Οι εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν και χρειάζεται σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης και των δεδομένων όπως διαμορφώνονται ευρύτερα στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναλύει τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και την κρίση στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσινγκτον. Σημειώνει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, η οποία θέλει να ανακόψει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά και την ισχυροποίηση της θέσης Κύπρου με την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας με το Ισραήλ. Έναν ξεχασμένο γείτονα, όπως αναφέρει, ο οποίος έχει να μας προσφέρει πολλά σε όλους τους τομείς. Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη για ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της Παιδείας, η οποία θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον μαθητή. Σημειώνει ότι είναι η ώρα της αυτοκριτικής, αλλά και η ώρα των αποφασιστικών αλλαγών για αποτελεσματική Παιδεία που δεν θα είναι απλά γνωσιοκεντρική.
– Κυπριακό: Ο Σεπτέμβριος έχει φτάσει. Να αναμένουμε εξελίξεις;
– Μα ήδη έχουμε εξελίξεις. Καφέ ο Κοτζιάς μπορούσε να πιει και στο Σύνταγμα. Δεν χρειαζόταν να πάει στη Σμύρνη. Τα πράγματα κινούνται. Το ποια θα είναι η κατάληξη θα διαφανεί προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Η κ. Λουτ έχει ακόμη να δει Μογκερίνι, Κοτζιά και τον Άγγλο υπουργό Εξωτερικών. Ήδη υπάρχουν διμερείς συναντήσεις στο επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Τσαβούσογλου – Κοτζιά. Το Κυπριακό είναι μέσα στα θέματα που συζητούν. Και τα θέματα Ασφάλειας. Πρόσφατα ο Οζερσάι πήγε στην Άγκυρα. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται.
– Τι αποκομίσατε από τη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα την περασμένη Τετάρτη;
-Αν ανοίξουμε την κουρτίνα και δούμε έξω από το παράθυρο χωρίς συναισθηματισμούς και να αξιολογήσουμε ψυχρά τη σημερινή κατάσταση στη γειτονιά μας, οι εικόνες είναι πεντακάθαρες. Η μέχρι σήμερα υποστηριχτική προς την Κύπρο, Ρωσία, έχει πολύ περισσότερα συμφέροντα και καλοβλέπει την Τουρκία, όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για ενεργειακούς λόγους. Και θέλω να είμαι αντικειμενικός. Είναι λογικό ότι θα δουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Η κάθε χώρα βλέπει τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα υποστηρίξει τα συμφέροντα μίας άλλης εις βάρος των δικών της. Όταν το κατανοήσουμε αυτό, θα κάνουμε καλύτερες αναλύσεις και θα βλέπουμε καλύτερα τα πράγματα. Βλέπω λοιπόν, όχι ότι οι ΗΠΑ αγάπησαν ξαφνικά την Κύπρο. Αλλά από τη μια δεν θέλουν την αύξηση της ρωσικής επιρροής στη γειτονιά μας, από την άλλη θέλει την ανάπτυξη των ενεργειακών αποθεμάτων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Για να δώσουν εναλλακτικές επιλογές για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά ακόμα και για την ίδια την Τουρκία. Λέμε ότι δεν συνδέουμε την ενέργεια με το Κυπριακό. Αλλά η ενέργεια μπορεί να είναι ισχυρό όπλο και καταλύτης για μια σωστή λύση του Κυπριακού προβλήματος. Δεν είμαι αγνώμων, αναγνωρίζω τη διαχρονική στήριξη που είχαμε από τη Ρωσία. Επίσης ως πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, θέλω τη συνέχιση των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία και με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ και ανήκει είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, στη δυτική σφαίρα επιρροής. Δυτικός είναι ο προσανατολισμός της Κύπρου και απορώ ειλικρινά, γιατί όταν λες τα αυτονόητα είσαι μαύρο πρόβατο. Και είναι αυτό που τόλμησε από το 1976 με την ίδρυση του ΔΗΣΥ να πει ο Γλαύκος Κληρίδης. Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι εδώ έχουμε ένα γείτονα. Το Ισραήλ. Που πριν μερικά χρόνια ήταν ο ξεχασμένος μας γείτονας. Έχουμε δίπλα μας ένα «start up nation». Με ανακαλύψεις που εξαργυρώνονται κάθε χρόνο σε αρκετά δισεκατομμύρια. Τους έχουμε στην ιατρική, στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα στην τεχνολογία, στην άμυνα, τι άλλο θέλουμε. Και θα πω και δημόσια πως ήταν ακόμη ένα λάθος μου, που ψήφισα μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ πριν από μερικούς μήνες.
– Είχε προκαλέσει και αντίδραση της Πρεσβείας του Ισραήλ εκείνο το ψήφισμα…
– Βεβαίως. Είναι φίλες χώρες οι αραβικές αλλά όχι να μη βλέπουμε το εθνικό μας συμφέρον, ότι πρέπει να αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα. Ήμουν πριν μερικούς μήνες στο Ισραήλ. Ξέρετε σε όλες τις συναντήσεις που είχα τι άκουγα; Σε όλα τα επίπεδα, θεωρούσαν και θεωρούν ότι μια από τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, είναι η ενίσχυση των σχέσεων με την Κύπρο. Εν κατακλείδι, αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε τις καλές μας σχέσεις και με τους Άραβες και με τους Ρώσους, αλλά είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός μας. Δυτικός. Με την Κύπρο στην Ευρώπη και με περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας με το Ισραήλ. Αυτός είναι για τον ΔΗΣΥ ο ξεκάθαρος πολιτικός προσανατολισμός μας.
– Ποια η εκτίμηση σας για την τουρκική οικονομία;
– Υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματα στην τουρκική οικονομία, ανεξάρτητα των κυρώσεων που η Αμερική επέβαλε στην Τουρκία. Κατ’ αρχάς ιστορικά η οικονομία της Τουρκίας κάθε καμιά δεκαπενταριά χρόνια μπαίνει σε σοβαρή ύφεση. Ο Ερντογάν καθιερώθηκε ως πολιτικός στην Τουρκία, μετά την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και αρχές του 2000. Ας μην ξεχνούμε τότε, το IMF επέβαλε ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών. Θα πρέπει όμως να δούμε και κάποια χαρακτηριστικά της τουρκικής οικονομίας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή οι εισαγωγές της Τουρκίας είναι πολύ περισσότερες από τις εξαγωγές της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα.
Και επειδή στο διεθνές εμπόριο οι συναλλαγές είναι κυρίως σε δολάρια έχει και μια εξάρτηση με το δολάριο και στην ισοτιμία του με την τουρκική λίρα. Το πιο σοβαρό πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι ότι τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού δανεισμού της Τουρκίας, είναι σε ξένο νόμισμα. Και κάθε φορά που μειώνεται η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος χρηματοδότησης του τουρκικού κράτους αλλά και των τουρκικών επιχειρήσεων. Διακρινόμαστε στην Κύπρο ως πρωταθλητές δηλώσεων και συνθημάτων μπροστά από τα μικρόφωνα και δεν αφιερώνουμε χρόνο να μελετούμε. Προσέξατε ότι στους τίτλους, μετά το πρόβλημα με τους Αμερικάνους η Τουρκία βλέπει προς Ευρώπη; Μα και η Ευρώπη δεν θα ήθελε σε αυτό το στάδιο σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία. Μελέτησε κάποιος στην Κύπρο να δει πόσες γαλλικές και ιταλικές τράπεζες έχουν σοβαρές επενδύσεις στην Τουρκία και ποια θα είναι η επίπτωση στην ιταλική οικονομία από πλήρη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας; Μπήκε κάποιος στον κόπο να κάμει μια σοβαρή ανάλυση της BNP, της γαλλικής τράπεζας, στην Τουρκία; Άρα τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι αρκετά σύνθετα και πρέπει να έχεις καλή γνώση της κατάστασης.
– Τι σημαίνει αυτό;
– Από τη μια έχουμε την Τουρκία η οποία έχει την Ευρώπη πιο πολύ ανάγκη για την έκθεσή της, αλλά και η Ευρώπη για δικούς της σκοπούς θα θέλει να είναι πιο κοντά στην Τουρκία και να της δώσει ένα χέρι βοηθείας. Μιλώ πάντα για την οικονομική κατάσταση. Όσον αφορά τις σχέσεις Αμερικής- Τουρκίας, είναι αφέλεια να νομίζει κάποιος ότι όλα αυτά, η διαιώνιση των σχέσεων Ουάσινγκτον- Άγκυρας είναι εξαιτίας του Πάστορα.
Ο Πάστορας δεν συνελήφθη ούτε μπήκε σε περιορισμό σήμερα, αλλά εδώ και δύο χρόνια. Η ουσία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που υποβόσκει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των δύο χωρών. Είναι τα φλερτ της Τουρκίας με τη Ρωσία και την παραγγελία των S-400. Από τη μια θέλει να αγοράσει τους S400 και από την άλλη θέλει να κατασκευάσει και F35 στην Τουρκία και τα ρωσικά ραντάρ να κλειδώνουν τα μυστικά των αμερικανικών μαχητικών. Πότε κάνουμε αναλύσεις σε αυτό τον τόπο; Καταντήσαμε όλοι, από τους πολιτικούς μέχρι τα ΜΜΕ, μετάτρεψαν την πολιτική σε κουτσομπολιό. Μεγάλη η ευθύνη όλων μας. Πώς να κουτσομπολέψεις τον άλλο, πώς να αφήσεις υπονοούμενο για τον άλλο, πώς θα κάνεις τον έξυπνο είτε ως πολιτικός, είτε ως λειτουργός των ΜΜΕ. Καταντήσαμε την πολιτική στην Κύπρο πολιτική του Espresso. Και είσαι περιθωριακός όταν εμβαθύνεις, ενώ είσαι δημοφιλής όταν κάνεις πολιτική με καταγγελτικό και λαϊκίστικο τρόπο.
Η Τουρκία έτσι και αλλιώς θα έχει πιέσεις. Αναδείξαμε εδώ ότι ούτε λίγο ούτε πολύ σώσαμε την οικονομία των κατεχομένων επειδή κάποιοι πήγαιναν να βάλουν βενζίνη από τα κατεχόμενα. Απαράδεχτη ενέργεια σίγουρα. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Εδώ δεν θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι να βάλουν βενζίνη σε λίγο. Η τουρκική λίρα πέφτει και οι τιμές εκτοξεύονται. Πώς θα πληρώσουν ηλεκτρικό ρεύμα; Το κόστος με τη μείωση της τουρκικής λίρας αυξάνεται κατά 40% μόνο το 2018. Θα καταρρεύσει πριν από την oικονομία της Τουρκίας, η oικονομία των κατεχομένων. Αναλύσαμε ποιο αντίκτυπο θα έχει; Μπορούμε σε αυτό τον τόπο να κάνουμε πολιτική συζήτηση, ή μόνο βγάζουμε τα απωθημένα μας, εμείς οι πολιτικοί σε ατάκες και εσείς οι δημοσιογράφοι σε τίτλους άρθρων; Τι θα κάνει ο Ερντογάν; Ποιος ξέρει… Μπορεί όλα αυτά τα προβλήματα που έχει, εάν δεν έχει άλλη επιλογή, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη που υποφέρει με την οικονομία, παίζοντας με το εθνικό φρόνιμα και δημιουργώντας επεισόδια με γείτονες χώρες. Αλλά και ποιος μπορεί να αποκλείσει μέσα σε αυτό το στρίμωγμα που έχει ανάγκη και τους Ευρωπαίους, μπορεί να βελτιώσει λίγο το δημόσιο του προφίλ, προσπαθώντας να λύσει κάποια προβλήματα που ενδεχομένως να μην του δημιουργούν μέγιστο κόστος στο εσωτερικό.
– Όπως το Κυπριακό;
– Το Κυπριακό ουδέποτε ήταν ζήτημα της κοινής γνώμης. Ήταν ζήτημα της πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ της Τουρκίας. Τώρα, ποιο από τα δύο θα ισχύσει σε σχέση με το πώς θα λειτουργήσει ο Ερντογάν, δεν το ξέρουμε ακόμα. Οφείλουμε όμως να αναλύουμε τα δεδομένα. Και για να έχω μια καλύτερη εικόνα, πάλι θα βγω προς τα έξω. Θα πάω και στις Βρυξέλλες και στις γείτονες χώρες και στην Ουάσινγκτον, για να μάθω, να καταγράψω και να εκτιμήσω. Τα πράγματα χρειάζονται σοβαρή ανάλυση.
– Ανάλογα με το πώς θα λειτουργήσει ο Ερντογάν να αναμένουμε και τις εξελίξεις στα ενεργειακά;
– Δεν πρέπει να μας προβληματίσει ότι το τελευταίο διάστημα, ούτε μαρίδα δεν μας άφησαν να ψαρέψουμε; Το προσέξαμε αυτό; Δύο φορές δεν παρεμπόδισαν τράτες; Είμαι από τους πρώτους και παραμένω και πιστεύω ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και είναι στο μόνο θέμα που δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη όσον αφορά την Ευρώπη, την Αμερική και τη διεθνή κοινότητα. Ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Για αυτό και πρέπει να μείνουμε πιστοί στην εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής. Κατέγραψα όμως το γεγονός ότι μας παρεμπόδισαν να ψαρέψουμε ακόμα και μαρίδα.
– Πώς διασφαλίζουμε την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;
– Άλλο κυπριακή τράτα και άλλο η πλατφόρμα της ExxonMobile σε αυτό το στάδιο.
Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία
– Παιδεία. Ακόμα και αν βρεθεί λύση στη σημερινή κρίση, είναι ένα ανοικτό μέτωπο…
– Θα μιλήσω με πολλή ειλικρίνεια. Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Με επίκεντρο τον μαθητή. Χωρίς να παραγνωρίζω ότι αν δεν έχεις αξιοπρεπείς, περήφανους, ικανούς, παραγωγικούς και αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς, δεν μπορεί να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις σε αυτή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το σύστημά μας, νοσεί. Μείναμε σε περασμένες δεκαετίες με ένα σύστημα γνωσιοκεντρικό σε μια εποχή που η γνώση μπορεί να μεταφερθεί και μέσα από το κινητό και την ταμπλέτα μας. Είμαστε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της πληροφορίας της τεχνολογίας. Δεν μπορεί να αναμένουμε άλματα στην κοινωνία μας, όταν δεν ξεκινήσει από την Παιδεία η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να γίνεται μέρος της… Και το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη σύγχρονη τεχνολογία.
– Άρα με αυτό επιβεβαιώνετε αυτό που λένε πολλοί, ότι το πρόβλημα ξεκίνησε επειδή δεν προηγήθηκε συζήτηση επί της ουσίας…
– Λέω ότι χρειάζεται μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Ποιο είναι το ζητούμενο σήμερα για να πάει ένας τόπος μπροστά; Να έχει νέους ανθρώπους που να εργάζονται ομαδικά, να σκέφτονται δημιουργικά, να συμπεριφέρονται σωστά, να παίρνουν σωστές αποφάσεις, να έχουν κρίση, να μπορούν να ερευνούν, να μπορούν να καινοτομούν. Αυτές οι κοινωνίες κερδίζουν το αύριο. Και το απλό ερώτημα είναι ποιο απ’ αυτό διδάσκεται σήμερα στα σχολεία μας;
– Ενδεχομένως κανένα. Αλλά επιμένω ότι η συζήτηση τώρα δεν ξεκίνησε από αυτό…
– Να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Βεβαίως και χρειάζεται και επιβάλλεται εξορθολογισμός. Αλλά την ίδια ώρα, η προτεραιότητά μας έπρεπε και πρέπει να είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για να διορθωθούν και οι αντιλήψεις και οι πραγματικότητες. Η Παιδεία δεν είναι το πεδίο για να συζητάμε εδώ και δεκαετίες μόνο τη σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου. Στη δημόσια τουλάχιστον συζήτηση, θέλω να μου πει ειλικρινά κάποιος πότε έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος; Εδώ και δεκαετίες οι συζητήσεις είχαν να κάνουν αποκλειστικά με τα εργασιακά ζητήματα στην Εκπαίδευση. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε τον μαθητή στο επίκεντρο.
– Αυτό είναι κριτική προς τον τρόπο που η Κυβέρνηση το χειρίστηκε…
– Επαναλαμβάνω ότι είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός, αλλά πιο σημαντικά θέματα είναι αυτά που ανέφερα και πρέπει μέσα και από το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, να είναι απαραίτητο κριτήριο, αυτός που αξιολογείται να γνωρίζει και να χειρίζεται τη σύγχρονη τεχνολογία, διότι οι άλλοι θα είναι στο διάστημα και εμείς στα μονοπάτια. Δεν θα κερδίσουμε το στοίχημα του αύριο, εάν πρώτα δεν εκπαιδεύσω και εάν δεν θέσω ως προϋπόθεση, ο καθηγητής και ο δάσκαλος να γνωρίζει από τη σύγχρονη τεχνολογία. Πώς θα κάνουμε μεταρρύθμιση στην Παιδεία βασισμένη στη σύγχρονη τεχνολογία και όλα αυτά που έχω αναφέρει, εάν αυτοί που θα διδάξουν, δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν;
Tα του Καίσαρος τω Καίσαρι στον Συνεργατισμό
– Αυτές τις μέρες επικρατεί μία μεγάλη αναστάτωση λόγω του συμψηφισμού δανείων που έγιναν στον Συνεργατισμό. Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;
– Κακές πρακτικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι καταδικαστέες. Διπλά καταδικαστέα όταν μια πρακτική είναι και παράνομη και παράτυπη και γίνεται από έναν κρατικό οργανισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Δεν μένουμε στο γεγονός ότι ήταν απαράδεκτη η μονομερής ενέργεια, η παράνομη και παράτυπη, αλλά οι αρμόδιοι έχουν υποχρέωση να επανορθώσουν το λάθος τους.
– Ως Πολιτεία πώς το διασφαλίζουμε αυτό;
– Επαναλαμβάνω ότι έχουν υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος τους.
– Πολλές οι αποκαλύψεις μέχρι στιγμής και στην Ερευνητική Επιτροπή. Οι ευθύνες πολλές και βαραίνουν πολλούς…
– Δεν θέλω να προκαταλάβω την έρευνα. Ευθύς εξαρχής ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εξεταστούν όλα, για όλους, για όλες τις περιόδους. Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχει με βάση τους κείμενους νόμους, μία τριμερής ερευνητική επιτροπή και θα περιμένουμε την ολοκλήρωση των πορισμάτων της. Είναι γνωστό ότι ο ΔΗΣΥ έμαθε να σέβεται τα οποιαδήποτε πορίσματα.
– Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα λάθη που μπορούσαν να αποφευχθούν;
– Χωρίς να υπεισέρχομαι στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Συνεργατισμός στα πρώτα του χρόνια ήταν ένας οργανισμός με κοινωνικό πρόσωπο. Εξελικτικά έγινε δυστυχώς ακόμα μια εμπορική τράπεζα. Η οποία έδινε δάνεια όχι μόνο στον αγρότη για να αγοράσει τα λιπάσματά του, ή για να αγοράσει το τρακτέρ του, αλλά μετατράπηκε σε ακόμα μία τράπεζα η οποία έδινε δάνεια για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Χωρίς να υπάρχει η σωστή στελέχωση και οι δομές για αυτά.
Καλά θα διερωτηθεί κάποιος: «Οι άλλες τράπεζες που είχαν αυτές τις δομές, ήταν καλύτερες;…». Σωστό το αντεπιχείρημα, αλλά από την άλλη, το 2013 ήταν ένα διάστημα που ενώ αναδεικνύονταν τα προβλήματα των τραπεζών, ωραιοποιήσαμε την κατάσταση στον Συνεργατισμό. Τα πράγματα λόγω αυτής της διαχρονικής κουλτούρας, δεν ήταν και τόσο καλά. Και τι έγινε το 2013; Αν θέλουμε να δούμε με καθαρότητα τα πράγματα. Κάναμε διάκριση μεταξύ των καταθετών του Συνεργατισμού από τους καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, κάτι που δεν ήταν δίκαιο, και ουσιαστικά κάναμε κρατική τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου. Μην πει κανένας ότι δεν γνωρίζει τι είναι παγιωμένο στην αντίληψη των πολιτών. Τι ήταν παγιωμένο στην αντίληψη και της κοινωνίας και του συστήματος εδώ και δεκαετίες; Ό,τι είναι κρατικό έχω απαιτήσεις και όχι υποχρεώσεις. «Γιατί να πληρώσω το δάνειο», «γιατί να μην δώσουν το τάδε κτήριο στον τάδε σύλλογο» κοκ. Δεν ξέρουμε τι συνέβαινε; Και στο τέλος φταίνε αυτοί που είχαν την άποψη ότι έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Και να είναι η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ υπό κατηγορίαν γιατί η πλειοψηφία των κομμάτων ήθελε να παραμείνει για πάντα κρατικός και να δοθεί πίσω στους συνεργατιστές και θα σωζόταν η κατάσταση όπως έλεγαν. Καθυστερήσαμε να κάνουμε το αναγκαίο. Μπορούμε με αυτές τις νοοτροπίες που έχουμε σε αυτή τη χώρα να παραμένει κρατική η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα; Μετά για τα διοικητικά συμβούλια. Ευθύνη θα είχε αποκλειστική η Κυβέρνηση, εάν δεν έκανε τροπολογία η αντιπολίτευση, που έλεγε ότι ο οποιοσδήποτε διορίζεται στο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Από τη μια κάνουμε νόμους για να εγκρίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλη η Επιτροπή τα μέλη και από την άλλη κατηγορούν την Κυβέρνηση πως τα έκανε μαντάρα.
Ω γέγονε, γέγονε. Θα περιμένουμε την Ερευνητική Επιτροπή και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.