Ούτε και χθες τελικά συζητήθηκαν στην Ολομέλεια οι τέσσερις προτάσεις νόμου, οι οποίες προνοούν την εισαγωγή του μέτρου της οριζόντιας ψηφοφορίας. Η νέα αναβολή σημειώθηκε κατόπιν αιτήματος του ΑΚΕΛ, από το οποίο θα απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές για να παρευρεθούν στην κηδεία της Πρεσβυτέρας Αγαθονίκης Παπαλαζάρου, μητέρας δύο πεσόντων, ενός κατά τη διάρκεια του πραξικόπηματος και ενός κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
 
Η απουσία μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΑΚΕΛ, ενδεχομένως να άλλαζε τις ισορροπίες κατά την ψηφοφορία των προτάσεων. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε αρχικά η έναρξη της Ολομέλειας κατά μία ώρα νωρίτερα, για να μπορέσουν να συζητηθούν τα νομοσχέδια πριν την αποχώρηση των βουλευτών, καθώς προβλεπόταν ότι η συζήτηση του θέματος θα έπαιρνε αρκετό χρόνο.
 
Ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να γίνει, λόγω του ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκείνη την ώρα επέστρεφε από την Αθήνα. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της συζήτησης. Το θέμα θα επανέλθει στην Ολομέλεια σε δεκαπέντε μέρες, αφού την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχει συνεδρία το Σώμα.
 
 
Ως γνωστό, η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια είχε οριστεί αρχικά για τον Ιούνιο, αλλά τελικά αναβλήθηκε, με τις τέσσερις προτάσεις νόμου να συζητούνταν ξανά στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Παρά το γεγονός ότι έγινε εκ νέου συζήτηση, δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συμφωνία και οι τέσσερις προτάσεις επανήλθαν στην Ολομέλεια με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία για απόρριψή τους.
 
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις νόμου. Όπως αναφέρεται και στη σχετική αιτιολογική έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Νουρή και Δημήτρη Δημητρίου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συμβουλίων των δήμων και να παρασχεθεί το δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίζουν υποψηφίους από διάφορους συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων ή/και περισσότερους από έναν ανεξάρτητους υποψηφίους.    
 
Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, σκοπός της είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, ώστε να καθιερωθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας για την εκλογή δεκαπέντε βουλευτών επικρατείας από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Για τους σκοπούς της εκλογής των εν λόγω βουλευτών η επικράτεια της Δημοκρατίας θα θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια και η ψηφοφορία θα διεξάγεται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.
 
 
Επιπρόσθετα, σκοπός της τρίτης και της τέταρτης πρότασης νόμου, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου και του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντίστοιχα, για να παρέχεται η ευκαιρία σε πολίτες που δεν υποστηρίζουν συγκεκριμένο κόμμα να ψηφίζουν υποψηφίους από διάφορους συνδυασμούς.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των προτάσεων νόμου από την επιτροπή διατυπώθηκαν εκ νέου οι θέσεις των κομμάτων που εκπροσωπούνται σε αυτήν, καθώς και των βουλευτών μη μελών της επιτροπής που παρευρέθηκαν στην υπό αναφορά συνεδρία της.  
 
Υπέρ δύο ο ΔΗΣΥ
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού  δήλωσαν ότι η κοινοβουλευτική τους ομάδα τάσσεται υπέρ της ψήφισης της πρώτης πρότασης νόμου και εναντίον της ψήφισης της δεύτερης και της τρίτης πρότασης νόμου. Όσον αφορά την τέταρτη πρόταση νόμου, δήλωσαν ότι προτίθενται να υποστηρίξουν την ψήφισή της σε περίπτωση υιοθέτησης των τροπολογιών που  κατέθεσαν πριν από την αναβολή της συζήτησης.
 
Κατά ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ
 
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ καθώς και το μέλος βουλευτής του ΕΛΑΜ, δήλωσαν πως τάσσονται εναντίον της ψήφισης των προτάσεων νόμου σε νόμους και γι’ αυτό θα τις καταψηφίσουν. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, μέλος της Επιτροπής Κωστής Ευσταθίου διαφώνησε με την υιοθέτηση οποιωνδήποτε τροποποιήσεων στις νομοθεσίες που διέπουν τις διάφορες εκλογικές διαδικασίες σε χρόνο που δεν απέχει επαρκώς από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε επερχόμενων εκλογών, ανάλογα με την περίπτωση.  Εξέφρασε παράλληλα και άλλες επιφυλάξεις.