«Παράθυρο» για ψήφιση της συμφωνίας με την πΓΔΜ από 180 βουλευτές, αφήνει η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή» σημειώνεται στην ανακοίνωση, λίγη ώρα αφού ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ζήτησε εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εξασφαλίζει ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμμένος: Εκλογές ή δημοψήφισμα για το Σκοπιανό
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία των Πρεσπών και προσδιορίζει το τέλος της διαδικασίας στο τέλος του 2018. «Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα
«Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας», σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτοντας, παράλληλα, το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ