Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου περιγράφει την καθημερινότητα δίπλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Περιγράφει τις δυσκολίες και τις εντάσεις, αλλά και τις ανθρώπινες στιγμές γεμάτες χιούμορ. Μοιράζεται τις σκέψεις και τις ανησυχίες της για την πολιτική μεταφέροντας την πορεία και τη δράση της τα κοινά. 

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος περιγράφει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, όσον αφορά τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, την ολοκλήρωση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων, τον εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Εκφράζει επίσης την ελπίδα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται, εξαιτίας της τουρκικής στάσης, δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς.

– Δύσκολη η καθημερινότητα του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου και πώς είναι η συνύπαρξη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;

– Σίγουρα πρόκειται για υπεραπαιτητικό καθήκον, μεγάλης ευθύνης, συνεχούς εγρήγορσης, λεπτών χειρισμών. Αρκούντως ελκυστικού. Η συνύπαρξη με τον Πρόεδρο είναι δυναμική όπως και ο ίδιος. Απαιτητική, ομαδική, συνεχής, αλλά και ανθρώπινη με αρκετές δόσεις χιούμορ, αλλά και έντασης. Η μέρα ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί και τελειώνει συνήθως αργά το βράδυ, με ενημέρωση από τα ειδησεογραφικά μέσα, πολλές συναντήσεις, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και γενικότερα αντιμετώπισης καθημερινών προκλήσεων.

– Ποια η σχέση σας με την πολιτική πριν αναλάβετε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου;

– Πολιτικός είναι ο καθένας μας με κάθε στάση και κάθε πράξη του. Ασχέτως αν το αντιλαμβανόμαστε ή όχι. Συνειδητά σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση γιατί είχα πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλες εκείνες τις πράξεις που διαμόρφωναν, επηρέαζαν και κατέγραφαν την ιστορία, αλλά και την καθημερινότητα, των κοινωνικών συνόλων. Σε αυτήν ακριβώς τη λογική, νιώθοντας τη δύναμη που έχει ο καθένας μας από τη θέση του, είχα πάντα ενεργό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Από μικρή, σε πολιτιστικές ομάδες, παρουσιάζοντας εκδηλώσεις, γράφοντας ομιλίες, με συμμετοχή στα Κέντρα Νεότητας, Συλλόγους Κοινού Ενδιαφέροντος. Πολλές φορές με ιδέες κινητοποιούσα και κινητοποιώ άλλες ομάδες που δεν συμμετέχω για καλύτερη αξιοποίηση των δικών τους δυνάμεων. 

Η πιο ισχυρή μου πολιτική θέση ήταν μέσα από τον ρόλο της διευθύντριας της Αναπτυξιακής Τροόδους, χαράσσοντας και σχεδιάζοντας πολιτικές για το μέλλον των κοινοτήτων της ορεινής. Αμέτρητες συναντήσεις με όλα σχεδόν τα κυβερνητικά τμήματα, χάραξη πολιτικών συνέργειας, προτάσεις για τροποποίηση νομοθεσιών που χρειάζονταν για να ευκολύνουν τη διεκπεραίωση έργων μας, αναρίθμητες διαβουλεύσεις με τον τοπικό πληθυσμό, τα Κοινοτικά Συμβούλια, τις κρατικές υπηρεσίες με μόνιμο στόχο το ομαδικό πνεύμα και όραμα.

Κάνουμε συνήθως το τραγικό λάθος να πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι έξω από εμάς. Ότι την κατέχουν οι «αξιωματούχοι» μόνο. Στην πραγματικότητα όμως, η καθημερινότητά μας ορίζεται από τις δικές μας πράξεις. Τις καθημερινές. Κλασικό παράδειγμα το πιρούνι μας το οποίο επιλέγει κάθε μέρα την τροφή μας. Με αυτό, ψηφίζουμε κάθε μέρα ποιες επιχειρήσεις τροφίμων κλείνουν, ποιες μένουν ζωντανές, και πώς ορίζουμε την ίδια μας την υγεία.

– Πώς είναι για μια γυναίκα να κατέχει ένα τέτοιο πόστο στην Κυβέρνηση και πώς νιώθετε που είστε η πρώτη γυναίκα αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος;

– Είναι θεωρώ εξίσου σημαντικό όπως και για έναν άνδρα. Ως αναπληρώτρια και όχι ως αναπληρωτής (θα πρέπει να συνηθίσουμε τις «γυναικείες» προσφωνήσεις), προσμετρώ ακριβώς το γεγονός ότι είμαι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση –και ο δεύτερος άνθρωπος γενικά– με ορίζει η ευθύνη απέναντι σε όλες τις γυναίκες που πρέπει και θα βγάλω ασπροπρόσωπες. Αν συνυπολογίσουμε δε και όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως ιδιαίτερες ποιοτικές ευαισθησίες έναντι του κόσμου των στυγνών αριθμών και υπεραπλούστευσης στις προσεγγίσεις μας, η συμβολή μας πρέπει να θεωρείται μάλλον καταλυτική. Προσωπικό μου στόχο αποτελεί το εγχείρημα επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε τα θέματα καθημερινότητας, τα θέματα με τα οποία εκπαιδεύεται ο πολίτης μέσω της πληροφόρησης, για να καταφέρει, όπως είπαμε και πριν, να σχηματίζει καθαρή άποψη, με επιχειρήματα, ευνοώντας ή επιδιώκοντας πολιτικές θέσεις που καθορίζουν το μέλλον του. Ειδικότερα, στοχεύουμε στη διάλυση οπαδικών συμπεριφορών, οι οποίες μας συσπειρώνουν συνήθως πίσω από μία εύηχη ατάκα που υιοθετούμε τυφλά χωρίς πάντα να έχουμε επεξεργαστεί το πραγματικό περιεχόμενο. Μας ενδιαφέρει το επιχείρημα, να μας αφορά η ουσία του περιεχομένου. Της όποιας δήλωσης.

– Ποιες οι άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση;

– Όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα ανήλικων, ενήλικων και ηλικιωμένων συμπολιτών μας αποτελούν προτεραιότητα και λαμβάνουν της ίδιας προσοχής και μεταχείρισης. Θα ήταν ωστόσο άτοπο και στρατηγικά ανορθόδοξο να μην υπάρχουν διαχωρισμοί προτεραιοτήτων ως προς την αναγκαιότητα διαχείρισης συγκεκριμένων θεμάτων τα οποία αφορούν μεγαλύτερες ομάδες ενδιαφέροντος, αλλά και δύνανται να επηρεάσουν βασικούς άξονες ειδικής και γενικής πολιτικής όπως έχουν καταγραφεί. Ζητήματα όπως η συνύπαρξη αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών μηχανισμών, θέματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος που θα ενισχύσει τη Δημόσια Εκπαίδευση, η ολοκλήρωση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων, ο Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δικαιοσύνης και, οπωσδήποτε, η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας τίθενται πολύ ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων της Κυβέρνησής μας. Θέμα που μας αφορά πρωτίστως είναι και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και δικαίου που τόσο μας ταλαιπωρεί ως κοινωνία. 

Καταληκτικά, και επιτρέψτε μου τον ιδιαίτερο διαχωρισμό, αναμένεται και το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους (123 κοινότητες) το οποίο παραδίδεται το ερχόμενο φθινόπωρο και ξεκινά αμέσως υλοποίηση καθότι παραδίδεται συγκεκριμένο στοχοθετημένο πλάνο δράσεων και έργων, με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα. Για πρώτη φορά, ο ορεινός όγκος αντιμετωπίζεται ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα, για πρώτη φορά υιοθετείται ο όρος ορεινότητα ως προς τον σχεδιασμό συγκεκριμένων πολιτικών από όλα τα υπουργεία για υποστήριξη όλων όσοι καταγράφονται και περιλαμβάνονται στον νέο όρο ορεινότητα. Στόχος είναι όπως η πιλοτική αυτή στρατηγική αποτελέσει πρότυπο στρατηγικής το οποίο θα αξιοποιηθεί και σε άλλες περιοχές, προωθώντας ολιστική στρατηγική ανάπτυξης αξιοποιώντας τις λέξεις συνέργεια και αειφορία σε πλήρη απόδοση.

Η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν είναι προς όφελος κανενός

– Κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό. Ποια τα μηνύματα που λαμβάνει η Κυβέρνηση; Να αναμένουμε εξελίξεις από Σεπτέμβριο;

– Ευχή μας είναι όπως υπάρξουν εξελίξεις, την ίδια ώρα που όλα συναινούν πως θα είναι ένα ιδιαίτερα εντατικό φθινόπωρο. Η στασιμότητα που παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας, δεν είναι προς το όφελος του τόπου μας. Ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων, για το κοινό όραμα επανένωσης του τόπου μας. Σίγουρα πρόκειται για μια περίοδο η οποία βγάζει για τελευταία φορά ίσως στην επιφάνεια όλα τα τραύματα και τις συσσωρευμένες πληγές δεκαετιών και τις οποίες πρέπει να δούμε κατάματα. 
Η πρόσφατη επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ στην Κύπρο κ. Τζέιν Χολ Λουτ οπωσδήποτε θα φέρει εξελίξεις. Αναμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα η κ. Λουτ θα παραδώσει ως καταγραφές στον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ποια ακριβώς θα καταγραφούν ως συμπεράσματα μετά τη Γενική Συνέλευση των Η.Ε. τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά και την ενδιάμεση έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα μέσα Οκτωβρίου.

Το βέβαιο είναι ότι από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Λουτ έχει λάβει την καθαρή και διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι η επανένωση του τόπου μας είναι ο μοναδικός μας στόχος, διεκδικώντας τα δίκαια του λαού μας, όπως διαχρονικά καταγράφονται τόσο στις αποφάσεις αλλά και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επιμένουμε σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ειρήνη και την σταθερότητα στον τόπο μας μακριά από παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, αναχρονιστικές εγγυήσεις και στρατούς κατοχής.