Εξηγεί γιατί αναλύει το τέλος εποχής και επισημαίνει με καθαρότητα πως «πρέπει να έχουμε συναίσθηση και ρεαλιστική ανάλυση για να μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των πραγμάτων και όχι να υποκείμεθα μοιρολατρικά αλλαγές που δυσχεραίνουν την υπόθεσή μας».

Υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται να μένουμε στην ψευδαίσθηση πως το στάτους κβο εμπεριέχει σταθερότητα και νηνεμία. Ο πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας κρούει κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως όταν το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων σβηστεί και αποτύχει η παρούσα προσπάθεια για λύση, θα βρεθούμε με άδεια χέρια μπροστά σε οδοστρωτήρα. Γι’ αυτό, τονίζει, οφείλουμε να διαχειριστούμε τα σημεία που σηματοδοτούν μια εξόχως ανησυχητική κατάσταση, για να μην μας αποσταθεροποιήσει.

-Τέρμα τα αστεία λέτε, είμαστε ενώπιος ενωπίω, μιλάτε για στιγμές κρίσιμες… αιωρείται ένα κλίμα ανησυχητικό. 
-Είναι φυσικό να υπάρχει κάποια ανησυχία διότι σκιαγραφούμε ένα διαφοροποιημένο τοπίο, που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στη σκέψη και την ανάλυση μας. Δίχως μια διαρκή κριτική θεώρηση και διαυγή ανάλυση πως θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που εμφανίζονται ενώπιον μας; 

-Μιλάτε τέλος εποχής. 
-Το έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα, πιστεύω πως το υπό διαμόρφωση σκηνικό περιγράφει το τέλος μιας εποχής. Τα χαρακτηριστικά που την συγκροτούσαν, ξεθωριάζουν.

-Τι εισηγείστε; 
-Σίγουρα καμιά έκπτωση από τις επιδιώξεις μας ούτε και ριζική αλλαγή στην προσέγγισή μας. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση και ρεαλιστική ανάλυση για να μπορούμε να συμβάλουμε στην διαμόρφωση των πραγμάτων και όχι να υποκείμεθα μοιρολατρικά αλλαγές που δυσχεραίνουν την υπόθεσή μας. Δεν γίνεται να μένουμε στην ψευδαίσθηση πως το στάτους κβο εμπεριέχει σταθερότητα και νηνεμία, ή πως αυτό καθ’ εαυτό το στάτους κβο είναι συντηρήσιμο. Επειδή αυτό δεν ισχύει, οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε τα νερά που έχουμε μπροστά μας και που είναι αρκετά θολά. 

-Είπατε ότι δεν μπορεί ο φόβος για το αύριο να μας οδηγήσει στο στρουθοκαμηλισμό. 
-Δεν αποφεύγεις τα προβλήματα αγνοώντας τα και παραβλέποντας τα. Η ρεαλιστική διάγνωση, η ανάλυση, η σωστή αντίληψη είναι το υπόβαθρο της κατάλληλης δράσης. Σ’ αυτή την προβληματική προσπαθώ να συνεισφέρω.

-Μέχρι τώρα τι κάναμε; 
-Φαίνεται πως η μέχρι τώρα θεώρηση των δεδομένων, στις διάφορες διαστάσεις τους, εξαντλεί τον ωφέλιμο ορίζοντά της.

-Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή η διαδικασία εξαντλούν τον ορίζοντα τους;
– Η διαδικασία που έφτασε στην κορύφωση της στο Κραν Μοντάνα φαίνεται να εξαντλεί τον ωφέλιμο ορίζοντά της, έχει πάρει μια πρόσθετη ανάσα ας ελπίσουμε να αποδώσει. Επί της ουσίας, εμείς εμμένουμε στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, και στην ομοσπονδοποίηση ως το εργαλείο για την επανένωση του τόπου, την κατάργηση των εγγυήσεων, την απόσυρση των στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, με πλήρη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Όχι δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες αυτής της λογικής, αντίθετα, τα λοιπά σενάρια που ακούγονται προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

-Εξαντλείται λόγω του ότι ανέλαβε ένας νέος ΓΓ ΟΗΕ ο οποίος έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων ή το ότι ήλθε η προσωπική απεσταλμένη του η κ. Λουτ με άλλη προσέγγιση και το ότι τα κατεχόμενα ισλαμοποιούνται ραγδαία; 
-Σίγουρα δεν φταίει ο Γενικός Γραμματέας και ούτε η αποστολή της κ. Λουτ. Μέρος της προσπάθειας είναι να περισώσουμε την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και τη δυναμική της διαδικασίας, το μικρό έστω, παράθυρο ευκαιρίας. Οι δυσκολίες, εκτός από την παγίωση και αέναη επιδείνωση των τετελεσμένων είναι συνυφασμένες κυρίως με την αναδιάταξη των όρων της πολυμερούς διπλωματίας και την αναδιάρθρωση του διεθνούς πολιτικού σκηνικού. Άμα το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων σβηστεί και αποτύχει η παρούσα προσπάθεια για λύση, βρισκόμαστε με άδεια χέρια μπροστά σε οδοστρωτήρα. Ας έχουμε φροντίσει να διαφυλάξουμε τις προοπτικές μας.  

-Κάποιοι λένε ότι πολλές φορές μιλούσαμε για τέλος διαδικασίας και πάντα επανερχόταν, δεν πείστηκαν ότι η επόμενη μέρα θα φέρει αλλαγές. 
-Είναι η αφοριστική προσέγγιση που δημιουργεί η επανάπαυση, είναι όμως σήμερα συνώνυμη με ανευθυνότητα ενώπιον των κινδύνων της αυριανής μέρας.

-Είστε διαπραγματευτής και συμμετείχατε για δεκαετίες στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, γιατί έχετε τώρα αυτή την αγωνία; 
-Ίσως ακριβώς λόγω της θέσης μου στο Παρατηρητήριο του Κυπριακού να βλέπω εκείνα τα σημεία που σηματοδοτούν μια εξόχως ανησυχητική κατάσταση που οφείλουμε να διαχειριστούμε για να μην μας αποσταθεροποιήσει. Προσθέτω επίσης πως εύλογα ο ΓΓ ενώπιον της μέχρι τώρα αδυναμίας να φτάσουμε σε αποτέλεσμα και αναλύοντας την κατάσταση μετά και το Κραν Μοντάνα, θέτει το ερώτημα αν η επίτευξη του στόχου της λύσης είναι εφικτή, με ποια εργαλεία και ποια λύση. Ούτε μακιαβελικός είναι ούτε κυνικός. Προσπαθεί να προσδιορίσει τα όρια του εφικτού.

-Γι’ αυτό έστειλε την κ. Λουτ; 
-Ναι, ενδιαφέρεται να διαγνώσει αν υπάρχει πραγματική προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και κατά πόσο η υφιστάμενη διαδικασία μπορεί να την πετύχει. Αυτό διερευνά με όλους.

-Η ερώτηση από την κα Λουτ για σχέδιο Β’ δείχνει πως κάποια μηνύματα που στέλνουμε ίσως να μην είναι τα σωστά.
– Όχι η κ. Λουτ δεν ασχολήθηκε με αυτό. Η κ. Λουτ έχει μια πλήρως «κλινική» προσέγγιση. Δεν εισηγήθηκε απολύτως τίποτε, έδωσε ένα ισχυρότατο μήνυμα ότι εναπόκειται σε όλα τα μέρη να μπορούν να πείσουν το Γενικό Γραμματέα ότι έχουν μια προσέγγιση, η οποία μπορεί να τελεσφορήσει. Αυτό την ενδιαφέρει.

-Ήλθε με ερωτήσεις; 
-Δεν έφερε ερωτηματολόγιο, ήθελε να διερευνήσει, να ακούσει τις προθέσεις, να αξιολογήσει τις διαδικαστικές προτάσεις και εισηγήσεις. Δεν αμφισβήτησε καθόλου τις προθέσεις μας και την πολιτική μας βούληση. Το ζητούμενο όμως γι’ αυτήν είναι όπως ανέφερα, να πεισθεί ότι μπορεί να υπάρξει κάπου ένας κοινός παρονομαστής όλων των  εμπλεκομένων μερών που να μπορεί να οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

-Νιώθετε ικανοποιημένος; 
-Βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ αναγνωρίσαμε την σοβαρότητα και την αξιοπιστία καθώς και την καλή της αντίληψη για την ουσία του Κυπριακού. Μπήκε σε μεγάλο βάθος με τρόπο που συνάδει με τη λογική του ΓΓ και την προσέγγιση του με την οποία εμείς συμφωνούμε, εκτός από το ότι επιμένουμε περισσότερο στην ανάγκη διαφύλαξης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών ως θεματοφύλακα όχι μόνο της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και της διεθνούς νομιμότητας, ενώ η κα Λουτ ήθελε να είναι δεκτική σε ό,τι τα μέρη θα μπορούσαν να αποδεχθούν. Επίσης εμείς θα θέλαμε ο ΓΓ και η κ. Λουτ να μην περιορισθούν στην κλινική διάγνωση αλλά να συμβάλουν καταλυτικά όσο και εφόσον απαιτείται στη ωρίμανση των συνθηκών συνέχισης της προσπάθειας για λύση.

-Εννοώντας ως εναλλακτικά σενάρια τη λύση συνομοσπονδία ή τα δύο κράτη; 
-Στην περίπτωση που κάποιος το υποδείκνυε και αποδείκνυε ότι είναι εφικτό και ευκταίο και αποδεκτό σε όλους. Σε καμιά περίπτωση τέτοια σενάρια δεν αποτελούν ούτε δική μας ούτε δική της εισήγηση.

-Λέχθηκε όμως από την κ. Λουτ η φράση «δύο κράτη»; 
-Ναι, αποκλειστικά με τον τρόπο που μόλις σας είπα. Και επειδή κατά καιρούς λέχθηκαν και γράφτηκαν διάφορα, επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψε κάθε ιδέα τέτοιων σεναρίων και επανέλαβε την προσήλωση της πλευράς μας στις παραμέτρους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μορφή της λύσης με βάση τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και την κοινή διακήρυξη του Φεβρουαρίου 2014, με απόλυτα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

-Η αναφορά σε «δύο κράτη» σημαίνει κάτι; Διότι για πολλά χρόνια κανείς δεν τολμούσε να αρθρώσει κάτι τέτοιο. 
-Είναι αποτέλεσμα των φυγόκεντρων δυνάμεων για τις οποίες κάνουμε λόγο εδώ και ένα χρόνο. Αναζωπυρώθηκαν μετά που την τελευταία νύχτα στο Κραν Μοντάνα, όταν ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως τελειώνει γι αυτούς η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και έκανε αναφορά για σχέδια Β.

-Είχε ακουστεί ότι τέθηκε το θέμα δύο κρατών σε συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη και Τσαβούσογλου. 
-Αυτά είναι εικοτολογίες που διαψεύδονται από την εν γένει προσέγγιση του. Δεν μου είπε σε καμιά περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έγινε τέτοια συζήτηση. 

-Εκείνο που απέτυχε πέρσι στο Κρανς Μοντάνα, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα πετύχει αυτή τη φορά; 
-Αυτό το καυτό ερώτημα έθεσε η κ. Λουτ, ενώπιον της επιμονής μας για την ανάγκη και την προσήλωση μας στη συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που μείναμε. 

-Τι της απαντήσατε; 
-Της παραθέσαμε μια σειρά από επιχειρήματα και εισηγήσεις για την υπέρβαση των αδυναμιών που διαγνώσαμε στην περσινή διαδικασία. Εισηγηθήκαμε πως αν τις διορθώσουμε και τις υπερβούμε, έχουμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι εδώ και ένα χρόνο είμαστε αντικείμενο κριτικής ότι δήθεν υπήρχε κάτι στο τραπέζι που απαντούσε στις ανησυχίες μας και ανταποκρινόταν στις ελάχιστες απαιτήσεις μας,  και δεν το πήραμε. Ας ξεπεράσουμε τις διαδικαστικές αδυναμίες και ας έλθει αυτό το κάτι στο τραπέζι για να το δούμε. 

«Eίμαστε απόλυτα έτοιμοι για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις»

-Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία ζητούν χρονοδιάγραμμα 3 μηνών και σχέδιο δράσης. 
-Η συνέχιση μιας διαπραγμάτευσης του είδους της του Κρανς Μοντάνα δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Αν υπάρξει στρατηγική συμφωνία σίγουρα για τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται πολλοί μήνες. Όμως όπως συνήθως η τουρκική πλευρά θέτει το θέμα των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων για να εκβιάσει νομιμοποίηση των σχεδίων Β. 

-Λένε επίσης ότι είναι κουβέντες οι δικές μας δηλώσεις, ότι είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; 
-Είμαστε απόλυτα έτοιμοι με συνέπεια και αποφασιστικότητα, εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, με βάση των αποστολή καλών υπηρεσιών και για διαπραγμάτευση του πακέτου των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα. 

H Toυρκία δεν αφήνει περιθώρια διαφοροποίησης στους Τ/κ

-Ποια ήταν η κυριότερη αδυναμία; 
-Η έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας που ζητούσαμε για μήνες ιδιαίτερα στην εξωτερική διάσταση, η μη κατάληξη της  συζήτησης για το θέμα της εφαρμογής και για το άτυπο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα, το πρόβλημα της μεθοδολογίας του ΓΓ, την τελευταία μέρα, που στηριζόταν στην εμπιστευτική γνωστοποίηση προς αυτόν των θέσεων όλων με την δέσμευση εμπιστευτικότητας που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε πλήρη αντίληψη για το πού στέκει η άλλη πλευρά. Αυτά είναι  κάποιες από τις αδυναμίες που μπορούν να διορθωθούν.

-Στόχος μας η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο πλαίσιο Γκουτέρες να ξεκινήσουμε από τα 6 σημεία της 30ής Ιουνίου ή 4ης Ιουλίου; 

Αυτό είναι μια ανούσια εσωτερική συζήτηση. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το πλαίσιο Γκουτέρες. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο τόσο ως λογική προσέγγιση και ως θεματικές όσο και όσο αφορά την αντίληψη του Γενικού Γραμματέα για το πού έπρεπε να είναι ο πήχης στο καθένα από τα έξι σημεία. Δεν ήταν ούτε έγγραφο, ούτε πρόταση, αλλά μια πολιτική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, με απόλυτο σεβασμό στους περιορισμούς της έννοιας της αποστολής καλών υπηρεσιών. Όλοι γνωρίζαμε τα θέματα, τα οποία πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης και να συμφωνηθούν ως ενιαίο σύνολο, για να πετύχουμε στρατηγική συμφωνία που θα έδινε αποφασιστική ώθηση στη διαδικασία. Όλοι δεχθήκαμε να εργαστούμε με βάση αυτή την προσέγγιση. Ήταν φυσικό ότι για το συγκεκριμένο περιεχόμενο καθενός από αυτά τα θέματα, οι ερμηνείες δεν είναι ακριβώς οι ίδιες, έγινε μια προσπάθεια καταγραφής από τον κ. Άιντε, που επίσης δεν απέδωσε πλήρως τη λογική του Γενικού Γραμματέα, δόθηκαν διευκρινίσεις. Όλα αυτά γινόντουσαν παράλληλα με τη διαπραγμάτευση. Οι διευκρινίσεις επέτρεψαν στην πλευρά μας να υποβάλει τις μεγαλόπνοες προτάσεις της, της 5ης και 6ης Ιουλίου. 

-Αφού έχουμε τη βάση γιατί δεν προχωρούμε; 
Διότι την τελευταία νύχτα αποκαλύφθηκε πως δύο από τα 6 σημεία δεν ήταν αποδεχτά στην Τουρκία. Όταν δοκίμασε ο Γενικός Γραμματέας να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στο πρώτο σημείο με βάση τα όσα άκουσε, στα πλαίσια από κοινού σύνταξης κειμένου στρατηγικής συμφωνίας, υπήρξε αντίδραση από πλευράς Τουρκίας και για την κατάργηση των εγγυήσεων και για την αποχώρηση των στρατευμάτων. Σήμερα έχουμε την τραγελαφική κατάσταση ο κ. Ακιντζί να επικαλείται το πλαίσιο Γκουτέρες ως δυνάμενο να υπογραφεί από τα μέρη, εντελώς εκτός της έννοιας του πλαισίου και ενώ ταυτόχρονα μας λέει ότι δεν υπάρχει ο χάρτης που κατέθεσαν και που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο.

-Θέσατε το θέμα του χάρτη στην κ. Λουτ; 
-Βεβαίως το θέσαμε αλλά τίθεται και από μόνο του. 

-Η Τουρκία ετοιμάζεται τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή μας, το συζητήσατε με την κ. Λουτ; 
-Όχι, δεν ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα. Οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν από την Τουρκία και οι νέες παραβιάσεις, σίγουρα θα είναι πηγή έντασης, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο. Αλλά με πλήρη συναίσθηση και αίσθημα ευθύνης και μέτρου, θα προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε τα πράγματα να εκτροχιαστούν. Αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας.

-Τι πιστεύετε ότι θα γίνει; 
-Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων αποφάσεων της Τουρκίας για διενέργεια γεωτρήσεων όχι τόσο σε όρους αποτελεσματικότητας αλλά κυρίως μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής διεκδίκησης και αμφισβήτησης. Αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

-Ο μέχρι πρότινος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής είπε ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις. 
-Με θλίβει ως μια ακόμα απόδειξη πως η Τουρκία δεν αφήνει καθόλου περιθώρια διαφοροποίησης στους Τουρκοκύπριους σε σχέση με τις θέσεις και τις προθέσεις της. 

-Πώς θα αντιδράσουμε; 
-Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε αλώβητοι σ’ ό,τι αφορά τη νομική μας θέση και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είμαι καθόλου δεκτικός σε εκβιασμούς»

-Ζήσατε από κοντά το θρίλερ που προέκυψε με το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πρώτη φορά τέθηκε ζήτημα κατάργησής της, ενώ πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγής του ρόλου της. Μήπως είναι μοχλός πίεσης για το Κυπριακό; 
-Εξ αντικειμένου ασκείται πίεση και μάλιστα άδικη προς τη δική μας πλευρά, διότι εμείς ενδιαφερόμαστε για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης. Από πέρσι το καλοκαίρι είχαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της στρατηγικής αναθεώρησης την οποία δεχτήκαμε. Έχουμε μπροστά μας όλο και πιο επιτακτικά και επίμονα την αμφισβήτηση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή και το ερώτημα κατά πόσο χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη σύνθεση, στην αποστολή της, στους όρους εντολής και στη δομή της. Αυτό συνδέεται όχι μόνο με την Κύπρο, είναι μέρος μιας ευρύτερης οριζόντιας προσέγγισης της πολυμερούς διπλωματίας, του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, της προσέγγισης που έχουν κάποιες μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο, για το πώς πρέπει να λειτουργεί το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες αυτό το χρόνο. Εγώ προσωπικά πέρασα 8 μέρες στη Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον προσπαθώντας να βοηθήσω όσο μπορούσα τις προσπάθειες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας, για να φέρουμε το αποτέλεσμα που πετύχαμε με την κατανόηση και συμβολή πολλών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

-Κάθε φορά είναι πιο δύσκολο; 
-Πάρα πολύ πιο δύσκολο, γιατί ακόμα και χώρες που διάκεινται πάρα πολύ ευνοϊκά προς εμάς, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για σοβαρό διαρθρωτικό ζήτημα.

-Βλέπετε τη σημερινή Τουρκία, τον σημερινό Ταγίπ Ερτογάν να κάνει κινήσεις λύσης; 
-Δεν το ξέρω μα δεν θα ‘θελα να το αποκλείσω. Δουλεύουμε με βάση τη λογική ότι στο τέλος θα μετακινηθεί κατά τέτοιο τρόπο που να καταστεί δυνατή η λύση. Αυτή είναι η μόνη υπόθεση εργασίας μας. 

-Ορόσημο είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη; 
-Είναι ένα φυσικό ορόσημο. Δεν είμαι σίγουρος ότι η κ. Λουτ του αποδίδει τόσο καθοριστική σημασία. 

-Ετοιμάζεται κοινή συνάντηση μεταξύ Γενικού Γραμματέα, Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη μετά τη Γενική Συνέλευση; 
-Δεν το αποκλείουμε αλλά θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της αποστολής της κ. Λουτ.

-Ανησυχείτε, νιώθετε βάρος, τις ευθύνες να σας βαραίνουν; 
-Φοβάμαι να το πω μην εκληφθεί πως πιστεύω στο δικό μου ιστορικό ρόλο. Εγώ είμαι ένας από τους πολλούς Έλληνες της Κύπρου που μοιράζονται την ίδια αγωνία την ίδια αίσθηση της ευθύνης. 

-Εσείς όμως καλείστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να πείτε τα μεγάλα «ναι» ή «όχι». 
Είμαι ο στενότερος συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα θέματα του Κυπριακού, ενεργώ πάντα με την έγκριση και τις οδηγίες του και με γνώμονα το τι είναι καλύτερο για τον τόπο μου, ποτέ όμως υπό το κράτος απειλής και δεν είμαι καθόλου δεκτικός ή επιρρεπής σε εκβιασμούς. 

-Υστεροφημία υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού; 
-Καθόλου. Υπάρχει αίσθηση χρέους, οφειλής προς τον τόπο και τους ανθρώπους μας, αγωνία για το τι θα δώσουμε στους νεότερους. Κατά τα άλλα είμαι απόλυτα Ελυτικός. Έγραφε ο Ελύτης στη Μαρία Νεφέλη: «Χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία».