Την έντονη αντίδραση των Καραμανλήδων προκαλεί η συμφωνία της Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό.
Αρχικά το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επεσήμανε ότι «η ομιλία της κ. Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Αχιλλέας Καραμανλής υποστήριξε πως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιστη της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας».
Η συμφωνία με τα Σκόπια, υποστήριξε, «φαλκιδεύει το ελληνικό εθνικό συμφέρον, καθώς, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια, άρα και εθνότητα, εξαρτά τη σύνθετη ονομασία από την αβέβαιη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και θέτει ζήτημα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελλάδος», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής Αχιλλέας Γ. Καραμανλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ δεσμεύονται για μη κύρωση της συμφωνίας
- Ελλάδα: Οξείς τόνοι στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας
Σημειώνει ακόμη πως ο συνδυασμός “Βόρειας Μακεδονίας” και “Μακεδόνων” «είναι η χειρότερη δυνατή λύση σε ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο αγωνίστηκαν γενιές Ελλήνων και αναβιώνει τον εφιάλτη του “μακεδονικού” αλυτρωτισμού, από τον οποίο τόσο υπέφερε η πατρίδα μας και, ιδιαίτερα, η Μακεδονία μας στο παρελθόν».
Από την πλευρά του Κώστας Αχ. Καραμανλής μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για κακή συμφωνία, τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται την επιχειρηματολογία των Σκοπίων και η διαστρέβλωση της ιστορίας είναι η μεγαλύτερη ύβρης.»
Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη στην συμφωνία του Βουκουρεστίου, που επέβαλε πρώτα λύση στο θέμα του ονόματος και μετά ένταξη. Μην την επικαλείστε ως συνέχεια και μην την συγκρίνεται με την συμφωνία του Βουκουρεστίου. Στο Βουκουρέστι τότε η ελληνική κυβέρνηση έδειξε με σθένος τι σημαίνει ελληνική εξωτερική πολιτική».
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, το ακυρώνει. «Με την πολιτική σας ενισχύετε τον πιο σοβαρό κι επικίνδυνο αλυτρωτισμό, τον αλυτρωτισμό του Ίλιντεν. Τους δίνετε γλώσσα, εθνότητα και υπηκοότητα» υποστήριξε.
Σημειώνεται ότι η Ντορα Μπακογιάννη αφού αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή από τον διεθνή παράγοντα προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα, δήλωσε ότι η τότε κυβέρνηση είχε δύο στόχους: Πρώτον να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης και δεύτερον να δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο.
«Γι’ αυτό ενημέρωσα όλους του πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία ενόψει του Βουκουρεστίου. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ. Επρόκειτο, άλλωστε, για θέμα μέγιστης συναισθηματικής φόρτισης που εύκολα θα μπορούσε να διχάσει τον ελληνικό λαό». Όπως πρόσθεσε, με το θέμα της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου υπήρχε απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και, δη, του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας.
«Η χώρα έπρεπε να διαπραγματευθεί ισχυρή και ενωμένη. Δεν είχα, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίζαμε και για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος, το οποίο εν τέλει κατεβλήθη, σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το 2008 έγινε μία ειλικρινής προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας, «μίας συμφωνίας βιώσιμης, έντιμης, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης. Στόχος μας ήταν και είναι μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε στον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά: «Δεν είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, στον οποίο προσφέρονται αντιπαροχές. Εμείς αντέξαμε, όμως. Αντισταθήκαμε και κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι». «Άλλωστε, το οπλοστάσιό μας ήταν γεμάτο, διότι είχαμε πετύχει έμπρακτα την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων» συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για την οποία είχε μιλήσει ο κ. Κοτζιάς, τον κάλεσε να τα καταθέσει όλα στα πρακτικά της Βουλής. «Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε» επισήμανε.
Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι ο στόχος της διαπραγμάτευσης του 2008 ήταν να υπάρξει «μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική τού Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μία κακή συμφωνία και σημείωσε ότι «άπαξ και υπογραφεί η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ούτε να την αρνηθεί, ούτε να μην την υποστηρίξει».
Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να αλλάξει τις βασικές και μεγάλες αδυναμίες της συμφωνίας. «Βαθύτατα πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία και οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Θα την κάνει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αφού απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα της διχόνοιας και της δημαγωγίας» είπε επίσης η πρώην υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ