Είναι κάθετος σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς για τα ενεργειακά. Η πρόταση της Noble Energy πρέπει να απορριφθεί εκτιμώντας πως τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ExxonMobil σε μερικούς μήνες μπορούν να ανατρέψουν όλα τα γνωστά δεδομένα και θα επαναφέρουν στο τραπέζι τη ρεαλιστική προοπτική δημιουργίας τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.
Ο πρώην υπουργός και νυν ευρωβουλευτής, Νεοκλής Συλικιώτης, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Φ» πως η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ και τονίζει ότι πρέπει να πείσει πρώτιστα τα Ηνωμένα Εθνη ότι εργάζεται για λύση του Κυπριακού. Χωρίς λύση, επισημαίνει, οι προσπάθειες για αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων θα είναι γεμάτες με περιπέτειες και ανατροπές.
Η πρόσκληση για δείπνο από τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil στις Βρυξέλλες γιατί, κατά την άποψή σας, προκάλεσε το δημοσίευμα του ΕUObserver;
Παρόλο που το δείπνο έγινε τον περασμένο Απρίλη, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά η δημοσίευσή του σήμερα. Είναι αντιληπτό ότι απαιτείται να υπάρχει διαφάνεια στις συναντήσεις των Επιτρόπων και ευρωβουλευτών με τις εταιρείες, όμως εδώ μιλάμε για μια άτυπη συνάντηση που αφορούσε ενημέρωση για το ερευνητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.
Για τη συνάντηση αναφέρθηκα αρκετές φορές δημόσια και σε τηλεοπτικές συζητήσεις ότι ανταλλάξαμε απόψεις με την εταιρεία αναφορικά με τους σχεδιασμούς της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τα επόμενά της βήματα.
Ενημερωθήκαμε και για το γεωτρητικό της πρόγραμμα. Τέτοιες πρακτικές ενημέρωσης είναι κοινός τόπος από όλες τις εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ όταν επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.
Προφανώς ανταλλάξατε απόψεις για τους σχεδιασμούς και τα επόμενα βήματα της αμερικανικής εταιρείας. Συμφωνείτε ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που δεν έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία την πολυτέλεια να το χάσουμε;
Ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα ερευνητικής γεώτρησης που θα ξεκινήσει τον επόμενο Οκτώβριο με ένα εντατικό πρόγραμμα γεωτρήσεων. Τα δεδομένα των σεισμογραφικών ερευνών είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Exxon-Mobil, σε περίπτωση ανεύρεσης σημαντικού κοιτάσματος, η εταιρεία θα προχωρήσει στη δημιουργία Τερματικού Υγροποίησης στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος πρέπει να προχωρήσει στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει.
Αληθεύει ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο, μια θέση που υποστηρίζετε εσείς με έντονα επιχειρήματα;
Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που μας έκαναν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. Είναι στους στόχους της ΕxxonMοbil η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, το οποίο να δύναται να αξιοποιεί τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά ενδεχομένως και κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ γειτονικών χωρών. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Οι μελέτες για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης ξεκίνησαν από το 2012. Στην παρουσίαση της μελέτης τα τέλη 2013, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πιο σωστή, η πιο ευέλικτη και αποτελεσματική επιλογή για την Κύπρο είναι να προχωρήσει στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης.
Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τις εταιρείες Noble-Delek, ENI, TOTAL. Όμως στην πορεία εγκαταλείφθηκε η ιδέα του τερματικού με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ΦΑ. Ωστόσο και στον EastMed ισχύει το θέμα των ποσοτήτων. Παρόλα αυτά ορθά προχωρά η μελέτη που απαιτείται για τη δημιουργία του αγωγού. Η ισραηλινή εταιρεία DELEK ήταν η πρώτη που μιλούσε για τερματικό και για αυτό τον λόγο απέκτησε μέρος των δικαιωμάτων του «οικοπέδου 12». Δυστυχώς οι σχεδιασμοί τερματίστηκαν και δεν προχώρησε η μελέτη για το τερματικό υγροποίησης, με αποτέλεσμα σήμερα αυτές οι εταιρείες να κινούνται πλέον προς άλλες κατευθύνσεις.
Μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως έγινε με την ερευνητική γεώτρηση της ΕΝΙ;
Όλα είναι πιθανά. Άλλο είναι να υπάρχουν τα δεδομένα των σεισμογραφικών ερευνών και οι ενδείξεις και άλλο είναι η εξόρυξη κοιτασμάτων. Σε πολλές χώρες γίνονται αρκετές γεωτρήσεις πριν την ανεύρεση σημαντικών εμπορεύσιμων κοιτασμάτων. Παρόλο που σήμερα με τις νέες τεχνολογίες οι γεωτρήσεις έγιναν πιο ακριβείς και αυξήθηκε το ποσοστό επιτυχημένων γεωτρήσεων.
Όμως καθοριστικό είναι να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να μπορεί η στρατηγική του κράτους να εφαρμοστεί. Το παράδειγμα στο οποίο αναφερόμαστε πάντοτε είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, η οποία προϋποθέτει 3 χρόνια σχεδιασμού και προσεκτικής μελέτης.
Δυστυχώς η στρατηγική που ακολουθήθηκε επί Κυβέρνησης Χριστόφια ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε από αυτοσχεδιασμούς, λανθασμένες επιλογές και πομπώδεις διακηρύξεις. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και δυστυχώς τα έξι τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί ελάχιστα.
Εάν η Κυβέρνηση ακολουθούσε τον στρατηγικό σχεδιασμό που παρέδωσε η Κυβέρνηση Χριστόφια, θα ήταν έτοιμη τώρα να προχωρήσει πιο γρήγορα στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης σε περίπτωση ανεύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων.
Τύχατε ενημέρωσης πρόσφατα για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Τι κρατάτε;
Δυστυχώς η ενημέρωση δεν ήταν ολοκληρωμένη. Δεν δόθηκαν όλα τα στοιχεία από πλευράς της Κυβέρνησης. Έτσι κρίθηκε αναγκαίο να αποσταλεί επιστολή στον υπουργό Ενέργειας από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ θέτοντας ερωτήματα και ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με τον υπουργό για πλήρη ενημέρωση και γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Ο υπουργός ανταποκρίθηκε και η συνάντηση καθορίστηκε για τις 31 Αυγούστου.
Μέσα από τις αντιφάσεις, τις προχειρότητες και τις παλινδρομήσεις της, η Κυβέρνηση οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταγγείλουμε το συμβόλαιο που υπογράψαμε με τη Noble. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως είχε καταθέσει κάποιες προτάσεις για αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2015, όταν κηρύχθηκε το κοίτασμα εμπορεύσιμο, και οι οποίες δεν είχαν γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση. Δεν είναι, λοιπόν, τόσο ξεκάθαρο ότι για την καθυστέρηση και μη υλοποίηση του συμβολαίου ευθύνονται οι εταιρείες.
Ως ΑΚΕΛ έχετε επιφυλάξεις σε σχέση με τον διάλογο με τη NOBLE. Γιατί; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις; Μπορεί να υπάρξει σύγκλιση θέσεων;
Η Κυβέρνηση φαίνεται να επείγεται να πωλήσει φυσικό αέριο, κάτι που ως ΑΚΕΛ θεωρούμε λανθασμένο. Χρειάζονται ολοκληρωμένες μελέτες πριν γίνει κάτι τέτοιο. Η ΚΔ κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του ΦΑ, αλλά και της πρότασης/αιτήματος της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek, που ζητά την αλλαγή του καταμερισμού των καθαρών εσόδων μεταξύ ΚΔ και κοινοπραξίας. Με το παρόν συμβόλαιο το ποσοστό αυτό είναι περίπου στο 60%-40% προς όφελος της ΚΔ.
Το αίτημά τους είναι να αντιστραφούν τα ποσοστά, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους. Τότε πραγματικά θα μιλούμε για ξεπούλημα. Με την αφαίρεση των ανακτήσιμων δαπανών των εταιρειών, τα έσοδα για το κράτος θα είναι πολύ χαμηλά. Με την αναφορά ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2022 και θα διαρκέσει 18 χρόνια, βασικά το κράτος θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2027. Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η πώληση τώρα που οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και μάλιστα με αλλαγή των όρων του συμβολαίου.
Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε πως η πρόταση της Noble πρέπει να απορριφθεί και η ΚΔ πρέπει να επιμένει στην υλοποίηση του υπάρχοντος συμβολαίου. Τυχόν επαναδιαπραγμάτευσή του ανοίγει τον ασκό του Αιόλου γιατί στέλνει το μήνυμα ότι και οι υπόλοιπες εταιρείες νομιμοποιούνται να ζητήσουν αλλαγές στα συμβόλαιά τους.
Να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν ιδιαίτερα στον Β’ γύρο, αλλά και στον Γ’ γύρο, είναι αρκετά ισχυρά για την ΚΔ και προνοούν έσοδα από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστά που θα κυμαίνονται από 63-70% προς όφελος του κράτους. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ExxonMobil σε μερικούς μήνες.
Μια σημαντική ανακάλυψη στο «οικόπεδο 10» θα ανατρέψει όλα τα γνωστά δεδομένα και θα επαναφέρει στο τραπέζι τη ρεαλιστική προοπτική δημιουργίας τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Ταυτόχρονα θα διανοίξει νέες προοπτικές για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και για άλλα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως το «Καλυψώ» στο «οικόπεδο 6», αλλά και για ενεργειακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ενεργά για την υπογραφή το συντομότερο δυνατό συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, που χωρίς αυτή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το κοίτασμα.
Το σκηνικό στην περιοχή μας «μυρίζει μπαρούτι», λόγω της οικονομικής αναταραχής στην Τουρκία. Σας ανησυχεί; Τι πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως ως χώρα ώστε να μην ανατραπούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί;
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί έχουν ήδη ανατραπεί από τις κυβερνήσεις Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Παρέλαβαν έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που στόχος του ήταν η μετατροπή της Κύπρου σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με κεντρικό στοιχείο τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, και τον ξήλωσαν. Παρέλαβαν επίσης μια πλήρως στελεχωμένη κρατική εταιρεία και τη διέλυσαν εκδιώκοντας ή αναγκάζοντας σε παραίτηση τους αξιόλογους επιστήμονες που στελέχωναν την ΚΡΕΤΥΚ, αλλά και τη ΔΕΦΑ και την ΕΥΚ.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της ΚΔ, και να πείσει όλους και πρώτιστα τα Η.Ε. ότι εργάζεται για λύση του Κυπριακού.
Χωρίς λύση οι προσπάθειες για αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων θα είναι γεμάτες με περιπέτειες και ανατροπές. Θα πρέπει συνεχώς να προβάλλουμε πως ο φυσικός πλούτος του νησιού μας είναι προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και των δύο κοινοτήτων μετά τη λύση. Υπάρχει ήδη η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ ότι οι φυσικοί πόροι θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως επίσης και ο καταμερισμός των εσόδων μεταξύ των δύο κοινοτήτων μετά τη λύση. Αυτό θα πείσει και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θέλουμε τον φυσικό πλούτο μόνο προς όφελος της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι μόνο με λύση του Κυπριακού είναι δυνατή η υλοποίηση των όποιων ενεργειακών σχεδιασμών της. Η λύση του Κυπριακού, και η επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας θα είναι προς όφελος όλων των λαών της περιοχής, αφού θα συμβάλει στην οικονομική τους ευημερία καθώς και την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Στις Βρυξέλλες υπάρχει διάθεση πέραν των λεκτικών διακηρύξεων να στηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που οι Τούρκοι αρχίσουν τα παρατράγουδα στην κυπριακή ΑΟΖ;
Η ΕΕ έχει την υποχρέωση στήριξης της Κύπρου ως κράτος-μέλος της σε περίπτωση απειλής της κυπριακής ΑΟΖ. Όμως, δεν αναμένεται έμπρακτη στήριξη της ΚΔ πέρα από λεκτικές διακηρύξεις.
Στα θεσμικά όργανα της ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια καταδικάζει έντονα τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Συμβούλιο επίσης κρατά σκληρή στάση στο ζήτημα των παραβιάσεων της ΑΟΖ από την Τουρκία. Αντίθετα, η Επιτροπή ήταν πιο χλιαρή στις αντιδράσεις και τις τοποθετήσεις της. Χαρακτηριστικά, στην τελευταία συνεδρία της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κάλεσε τα διάφορα μέρη να λύσουν τις διαφορές τους στο θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ και των παραβιάσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία.
Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών-μελών και των ισχυρών οικονομικών κύκλων της ΕΕ δεν θα επιδιώξουν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα.
Εσείς πώς αξιολογείτε τη στροφή του Ερντογάν προς τον Πούτιν; Είχαμε την περασμένη εβδομάδα και την πρώτη παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ σε σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων σε διεθνείς οργανισμούς…
Η Τουρκία διεκδικεί εδώ και καιρό να παίξει έναν ηγετικό περιφερειακό ρόλο και να μετατραπεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Η στροφή Ερντογάν προς τη Ρωσία εξυπηρετεί τους δύο αυτούς στόχους. Η ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών αναβαθμίζεται σημαντικά μέσω της πώλησης των S-400 στην Τουρκία, την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου με ρωσική βοήθεια, και τη δημιουργία του αγωγού διοχέτευσης ΦΑ από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Επίσης, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά μαζί και με το Ιράν για διευθέτηση της Συριακής κρίσης. Όλα αυτά αναβαθμίζουν σημαντικά τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η αποστολή της κ. Λουτ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Υπό τα σημερινά δεδομένα μπορεί να γίνει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Ήδη, ακούγονται έντονα φωνές ότι δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντάνα στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με μόνο στόχο την επανένωση του τόπου και του λαού μας σε μια ΔΔΟ με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία αδιαίρετη κυριαρχία, για μία Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη, ειρηνική, κοινή πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια στα ερωτήματα που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση προς το Σ.Α. του περασμένου Σεπτέμβρη.
Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος για «σχέδιο Β» από τον λεγόμενο «ενδιάμεσο χώρο» και άλλες δυνάμεις, ενώ ακούγονται και φωνές για «βελούδινο διαζύγιο». Ως ΑΚΕΛ λέμε ευθαρσώς πως οποιοδήποτε αίτημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για αλλαγή στρατηγικής ή βάσης, τότε απευθείας θα καταλήξουμε στη διχοτόμηση με τις ευθύνες να βαραίνουν εξ ολοκλήρου την ελληνοκυπριακή πλευρά. Και είναι τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά τιμήματα, με αρνητικότατες προεκτάσεις σε διάφορα ζωτικά ζητήματα, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών.
Γιατί επιμένετε ως ΑΚΕΛ ότι είναι τέλος εποχής;
Λόγω κυρίως των εξελίξεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίες θα διαμορφώσουν δεδομένα που δύσκολα θα ανατραπούν. Τέτοια δεδομένα δεν είναι άλλα από την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Τα κατεχόμενα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από την Τουρκία μέσω της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, αλλά και των μεγάλων τουρκικών επενδύσεων. Η κατοχική δύναμη επιδιώκει την πλήρη ποδηγέτηση της τ/κ κοινότητας μέσα από την ισλαμοποίηση της παιδείας και γενικά της κοινωνίας στα κατεχόμενα. Όλα αυτά οδηγούν στην εξαφάνιση της τ/κ κοινότητας και φέρνουν πολύ κοντά τη διαιώνιση της κατοχής και της διχοτόμησης.
Επίσης, διεθνώς υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις (όπως για παράδειγμα το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ), οι οποίες δείχνουν πως η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί, και το ενδιαφέρον της αρχίζει να απομακρύνεται.
Η κρίση μεταξύ Άγκυρας- Ουάσιγκτον μπορεί να οδηγήσει σε αναθέρμανση του φλερτ της Τουρκίας με την ΕΕ;
Η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, και θεωρώ πως η σημερινή κρίση σύντομα θα ξεπεραστεί. Αν το φλερτ με την ΕΕ θα αναθερμανθεί, αυτό επαφίεται κυρίως στην αντίδραση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και πόσο αυτά συγκλίνουν με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στο νέο ισοζύγιο δυνάμεων που διαμορφώνεται.
Η Τουρκία λόγω και της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποια βρίσκεται επιδιώκει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ, κάτι που βρίσκεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυρίαρχων κύκλων στις Βρυξέλλες. Ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου για ελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου Τούρκων πολιτών και αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.
Πώς αξιολογείτε τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί;
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί όπως και η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκονται συνεχώς κάτω από την πίεση της Τουρκίας. Η τ/κ κοινότητα απειλείται από εξαφάνιση και αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για το σύνολο του κυπριακού λαού. Πέρα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουμε σε επιμέρους ζητήματα με τον κ. Ακιντζί, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συμβολή του στη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Αν με τον Ακιντζί, ο οποίος διακηρύττει την προσήλωσή του για λύση του Κυπριακού, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, τότε η απαραίτητη συνεννόηση με την τ/κ κοινότητα θα καταστεί πολύ δύσκολη, για να μην πω αδύνατη.
Αν και οι ευρωεκλογές θα γίνουν το 2019, τα κόμματα έχουν αρχίσει τους σχεδιασμούς τους. Κατ’ αρχάς θα διεκδικήσετε επανεκλογή και ποιες οι κομματικές στοχεύσεις; Πώς αξιολογείτε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;
Μέχρι τις εκλογές του Μάη υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις στις οποίες είμαι εισηγητής ή σκιώδης εισηγητής βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης αυτή τη στιγμή προέχουν τα καθήκοντά μου ως αντιπρόεδρος της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, ως συντονιστής της ομάδας στην επιτροπή Ενέργειας,
Βιομηχανίας και Έρευνας και ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις της ΕΕ με την Παλαιστίνη.
Η απόφαση για τους υποψηφίους του ΑΚΕΛ θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος, στις οποίες συμμετέχουν μέλη και φίλοι του. Αυτές οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου και αναμένεται τον Δεκέμβρη να εγκριθεί το ψηφοδέλτιο. Στόχος μας βέβαια παραμένει η ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ και της επιρροής του στην κοινωνία και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση της ομάδας της ΕΕΑ/ΒΠΑ στο Ευρωκοινοβούλιο.