Ριζικές αλλαγές στο σύστημα εφεδρείας προκειμένου οι έφεδροι να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, μπαίνουν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019. Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης εξηγεί τη φιλοσοφία αυτών των αλλαγών και τους στόχους που έθεσε η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ προκειμένου να αξιοποιεί στο έπακρο την εφεδρεία, η οποία αποτελεί και τη «ραχοκοκκαλιά» της Εθνικής Φρουράς.

Βασική αλλαγή είναι η αύξηση των παρουσιάσεων των εφέδρων αλλά μειώθηκε αισθητά η χρονική διάρκεια κατά την οποία θα παραμένουν στην εφεδρεία και ο λόγος είναι αφενός να αξιοποιείται η παρουσία τους στο έπακρο και ταυτόχρονα να γνωρίζει ο κάθε έφεδρος το πώς θα λειτουργήσει και τι θα πράξει όταν το καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας τον καλέσει. Ταυτόχρονα με τις αλλαγές αυτές, το υπουργείο Άμυνας επιδιώκει τη διευκόλυνση των εφέδρων με σεβασμό στον χρόνο και τις σύγχρονες ανάγκες της καθημερινότητας τους. 

Με το τελικό αποτέλεσμα, ο υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι δεν θα μπορεί πλέον να υπάρχει δικαιολογία από κανένα έφεδρο για να μην παρουσιάζεται στις κλήσεις τις Εθνικής Φρουράς. Ο Σάββας Αγγελίδης σημειώνει ότι υπήρξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από πλευράς εφέδρων στη δημοσιοποίηση των προθέσεων του υπουργείου για αλλαγές και ιδιαίτερα για την εφαρμογή του θεσμού του εθελοντή εφέδρου.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται ακόμα στο θέμα των ΣΥΟΠ και τα προβλήματα που υπήρξαν, σημειώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι η διευκόλυνση της παραμονής του μέχρι το τέλος της δεκαετούς σύμβασης.

Δηλώνει επίσης ότι το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και προσθέτει ότι οι προγραμματισμοί για τα εξοπλιστικά προγράμματα προχωρούν κανονικά.
Τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με τη Γαλλία σε θέματα Άμυνας και τις προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα PESCO. 

Δίνει παράλληλα απαντήσεις στις επικρίσεις γύρω από το θέμα της διασφάλισης του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου τονίζοντας ότι πρόκειται για εθνική ευθύνη όλων μας.

Αλλαγές στην εφεδρεία. Τι αλλάζει ακριβώς αυτή τη φορά και ποιος ο στόχος αυτών των αλλαγών; 

– Διαχρονικά, η εφεδρεία απασχολεί τους αρμόδιους αφού υπάρχει καθολική αναγνώριση ότι η ΕΦ στηρίζεται στους εφέδρους μας. Αυτό που αλλάζει είναι ότι αυξήθηκαν οι παρουσιάσεις αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε αισθητά η χρονική διάρκεια σε κάθε παρουσίαση. Ειλικρινά πιστεύω ότι, αυτό που έχει σημασία είναι να αξιοποιείται στο έπακρο ο χρόνος για σκοπό εκπαίδευσης και εξοικείωσης με το αντικείμενο. Ο στόχος των ριζικών αλλαγών είναι η εφεδρεία να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο κάθε έφεδρος να γνωρίζει πού θα πρέπει να πάει όταν τον καλέσει η πατρίδα, ποιος είναι ο διοικητής του και ο ηγήτοράς του και με ποια μέσα θα κληθεί να εκτελέσει την αποστολή του. Είμαι βέβαιος ότι με λίγες αλλά ουσιαστικές και ποιοτικές ώρες κατά τις παρουσιάσεις τους οι έφεδροι θα ανταπεξέλθουν στο έπακρο. 

– Τα τελευταία χρόνια έχουμε συχνές αλλαγές στο σύστημα εφεδρείας. Προφανώς και λόγω νέων συνθηκών και τρόπου ζωής… Προηγήθηκε κάποια μελέτη; Πού βασίστηκαν οι αλλαγές;

– Οι συνεργάτες μου τόσο στο ΓΕΕΦ με τη συμβολή του Αρχηγού, όσο και στο επιτελείο του υπουργείου με την καθοδήγηση του διευθυντή του επιτελείου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τη νέα δομή δυνάμεων και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ, έκαναν τη μελέτη τους και μου παρουσίασαν τις αλλαγές. Καθοριστικός παράγοντας ήταν να εμπλουτίσουμε αυτή τη μελέτη με τα στοιχεία του σεβασμού του χρόνου του κάθε έφεδρου, επαγγελματία, οικογενειάρχη, ανθρώπου που προσφέρει στην κοινωνία μας. Το αποτέλεσμα είναι να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις που δίδουν το αίσθημα της αλλαγής, αλλά πιστεύω ότι εξυπηρετούν ταυτόχρονα τις ανάγκες της ΕΦ και αναβαθμίζουν την εφεδρεία. 

– Ποιες αντιδράσεις είχατε από αυτές τις αλλαγές; Πώς το δέχτηκε ο κόσμος;

– Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από  την κοινή γνώμη γενικότερα, προκύπτει ότι ο κόσμος χαιρέτισε αυτές τις αλλαγές. Μέλημά μας είναι από τον Ιανουάριο του 2019 να εφαρμοστούν οι αλλαγές. Αυτό που ζητώ είναι τη συμβολή και των ίδιων των εφέδρων. Πλέον, δεν θα υπάρχει η αιτιολογία ότι «δεν θα πάω έφεδρος γιατί είναι χάσιμο χρόνου». Ο κόσμος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καινοτομίες που θα εφαρμοστούν και αφορούν τους θεσμούς του εθελοντή εφέδρου και εθελοντικής παρουσίασης αλλά και το ανοικτό πεδίο βολής. 

– Πώς αξιολογείται η μεγάλη αλλαγή με τη μείωση της θητείας και την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών;

– Η μείωση της θητείας μόνο θετικά στοιχεία έχει να παρουσιάσει. Από τη μια, η περίοδος των 14 μηνών είναι ικανοποιητική για άρτια εκπαίδευση του οπλίτη και από την άλλη, οι νέοι μας υπηρετούν τη θητεία τους γνωρίζοντας ότι αυτή δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για το μέλλον τους. Ανεξαρτήτως της μείωσης της θητείας, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της ΕΦ καθιερώθηκε ο θεσμός των ΣΥΟΠ. Αυτόματα έδωσε άλλη δυναμική στην ΕΦ και με σιγουριά αναφέρω ότι τις περγαμηνές από την προσφορά υπηρεσιών των ΣΥΟΠ, ξεκινήσαμε και τις απολαμβάνουμε τόσο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ όσο και στην κοινωνία γενικότερα. 

– Υπήρχαν παράπονα και πολλοί παραιτήθηκαν από επαγγελματίες οπλίτες διότι απογοητεύτηκαν από αυτό που βρήκαν στην πραγματικότητα. Σας προβληματίζει αυτό;

– Όχι μόνο μας προβληματίζει, αλλά αξιολογούμε συνεχώς τον θεσμό των ΣΥΟΠ αφού γνωρίζουμε ότι πολλοί και πολλές από τους νέους μας, έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας τον στρατό. Αυτό που έχουμε ως στόχο, είναι να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες εργασίας που να διευκολύνουν την παραμονή των επαγγελματιών οπλιτών μέχρι το πέρας της δεκαετούς σύμβασής τους και ταυτόχρονα να υπάρχει κατάλληλο υπόβαθρο για την ομαλή ένταξή τους μετά τη δεκαετία, στον κύκλο της κοινωνίας με προοπτικές συνέχισης της σταδιοδρομίας τους σε άλλους τομείς. Καθημερινά λύνουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η φυγή ΣΥΟΠ οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν βρει εργασία σε τομέα που ήδη υπήρχε ενδιαφέρον  ή ο τομέας αυτός έχει σχέση με τις σπουδές τους. 

– Το αξιόμαχο της ΕΦ είναι στο ναδίρ, λέγεται από πολλούς. Πώς το σχολιάζετε;

– Δεν έχω αποκομίσει τέτοια εντύπωση και είμαι περήφανος για όλα τα στελέχη αλλά και το προσωπικό της ΕΦ, οι οποίοι άντρες και γυναίκες προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, θυσιάζουν από τον προσωπικό τους χρόνο και πάντα δηλώνουν παρών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Περαιτέρω γίνονται συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση της ΕΦ σ΄ όλους τους τομείς.

– Ποιοι οι σχεδιασμοί για την ΕΦ; Προγραμματίζονται αγορές νέων συστημάτων; 

– Το βέβαιο είναι ότι γίνονται σχεδιασμοί, αξιολογούμε το σήμερα, προγραμματιζόμαστε για το αύριο, κάνουμε ουσιαστικές ενέργειες και βαδίζουμε προς την ορθή κατεύθυνση.

Εννοείται ότι, δεν θα αναφερθώ σ’ αυτούς τους προγραμματισμούς, ούτε και σε λεπτομέρειες για την αγορά νέων συστημάτων όπως τίθεται στην ερώτησή σας. Η άμυνα και η ασφάλεια του κράτους δεν αφήνουν περιθώριο λάθους στις όποιες ενέργειές μας.

– Πώς προχωρά η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO και τι σημαίνει αυτή η συνεργασία; 

– Η συμμετοχή μας στη PESCO, αλλά και σε άλλα όργανα και θεσμούς της ΕΕ μας έχει κατατάξει σε άλλο επίπεδο όσον αφορά το αξιόμαχο του προσωπικού μας. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτούν είναι παρακαταθήκες τις οποίες η ΕΦ αξιοποιεί στο έπακρο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμο κράτος – μέλος και είναι γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων της PESCO αναδεικνύουμε και τη γεωπολιτική μας θέση, καθώς επίσης και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

– Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Γαλλία, μεταξύ άλλων έγινε αναφορά και για συνεργασία σε θέματα άμυνας. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συνεργασία; 

– Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας πολιτικής, θεωρούμε ότι η Γαλλία είναι η χώρα που δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς της άμυνας και ασφάλειας. Δεν έχω πρόθεση να αναφερθώ στο τι περιλαμβάνει η συνεργασία μας με τη Γαλλία, παρά μόνο να περιοριστώ στο ότι με σκληρή και συνεχή δουλειά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά με τους φίλους Γάλλους. 

– Κάποια τ/κ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ναυτική βάση της Γαλλίας… Συζητήθηκε κάτι τέτοιο;

– Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες αναφορικά με τη συνεργασία μας με τη Γαλλία. 

– Στρατιωτικές συνεργασίες με χώρες της περιοχής έχουμε και τι περιλαμβάνουν; 

– Η αξιοπιστία ως κράτος, σε συνδυασμό με τις αρχές και τις αξίες μας, μας έχουν καταστήσει παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτά είναι και τα βασικά συστατικά τα οποία μας βοήθησαν να πετύχουμε συνεργασίες με γειτονικές χώρες. Στόχος αυτών των συνεργασιών είναι βέβαια η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων, πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων, καθώς επίσης και η ανταλλαγή πληροφοριών σε επιχειρησιακό επίπεδο. Απώτερος μας στόχος είναι να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης και ασφάλειας.

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

– Κυπριακή ΑΟΖ. Πόσο προβληματίζει την κυβέρνηση η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του ενεργειακού προγράμματος;  

– Όλοι οι αρμόδιοι εργαζόμαστε συλλογικά και μεθοδικά, για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι οι ενέργειες όλων μας, αποσκοπούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μου δίδεται η ευκαιρία με την ερώτησή σας να καλέσω όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιστρατεύσουν όλο τον επαγγελματισμό τους.  Δε θα πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οποιεσδήποτε λεπτομέρειες που αφορούν στις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τον ενεργειακό προγραμματισμό, οι οποίες μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Αυτό είναι εθνική ευθύνη όλων μας.  

– Το περιστατικό με το πλοίο της ENI κατέδειξε τη γύμνια μας σε αυτό τον τομέα…. 

– Η όποια απάντησή μου επί της ουσίας δεν θα εξυπηρετήσει οποιοδήποτε σκοπό. Δεν είναι ώρα για κριτική αλλά ώρα για έργα.