Αυτή η Κυβέρνηση έκλεισε δύο τράπεζες με πανομοιότυπο τρόπο εξυπηρετώντας άλλες ιδιωτικές τράπεζες, δηλώνει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος καταγγέλλει ότι έγινε κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό.

Χαρακτηρίζει τη συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού κακή για το κράτος και επωφελή για την Ελληνική Τράπεζα, εκφράζοντας ανησυχία ότι σε κάποια χρόνια υπάρχει ο κίνδυνος ο Κύπριος φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει επιπρόσθετα 200 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρεται και στο θέμα των τουρκικών εκλογών σημειώνοντας ότι οι τουρκικές επιδιώξεις στο Κυπριακό θα παραμείνουν οι ίδιες. Επιβεβαιώνει τις επαφές με Οικολόγους και Αλληλεγγύη ενόψει ευρωεκλογών, αναφέροντας ότι επαφές γίνονται και με άλλα οργανωμένα σύνολα. Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τελικά θα γίνει πραγματικότητα η οριζόντια ψηφοφορία.

– Ο εφιάλτης της οικονομικής κρίσης ξυπνά μέσω του θέματος του Συνεργατισμού. Η κοινωνία ανησυχεί. Η λύση που δόθηκε από την Κυβέρνηση λύνει και το πρόβλημα, νομίζετε, ή έχετε τις επιφυλάξεις σας; 

– Κατά την άποψή μου, έγιναν τραγικά λάθη από πλευράς της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που οδήγησαν σε μια πολύ κακή συμφωνία. Κακή για το κράτος και ιδιαίτερα επωφελή για την Ελληνική Τράπεζα. Δεν είμαι σίγουρος ότι το πρόβλημα λύθηκε. Πρώτο, με τις εγγυήσεις που πρόσφερε η Κυβέρνηση για δάνεια που πήρε η Ελληνική, ελλοχεύει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια ο Κύπριος φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει επιπρόσθετα περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ. 
Δεύτερο, δεν νιώθω καθόλου ασφαλής ότι αυτή η Κυβέρνηση κι αυτή η διοίκηση της Συνεργατικής Τράπεζας θα μπορέσουν να χειριστούν με επιτυχία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την «κακή τράπεζα» που παραμένει κυβερνητική. Η μέχρι τώρα διαχείριση που έκαναν από την ημέρα της κρατικοποίησης του Συνεργατισμού μέχρι τον διαμελισμό του και την πώληση του καλού μέρους στην Ελληνική Τράπεζα δείχνει αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια. Γι’ αυτό η ανησυχία της κοινωνίας είναι εύλογη και δικαιολογημένη. Αυτή η Κυβέρνηση έκλεισε δύο κρατικές τράπεζες με σχεδόν παρόμοιο τρόπο αλλά και εξυπηρετώντας άλλες ιδιωτικές τράπεζες. Με τη Λαϊκή έσωσε την Τράπεζα Κύπρου και με τη Συνεργατική σώζει την Ελληνική Τράπεζα.

– Πιστεύετε ότι υπήρχαν άλλες εναλλακτικές τις οποίες η Κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει; Ποιες θα ήταν αυτές και γιατί θεωρείτε ότι μπορούσε να ήταν καλύτερες;

– Θεωρώ κατ’ αρχήν ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε εδώ και πολύ καιρό αποφασίσει ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία πώλησης της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα. Γι’ αυτόν τον λόγο με τους χειρισμούς του απέκλεισε κι άλλες προτάσεις εξαγοράς, αφήνοντας μια μόνο επιλογή στο τραπέζι. Με αυτόν τον λανθασμένο χειρισμό, αποδυναμώθηκε η διαπραγματευτική θέση της Ελληνικής Τράπεζας. Ένα δεύτερο λάθος που έκανε η Κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι καθυστέρησε εγκληματικά στη δημιουργία ενός Οργανισμού που θα εξαγόραζε όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ούτως ώστε και η Συνεργατική και ή άλλες τράπεζες να μην έχουν ανάγκες ανακεφαλοποίησης. Στη σύσκεψη αρχηγών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από το Πάσχα συμφωνήθηκε η σύσταση μιας υποεπιτροπής η οποία θα επεξεργαζόταν ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα πρόσφερε λύση. Εμείς καταθέσαμε εμπεριστατωμένη πρόταση η οποία δεν απαιτούσε τη χρήση κρατικών πόρων. Συζητήσαμε αυτή την πρόταση με τον υπουργό Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιλλήκας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις για Σκοπιανό

Μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε από πλευράς Κυβέρνησης. Με την σύσταση ενός Οργανισμού χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων και την έκδοση ομολόγων ή άλλων προϊόντων και την παροχή φορολογικών κινήτρων θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε επενδυτές για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συμφέρουσα τιμή για τις τράπεζες. Με σωστή διαχείριση των δανείων από επαγγελματίες και όχι από εκπροσώπους των κομμάτων θα προέκυπτε όφελος και για τους δανειολήπτες που έχουν πραγματικά πληγεί.

– Η κοινή γνώμη θα ζητήσει ευθύνη από όλη την πολιτική ηγεσία. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε για να φτάσουμε σήμερα ουσιαστικά στο τέλος του Συνεργατισμού;

– Χαίρομαι γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας θα προχωρήσει στον διορισμό ερευνητικής επιτροπής. Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να αποδοθούν εκεί όπου αυτές υπάρχουν. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε κακοδιαχείριση. Το επισημαίνει και η Κομισιόν στην έκθεσή της. Ενδεχομένως κακές πρακτικές και καταχρήσεις. Όμως πέραν αυτών υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες αυτών που έκαναν τους διορισμούς. Ευθύνες στο παρελθόν και για κόμματα που παρεισφρήσανε προωθώντας κομματικά στελέχη στις Διευθύνσεις και διοικήσεις. Σε κάποιο βαθμό τα παραδοσιακά κόμματα χρησιμοποιούσαν τα ΣΠΙ που ήλεγχαν για διορισμούς ημετέρων και ευνοϊκά δάνεια. Όπως γινόταν και με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Για λόγους διαφάνειας αλλά και για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, θα πρέπει να διερευνηθεί και να εκδοθεί πόρισμα για περιπτώσεις πολιτικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων που πήραν δάνεια με ευνοϊκούς όρους ή τους έγινε διαγραφή δανείων ή τα δάνεια τους είναι μη εξυπηρετούμενα.

– Αποστείλατε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας τη διενέργεια μελέτης από ανεξάρτητους ερευνητές για το θέμα του Συνεργατισμού. Ποιο το σκεπτικό αυτής της πρότασης;

– Έγινε μια συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και μιας εμπορικής τράπεζας για πώληση της «καλής» Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας η οποία είναι κρατική. Επειδή πρόκειται για πώληση κρατικής περιουσίας η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να μελετήσει αυτή τη συμφωνία. Έχει σημασία να εκτιμηθεί κατά πόσο οι όροι της συμφωνίας είναι δίκαιοι ή ετεροβαρείς προς όφελος της Εμπορικής Τράπεζας και σε βάρος κατά συνέπεια του δημόσιου συμφέροντος. 
Με αυτό το σκεπτικό ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως διορίσει μια διμελή ή τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με ειδικότητα στις συγχωνεύσεις-εξαγορές, στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και στις αξιολογήσεις οργανισμών για να μελετήσουν τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας. Πρόκειται για μια μελέτη η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες και με μικρό κόστος. Ο λόγος είναι γιατί τα δεδομένα της συμφωνίας, όπως και τα δεδομένα της Συνεργατικής Τράπεζας είναι καθορισμένα. Δεν χρειάζεται έρευνα για τα δεδομένα. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι αντικειμενική εκτίμηση κι αξιολόγηση για το κατά πόσο οι όροι της συμφωνίας αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία της Συνεργατικής που πωλήθηκε. 

-Να πάμε και στο Κυπριακό. Πρόσφατα είχαμε και το προσχέδιο έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ. Ποια τα δικά σας συμπεράσματα;

– Η έκθεση του Γ.Γ. εισάγει ένα καινούργιο στοιχείο από την προηγούμενή του, που αφορά στον διορισμό απεσταλμένων για τη διερεύνηση των προθέσεων των μερών. Θεωρώ ότι προηγήθηκε βολιδοσκόπηση κι έγινε αποδεκτή αυτή η θέση του Γ.Γ. Είναι ανησυχητικό το ότι ο Γ.Γ. επιμένει σε στρατηγική συμφωνία. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενδιάμεση λύση την οποία αν η Τουρκία εξασφαλίσει, θα της προσφέρει οφέλη τόσο στο Κυπριακό όσο και στις σχέσεις της με την Ε.Ε. αφού θα αποτελεί ένα «πιστοποιητικό καλής διαγωγής» χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική δέσμευση ολοκλήρωσης και εφαρμογής της λύσης. Αυτή η προσέγγιση αναιρεί την αρχή ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και υιοθετεί την πρακτική της σαλαμοποίησης.

– Ξεκινήσατε τις επαφές για τις Ευρωεκλογές; Είσαστε σε διάλογο με κάποιες πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία; Πρόσφατα δηλώσατε ότι συζητάτε με Οικολόγους και Αλληλεγγύη. Πού βρίσκεται το θέμα;

– Αυτός ο διάλογος συνεχίζεται. Διαπιστώνω να υπάρχει βούληση και διάθεση για συνεργασία. Υπάρχουν κι άλλα οργανωμένα σύνολα που επέδειξαν ενδιαφέρον. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες σε μια βάση αλληλοσεβασμού και κοινών θέσεων. Η νέα ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών θα ασχοληθεί με το ζήτημα των Ευρωεκλογών πολύ σύντομα.

– Τυχόν συνεργασία θα βάλει και τέλος στην «απομόνωση που σας θέλουν κάποιοι» όπως είχατε αναφέρει κάποια στιγμή;

– Τα πολιτικά κόμματα και κινήματα μόνο οι πολίτες και η κοινωνία τα βάζουν σε απομόνωση. Από τη δράση που θα αναπτύξουμε και τις προτάσεις που θα καταθέσουμε, από το κατά πόσο θα αφουγκραστούμε την κοινωνία και θα προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, θα εξαρτηθεί στην πορεία.

Υπάρχει βούληση για συνεργασία στις Ευρωεκλογές

Ξεκινήσατε τις επαφές για τις Ευρωεκλογές; Είσαστε σε διάλογο με κάποιες πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία; Πρόσφατα δηλώσατε ότι συζητάτε με Οικολόγους και Αλληλεγγύη. Πού βρίσκεται το θέμα;

– Αυτός ο διάλογος συνεχίζεται. Διαπιστώνω να υπάρχει βούληση και διάθεση για συνεργασία. Υπάρχουν κι άλλα οργανωμένα σύνολα που επέδειξαν ενδιαφέρον. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες σε μια βάση αλληλοσεβασμού και κοινών θέσεων. Η νέα ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών θα ασχοληθεί με το ζήτημα των Ευρωεκλογών πολύ σύντομα.

– Τυχόν συνεργασία θα βάλει και τέλος στην «απομόνωση που σας θέλουν κάποιοι» όπως είχατε αναφέρει κάποια στιγμή;

– Τα πολιτικά κόμματα και κινήματα μόνο οι πολίτες και η κοινωνία τα βάζουν σε απομόνωση. Από τη δράση που θα αναπτύξουμε και τις προτάσεις που θα καταθέσουμε, από το κατά πόσο θα αφουγκραστούμε την κοινωνία και θα προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, θα εξαρτηθεί στην πορεία.

Ήρθε η ώρα να αδειοδοτήσουμε όλα τα μη διαθέσιμα οικόπεδα στην ΑΟΖ

– Πόσο πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα επηρεάσει το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και γενικότερα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή;

– Είτε αυτόνομη κυβέρνηση σχηματίσει ο Ερντογάν είτε κυβέρνηση συνασπισμού, θεωρώ ότι οι τουρκικές επιδιώξεις και στόχοι στο Κυπριακό θα παραμείνουν αναλλοίωτοι. 
Εκτιμώ ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεών τους με την Τουρκία. Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Άγκυρα είναι έτοιμες ή διατεθειμένες σε αυτή τη φάση να οδηγήσουν τις σχέσεις τους σε ρήξη. Όπως, όμως, και στο παρελθόν, η Τουρκία για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ θα ζητήσει ανταλλάγματα και πολύ φοβάμαι πως μεταξύ αυτών θα είναι και η ικανοποίηση των απαιτήσεών της στο Κυπριακό. Μην ξεχνάμε ότι αυτό συνέβη και το 2003-2004 και μας προέκυψε το τελικό Σχέδιο Ανάν. 

Πέραν τούτου, θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πετύχει μέχρι το 2023 την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης για να διευρύνει τα σύνορα της Τουρκίας. Με τέτοιους στόχους είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι στο Κυπριακό θα δείξει πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης. Μην ξεχνάμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης κατά τον Ερντογάν περιόρισε το τουρκικό έθνος σε πολύ στενά σύνορα, ενώ με την ίδια Συνθήκη η Τουρκία αποποιήθηκε κάθε δικαιώματος ή συμφέροντος στην Κύπρο. 
Ο Ερντογάν και η τουρκική Κυβέρνηση θα συνεχίσουν μετά τις εκλογές να βρίσκονται σε επιθετική διάταξη και στο Κυπριακό και απέναντι στη Συρία και την Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων στρατηγικών στόχων της Τουρκίας είναι και η μετατροπή της σε περιφερειακή υπερδύναμη. Αυτόν τον στόχο δεν μπορεί να τον πετύχει με πολιτικά ή οικονομικά μέσα. Η πολιτική Νταβούτογλου απέτυχε. Μόνο με στρατιωτική υπεροχή μπορεί να επιδιώξει τον στόχο. Όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει επιτέλους να τα αξιολογήσουμε ψύχραιμα, υπεύθυνα, σε βάθος και με ρεαλισμό.

– Ο «Πορθητής» ξεκινά έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί και ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν για αντιμετώπιση τυχόν παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ;

– Πρέπει να μας ανησυχεί μια ενδεχόμενη γεώτρηση σε οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ. Εκτιμώ και αξιολογώ ως πολύ θετική εξέλιξη τη συμμετοχή της TOTAL σε όλα τα οικόπεδα που εξασφάλισε η ΕΝΙ. Θεωρώ ακόμη πως ήρθε η ώρα να αδειοδοτήσουμε όλα τα μη διαθέσιμα οικόπεδα στην ΑΟΖ μας, για λόγους που δεν χρειάζεται να επεξηγήσω. Πέραν τούτου, θα πρέπει κατά την άποψή μου η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλες φίλες χώρες της Ε.Ε., να καλλιεργήσει ευνοϊκό κλίμα και συνθήκες για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αν επιχειρήσει γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί στην Τουρκία έγκαιρα. Πρέπει να λειτουργήσουμε στα πλαίσια της Ε.Ε. προληπτικά.