Τις ελληνοκυπριακές περιουσίες θέλει να εκμεταλλευθεί το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να αντιμετωπίσει μερικώς τη νέα οικονομική κρίση λόγω Τουρκίας. Μια από τις αποφάσεις που λήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα είναι όπως επιτραπεί σε ξένους να αγοράζουν περισσότερες από μία περιουσίες. Μέχρι τώρα η «νομοθεσία» του κατοχικού καθεστώτος δεν επέτρεπε σε ξένους να έχουν πάνω από μια περιουσία. 

Ωστόσο, με αφορμή την οικονομική κρίση λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας, το κατοχικό καθεστώς θέλησε να ικανοποιήσει ένα αίτημα που υπήρχε από πλευράς των εργολάβων και των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Οι δύο αυτοί επιχειρηματικοί κλάδοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούσαν όπως αλλάξει η «νομοθεσία» προκειμένου να μπορούν οι ξένοι να αγοράζουν πέραν της μίας περιουσίας. Θέση τους ήταν πως λόγω των περιορισμών από τη «νομοθεσία» δεν υπήρχε ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτων από ξένους. 

Η Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς –η οποία φέρει το αξίωμα της «υπουργού εσωτερικών» στο ψευδοκράτος– ανακοίνωσε την απόφαση για ικανοποίηση στο αίτημα των εργολάβων και των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατεχόμενα: Μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Οι ανεξάρτητες κατοικίες για ξένους θα αυξηθούν από μία σε δύο και τα διαμερίσματα που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους από δύο σε τρία, είπε η Μπαϊμπάρς σημειώνοντας ότι μελετούν κάποια μέτρα για έξοδο από την οικονομική κρίση, τα οποία και θα οριστικοποιήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εργατικές κατοικίες 

Πέραν όμως από την εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, το «υπουργείο εσωτερικών» προχωρά και σε νέες οικοδομές κοινωνικής πρόνοιας. Η Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για τις κοινωνικές κατοικίες (εννοεί εργατικές κατοικίες) για νέα ζευγάρια είναι έτοιμο και το πρώτο τέτοιο κτήριο θα χτιστεί στην περιοχή Αμμοχώστου – Βαρωσίων. Σε πρώτο στάδιο, ανέφερε, θα πρόκειται για πολυκατοικία τριών ορόφων. Η Μπαϊμπάρς ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 7.500 αγροτικά τεμάχια, ωστόσο τα μισά δεν έχουν την υποδομή ώστε να μπορούν να γίνουν καλλιεργήσιμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, συνέχισε, είναι η στέγαση και γι’ αυτό προχώρησαν στην ετοιμασία του σχεδίου κοινωνικών κατοικιών.

Στην περιοχή Αμμοχώστου – Βαρωσίων, συνέχισε, έχουν εντοπίσει το τεμάχιο όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο κτήριο κοινωνικών κατοικιών και στόχος τους είναι να εντοπίσουν το οικονομικό μοντέλο χρηματοδότησης ώστε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. «Δεν θα είναι μόνο στα Βαρώσια και την Αμμόχωστο που έχουν ανάγκη (τέτοιων κατοικιών) αλλά και στην Καρπασία και τη Μόρφου. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα έργα βήμα με βήμα. Πρώτα εντοπίσαμε τα τεμάχια, τη γη όπου μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδια κοινωνικών κατοικιών. Τώρα εργαζόμαστε πάνω στο οικονομικό μοντέλο». Για τις ανάγκες, είπε, έλαβαν υπόψη την απογραφή πληθυσμού του 2011, τον αριθμό κατοικιών ανά περιοχή και το να μπορεί το «κράτος» να ανταποκριθεί στη διαφορά/διακύμανση των τόκων. «Θέλουμε να μπορούν τα νεαρά ζευγάρια να γίνουν ιδιοκτήτες μιας κατοικίας με ένα μακροπρόθεσμο κόστος ενοικίασης». Αυτές οι κατοικίες, είπε η «υπουργός εσωτερικών», θα μετατραπούν αργότερα σε αστικές περιοχές όπου θα μπορούν οι κάτοικοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε σχολική, ιατρική και εμπορική υποδομή.

Παρενέργειες και στο Κυπριακό

Τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα επί του εδάφους προκαλούν επιπτώσεις και στο Κυπριακό. Στην προκειμένη περίπτωση οι αποφάσεις που έλαβε το κατοχικό καθεστώς μπορεί να επηρεάσουν τη συζήτηση του εδαφικού και του περιουσιακού από δύο πλευρές. Από τη μια, είναι η πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών σε ξένους. Πράξη που αποξενώνει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες από τους νόμιμους δικαιούχους. Ακόμα και ως παράνομη πράξη που είναι η εν λόγω αγοραπωλησία θα είναι δύσκολο, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, να απομακρυνθεί ο ξένος κάτοχος της περιουσίας. Κι επειδή, κατά κανόνα, πρόκειται για ακίνητα στα οποία έχουν οικοδομηθεί σπίτια, επαύλεις και διαμερίσματα, τότε δεν τίθεται θέμα ανάκτησής τους από τους Ελληνοκύπριους δικαιούχους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόβοι για «επεισόδιο» Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Από την άλλη, με την οικοδόμηση εργατικών εστιών μαζί υποδομές για σχολεία, ιατρεία κ.λπ. δημιουργείται επίσης ένα δεδομένο επί του εδάφους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στο Κυπριακό για τις περιουσίες όπου έχουν ανεγερθεί έργα υποδομής θα αποζημιωθούν οι νόμιμοι δικαιούχοι. Έργα όπως κοινωνικές ή εργατικές κατοικίες μπορεί να ενταχθούν κάτω από αυτήν την κατηγορία. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι τα έργα αυτά γίνονται από το «κράτος» προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. 

Το τίμημα της επιλογής 

Τα όσα βιώνουν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα, σ’ ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους επιλογές. Η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία οδηγεί σε ανάλογες εξελίξεις όπως αυτήν που βιώνουν σήμερα. Και ενδεχομένως τα πράγματα να χειροτερέψουν εάν δεν υπάρξει στο σύντομο μέλλον ανάκαμψη της τουρκικής λίρας. 

Για την Τουρκία τα κατεχόμενα ήταν πάντα ένα οικονομικό βαρίδι, ένα κόστος. Πλήρωναν το κόστος αυτό για να έχουν πολιτικά και άλλα οφέλη στην ευρύτερη περιοχή. Οι Τουρκοκύπριοι ήταν απλώς ένα πρόσχημα. 

Οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, αντί να κοιτάξουν το δικό τους συμφέρον που βρίσκεται μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμένουν να επιλέγουν την Τουρκία. Και γι’ αυτήν τους την επιλογή το οικονομικό τίμημα, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν, θα είναι πολύ μεγάλο.