Δεν πρέπει να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο στο Κυπριακό, διαμηνύει ο Κουντρέτ Οζερσάι. Επιβεβαιώνοντας επί τούτου πως ανεπίσημα οι Νίκος Αναστασιάδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ο ίδιος στις επαφές του, ανάμεσα σ’ αυτές και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, συζητούν το Κυπριακό «έξω από το κουτί», στην προσπάθεια να εξευρεθούν οδοί συνεννόησης.
Χρειαζόμαστε, όπως επισήμανε, ειλικρινή σε βάθος συζήτηση για το αν είμαστε έτοιμοι και αν έχουμε τα αναγκαία στοιχεία για αυτού του είδους τον συνεταιρισμό ή όχι. Πρέπει να το συζητήσουμε, σημειώνει με νόημα.
Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι, σε συνέντευξή του στον «Φ» σημειώνει πως «υπάρχουν δύο οδοί για να συζητήσουμε. Η μία είναι οι ανεπίσημες συνομιλίες που έχουν ήδη αρχίσει. Και η δεύτερη οδός είναι η συζήτηση, όχι η διαπραγμάτευση, που πρόκειται να αρχίσει στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισβολή Άγκυρας με γεωτρύπανο σε Ακάμα ή Απ. Ανδρέα
Ξεκαθαρίζει πως η συζήτηση αφορά κατά πόσο έχουν οι πλευρές κοινό όραμα για το μέλλον της Κύπρου. Τονίζει δε πως αυτό θέλει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Δηλαδή, «πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε αν έχουμε κοινό όραμα και για το τι είδους διαπραγμάτευση θα κάνουμε, να συμφωνήσουμε ποιοι θα είναι οι όροι αναφοράς των συνομιλιών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την προσέγγιση του ΟΗΕ, μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, το πάρε-δώσε». Δυστυχώς, υποστηρίζει, λείπει η συναντίληψη ακόμα και για το πιο θεμελιώδες στοιχείο, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Την αντιλαμβανόμαστε, ανέφερε, διαφορετικά.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι στη συνέντευξή του αξιολογεί την πρόσφατη έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό και κάνει τη δική του ανάγνωση για το περιεχόμενο. Μελετώντας την έκθεση, ανέφερε, δεν διαπίστωσε να επιβάλει κάποιο είδος πλαισίου. Για παράδειγμα, συνέχισε, δεν επιβάλλει (ο Γ.Γ.), ούτε αποκλείει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. «Εξαρτάται από τις πλευρές να συμφωνήσουν το πλαίσιο». Δεν παρέλειψε να υποδείξει πως στην έκθεση απουσιάζει αναφορά από τον Γ.Γ. «επιστρέψτε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης απ’ εκεί που την αφήσατε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ.