Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος όσον αφορά στις πραγματικές προθέσεις του στο Κυπριακό, δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι η κάθοδος της κ. Λουτ την εβδομάδα που μας πέρασε θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη της διαδικασίας στο Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα πριν την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, οι δημόσιες αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη εμπεριέχουν μια προσέγγιση των θέσεων του ΑΚΕΛ, ωστόσο όπως αναφέρει δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση τις προηγούμενες μέρες πριν από την επίσκεψη, ούτως ώστε να γίνουν γνωστές οι πραγματικές προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ιδιαίτερα στις δηλώσεις Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα υποδεικνύοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια αναφορά από πλευράς Τουρκίας για αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες.

Ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση όσον αφορά στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης κάνοντας λόγο για πρακτικές Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και καθορίζει το στοίχημα για το ΑΚΕΛ την επόμενη πενταετία.

– Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο. Τι αναμένετε από αυτή την επίσκεψη;
– Η προσδοκία μας είναι όπως η εδώ παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ σηματοδοτήσει την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα ενεργήσουν στη βάση των παραμέτρων που έχει καθορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Θα ενεργήσουν, δηλαδή, με βάση τις σαφείς και ξεκάθαρες προϋποθέσεις που έθεσε και θα επιδείξουν την ανάλογη πολιτική βούληση που έχει ζητήσει, για να προχωρήσουν σε μία διασταυρούμενη συζήτηση, με βάση τις συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες, στα εναπομείναντα ζητήματα που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και με βάση τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, όπως τον έχει καταθέσει με άτυπο έγγραφο.

– Το ΑΚΕΛ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι επιβάλλεται και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποδεχθούν συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτό το έχει δηλώσει αρκετές φορές… Ασκήσατε πολλές φορές κριτική στον Πρόεδρο για αυτό το ζήτημα…
– Θέλω να πω ότι όντως τις τελευταίες μέρες πριν από την επίσκεψη Λουτ, οι δηλώσεις που έχουν γίνει από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, εμπεριέχουν μία προσέγγιση ανάλογη με τις θέσεις που έχουμε εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα ως ΑΚΕΛ. Δεν μπορούμε ασφαλώς να είμαστε βέβαιοι εάν αυτή η δημόσια ρητορική των τελευταίων ημερών έχει αποτυπωθεί και στη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την κ. Λουτ. Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, διότι όπως καταλαβαίνετε, ούτε διαβούλευση είχε προηγηθεί από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη με τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά ούτε και η όποια ολοκληρωμένη ενημέρωση έχει γίνει για το τι ακριβώς έχει λεχθεί στην κ. Λουτ. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι εναρμονισμένη η δημόσια ρητορική του κ. Αναστασιάδη των τελευταίων ημερών, με αυτά που έχει πει στην κ. Λουτ. Απ’ εκεί και πέρα, η κριτική που ασκούσαμε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αφορούσε στις παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη, οι οποίες ξεκίνησαν πολύ πριν το Κραν Μοντάνα, με αφετηρία το Μοντ Πελεράν 1 και συνεχίστηκαν και μετά στο Κραν Μοντάνα. Ο κ. Αναστασιάδης για μεγάλο χρονικό διάστημα έθετε μία σειρά από προϋποθέσεις, πέραν και έξω από το πλαίσιο που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Και σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι δίκαια και τεκμηριωμένα ασκήσαμε κριτική στον κ. Αναστασιάδη. Όχι τυχαία, κατά συνέπεια, προσδιόρισα στην απάντησή μου το χρονικό πλαίσιο με βάση το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν με μια συγκεκριμένη ρητορική αποδοχής των όρων Γκουτέρες. Πριν από αυτή την περίοδο, είχαμε σωρεία παλινδρομήσεων δυστυχώς.

– Πρόσφατα είχαμε και την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, η οποία έστειλε μέσω των δηλώσεών του κάποια μηνύματα. Αφενός για τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και αφετέρου τις προθέσεις της Άγκυρας όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις. Πώς τις ερμηνεύετε;
– Οι όποιες ενέργειες ή απειλές για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας είναι απαράδεχτες και καταδικαστέες. Απ΄ εκεί και πέρα, δεν μπορεί παρά κάποιος να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Ιδιαίτερα η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας. Έχοντας υπόψη μάλιστα ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει ήδη σε πρωτοφανή τετελεσμένα. Ίσως τα χειρότερα μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Αναφέρομαι στην παρεμπόδιση της πλατφόρμας της ΈΝΙ να προχωρήσει στον γεωτρητικό της στόχο. Τούτου λεχθέντος και μένοντας σε αυτό το κομμάτι της ερώτησης, έχουμε πάρα πολλές φορές υπογραμμίσει και προειδοποιήσει ότι το αδιέξοδο και η στασιμότητα στο Κυπριακό, συνεπικουρούμενη με καταλογισμό ευθυνών στη δική μας πλευρά για το αδιέξοδο, είναι η καλύτερη συνταγή για τη διευκόλυνση των όποιων τούρκικων σχεδιασμών, σε βάρος της Κύπρου. Αυτό συνέβη κατ΄επανάληψη στο παρελθόν. Και για αυτό είναι που επίσης ασκήσαμε έντονη κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί δυστυχώς, το δικό του αφήγημα ως προς το τι συνέβηκε στο Κραν Μοντάνα είναι πολύ διαφορετικό από το αφήγημα που κατέγραψε στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, από το αφήγημα της ΕΕ και από την εντύπωση και εικόνα που έχει αποκομίσει η διεθνής κοινότητα. Και τούτο ασφαλώς δεν είναι άνευ τιμήματος. Εάν δε, παρ’ ελπίδα ναυαγήσει η προσπάθεια για επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και αυτό επισυμβεί με καταλογισμό ευθύνης στη δική μας την πλευρά, τότε δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία για το πόσο μεγάλοι κίνδυνοι θα δημιουργηθούν. Πρώτον: Σ’ ένα τέτοιο σενάριο πιθανότατα θα εξανεμιστούν οι όποιες εναπομείνασες προοπτικές για να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό. Δεύτερο, θα αντιμετωπίσουμε άμεσο κίνδυνο αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τρίτο, θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι όποιοι σχεδιασμοί της Τουρκίας και τα όποια τετελεσμένα ήθελε η Τουρκία να προκαλέσει στη χώρα μας. Και αυτό αφορά ασφαλώς και την ΑΟΖ, για την οποία θέσατε το ερώτημα. Σ’ ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, όπου η ευθύνη για ένα οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αποδοθεί στη δική μας πλευρά, έχουμε προειδοποιήσει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κύπρος στα βράχια. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. Ότι θα επανεκκινήσει η διαδικασία και θα έχει και αίσιο αποτέλεσμα.

– Όσον αφορά το κομμάτι των δηλώσεων που αφορά τις διαπραγματεύσεις;
– Ο κ. Τσαβούσογλου, για πρώτη φορά μετά το Κραν Μοντάνα, δήλωσε δημόσια ότι η Τουρκία έχει αποδεχθεί τις προτάσεις Γκουτέρες, υπονοώντας το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ προφανώς. Και αυτό, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη γιατί στη δική μας την αντίληψη και πεποίθηση, το πλαίσιο Γκουτέρες είναι σαφές και ξεκάθαρο. Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείται κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης. Και αυτό έχει διευκρινιστεί για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ σε συνέντευξη του κ. Άιντε στον Αποστόλη Ζουμπανιώτη, λίγες μέρες μετά το Κραν Μοντάνα πέρσι. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, την οποία πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη, στον τρόπο που θα πολιτευτούμε και στον τρόπο που θα ενεργήσουμε τις αμέσως επόμενες κρίσιμες μέρες και εβδομάδες. Περίοδος που αναμένεται να αποβεί καθοριστική για την προοπτική της χώρας μας. Στον βαθμό που εννοεί αυτά που είπε δημόσια ο κ. Τσαβούσογλου και ανάλογα ενεργήσει η Τουρκία, τότε δημιουργούνται εκ νέου πραγματικές δυνατότητες και μια ιστορική ευκαιρία, για να φτάσουμε σε μία σωστή λύση του Κυπριακού, που θα μας απαλλάσσει από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαίωματα και κατοχικά στρατεύματα. Εάν όχι, τούτη τη φορά, σε αντίθεση με το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα, οι χειρισμοί μας είναι καθοριστικοί ώστε να μην επιρριφθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά και να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου εγκωμιασμού της τουρκικής στάσης όπως έγινε με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

– Πρόσφατα, με αφορμή την επιστολή Ακιντζί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε σχέση με τον ρόλο της UNFICYP στην Κύπρο, προκλήθηκε και η δική σας αντίδραση… 
– Φυσιολογικά προκάλεσε την αντίδρασή μας διότι επρόκειτο για μία αψυχολόγητη ενέργεια, η οποία όχι μόνο δεν διευκολύνει την προοπτική επανεκκίνησης και θετικής κατάληξης της διαδικασίας, αλλά τη δυσκολεύει. Είναι γνωστό ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο για τη δική μας πλευρά. Το ζήτημα δηλαδή της παραμονής της UNFICYP στην Κύπρο. Ξέρετε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την UNFICYP το καλύπτει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και αρκετά χρόνια. Όχι τυχαία. Έχουμε απέναντί μας έναν κατοχικό στρατό και έναν συσχετισμό στρατιωτικών δυνάμεων καταθλιπτικά αρνητικό σε βάρος μας. Οπόταν η παρουσία της UNFICYP είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή προκλήσεων, πράξεων, ενεργειών που έχουμε δει στο παρελθόν να συμβαίνουν και που στην απουσία της UNFICYP μπορεί να συμβαίνουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση και έκταση με τεράστιους κινδύνους και πάλι για τη χώρα. Θυμίζω τα Στροβίλια, για τα οποία υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αναφορές στις σχετικές εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

– Έχετε αναφερθεί στο καταστροφικό ενδεχόμενο αποτυχίας μιας νέας προσπάθειας με επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά. Συμφωνείτε με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία πριν από μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο;
– Αυτό το ερώτημα το έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Τι εννοεί ο κ. Αναστασιάδης όταν λέει «καλή προετοιμασία»; Μήπως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει μία ξεκάθαρη εικόνα και κατανόηση ως προς το τι είναι, πού πρέπει να γίνει για να επανεκκινήσει η διαδικασία; Εμείς εκτιμούμε ότι έχει προδιαγράψει με σαφήνεια τους όρους επανεκκίνησης της διαδικασίας. Οπόταν, όταν η πλευρά μας, ή η όποια άλλη πλευρά μιλά για σωστή προετοιμασία, τι ακριβώς είναι που εννοεί; Μήπως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν επιδιώκει να διασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές προοπτικές επιτυχούς κατάληξης της διαδικασίας και πρέπει εμείς να προσθέσουμε πρόσθετα στοιχεία και προϋποθέσεις; Αυτό το πράγμα είμαστε βέβαιοι ότι θα εκληφθεί και εκλαμβάνεται αρνητικά από πλευράς της Γραμματείας του ΟΗΕ, διότι έχει συνοδευτεί αυτή η αναφορά για «καλή προετοιμασία» και με άλλες δηλώσεις στο πλαίσιο των παλινδρομήσεων που αναφέραμε. Για παράδειγμα, κατά τον κ. Αναστασιάδη, σωστή προετοιμασία θα ήταν να ξαναπάμε πίσω στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, όπως γινόταν για μερικά χρόνια, προτού συνεχιστεί η διάσκεψη για την Κύπρο. Αυτό είναι μήπως που εννοεί ο κ. Αναστασιάδης «σωστή προετοιμασία»; Σωστή προετοιμασία θα ήταν η διασφάλιση της παρουσίας του συνόλου των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού πάμε σε μια διάσκεψη; Μια προϋπόθεση που ο κ. Αναστασιάδης θυμήθηκε ετεροχρονισμένα να θέσει και κατόπιν εορτής, όταν δεν τη διεκδίκησε έχοντας τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων την ώρα που έπρεπε, αλλά αντίθετα αποφάσισε να πάει σε διάσκεψη χωρίς την παρουσία τους; Σήμερα θα γίνει κατανοητή μια τέτοια νέα προϋπόθεση, όπως την έθεσε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Αναστασιάδης;

– Από φθινόπωρο ξεκινά και η διαδικασία για τις ευρωεκλογές στο ΑΚΕΛ. Έγινε οποιαδήποτε συζήτηση; Ποιοι οι στόχοι του κόμματος και πόσο σημαντική είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση για το κόμμα;
– Όπως γνωρίζετε, έχουμε συζητήσει στην Κεντρική Επιτροπή ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες δράσεις που το κόμμα θα προβεί σε σχέση με την προετοιμασία για ευρωεκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου. Δράσεις, οι οποίες προβλέπονται και από το καταστατικό λειτουργίας του κόμματος, ώστε να έχουμε μέχρι τέλους του έτους έτοιμο και το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές, αλλά να είμαστε έτοιμοι και για την πολιτική πρόταση που θα καταθέσουμε ενόψει των ευρωεκλογών.  Πρέπει να πω πως κάθε εκλογική διαδικασία είναι σημαντική, παρά τις όποιες διαβαθμίσεις μπορεί να έχουμε ανάλογα με τις εκλογές. Θεωρούμε, κατά συνέπεια, ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Πρώτα, σ’ ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και στις πολιτικές μάχες που δίνουμε σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε και επιδιώκουμε, και η οποία δυστυχώς απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα που σήμερα ισχύει. Σημασία όμως έχει και η καταμέτρηση δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών. Αποτελεί λοιπόν διπλή πρόκληση. Ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αφενός θα σημαίνει ενίσχυση της φωνής της κυπριακής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Αφετέρου, ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα θα θεμελιώσει και θα σταθεροποιήσει την πορεία ανάκτησης δυνάμεων, την πορεία ανάκαμψης του κόμματος.  

– Ξεκίνησε και ένας διάλογος τους περασμένους μήνες για αλλαγές στο ΑΚΕΛ. Πού βρίσκεται το θέμα και ποιο είναι το στοίχημα για το ΑΚΕΛ αυτή την πενταετία, αλλά και ποιες είναι οι προκλήσεις για την Αριστερά γενικότερα σήμερα;
– Το στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι ακριβώς η πλήρης ανάκτηση δυνάμεων τα επόμενα χρόνια, ώστε το κόμμα να γίνει πιο ισχυρό και ακόμα πιο αποτελεσματικό στις διεκδικήσεις του και στην προσφορά του προς τον κυπριακό λαό, στους εργαζομένους, προς την κυπριακή κοινωνία γενικότερα. Ένα ακόμη πιο ισχυρό και αποτελεσματικό ΑΚΕΛ είναι αναγκαίο ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και ενόψει των άλλων μεγάλων σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος σε όλα τα επίπεδα. Το ΑΚΕΛ, ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης, επιδιώκουμε να καταστεί ισχυρότερο ώστε πιο αποτελεσματικά να είναι σε θέση να ανασχέσει τις κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές, οι οποίες συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους ελάχιστους προνομιούχους σε βάρος των πολλών και της κοινωνίας εν γένει. Είναι σημαντικό το ΑΚΕΛ στα χρόνια που έρχονται να είναι όσο το δυνατό πιο ισχυρό και αποτελεσματικό για να μπορέσει να αντιπαλέψει τις νοοτροπίες ετσιθελισμού και αυταρχισμού της Κυβέρνησης, που θυμίζουν δυστυχώς πρακτικές Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Είναι αναγκαίο το ΑΚΕΛ να είναι ακόμα πιο ισχυρό για να εμποδίσει πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Νίκου Αναστασιάδη, που οδηγούν σε διάλυση σημαντικών κοινωνικών κατακτήσεων, αλλά και για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη σταδιακή, έστω, ανάκτηση όσων αφαίρεσε η οικονομική κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές από τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τον λαό μας. 

– Ο Άντρος Κυπριανού έχει δηλώσει ότι θα είναι η τελευταία θητεία του ως γγ του ΑΚΕΛ. Σας απασχολεί καθόλου η επόμενη μέρα στο κόμμα;
– Όταν θα έρθει ο καιρός θα μας απασχολήσει. Απέχουμε αρκετά από το Συνέδριο και ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που έχουμε ενώπιόν μας, καθόλου δεν μας έχει απασχολήσει και δεν προβλέπεται να μας απασχολήσει, παρά μόνο όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.