Όταν η «κότα του τουρισμού» άρχισε και πάλι από το 2015 να γεννά «χρυσά αβγά», ο δήμαρχος Αγίας Νάπας ως μοναχικός καβαλάρης επέμεινε να μιλά για παροδική συγκυρία και μόλις οι πολιτικές συνθήκες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής άλλαζαν, τότε η τουριστική βιομηχανία θα επέστρεφε ξανά στα προβλήματα.
Την ίδια άποψη, που για κάποιους ήταν και γραφική, διατήρησε και το 2016 και 2017 ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, όταν μάλιστα οι περσινές πληρότητες είχαν εκτοξευθεί σε ύψη χωρίς προηγούμενο. Προτού ακόμη οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά εργοστάσια που θα δημιουργήσει η Ρωσία στην Τουρκία, τον περασμένο Ιανουάριο, μιλώντας στον «Φ» πρώτος είχε προειδοποιήσει ότι η φετινή σεζόν δεν θα ήταν τόσο εύκολη και καλή όπως κάποιοι υποστήριζαν.
Ο Μάιος και μέχρι στιγμής ο Ιούνιος επιβεβαιώνουν «δυστυχώς», επισημαίνει ο ίδιος ο κ. Καρούσος, αυτό που κανονικά θα έπρεπε να είχαμε μάθει ως κράτος με τουριστική βιομηχανία από χρόνια: Ότι το να εξαρτάς την πληρότητα των ξενοδοχείων σου και την καλή πορεία της τουριστικής σου βιομηχανίας από τα προβλήματα των γειτόνων σου, πολιτικά ή πολεμικά, αποτελεί μωρία.
«Δεν διεκδικώ τον τίτλο του Πάπα επί τουριστικών θεμάτων, αλλά μεγάλωσα σε μια τουριστική περιοχή, μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση σχετική με τον τουρισμό και μέχρι τώρα περιβάλλομαι από ιδιώτες απλούς επιχειρηματίες του τουρισμού, που κάνουν ό,τι μπορούν να ορθοποδήσουν κάθε χρόνο τις τουριστικές τους επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα», τόνισε ακόμη ο δήμαρχος του τουριστικού δήμου της Κύπρου. Και πρόσθεσε πως με τη βοήθεια ενός άξιου και ομόψυχου Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του κάθε Αγιαναπίτη κάτοικου, κατόρθωσε, και είναι ευτυχής γι’ αυτό, να βάλει την Αγία Νάπα την τελευταία τριετία-τετραετία σε μια διαφορετική τροχιά τουριστικής ανάπτυξης.
Τα πρώτα αποτελέσματα, σημείωσε, φαίνονται, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξάγει κάποιος συμπεράσματα για το τι θα συμβαίνει στην Αγία Νάπα. Αυτό θα γίνει όταν η πορεία φτάσει στο τέλος της.
Χωρίς οργανόγραμμα
Μια χώρα που έχει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τον τουρισμό και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει τα φόντα να αυξήσεις αυτά τα έσοδα στα 4 δισ., είναι τραγικά ανοχύρωτη να μην διαθέτει ένα Υπουργείο ή έστω ένα Υφυπουργείο Τουρισμού, υπογράμμισε ο κ. Καρούσος. Και έναν πολιτικό προϊστάμενο αυτού του Υπουργείου ή Υφυπουργείου που η αποκλειστική του δουλειά θα είναι να είναι όλη μέρα με μια βαλίτσα στο χέρι και να κυνηγά να φέρει τουρίστες στην Κύπρο, μέσω δημοσίων σχέσεων.
Στις εποχές που η τηλεοπτική διαφήμιση π.χ. του τουριστικού προϊόντος φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως δεν περνά τόσα μηνύματα όσο μια απλή και έξυπνη ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ένα Υφυπουργείο Τουρισμού και όχι ένα Υπουργείο «και Τουρισμού» με δικό του προϋπολογισμό και δομή-συγκρότηση, θα μπορεί να ασχοληθεί αποκλειστικά και όχι απλώς «και να ασχοληθεί» με την οργάνωση της τουριστικής πολιτικής της Κύπρου, ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. Δεν πήραμε, τόνισε, χαμπάρι, να το πάρουμε τώρα: η εποχή που πουλούσαμε μόνο θάλασσα και ήλιο παρήλθε και χρειάζεται πλέον συγκροτημένη και έξυπνη πολιτική για να πείσουμε έναν απλό άνθρωπο από άλλη χώρα να ταξιδέψει στην Κύπρο για τις διακοπές του.
Οι ξένοι μελετητές που εκπόνησαν το Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την τουριστική βιομηχανία, που διαχωρίζει την Κύπρο σε 13 θεματικά διαμερίσματα τουριστικής δραστηριότητας, αναγνώρισαν τη Μελέτη Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγίας Νάπας, ως την πιο καταρτισμένη τουριστική πολιτική από τοπική Αρχή, που υπάρχει και υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.
«Εμείς στην Αγία Νάπα δεν ασχολούμαστε με το τι θα κάνουμε του χρόνου ή το πολύ σε 2-3 χρόνια, ώστε να έχουμε γεμάτα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά μας», ανέφερε ο κ. Καρούσος. «Μας απασχολεί και αυτό, συνέχισε, αλλά η στοχοπροσήλωσή μας ως δήμος και ως Δημοτικό Συμβούλιο, είναι στο 2030. Και πως μέχρι τότε η Αγία Νάπα θα είναι κάτι ανάλογο του Μόντε Κάρλο, στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τουριστική Μαρίνα στη Μέση Ανατολή και μια από τις καλύτερες στον κόσμο».
«Πρέπει», συνέχισε, «να γίνει ξεκάθαρο ότι εδώ στην Αγία Νάπα, όσοι βρίσκονται κοντά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής του δήμου, εμπέδωσαν πως κάποια στιγμή ο αριθμός αφίξεων στις τουριστικές κλίνες της περιοχής θα έχει κορυφή. Γιατί το πιο εύκολο είναι να δημιουργούνται κλίνες και να χαίρεσαι όταν γεμίζουν και να κλαις όταν δεν γεμίζουν. Αυτή η λανθασμένη νοοτροπία της αύξησης των κλινών και των αφίξεων πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί και να πάψει να αποτελεί τον πρώτο στόχο της τουριστικής πολιτικής», τόνισε ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας. «Και να επικεντρωθούμε –επιτέλους– στην ποιοτική βελτίωση της τουριστικής μας εικόνας.
Ως τουριστικός προορισμός ποιότητας και με βάθος επιλογών του τουρίστα. Σε όλους τους τομείς. Διασκέδαση, φαγητό, ψυχαγωγία, ποιοτικά ξενοδοχεία κ.λπ. Αλλά και σε άλλα ζητήματα. Π.χ. επιλογές για θεματικές διακοπές και αναζητήσεις. Ξενοδοχεία τύπου μπουτίκ, θεματικές επιλογές όπως πάρκα, αθλητικές δραστηριότητες. Ξενοδοχεία και υποδομή ειδικά για ΑμεΑ, ηλικιωμένους, ασθενείς.
Αγροτουριστικά καταλύματα με ευκαιρία για αγροτουριστικές ενασχολήσεις κ.λπ. είναι θέματα που απουσιάζουν από τον κυπριακό τουρισμό και πρέπει κάποια στιγμή να τολμήσουμε να ασχοληθούμε και να τα προωθήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.
«Η αναβάθμιση», συνέχισε, «δεν θα έρθει με πολιτικές του ‘’σήμερα και του αύριο ή το πολύ του μεθαύριο’’, όσον αφορά στην τουριστική εικόνα της Κύπρου και του επιπέδου του τουριστικού της προϊόντος».
Μόντε Κάρλο της Ανατολικής Μεσογείου
Όταν μιλά για μετατροπή της Αγίας Νάπας σε Μόντε Κάρλο κάποιοι χαμογελούν, επισήμανε ο κ. Καρούσος. Αλλά δεν γνωρίζουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου το 2030 και μετά την εκπόνηση νέου σχεδίου διαχείρισης και βελτίωσης του επιτεύγματος που θα έχει κατακτηθεί ώς τότε. Και όσο θα προχωρεί η ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας του τόπου σε όλους τους τομείς και δραστηριότητες που αυτό συνεπάγεται, ταυτόχρονα θα αναβαθμίζεται και η ποιότητα των τουριστών που θα ελκύει μέσα από σωστή επικοινωνιακή πολιτική η Κύπρος, διασαφήνισε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. Ξεκαθαρίζοντας πως εφόσον «έχεις καλό πράγμα να πουλήσεις και ξέρεις και πώς να το πουλήσεις, τότε θα το πουλήσεις και σε καλή τιμή, αφού θα το αγοράσουν αυτοί που τους ενδιαφέρει και έχουν και την οικονομική άνεση να το πράξουν». Και πρόσθεσε πως μέσα από μια εθνική στρατηγική με 13 επιλογές θεματικού τουρισμού στο νησί μας, εάν γίνει σωστή προεργασία, η Κύπρος μπορεί στα επόμενα χρόνια ακόμα και να διπλασιάσει τα έσοδά της από την τουριστική βιομηχανία. Πλησιάζοντας ακόμα και αυτά τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η δημιουργία σημείων αναφοράς όπως το πάρκο Γλυπτών, η Γέφυρα των Ερωτευμένων, η Πλατεία Αστέρων, το Μνημείο των Ψαράδων, η Γοργόνα στο Λιμανάκι και η τροχιοδρόμηση και άλλων υφάλων, όπως και η δημιουργία υποβρύχιου πάρκου γλυπτών στα επόμενα λίγα χρόνια, είναι μερικές ιδέες που θα πρέπει να υιοθετηθούν πάνω σε παγκύπρια βάση, λαμβάνοντας ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Αγία Νάπα, κατέληξε ο κ. Γιάννης Καρούσος. Με τελευταία του φράση πως «με πολιτικές για το σήμερα και του αύριο και ευκαιριακές ανόδους του τουριστικού ρεύματος λόγω πρόσκαιρων προβλημάτων γειτονικών χώρων, ουδέποτε η Κύπρος θα κατορθώσει να εξέλθει από τη μιζέρια της τουριστικής της βιομηχανίας που πότε πάει καλά και πότε όχι».