Με πυρά κατά της κυβέρνησης και έντονη κριτική κατά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ όσον αφορά την πολιτική τους στο Κυπριακό, τα τέσσερα συνεργαζόμενα κόμματα στις προεδρικές εκλογές του 2018, συναντήθηκαν ξανά μετά από αρκετούς μήνες στην αντικατοχική εκδήλωση ψες βράδυ στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού. Ομιλητές στην εκδήλωση οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Πόλυς Παλλίκαρος και Γιώργος Περδίκης. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για απαράδεχτες υποχωρήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και για την απαράδεχτη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Προειδοποίησαν μάλιστα, ενόψει των εξελίξεων και την αναμενόμενης καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ, για τους κινδύνους μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, στην οποία οδηγεί η επανέναρξη της διαδικασίας στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Αξιοσημείωτη επίσης, η αναφορά των προέδρων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων στο πραξικόπημα και σε αναφορές περί εμφυλίου διχασμού οι οποίες αποτελούν παραχάραξη της ιστορίας. Αναφορές με τις οποίες θέλησαν να δώσουν συνέχεια στην αντίδρασή τους στην ομιλία του προέδρου του ΕΛΑΜ στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίας για καταδίκη των μαύρων επετείων, κατά την οποία απέφυγε την όποια αναφορά στον όρο πραξικόπημα, ενώ δεν παρευρέθηκε ούτε στην επίσημη εκδήλωση για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα.

Έντονη κριτική, ιδιαίτερη αναφορά και από τους τέσσερις ομιλητές έγινε στο θέμα του γλωσσαρίου του ΟΑΣΕ και σε προσπάθεια, όπως επεσήμαναν, εξοικείωσης με τη λύση που δρομολογείται μέσα από τη διαγραφή των δεδομένων της τουρκικής εισβολής.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επέλεξε μάλιστα να ξεκινήσει την ομιλία του με αναφορές στο γλωσσάρι, τονίζοντας ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να λέει τον Αττίλα, Αττίλα, την κατοχή, κατοχή και την προδοσία, προδοσία. Δήλωσε ότι δεν είναι η διχόνοια που έφερε την προδοσία, όπως αναφέρεται από κάποιους, αλλά η προδοσία που έφερε τη διχόνοια. Στη συνέχεια ο Νικόλας Παπαδόπουλος έστρεψε τα πυρά του κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι είναι με πόνο ψυχής που διαπιστώνεται ότι η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων συνεχίζεται «παρά τις εκκωφαντικές αποτυχίες», κατά την έκφρασή του.

«Τώρα μας οδηγούν σε μια ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Μια νέα συνθήκη Ζυρίχης- Λονδίνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ενδιάμεση συμφωνία διευθέτησης του Κυπριακού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς έγκριση από το λαό, χωρίς να αλλοιώνει τις διχοτομικές πολιτικές της Τουρκίας και χωρίς να αναιρεί στρατιωτικές και εδαφικές πραγματικότητες. «Αλλά μόνο στο τέλος αυτής της διαδικασίας και μόνο αν το επιτρέψει η Τουρκία, οι πολίτες θα κληθούν με το πιστόλι στον κρόταφο, είτε να την επικυρώσουν, είτε να την απορρίψουν», δήλωσε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι ενόψει αυτής της αποτυχημένης πολιτικής, είναι για αυτό που τα συνεργαζόμενα κόμματα θέτουν επιτακτικά την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στη δική του ομιλία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πραξικόπημα και στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην κυπριακή τραγωδία, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου μέσα από την προώθηση λύσης ΔΔΟ όπως είπε, η Τουρκία μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους της.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η πενταμερής διάσκεψη της Ελβετίας τον περασμένο χρόνο ήταν μια ακόμα ολέθρια υποχώρηση της πλευράς μας, η οποία άφησε κληροδότημα το πλαίσιο από έξι σημεία που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση συζήτησης και σε περίπτωση συμφωνίας, υπογραφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας».  Τόνισε επίσης τη διαφωνία της ΕΔΕΚ στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα σοβαρό λάθος τακτικής. «Στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία», δήλωσε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος αναφέρθηκε και στην κατάσταση της Εθνικής Φρουράς, δηλώνοντας πως έστω και με διαλυμένη Εθνική Φρουρά «θα αντισταθούμε υπέρ βωμών και εστιών». Άσκησε έντονη κριτική κατά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις των κυβερνήσεων τους, οδήγησαν στο να συζητούμε μία λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος θα θέσει ενώπιον της Λουτ ότι οι συνομιλίες πρέπει να επανεκκινήσουν απ’ εκεί που διακόπηκαν, προσθέτοντας ότι οι υποχωρήσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα ήταν καταστροφικές και δεν οδηγούν σε βιώσιμη λύση. «Όλοι όσοι έχουν ενδώσει θέλουν μια ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής με το δίλημμα ή την δέχεστε ή η λύση θα είναι τα δύο κράτη», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια «κάποιων από αυτούς που συμμετείχαν στο έγκλημα», να πείσουν πως το πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα διχασμού, έστρεψε τα πυρά του προς τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Επιχειρούν, όπως είπε, να ενοχοποιήσουν την αντίσταση στην αδικία, στο παράλογο και στο αφύσικο, φτάνοντας στο σήμερα, η κυπριακή ηγεσία να διαπραγματεύεται για 40 χρόνια τους όρους του συμβιβασμού με τις απαιτήσεις του κατακτητή. Πρόσθεσε ακόμα ότι έφτασαν στο σημείο να συζητούν την εκ περιτροπής προεδρία, την απαγόρευση της άσκησης του δικαιώματος της ιδιοκτησίας για τους εκτοπισθέντες και στην κατοχύρωση επικίνδυνων δικαιωμάτων για τους Τούρκους εποίκους και υπηκόους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εκδήλωση για την τουρκική εισβολή θα πραγματοποιήσει και η Συμμαχία Πολιτών. Αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Λιλλήκα, με ένα λεωφορείο θα περάσει από δύο συμβολικά σημεία της Πράσινης Γραμμής, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και στο πάρκο προσφύγων στην Αθηαίνου, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες και να φυτέψει συμβολικά μια ελιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου με εκκίνηση η ώρα 9:00 από τα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών στη Λευκωσία.