Μετά την πρόταση νόμου των Οικολόγων για αλλαγή του χρόνου αποφυλάκισης κρατουμένων, ενεγράφη χθες και θέμα στη Βουλή για την απόφαση πρόωρης αποφυλάκισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. 

Ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε με την πρόωρη αποφυλάκιση τού τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, λόγω του νόμου που ψήφισε η Βουλή και τις επικρίσεις που δέχθηκαν οι βουλευτές, τώρα γίνονται προσπάθειες για διορθωτικές κινήσεις. Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ενέγραψαν χθες θέμα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης επ’ Αδεία να αποφυλακίσει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μικροσκόπιο ο «νόμος Ρίκκου» – Νέες VIP αποφυλακίσεις

Το θέμα τιτλοφορείται ως εξής:

«Επειδή δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες και την ταχύτητα με την οποία για πρώτη φορά εξετάστηκε αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους, κρίνεται σκόπιμο όπως κληθεί το Συμβούλιο Αποφυλάκισης να εξηγήσει την απόφαση που έλαβε». Το θέμα ενέγραψαν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, και αναμένεται ότι θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των μελών της Επιτροπής Νομικών κατά την πρώτη τους συνεδρία μετά τις θερινές διακοπές. 

Παράλληλα, πρόθεση να καταθέσει πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του Σώματος έχει εκφράσει και ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, με στόχο να τροποποιηθεί ο νόμος που ψήφισε η Βουλή και που δίνει το δικαίωμα σε κατάδικους να αποφυλακίζονται πρόωρα, αφού προσμετρηθεί η καλή διαγωγή που θα επιδείκνυαν. Ο κ. Περδίκης, όπως έγραψε χθες ο «Φ», προτίθεται να ζητήσει όπως η πρόταση νόμου που θα καταθέσει συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών αντί στη Νομικών για ευνόητους λόγους. Ωστόσο θα υπάρχουν δύο θέματα με το ίδιο αντικείμενο που θα συζητούνται σε δύο επιτροπές, γι’ αυτό και αναμένεται να γίνει σχετική διαβούλευση και προγραμματισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνέβη και στο παρελθόν. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατηγορητήριο στον Ρίκκο από το Πειθαρχικό

Με την πρόταση νόμου Περδίκη, επιδιώκεται η διαγραφή ορισμένων προνοιών του βασικού νόμου που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν θεωρηθεί από μεγάλο μέρος της Πολιτείας και της κοινής γνώμης ως στοχευμένες για τη συντομότερη αποφυλάκιση συγκεκριμένων προσώπων». Συγκεκριμένα, με την πρόταση νόμου διαγράφονται οι πρόνοιες με τις οποίες παρέχεται σήμερα το δικαίωμα σε φυλακισμένο –κατά τον υπολογισμό του ημίσεως της ποινής του οπότε και δικαιούται να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση επ’ αδεία– να επωφελείται από τη μείωση της ποινής του που έχει εξασφαλίσει από τη Διεύθυνση των Φυλακών για λόγους επίδειξης καλής διαγωγής και εργατικότητας. Παράλληλα, καταργείται το δικαίωμα του φυλακισμένου να επωφελείται από μείωση της ποινής που αναμένεται να εξασφαλίσει στο μέλλον από τη Διεύθυνση των Φυλακών για τους ίδιους λόγους.

Σημειώνεται ότι και άλλοι κατάδικοι που επηρεάζονται από τον νόμο της Βουλής και, μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, που είναι γνωστοί λόγω του δημόσιου βίου τους, ετοιμάζονται ή υπέβαλαν ήδη αιτήσεις για αποφυλάκισή τους, γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση Περδίκη, αν και εφόσον εγκριθεί.

Συνέρχεται το Πειθαρχικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης με χθεσινές του δηλώσεις στον «Φ» επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για τη διαπίστωση πειθαρχικών αδικημάτων από τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, πως έχει ετοιμαστεί κατηγορητήριο, το οποίο, όπως μας διευκρίνισε, δεν έχει ακόμη σταλεί στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, στην επόμενη συνεδρία του Σώματος. Με την έγκριση του κατηγορητηρίου, σημείωσε, θα σταλεί στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου για να απαντήσει. Την πειθαρχική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του Ρίκκου επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Αναφέροντας, παράλληλα, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, που είναι ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ζήτησε να εξαιρεθεί για ευνόητους λόγους. Κληθείς από τον «Φ», ο κ. Ιωαννίδης δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε σε σχέση με το περιεχόμενο του κατηγορητήριου, καθώς ο ίδιος θα προεδρεύει του Πειθαρχικού Συμβουλίου στην υπόθεση του Ρίκκου. Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για να διαπιστωθεί κατά πόσο δικαιολογείται η πειθαρχική δίωξη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου καλείται να εξετάσει το αίτημα του Ρίκκου για ανανέωση της άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η εξέταση του αιτήματος του Ρίκκου να γίνει τις επόμενες ημέρες. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι υποχρεωμένο διά νόμου να εξετάζει για τυχόν πειθαρχικά θέματα, μετά από ποινικές καταδίκες δικηγόρων. Επί τούτου, ο περί Δικηγόρων Νόμος προβλέπει τα εξής: Αν δικηγόρος καταδικαστεί από οποιοδήποτε δικαστήριο για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, το οποίο κατά τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου ενέχει ηθική αισχρότητα ή αν ο εν λόγω δικηγόρος είναι, κατά τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ένοχος επονείδιστου, δολίας ή ασυμβίβαστης διαγωγής προς το επάγγελμα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο δύναται να επιβάλει τις πιο κάτω ποινές:

>> Να διατάξει τη διαγραφή του ονόματος του δικηγόρου από το Μητρώο των Δικηγόρων.

>> Να αναστείλει την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος του δικηγόρου για τόσο μόνο χρονικό διάστημα όσο το Πειθαρχικό Συμβούλιο ήθελε θεωρήσει σκόπιμο.

>> Να διατάξει τον δικηγόρο να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο. 

>> Να προειδοποιήσει ή να επιπλήξει τον δικηγόρο.

>> Να εκδώσει τέτοια διαταγή ως προς την καταβολή των εξόδων της διαδικασίας ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου την οποία το Πειθαρχικό Συμβούλιο ήθελε θεωρήσει πρέπουσα.