Σε γραμμή «σκληρού ροκ» σε Κυπριακό και εσωτερική διακυβέρνηση συνεχίζει να κινείται η κριτική του γγ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού κατά της Κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη.
Ο Άντρος Κυπριανού σημειώνει ότι με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκολύνει την Τουρκία αντί να τη δυσκολεύει. Σημειώνει το γεγονός ότι παρατηρείται μία κωλυσιεργία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διερωτάται τι έκανε ο Πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας ότι κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση. Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρεί επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία μιλά για λύση δύο κρατών και προσπαθεί να πείσει για αυτό την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά κανένας πέραν του ΑΚΕΛ δεν αντιδρά σε αυτή την αξίωση.
Ο Άντρος Κυπριανού πνέει μένεα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα του Συνεργατισμού, καταγγέλλοντας ότι η Κυβέρνηση με τις ενέργειές της θα φορτώσεις στις πλάτες του λαού συνολικά €4,2 δισεκατομμύρια.
«Σχεδόν προδοτική η κωλυσιεργία», δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας. Θεωρείτε ότι κωλυσιεργεί σκόπιμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η τοποθέτησή μου ήταν γενική. Δεν αναφερόταν σε κάποιο συγκεκριμένα. Για να πάμε σε διχοτόμηση υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας τρόπος είναι να γίνει συνειδητή επιλογή και ήδη η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να προωθήσει αυτή την προσέγγιση και θεωρώ ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν αντέδρασε κανένας στη διεθνή κοινότητα σε αυτή την προσέγγιση της τουρκικής πλευράς. Ο άλλος τρόπος είναι να αφήνεις τον χρόνο να παρέρχεται και να διαμορφωθούν επί του εδάφους δεδομένα τέτοια που να καθιστούν ως τη μόνη εναλλακτική επιλογή τη λύση δύο κρατών. Θεωρώ ότι μια τέτοια στάση είναι προδοτική. Δεν τη λέω «σχεδόν προδοτική». Τη λέω προδοτική.
Λέτε ότι είναι γενική η τοποθέτησή σας, όμως προφανώς διαπιστώνετε κατά την άποψή σας κάποια κωλυσιεργία…
Σίγουρα διαπιστώνω. Έχει περάσει ένας χρόνος από το Κραν Μοντάνα.
Από πού προέρχεται αυτή η κωλυσιεργία; Από τον Πρόεδρο;
Τι έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διαμορφώσει προϋποθέσεις έτσι ώστε να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις; Κατά την άποψή μας τίποτε. Οι επιστολές, τις οποίες λέγει ότι έχει αποστείλει, βάζουν όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεχτές από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Λέει ο κ. Αναστασιάδης ότι δεν είναι έτοιμη η Τουρκία διότι έχει τις εκλογές. Όντως πριν από τις εκλογές στην Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία έτσι ώστε να εκτεθεί η Τουρκία, γνωρίζοντας εκ του ασφαλούς ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει κάτι αυτή την περίοδο. Η δική μας η άποψη την οποία είχαμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το αδιέξοδο είναι ότι όποτε υπήρχε αδιέξοδο και όποτε θεωρούσαν κάποιοι στη διεθνή κοινότητα ότι είχαμε και εμείς ευθύνες για το αδιέξοδο, προέκυπταν εξελίξεις οι οποίες κατά κανόνα ήταν σε βάρος μας. Και έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα να δώσουμε. Για μας είναι πολύ αρνητική εξέλιξη το να λέει η Τουρκία ότι θέλει λύση δύο κρατών και να επιχειρεί να πείσει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και λυπάμαι διότι ούτε η Κυβέρνηση αλλά ούτε και τα άλλα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν σε αυτή την απαράδεχτη τουρκική αξίωση.
Αναφέρατε προηγουμένως ότι ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία για να δείξει ότι δεν κωλυσιεργεί. Ποια είναι αυτή η πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει κατά την άποψή σας;
Όταν ένας άνθρωπος θέλει να λύσει ένα πρόβλημα προσπαθεί να κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι να καλλιεργήσει την αντίληψη στην κοινή γνώμη ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή και ότι χρειάζεται λύση. Πρέπει να κάνει μία εκστρατεία προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να καλλιεργείται συνεχώς η αντίληψη στην κοινωνία ότι επιβάλλεται να έχουμε λύση στο Κυπριακό και ότι αυτή η λύση είναι συγκεκριμένη. Και η συγκεκριμένη λύση είναι αυτή την οποία έχουν αποφασίσει τα Ηνωμένα Έθνη, εμείς με τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο και από τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια στιγμή, εάν θέλεις να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για να συζητήσεις σοβαρά με τον απέναντί σου και να βρεις λύσεις, δεν το παρουσιάζεις ωσάν να είναι περίπου ο διάβολος. Και αναφέρομαι στον κ. Ακιντζί και όχι στην Τουρκία. Διότι αύριο, εάν θέλεις πραγματικά να λύσεις το Κυπριακό και θα συζητήσεις μαζί του και θα καταλήξεις σε μια συμφωνία, πρέπει να υπάρχει η ελάχιστη αξιοπιστία αυτού του ανθρώπου και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για να μπορέσουν να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι μία τέτοια εξέλιξη. Διότι τι θα τους πεις ότι αυτός ο άνθρωπος ο οποίος μέχρι χθες σας έλεγα ότι είναι διάβολος, ξαφνικά συνεργάστηκε μαζί μου και καταλήξαμε σε κάτι καλό το οποίο σας παρουσιάζω για να αποδεχτείτε; Όμως ο κ. Αναστασιάδης όλο αυτό τον τελευταίο χρόνο δε ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για να διαμορφωθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Το δεύτερο, εάν πραγματικά θέλεις επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εργάζεσαι παρασκηνιακά, να βολιδοσκοπήσεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν καθόλου επαφές. Ούτε με συμβούλους του κ. Ακιντζί, ούτε με τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα τα οποία λένε ότι θέλουν λύση του Κυπριακού. Το μόνο πολιτικό κόμμα το οποίο έχει τέτοιες επαφές είναι το ΑΚΕΛ. Η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, δείχνουν να βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση. Ανησυχούμε για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Ανησυχούμε διότι κάθε μέρα που περνά, μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση του τόπου και θεωρούμε ότι είναι πατριωτική μας υποχρέωση να αντιδρούμε και να παρουσιάζουμε αυτά τα πράγματα στην κοινή γνώμη. Απ’ εκεί και πέρα ο καθένας έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να διαμορφώνει την άποψή του όπως ο ίδιος κρίνει.
Αναφερθήκατε στην εικόνα με την οποία ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζει τον κ. Ακιντζί στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Θα μπορούσε κάποιος να σας πει ότι και οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί δεν είναι καθόλου υποβοηθητικές…
Ο κ. Ακιντζί θεωρώ ότι μετά το Κραν Μοντάνα λειτούργησε με τρόπο ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο να γκρεμιστεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Αλλά ο κάθε ένας όταν συζητά για ένα πρόβλημα, αναφέρεται στη δική του ευθύνη για το πώς θα το λύσει. Να δούμε τι κάνουμε εμείς πρώτα και κύρια και μετά να δούμε πώς ενθαρρύνουμε και τους απέναντι να κινηθούν με έναν ανάλογο τρόπο. Το να μπαίνουμε σε μία διελκυστίνδα το πώς θα παρουσιάσει ο ένας τον άλλο με χειρότερο τρόπο στην αντίστοιχη κοινότητα, είναι μια αδιέξοδη προσέγγιση. Εμείς έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Ακιντζί για τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει. Απ’ εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι οι πράξεις και οι τοποθετήσεις του καθενός διαμορφώνουν και αντιλήψεις στην κοινωνία. Είτε μιλούμε για την ελληνοκυπριακή, είτε για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό αφορά και τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί. Προχωρώ και ένα βήμα παρακάτω και παίρνω ως δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θέλει να μας βοηθήσει να βρεθεί λύση. Το ερώτημα είναι, έχοντας γνώση αυτού του δεδομένου, πώς λειτουργούμε για να δυσκολέψουμε την Τουρκία; Δυσκολεύει την Τουρκία ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο που συμπεριφέρεται πολιτικά; Εμείς λέμε τη διευκολύνει. Και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η Τουρκία κατέθεσε πρόταση για λύση δύο κρατών και κανένας απολύτως δεν αντέδρασε στη διεθνή κοινότητα.
Πώς προέκυψε η συνάντησή σας με τον ΥΠΕΞ αρχές της εβδομάδας; Διευκρινίστηκαν τα ζητήματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες που υπήρχαν;
Ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών να με συναντήσει. Αντιλαμβάνεστε ότι συζητήσαμε ουσιαστικά το Κυπριακό.
Διευκρινίστηκαν τα ζητήματα στα οποία είχατε διαφωνίες;
Νομίζω ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών διαφέρουν και από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τις τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Απ’ εκεί και πέρα, το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να διατηρεί τις θέσεις που είχε αναφορικά με το πώς πρέπει να προχωρήσει η δική μας πλευρά.
Πώς σχολιάζετε την ενέργεια του Ε/κ πρόσφυγα από τον Λάρνακα της Λαπήθου να επιστρέψει στο χωριό του μετά την απόφαση της επιτροπής των κατεχομένων; Θεωρείτε ότι είναι ανησυχητική και τι θα συμβουλεύατε εσείς τον προσφυγικό κόσμο;
Κατά την άποψή μου είναι ανησυχητική εξέλιξη από την εξής πλευρά. Η Κυβέρνηση μετά από πίεση των πολιτικών κομμάτων κάλεσε δύο συσκέψεις για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των προσφύγων και ιδιαίτερα όσων έχουν απολέσει περιουσία στα κατεχόμενα. Πήγαμε τα πολιτικά κόμματα, καταθέσαμε προτάσεις, δόθηκαν στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για να τις μελετήσουν, αλλά η Κυβέρνηση από τότε δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για να στηρίξει αυτό τον κόσμο και να μην υποχρεώνεται να προσφεύγει ούτε στην Επιτροπή Αποζημιώσεων ή να κάνει κάποιες άλλες επιλογές. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο, τα μηνύματα τα οποία εκπέμπονται δημόσια και από τον κ. Ακιντζί και από τον κ. Αναστασιάδη, στέλλουν ένα μήνυμα στον κόσμο: Ότι το Κυπριακό πλέον μπαίνει σε μια διαδικασία περίπου στα αζήτητα και ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και οδηγεί τον κόσμο να παίρνει απεγνωσμένα αποφάσεις. Έτσι ο καθένας ξεκινά να σκέφτεται και να ενεργεί όπως ο ίδιος νομίζει ότι είναι σωστό. Όλες αυτές οι ενέργειες θα λύσουν το Κυπριακό επί του εδάφους και δεν θα μείνει οτιδήποτε να συζητούμε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις εάν ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες όπως αυτή του κ. Σκουρίδη.
Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες προεκτάσεις σε σχέση με το Κυπριακό; Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου;
Μα για την Αμμόχωστο φημολογείται εδώ και χρόνια. Φανταστήκατε να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση η τουρκοκυπριακή κοινότητα στους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στις περιουσίες τους κάτω υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση; Τα προβλήματα που θα προκύψουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πάρα πολύ μεγάλα και επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ επικίνδυνο να γίνονται ενέργειες που επιλύουν επί του εδάφους το Κυπριακό δίχως να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.
Θεωρείτε ότι καλλιεργείται και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτή ιδέα; Δηλαδή της λύσης δύο κρατών;
Όσες φορές τέθηκε δημόσια, είτε από την τουρκική πλευρά, είτε από τον Αρχιεπίσκοπο, είτε από τον οποιοδήποτε άλλο, δεν αντέδρασε κανένας παρά μόνο το ΑΚΕΛ. Αυτό νομίζω μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα. Όποτε έγιναν τέτοιου είδους αναφορές δημόσια, το μόνο που αντιδρούσε πάντοτε ήταν το ΑΚΕΛ.
Άρα θεωρείτε ότι από κάποιους γίνονται αυτές οι σκέψεις;
Δεν έχω αμφιβολία ότι υπάρχουν αυτές οι σκέψεις. Ο Αρχιεπίσκοπος το δήλωσε μερικές φορές ότι η διχοτόμηση δεν είναι κακό πράγμα.
Εννοώ από την πολιτική ηγεσία…
Μπορεί η ρητορική τους να είναι ρητορική η οποία στοχεύει τάχα στο ενιαίο κράτος αλλά επειδή ένας άνθρωπος με την απλή λογική κατανοεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε ενιαίο κράτος, θα έλεγα ότι η προβολή μίας τέτοιας προσέγγισης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Θεληματικά ή άθελα, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί στη διχοτόμηση.
Πρόσφατα έγινε πολλές φορές αναφορά από πλευράς ΑΚΕΛ για αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία, για αποποίηση ευθυνών στην Παιδεία και την Υγεία. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης;
Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας κυβερνούσε, όφειλε να γνωρίζει τα πάντα και ό,τι και να συνέβαινε, όφειλε να γνωρίζει. Το πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου έλεγε χαρακτηριστικά «ο Πρόεδρος γνώριζε ή αν δεν γνώριζε όφειλε να γνωρίζει» και με αυτή την έννοια είχε ευθύνη ο Πρόεδρος –εφόσον ονομαζόταν Χριστόφιας βέβαια– να γνωρίζει τα πάντα. Τώρα που είναι ο Αναστασιάδης Πρόεδρος, αυτή η ευθύνη του Προέδρου χάθηκε. Ευθύνονται για τα πάντα οι υπηρεσιακοί. Οι υπηρεσιακοί, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι αστυνομικοί, αλλά οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη.
Εμείς προειδοποιούσαμε ότι θα φτάναμε εδώ με τις περικοπές που γίνονταν στους προϋπολογισμούς. Το γεγονός ότι αποκόπηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια από την υγεία τα τελευταία πέντε χρόνια, συνέβαλε στη σημερινή κατάσταση. Υπερβάλλουν εαυτόν οι γιατροί. Κάποιοι είναι υποχρεωμένοι κάθε 24ωρο να εφημερεύουν διότι δεν υπάρχει άλλος γιατρός. Πέραν του ότι πολλοί φεύγουν από τον δημόσιο και πάνε στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κάποιες ειδικότητες σε κάποια νοσοκομεία. Προέκυψε αυτό το τραγικό περιστατικό με τον 10χρονο. Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας να φορτώσουν τις ευθύνες στους δασκάλους από τη μια, στους γιατρούς από την άλλη, προτού γίνουν έρευνες, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα. Ήμουν περιοδεία την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο της Πάφου. Υπάρχει ένα κλίμα έντονης ανησυχίας και φόβου στους γιατρούς.
Η ευθύνη του Προέδρου έγκειται στο ότι έχει περικόψει τις δαπάνες για τον τομέα της δημόσιας Υγείας, δεν χειρίστηκε τα ζητήματα σωστά όταν εξελίχθηκαν και δεν ένιωσε την ανάγκη να φωνάξει τους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς να συζητήσει μαζί τους και να επιχειρήσει να δώσει λύσεις. Αντί τούτου, προσπάθησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες αλλού.
Για το αίσθημα ανασφάλειας. Η Κυβέρνηση, μετά από όλα αυτά που έγιναν το τελευταίο διάστημα, έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να προχωρήσει σε σαρωτικές έρευνες. Ποια είναι τα αποτελέσματα; Πενιχρότατα. Ο κ. Ιωνάς Νικολάου μας είπε δημόσια ότι θα ξαφνιαστούμε όταν δούμε ποιοι είναι επικεφαλής του οργανωμένου εγκλήματος. Καλά, εάν τους ξέρουν γιατί δεν τους πιάνουν; Γιατί σε αυτές τις σαρωτικές έρευνες τα αποτελέσματά τους είναι τόσο πενιχρά; Πού είναι τα μεγάλα ψάρια; Πού είναι τα μεγάλα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος; Φυσιολογικά ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια με όλα αυτά τα οποία βλέπει να γίνονται.
Πώς βλέπετε το θέμα του Συνεργατισμού και πώς αξιολογείτε τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης;
Μας ανησυχεί πάρα πολύ. Αλλά ξέρετε, η Κυβέρνηση έρχεται και λέει: «Πέστε μας τι πρέπει να κάνουμε»; Μα τώρα που έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε ένα ορισμένο σημείο, είναι ανώφελο να μας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Εμείς τους είπαμε τι έπρεπε να κάνουν τα τελευταία πέντε χρόνια. Τι συνέβη στο τέλος. Η Κυβέρνηση έδωσε 1,7 δισ. τα οποία επωμίζεται ο λαός για να αναλάβει πλήρως τη λειτουργία του Συνεργατισμού. Την ανέλαβαν και διόρισαν τους προσωπικούς, τους κομματικούς φίλους επικεφαλής του Συνεργατισμού. Μας έλεγαν τα τελευταία πέντε χρόνια ότι ζήσαμε περίπου ένα οικονομικό θαύμα. Μας έλεγαν ότι ο Συνεργατισμός λειτουργεί άψογα και πάει μια χαρά και έρχονται, ενώ αυτά τα πέντε χρόνια έδιναν υποσχέσεις για επιστροφή του Συνεργατισμού στους πραγματικούς μετόχους, για μέτρα τα οποία εξασφάλισαν την εξυγίανση του συνεργατικού κινήματος, έρχονται τώρα και μας λένε ότι έχουμε πρόβλημα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και μας καλούν να συζητήσουμε για να βρούμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Πάμε στο Προεδρικό, αναλαμβάνουν να επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα με πρόταση για το πώς αντιμετωπίζονται τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, περνούν μήνες ολόκληροι και δεν κάνουν τίποτα, και την επόμενη εβδομάδα, το μόνο που κάνουν είναι η εξαγγελία για την πώληση του καλού μέρους του Συνεργατισμού. Κάνω μία παρένθεση για να πω ότι εδώ και έναν χρόνο ακούγονταν φημολογίες ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα σπάσει ο Συνεργατισμός σε καλό και κακό κομμάτι και ότι το καλό θα πάει στην Ελληνική Τράπεζα και το κακό θα το φορτωθεί στις πλάτες του ο κόσμος. Αυτό βλέπουμε λοιπόν να γίνεται σήμερα μετά από έναν χρόνο έντονων φημών για το τι θα γινόταν και το καλό κομμάτι θα πάει σε μια ιδιωτική επιχείρηση με μετόχους, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν αυτό το καλό κομμάτι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και τον κακό κομμάτι, που υπολογίζεται γύρω στα €2,5 δισεκατομμύρια περίπου, θα το φορτωθεί ο λαός στους ώμους του. Δηλαδή, συνολικά με τους χειρισμούς που έκανε η Κυβέρνηση στο θέμα του Συνεργατισμού, ο κόσμος θα κληθεί να πληρώσει €4,2, αν όχι και περισσότερα, δισεκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης για το τι έχει συμβεί.
Πού βρίσκετε ο διάλογος για τις αλλαγές που είχατε εξαγγείλει στο ΑΚΕΛ; Υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα ή όχι;
Έχουμε ήδη συζητήσει κάποια από αυτά τα έγγραφα και στη Γραμματεία και στο Πολιτικό Γραφείο και θα επανέλθουμε και θα πάμε για κάποια από αυτά και στην Κεντρική Επιτροπή. Τώρα ξεκινούμε να συζητούμε ένα μεγάλο έγγραφο το οποίο έχει ετοιμαστεί και για το Κυπριακό.
Επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι Ευρωεκλογές. Σας απασχόλησε καθόλου το θέμα; Ποιο είναι το στοίχημα για το ΑΚΕΛ;
Οργανωμένα ακόμα όχι. Θέλω να πιστεύω ότι πριν το τέλος του Ιούνη θα ασχοληθούμε. Έχουμε δώσει οδηγίες για να ετοιμαστεί ένα έγγραφο, το οποίο αναμένουμε για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση.