθεί ένα παράλληλο σχέδιο στήριξης και αυτής της μερίδας των δανειοληπτών, πιθανώς μέσα από την επιδότηση του επιτοκίου τους.
 
Όπως αναφέρει, η θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι δεν είναι σωστό από τη μια να επιλύεται ένα πρόβλημα και από την άλλη να δημιουργούνται αδικίες εις βάρος μια άλλης μερίδας πολιτών, οι οποίοι μέσα από θυσίες, δυσκολίες και εμπόδια κατάφεραν να παραμείνουν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.
 
– Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχει ξεκινήσει. Οι όροι που έχετε θέσει για το σχέδιο Εστία, έχουν ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση; Θα ψηφίσει τελικά το ΔΗΚΟ τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
– Όπως είναι γνωστό το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση, για τη βελτίωση του σχεδίου Εστία. Με ικανοποίηση παρατηρήσαμε ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν υιοθετηθεί. Τέτοιες εισηγήσεις καταθέτουμε και αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2019. Παράλληλα, όμως, θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, για την περαιτέρω βελτίωση του σχεδίου Εστία, έτσι που να πετύχουμε και να διασφαλίσουμε πραγματική προστασία των ευάλωτων οικογενειών, που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους. Είναι η θέση μας ότι καμιά οικογένεια και κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει στον δρόμο. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, να είστε βέβαιοι ότι η απόφασή μας θα ληφθεί με υπευθυνότητα, και με απόλυτη συνέπεια στα όσα ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος έχει δημοσίως πει.   
 
– Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει μία εύλογη απορία-παράπονο από πολλούς πολίτες, ο οποίοι ήταν συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών παρά τις δυσκολίες τους. Σας απασχόλησε καθόλου ως ΔΗΚΟ το θέμα; Έχετε κάποιες εισηγήσεις; 
– Ασφαλώς και μας απασχόλησε το εν λόγω θέμα από την πρώτη στιγμή που αναγνώσαμε το περιεχόμενο του σχεδίου Εστία. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε ότι το Σχέδιο δημιουργεί μια τεράστια αδικία για όλους εκείνους τους ευσυνείδητους δανειολήπτες, που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους καταβάλλοντας κανονικά τις δόσεις τους, ενώ παράλληλα μπορεί να πληρούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια του Σχεδίου. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να δημιουργηθεί και να προωθηθεί ένα παράλληλο σχέδιο στήριξης και αυτών των δανειοληπτών, πιθανώς μέσω της επιδότησης του επιτοκίου τους. Είναι η θέση μας ότι δεν μπορείς από τη μια να επιλύεις ένα πρόβλημα και από την άλλη να δημιουργείς αδικίες εις βάρος μια άλλης μερίδας πολιτών, οι οποίοι μέσα από θυσίες, δυσκολίες και εμπόδια κατάφεραν να παραμείνουν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.
 
– Στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας θα συζητηθεί και το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Το ΔΗΚΟ γιατί τάσσεται εναντίον; 
– Με τους διάφορους τρόπους οριζόντιας ψηφοφορίας και τις παραλλαγές τους που εισηγούνται οι συνάδελφοι, αυτό που πραγματικά θα γίνει δεν είναι η παροχή του δικαιώματος στους απλούς πολίτες να ψηφίζουν υποψήφιους και από άλλα κόμματα, αλλά η παροχή δυνατότητας στα μεγαλύτερα κόμματα να πριμοδοτούν κάποιους υποψηφίους, με αποτέλεσμα τη νόθευση της εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης. Η λαϊκή θέληση, η οποία περιέχει στοιχεία της γνησιότητας και της ελευθερίας, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί το μείζον ζήτημα για μας. Η οριζόντια ψηφοφορία αποτελεί κατά την άποψή μας μιαν οπισθοδρόμηση και ένα πλήγμα στους θεσμούς που στηρίζεται το πολιτικό μας σύστημα. Ένα πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία και τη νόθευση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτές οι προτάσεις προσβάλλουν και πλήττουν την ίδια τη νομιμοποίηση των κομμάτων.
 
– Δεν θεωρείτε ότι είναι μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αποχής;
– Είναι η άποψή μας ότι το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας είναι εξόχως πολιτικό. Η αποχή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος και όχι στο εκλογικό σύστημα. Ο πολίτης δεν θα έρθει να ψηφίσει επειδή έχει καθιερωθεί αυτό το σύστημα εκλογής. Ήδη, ο πολίτης που θα επιλέξει με αυτό τον τρόπο τους βουλευτές του ή τους δημοτικούς συμβούλους συμμετέχει στις εκλογές. Συνεπώς αυτά που πρέπει να γίνουν για να επαναεμπιστευτεί το πολιτικό μας σύστημα είναι πολλά. Για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε την αλήθεια, χωρίς να ικανοποιούμε προσωρινά τους πολίτες, αλλά να καλλιεργούμε μέσα στην κοινωνία αρχές και αξίες που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τα πολιτικά φαινόμενα, και να βελτιώνουμε και ενισχύουμε τους ίδιους τους πολιτικούς θεσμούς, θεωρούμε σημαντικό να τοποθετηθούμε και να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο των κομμάτων. Για εμάς τα πολιτικά κόμματα είναι οι φορείς της λαϊκής θέλησης, τα οποία επιδιώκουν τη διατήρηση σταθερής σχέσης με τον λαό, χωρίς την ευκαιριακή κατά τις εκλογές ψηφοθηρική επαφή. Οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν εκλέγουν πρόσωπα, αλλά ψηφίζουν κόμματα και εκφράζουν τη θέλησή τους υπέρ συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος. Όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα πολιτικά προγράμματα, τόσο καλύτερα λειτουργεί η κομματική δημοκρατία και τόσο μεγαλύτερη είναι η μετεκλογική δέσμευση των αντιπροσώπων του λαού. Οποιαδήποτε προσπάθεια εμβολιασμού με ξένα στοιχεία ή με παρεμβάσεις του συστήματος της κομματικής δημοκρατίας, που λειτουργεί σήμερα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα οδηγήσει στη σταδιακή προσβολή του συστήματος της απλής αναλογικής και επαναφορά σταδιακά του πλειοψηφικού συστήματος, ενός συστήματος που στο παρελθόν προκάλεσε μεγάλες αδικίες. 
 
– Σε εκκρεμότητα και το θέμα της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Προωθείται νέα μελέτη για μείωση των δήμων. Τελικά θα γίνει ή όχι η μεταρρύθμιση και γιατί δεν προχωρεί το θέμα;
– Είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια συγκεχυμένη εικόνα γύρω από την αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου ξεκίνησε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. Το 2015, καταθέσαμε συγκεκριμένη πλέον πρόταση για μεταρρύθμισή της, με βασικό άξονα την πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, με παράλληλη μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με στόχο πάντα την ειλικρινή άσκησή τους προς όφελος των πολιτών. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, φαίνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθετεί κάποιες από τις δικές μας προτάσεις. Εμείς επιθυμούμε αποτελεσματική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει ασφαλώς μείωση του κόστους που επωμίζεται σήμερα ο δημότης, βελτίωση των παρεχόμενων, προς αυτόν, υπηρεσιών και επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του. Η δημιουργία επαρχιακών συμβουλίων υπό τη μορφή ενοποίησης υπηρεσιών και Ανεξάρτητης Πολεοδομικής Αρχής, αποτελούν κύριους θεσμούς της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας.
 
Σε προτεραιότητα το θέμα των ενοικίων
– Υπάρχουν κάποια άλλα ζητήματα τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα;
-Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα τα οποία θεωρούμε επιβεβλημένο να εξεταστούν και να προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Ένα από αυτά, είναι το ενοικιοστάσιο που επηρεάζει πάρα πολλούς πολίτες, τόσο ενοικιαστές όσο και ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης:
Τα πολύ ψηλά ενοίκια από τη μια και η αδυναμία από την άλλη των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε έξωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. 
Η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για δημιουργία μητρώου κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων καθώς και ταμείου αποζημίωσής τους.
Επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.
Ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου.
Η δημιουργία Ενιαίας Πολεοδομικής Αρχής.
Επίλυση του προβλήματος καθορισμού των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών.
Η ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της Νομοθεσίας για την Ειδική Εκπαίδευση.
Το ασαφές νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ναυαγοσωστών.
Η δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού. 
Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της εγγραφής των αγροτικών δρόμων κ.α. 
 
Διατήρηση έδρας και αύξηση ποσοστών
 
– Επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οι Ευρωεκλογές… Πού βρίσκονται οι διαδικασίες στο ΔΗΚΟ και ποιος ο στόχος που έχετε θέσει ως κόμμα; Θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος; 
– Στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι, από τη μια, η κατάκτηση έδρας με ποσοστό υψηλότερο από εκείνο των προηγούμενων Ευρωεκλογών και από την άλλη, η κατάθεση ενός σύγχρονου προγράμματος, που να καθορίζει το όραμά μας για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αξιοποίηση της συμμετοχής μας προς όφελος του κυπριακού λαού. Είναι αδήριτη ανάγκη, η ενδυνάμωση της ελληνοκυπριακής φωνής στο Ευρωκοινοβούλιο και σε όλα τα όργανα της Ε.Ε., ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας, από τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας, για να μπορέσουμε επιτέλους να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όσα αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες μας. 
Όσον αφορά εμένα προσωπικά, μόλις πρόσφατα έχω εκλεγεί ως κοινοβ. Εκπρόσωπος, ένα πολύ τιμητικό αξίωμα για μένα. Είμαι επικεντρωμένος στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής δράσης του κόμματος, αλλά και στη βελτίωση λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Προτεραιότητά μου, όπως και του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ασφαλώς η προώθηση λύσεων, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, αλλά και τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους μας.