Σαφείς αιχμές προς πάσα κατεύθυνση για ενέργειες που έγιναν από διάφορους και είχαν ως αποτέλεσμα να λειτουργήσουν εις βάρος του κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, αφήνει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας. Ο τέως γγ του κόμματος, ο οποίος διεκδίκησε τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, δηλώνοντας ότι πρέπει να προβληματιστεί από την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή στις Εκλογές. Δηλώνει ακόμα ότι είχε συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, στον οποίο παρέθεσε τα γεγονότα και τις ενέργειες που έγιναν εις βάρος του και οι οποίες, όπως υποστηρίζει σε κάποιες περιπτώσεις, κινήθηκαν στα όρια του αντιδεοντολογικού. 

Αφήνει επίσης υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ηγεσία του κόμματος, δηλώνοντας ότι η ομάδα του 5ου ορόφου στο κόμμα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως χωρίς τους υπόλοιπους τέσσερις ορόφους μένει πολιτικά εκτεθειμένη. 

Ξεκαθαρίζει τέλος ότι δεν τίθεται θέμα για να αναλάβει τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, αφού το ΔΗΚΟ, όπως αναφέρει, έχει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΗΚΟ: Στα πίσω έδρανα ο Μουσιούττας

– Δεν καταφέρατε να εκλεγείτε στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ. Πώς συνεχίζετε;
– Η σχέση μου με το Δημοκρατικό Κόμμα δεν προέκυψε ούτε μέσα σε μια μέρα, αλλά ούτε και μέσα από κάποια εκλογική διαδικασία. Η σχέση μου με το ΔΗΚΟ και τον κόσμο του κόμματος είναι απόλυτα ταυτισμένη και συνυφασμένη με τη μέχρι σήμερα συνολική πολιτική μου δράση. Ούτε σημερινός, ούτε ευκαιριακός αλλά ούτε και περαστικός υπήρξα από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Είμαι εκλελεγμένος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεχίζω απρόσκοπτα να εκτελώ τα καθήκοντά μου στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπηρετώντας τον κυπριακό λαό και τον αγνό κόσμο του ΔΗΚΟ και μόνο. Έχω πει πολλές φορές πως το τιμητικότερο αξίωμα στην πολιτική δεν είναι άλλο από αυτό του ενεργού πολίτη. Δεν χρειάζονται θέσεις και πολιτικά αξιώματα για να μπορείς να προσφέρεις στην κοινωνία.

– Το αποτέλεσμα σάς αφήνει κάποια πικρία; Πού πιστεύετε ότι χάθηκε η μάχη;
– Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν με αφήνει ικανοποιημένο. Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι που οδήγησαν στο τελικό αυτό αποτέλεσμα. Πιστεύω όμως με βεβαιότητα πως εάν όλοι εκκινούσαμε από το ίδιο σημείο, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. 
Θα εστιαστώ στο 36% των μελών μας παγκύπρια, που μέσα στις δοσμένες συνθήκες, στήριξαν την υποψηφιότητά μου, καθώς και στο 45% στην επαρχία μου τη Λευκωσία.
Στην πολιτική σταθμίζεις, αναλύεις, αποφασίζεις και προχωράς μπροστά. Από μικρό παιδί έμαθα να μην εγκαταλείπω ποτέ μάχες. Πόσο δε όταν πλαισιώνομαι από καλούς και στενούς πολιτικούς φίλους, συνεργάτες και πολιτικούς συνοδοιπόρους.      

– Αφήσατε αιχμές για «δεκανίκια» που εσείς δεν είχατε. Ποιοι είχαν τα δεκανίκια και από ποιους; Από την ηγεσία του κόμματος; Κάποιοι μιλούν για την «ομάδα του Νικόλα»…
– Όπως είπα και το βράδυ μετά την εκλογική διαδικασία, εγώ δεν στηρίχτηκα σε πολιτικά δεκανίκια. Κάποτε πρέπει επιτέλους να αλλάξουν και κάποιοι παρωχημένοι κανόνες πολιτικής στον τόπο μας. Δεν γίνεται διορισμένοι πρόεδροι επαρχιακών εφορευτικών επιτροπών να λειτουργούν απροκάλυπτα ως υπεύθυνοι εκλογικού επιτελείου υποψηφίου. Είναι ωσάν να βλέπεις τον διαιτητή του αγώνα να παίρνει την μπάλα, να σκοράρει σε βάρος σου και μετά ανερυθρίαστα να πανηγυρίζει με τους φιλάθλους του αντιπάλου. 
Προσωπικά δεν υπήρξε ποτέ δικός μου στόχος να ενταχθώ και να γίνω αρεστός σε οποιαδήποτε ομάδα. Απλά, καλά κάνει και η ομάδα του 5ου ορόφου στο κόμμα να συνειδητοποιήσει πως χωρίς τους άλλους τέσσερις ορόφους, ο 5ος μπορεί εν τέλει να μείνει εκτεθειμένα μετέωρος.

– Συζητήσατε καθόλου την επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ μετά τις Εκλογές; Τι ήταν αυτό που σας είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος μετά το αποτέλεσμα των εκλογών; Σας προτάθηκε η θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ;
– Ναι, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο συναντήθηκα μετά το εκλογικό συνέδριο και σε πολιτισμένο πάντοτε επίπεδο παρέθεσα τις απόψεις και επισημάνσεις μου για το πώς ενήργησαν κάποιοι κατά την εσωκομματική προεκλογική και εκλογική περίοδο. Ενέργειες που αγγίζουν, κατά την άποψή μου, ακόμη και τα όρια της αντιδεοντολογικής δράσης. Είπα αυτά που έπρεπε να πω και ο καθένας μας πιστεύω θα πάρει και τις δικές του πολιτικές αποφάσεις. Προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχτώ πολιτική υπόσκαψη από οποιονδήποτε. 
Το ΔΗΚΟ έχει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και κακώς συζητείται το όλο θέμα. Προσωπικά έχω απορρίψει αυτή την πρόταση και δεν πρόκειται να αλλάξει η άποψή μου. Εάν προκύψει θέμα κένωσης της συγκεκριμένης θέσης, αρμόδιο σώμα να αποφασίσει είναι με ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άρα θέμα διορισμού κάποιου σε αυτή τη θέση δεν τίθεται.    

«Η ηγεσία να προβληματιστεί»

– Συζητήθηκε έντονα η μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές. Πού οφείλετε, πιστεύετε; Μήπως υπάρχει δυσαρέσκεια και σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν με τις διαγραφές;
– Η προσέλευση ήταν απογοητευτική και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία του κόμματος. Σίγουρα το όλο κλίμα μετά τις προεδρικές εκλογές καθώς και οι μαζικές διαγραφές επηρέασαν δυσμενώς. Σε συνδυασμό και με τις διαχρονικές οργανωτικές αδυναμίες, αυτοί είναι παράγοντες που οδήγησαν στη μειωμένη προσέλευση. Για να είμαι όμως δίκαιος, αυτό είναι ένα φαινόμενο, η αποστασιοποίηση του πολίτη από την πολιτική, που αγγίζει πλέον όλα τα κόμματα.  

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αγκαλιάσει τον κόσμο και να ανοίξει τις πόρτες του. Να μετατραπεί σε χώρο διαλόγου και παραγωγής πολιτικής σκέψης. Με διαφανείς και ανεπηρέαστες διαδικασίες και με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μελών και στελεχών του.

Εάν το ΔΗΚΟ αγγίξει τους παλμούς της κοινωνίας, θα μεγαλώσει. Εάν μετατραπεί σε κόμμα κλειστού κύκλου δράσης, τότε θα απομακρύνεται συνεχώς και η ίδια η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη, με συνεπακόλουθο τραγικά εκλογικά αποτελέσματα.