Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι τροφή προς σκέψη προς τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου μέσα από κοινό προβληματισμό να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για μία σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία τον απασχολεί εδώ καιρό και η οποία ωρίμασε ως μια καίρια απάντηση στις προκλήσεις που διαμορφώνονται και στο απειλητικό αδιέξοδο. Αυτά τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αναφέρεται στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιο και για τα όσα αναφέρονται περί πρότασης για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρεται και στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη και στα όσα λέχθηκαν. Επισημαίνει ότι αποτελούσε μια διαχρονική θέση της δικής μας πλευράς, η συζήτηση με την ίδια την Τουρκία και τονίζει ότι η ανταπόκρισή της σε αυτή τη συζήτηση αποτελεί προσωπική επιτυχία του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο Εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι ο προβληματισμός του Προέδρου για την αποκέντρωση εξουσιών στο μοντέλο λύσης του Κυπριακού δεν ήταν αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, σημειώνοντας πως ο προβληματισμός του Προέδρου έγινε ακόμη εντονότερος μετά από τη συνάντηση. Ο Πρόδρομος Προδρόμου επισημαίνει ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει έμπρακτα την πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία κάνει ένα βήμα μακριά από τη διχοτόμηση.
– Πώς προέκυψε τελικά η πρόταση για χαλαρή ομοσπονδία;
– Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ή μάλλον δυο πράγματα. Πρώτον, μιλάμε για μια λογική αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους. Άρα μιλάμε για χαλαρότερους δεσμούς στην κεντρική εξουσία. Η λογική είναι να μεταφερθούν στις δυο περιφέρειες, στις δυο πολιτείες, όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες. Λέμε όσο το δυνατόν, με πρόνοια δηλαδή ότι στο κεντρικό κράτος θα μείνουν και όσες αρμοδιότητες χρειάζονται για να είναι όντως ένα κανονικό επαρκές κράτος. Με σκοπό να γίνει το συνολικό σχήμα διακυβέρνησης περισσότερο λειτουργικό. Να περιοριστούν τυχόν εμπλοκές στη λήψη αποφάσεων και να γίνει λιγότερο ανταγωνιστικό το κλίμα στην κεντρική εξουσία. Δεύτερο, δεν μιλάμε για κάποια πρόταση που έχει κατατεθεί στη διαπραγμάτευση. Όχι ακόμα. Πρόκειται για πρόταση προβληματισμού που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι πρόταση για να προβληματιστούμε από κοινού προκειμένου να καταλήξουμε σε προτάσεις διαπραγμάτευσης. Βεβαίως, δεν μπορεί να το κρύψουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη προβληματιστεί εδώ και καιρό. Έχει ανατρέξει και σε παλαιότερους σχετικούς προβληματισμούς και προσανατολίζεται σε μια πολιτική κατεύθυνση. Με δεδομένη τη μέχρι τώρα εμπειρία της διαπραγμάτευσης, του τι επιδιώκεται από την τουρκική πλευρά και τι είναι ο ουσιαστικός στόχος της δικής μας πλευράς, θα την προσδιόριζα ως μια προσπάθεια να κάνουμε λειτουργικό το ομοσπονδιακό σχήμα, έχοντας κατά νου τόσο την ανάγκη συμμετοχής των δυο πλευρών όσο όμως και τη δημοκρατική αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
– Ήταν αποτέλεσμα των επαφών που προηγήθηκαν στη Νέα Υόρκη;
– Είναι μια σκέψη που ενώ υπήρχε από παλαιότερα –ίσως εδώ και μια δεκαετία– ωριμάζει αυτό τον καιρό. Ωριμάζει, αλλά κυρίως αποτελεί μια προσπάθεια για μια καίρια απάντηση στις προκλήσεις που διαμορφώνονται και στο απειλητικό αδιέξοδο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρέπει να είναι κατανοητό ότι δεν είναι μια πρόταση που υποκαθιστά, αλλά μια κατεύθυνση που εμπεδώνει καλύτερα, το ζητούμενο μιας ομοσπονδίας. Δεν ήταν επομένως αποκλειστικά αποτέλεσμα των πρόσφατων επαφών στη Νέα Υόρκη. Συμβάλλουν όμως και αυτές οι επαφές σε κάποιο μέτρο για να έρθει αυτός ο προβληματισμός στην επιφάνεια.
– Πολλοί είναι οι καχύποπτοι. Η πρόταση αυτή συνδέεται με τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου;
– Να μου επιτραπεί να πω ότι το θέμα δεν είναι να είμαστε καχύποπτοι, αλλά να είμαστε ρεαλιστές και δημιουργικοί. Χρειάζεται ρεαλισμός για να αντιμετωπίσουμε την απαράδεκτη κατάσταση της κατοχής και τις ανυπέρβλητες μέχρι τώρα δυσκολίες που θέτει η τουρκική πλευρά στη διαπραγμάτευση. Τι εννοώ ρεαλιστές; Δεν γνωρίζουμε μήπως εδώ και καιρό ότι ένα από τα σημεία εμπλοκής στη διαπραγμάτευση είναι η αξίωση για να υπάρχει μια τουρκοκυπριακή «θετική ψήφος», δηλαδή «βέτο» σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων; Δεν συνειδητοποιούμε ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί το ενδεχόμενο να υπάρχει εμπλοκή στη λήψη αποφάσεων και είτε να πηγαίνουμε σε προστριβές είτε να καθιστά το κράτος αναποτελεσματικό; Γι’αυτό τον λόγο, εξάλλου, προκαλεί και αντιδράσεις ανάμεσα στους πολίτες. Αυτή η κατεύθυνση προβληματσμού, με την αποκέντρωση, είναι μια προσπάθεια για να ξεπεράσουμε δημιουργικά τέτοια προβλήματα. Ο προβληματισμός του Προέδρου έγινε πιο έντονος ακούγοντας και από κοντά κάποια πράγματα από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Να πούμε όμως ότι αυτή η κατεύθυνση προβληματισμού που καταθέτει ο Πρόεδρός μας συνδέεται αποκλειστικά με εκείνη τη συνάντηση δεν θα ήταν ακριβές.
– Στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, τι ειπώθηκε; Θα υπάρξει και συνέχεια; Δηλαδή θα γίνονται απευθείας συζητήσεις με την Τουρκία;
– Νομίζω πως είναι κατανοητό ότι δεν πρέπει να αναφερθούμε με λεπτομέρειες στο περιεχόμενο εκείνης της συνομιλίας. Βασικά ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Συμβούλιο και δεν είναι πρέπον να επεκταθώ. Ρωτάτε αν θα υπάρξει συνέχεια; Θα πω βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια, χρειάζεται ο διάλογος. Ένας κάποιος απ’ ευθείας διάλογος με την Τουρκία δεν ήταν πάντα κάτι που επιδιώκαμε; Η Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη και από την οποία εξαρτώνται οι αποφάσεις για το τέλος της κατοχής, να βρεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και απέναντι στις ευθύνες της. Χωρίς να προδικάζει βέβαια την κατάληξη της προσπάθειάς μας για απελευθέρωση της Κύπρου, το ότι η Τουρκία έρχεται σε απ’ ευθείας συζήτηση, είναι νομίζω μια επιτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν είναι βέβαια αυτοσκοπός, αλλά ανοίγει ένα δρόμο για να διεκδικήσουμε μια συμφωνία έντιμου συμβιβασμού και βιώσιμης λύσης και για να έχουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κυπριακό κράτος.
– Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πρόταση του Προέδρου είναι ένα σκαλοπάτι πριν τη διχοτόμηση… Βαδίζουμε δηλαδή προς τη λύση δύο κρατών…
– Όχι, εμείς δεν βαδίζουμε προς τη λύση δυο κρατών. Κάτι τέτοιο ήδη το επιδιώκει η Τουρκία, χωρίς να το κρύβει. Εμείς επιδιώκουμε λύση για την Κύπρο που είναι μια χώρα και γι’ αυτό θα έχει ένα κράτος, έστω και αν αυτό το κράτος θα είναι ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Τουρκοκύπριους. Μπορεί ο λαός της Κύπρου να ζήσει μέσα σε ένα ενωμένο πολίτευμα. Αρκεί αυτό το πολίτευμα να προσφέρεται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον προβληματισμό που προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς, για να διαμορφώσουμε μια θέση για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα, κάνει ένα βήμα μακριά από τη διχοτόμηση η οποία μας απειλεί τώρα είτε με τα διαμορφωμένα κατοχικά δεδομένα είτε με τις προτάσεις που εκβιαστικά φέρνει η Τουρκία. Στην πράξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δείχνει ότι η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία εκεί που η τουρκική πλευρά, έχοντας οδηγήσει τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο, τώρα μπορεί και να βολεύεται με μια στασιμότητα. Γιατί κάτι τέτοιο και εμπεδώνει διαρκώς την κατοχική πραγματικότητα, αλλά και δίνει προς τα έξω σε κάποιους την εντύπωση ότι το Κυπριακό τελείωσε.
– Τι κάνει τον Πρόεδρο να πιστεύει ότι μια πρόταση για χαλαρή ομοσπονδία θα «ξεκλειδώσει» ξανά τη διαδικασία, από τη στιγμή που, όπως έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη, στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων. Πώς συνδέεται το ένα ζήτημα με το άλλο;
– Καλά το έχετε θέσει για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ναι, έτσι έγινε δυστυχώς στο Κραν Μοντανά. Τώρα το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων, προκειμένου να γίνει η Κύπρος μετά τη λύση ένα κανονικό κράτος χωρίς κηδεμονίες και έξωθεν επεμβάσεις, είναι εκεί, δεν αλλάζει. Υπάρχει σχετική αναφορά στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο προβληματισμός που αναπτύσσει ο Πρόεδρος μπορεί να βοηθήσει για την επανέναρξη και δίνει ένα θετικό περιεχόμενο για συζητήσεις που πρέπει να γίνουν με την άλλη πλευρά εφόσον εννοούμε ότι θέλουμε ένα λειτουργικό, άρα και βιώσιμο και δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος. Δεν συνδέεται άμεσα η λειτουργικότητα του κράτους με την ανάγκη αυτό το κράτος να μην βρίσκεται κάτω από το βάρος εγγυήσεων και κηδεμονίας. Αποτελεί όμως μιαν άλλη βασική παράμετρο της ουσιαστικής και λυσιτελούς διαπραγμάτευσης που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μέσα από μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα.
Ο ΥΠΕΞ θα ενημερώσει για τα περί αμερικανικής βάσης
– Επικριθήκατε έντονα για την απάντηση που δώσατε σε σχέση με το δημοσίευμα του ABC περί αμερικανικής βάσης στην Κύπρο… Ευσταθούν ή όχι τα όσα αναφέρονται; Ήταν ή όχι ενήμερη η κυπριακή Κυβέρνηση;
– Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η δήλωσή μου ότι τα ερωτήματα πρέπει να απευθυνθούν στις αμερικανικές Αρχές αφορούσε το ίδιο το δημοσίευμα. Για εκείνο είχα ερωτηθεί εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, οι αμερικανικές Αρχές θα έπρεπε να ερωτηθούν για τα όσα αναφέρονταν στο δημοσίευμα. Όσον αφορά στο κατά πόσο οι ΗΠΑ είχαν τα προηγούμενα χρόνια αεροπορικές διευκολύνσεις στην Κύπρο –και νομίζω ότι γίνεται λόγος για επιχειρήσεις διάσωσης μόνο– όπως είναι γνωστό θα πληροφορήσει αρμοδίως τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών. Δεν ενδείκνυται λοιπόν να επεκταθώ τώρα, πόσω μάλλον αφού τα όσα λέμε εδώ θα δημοσιευτούν μετά απ’ την ενημέρωση από τον κ. Χριστοδουλίδη.
Το ΑΚΕΛ επινοεί συνεχώς ευθύνες για τον Πρόεδρο
– Μας έρχεται «εθνικό τσουνάμι» στο Κυπριακό, όπως μας προειδοποιεί ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου;
– Όσο ο τουρκικός στρατός καταπατά την Κερύνεια, τη Μόρφου, την Αμμόχωστο, έχουμε μια εθνική τραγωδία και μια πηγή ανασφάλειας. Όσο ο κατοχικός στρατός μαζί με τις δομές του τουρκικού κράτους συμπιέζουν και κηδεμονεύουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχουμε δίπλα μας ένα μεγάλο κίνδυνο. Όσο με αφορμή την τουρκοκυπριακή κοινότητα η Τουρκία θέλει να ελέγξει και να κηδεμονεύει την Κύπρο, έχουμε έναν αναζωπυρούμενο εθνικό κίνδυνο. Χρειάζεται κάτι περισσότερο για να ανησυχούμε και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση; Η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης εστιάζεται σε δυο στρατηγικούς στόχος. Πρώτον να επιδιώκουμε επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με το πλαίσιο των ΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, αλλά και με διαύγεια να διασφαλίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και η θέση της. Το μεγαλύτερο στήριγμα της εθνικής προσπάθειάς μας και ανάχωμα στην τουρκική κατοχή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με όποιες εγγενείς αδυναμίες μπορεί να έχει από το 1959. Δεύτερον, με πρωτοβουλιακές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική και αναβαθμισμένη διεθνή παρουσία και ρόλο της Κύπρου όχι μόνο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή πίεση και διαβουλή της Τουρκίας –και το όποιο «τσουνάμι»– αλλά να ενισχύουμε την προσπάθεια για τερματισμό της τουρκικής κατοχής.
– Ξεφύγατε από την κληριδική σχολή λέει η συναγερμική περιρρέουσα. Ενώ άλλοι λένε ότι ο Πρόεδρος έχει διολισθήσει στη λογική των δυο κρατών. Τι απαντάτε;
Ειλικρινά δεν ξέρω τι εννοείτε και τι είναι αυτό που ονομάζετε συναγερμική περιρρέουσα. Η κληρονομιά που άφησε ο Γλαύκος Κληρίδης και στην οποία αναφέρεστε δεν είναι η ρεαλιστική, ζυγισμένη και έξυπνη διαπραγμάτευση για να ακυρώσουμε όσο γίνεται το κακό που βρήκε τη χώρα μας από το 1974; Ποιος έχει ξεφύγει; Έχει κανείς διαπραγματευτεί με ρεαλισμό, αλλά και με διαυγή στόχευση όπως ο Νίκος Αναστασιάδης, που έφερε την Τουρκία στο τραπέζι των ΗΕ με υποχρέωση από ένα πλαίσιο του ίδιου του ΓΓ για να γίνει η χώρα μας με τη λύση κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνευση και χωρίς τουρκικό στρατό; Και ποιος διολισθαίνει σε λογική δυο κρατών; Ο Πρόεδρός μας που μόλις προχτές κάθισε και με στιβαρή επιχειρηματολογία απευθύνθηκε στον κ. Γκουτέρες με το αίτημα να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των ΗΕ; Μα πώς λέγονται αυτά τα πράγματα; Ποια είναι η λογική βάση τους; Αν κάποιος μιλά και φωνάζει και εκβιάζει για δυο κράτη, αυτός είναι η Άγκυρα, το καθεστώς Ερντογάν. Αυτό δεν το ακούμε και μαλώνουμε με τα ρούχα μας;
– Ο Πρόεδρος βρίσκεται στη μέγγενη της κριτικής και του ΑΚΕΛ που στο παρελθόν είχε τη στήριξή του στο Κυπριακό… Και ο Άντρος Κυπριανού προειδοποιεί με διχοτόμηση…
– Δεν αρκεί να προειδοποιείς. Ούτε πείθουν κανένα οι λογικές ακροβασίες που λένε ότι από την ώρα που υπήρξε ναυάγιο στο Κραν Μοντανά αλλά ο Γενικός Γραμματέας δεν καταλογίζει ρητά ευθύνες στην Τουρκία, τότε πρέπει να φταίει ο… Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ειδικά το ΑΚΕΛ και ο κ. Κυπριανού που λέτε ξέχασε πολύ γρήγορα ότι εκεί στο Κραν Μοντανά συνέχαιρε τον Πρόεδρό μας με μήνυμα τουίτ για τις προτάσεις με τις οποίες ανταποκρίθηκε στις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα. Από το αδιέξοδο και μετά επανέρχεται διαρκώς θέλοντας να επινοήσει ευθύνες στον Πρόεδρο για την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Αν είναι δυνατό! Τι να εννοεί όμως, ποτέ δεν μας έχει πει. Γιατί φταίει ο Αναστασιάδης; Διότι δεν δέχτηκε μια συμφωνία που θα διατηρούσε τις εγγυήσεις και τον έλεγχο της Τουρκίας; Εννοεί το ΑΚΕΛ ότι δεν θα έφταιγε αν έκανε τη συμφωνία για την οποία εκβίαζε η Τουρκία, με εγγυήσεις και τουρκικό στρατό μέσα σε μια μόνιμη βάση; Αν ήταν το ΑΚΕΛ θα την έκανε μια τέτοια συμφωνία; Λένε όχι. Τότε γιατί ψάχνουν συνέχεια να ρίξουν φταίξιμο στον πρόεδρό μας; Μήπως όμως με αυτή την εθελότυφλη λογική τους δεν θα έπρεπε να ρίξουν μεγάλο φταίξιμο και στον πρόεδρο Χριστόφια που μετά από πέντε χρόνια άφησε άλυτο το Κυπριακό, με τη διχοτόμηση να ελλοχεύει;
Στην ΑΟΖ χωρίς τυμπανοκρουσίες
– Η Άγκυρα γίνεται όλο και πιο απειλητική. Πώς αντιμετωπίζει η Λευκωσία το όλο ζήτημα σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ;
– Όπως είπαμε από την αρχή. Ψύχραιμα. Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και έχοντας τόσο τη συνεργασία πολύ σημαντικών εταίρων από τη διεθνή ενεργειακή σκηνή, όσο και τη στήριξη από τη Διεθνή Κοινότητα και όλα τα μεγάλα κράτη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία προχωρά χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς πολλά λόγια το ενεργειακό πρόγραμμά της.
– Ο Νίκος Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μίλησε για «παρέα» που θα έχει το γεωτρύπανο της ExxonMobil και εννοούσε προφανώς αυξημένη αμερικανική παρουσία στην περιοχή… Γνωρίζετε κάτι;
– Αινιγματική αναφορά, κάτι σαν χρησμός. Μάλλον μίλησε έτσι για να μείνει έτσι, όχι για να το ερμηνεύσω εγώ. Ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος γιατί υπάρχει κάποιος λόγος. Εγώ θα επαναλάβω απλώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα κράτος του οποίου τα κυριαρχικά δικαιώματα αναγνωρίζονται από ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία, ασκεί αυτά τα δικαιώματά της μέσα από το ενεργειακό πρόγραμμα που προχωρά με διαφάνεια και με διεθνείς συνεργάτες. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.
– Τι αποκομίσατε από την πρόσφατη επίσκεψη του Ανώτερου Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ExxonMobil; Σας εξέφρασε καθόλου ανησυχίες;
– Ο κ. Chapman που έχει βεβαίως μια πολύ καθαρή εικόνα και των εργασιών και προσανατολισμών του οργανισμού τους, αλλά και του διεθνούς σκηνικού, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει η εταιρεία του με την Κύπρο. Εξέφρασε ικανοποίηση και χρησιμοποίησε θετική γλώσσα και για τη συνέχεια. Με όση σιγουριά μπορεί να επιτρέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως οι έρευνες για ενεργειακούς πόρους στον βυθό της θάλασσας και η διεθνής ενεργειακή αγορά. Ακούσατε όμως τις δικές του δηλώσεις δημόσια, δεν θα ήταν σκόπιμο να μιλήσω εγώ περισσότερο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστη συνεργασία και με την ExxonMobil και με τις άλλες μεγάλες εταιρείες που έχουν συμβληθεί με τη χώρα μας, όπως βέβαια και με τα κράτη με τα οποία εκείνες σχετίζονται. Τη συνέχεια θα τη δούμε στην πράξη και είναι γενική η αίσθηση ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και για τους εταίρους μας και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.