Μεγάλη της έγνοια να επιλύονται οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα. Να μην καταλήγουν σε αδιέξοδα. Να προχωρά η υλοποίηση των στόχων με αποτελεσματικές και δημιουργικές λύσεις.
Στην πρώτη της συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων της, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, αποκαλύπτει πως επιθυμία της είναι να αφήσει πίσω της έργα και όχι λόγια.
Τίποτε, όπως λέει, δεν πρέπει να γίνεται ως αυτοσκοπός. Όλα θα πρέπει να καταλήγουν και να μεταφράζονται σε προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής του πολίτη.
Τι μέτρησε ώστε από τη νομοθετική εξουσία να μεταπηδήσετε στην εκτελεστική, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων;
Μετά από 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και υπηρεσίας στο Κοινοβούλιο αισθάνθηκα ότι ολοκλήρωσα έναν κύκλο ζωής και σταδιοδρομίας. Ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για μένα να δεχτώ μια νέα πρόκληση και ως τέτοια εξέλαβα την πολύ τιμητική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναλάβω το συγκεκριμένο Υπουργείο, πρόταση την οποία και αποδέχτηκα με πλήρη συναίσθηση ευθύνης.
Ήταν δύσκολη απόφαση;
Θα έλεγα ότι αποδέχτηκα τον διορισμό κατά κάποιο τρόπο χωρίς πολλή σκέψη και περισυλλογή. Ενδεχομένως δεύτερες και τρίτες σκέψεις να δημιουργούσαν ερωτηματικά και διλήμματα.
Περιμένατε την πρόταση;
Ομολογουμένως δεν περίμενα μια τέτοια πρόταση. Με κατέλαβε μάλλον, εξαπίνης!
Ποια η δυσκολία προσαρμογής;
Παρ’ όλο που βρίσκομαι στο αρχικό στάδιο της νέας μου θέσης, θεωρώ ότι ο χρόνος προσαρμογής έχει παρέλθει. Τα γεγονότα τρέχουν και πρέπει να προχωρούμε. Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι απαιτήσεις ακόμα περισσότερες.
Μπήκατε από νωρίς στον ρόλο «πυροσβέστη».
Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχα να αντιμετωπίσω το ενδεχόμενο λήψης ή και τη λήψη απεργιακών μέτρων σε σχέση με τις δημόσιες μεταφορές, προβλήματα που τελικά αντιμετωπίστηκαν όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση. Πρόθεσή μου είναι να προωθήσω το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο που έχει θέσει ως στόχο το Υπουργείο, έτσι ώστε να καταστεί η χώρα μας ένα σύγχρονο κέντρο υποδομών και επικοινωνιών.
Ποιες οι στρατηγικές σας επιδιώξεις;
Η δημιουργία σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου και μεταφορών και η προώθηση βιώσιμης κινητικότητας, οι σύγχρονες, ασφαλείς και βιώσιμες αερομεταφορές και η βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τρίτες χώρες, η προσφορά σύγχρονων και ποιοτικών ταχυδρομικών και ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών και η διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη, η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και η ανάπτυξη ασφαλών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υποδομών, καθώς και η αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου και των πόρων της χώρας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;
Όλες αυτές οι επιδιώξεις και δράσεις μας να αποφασίζονται, αλλά και να εφαρμόζονται με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής του πολίτη. Τίποτε δεν πρέπει να γίνεται ως αυτοσκοπός. Όλα θα πρέπει να καταλήγουν και να μεταφράζονται σε προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής του πολίτη. Είναι γι’ αυτό σημαντικό, όταν λαμβάνονται αποφάσεις και πριν αυτές να εφαρμόζονται, να έχουμε προηγουμένως κάνει έναν εξαντλητικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τα οργανωμένα σύνολα, ώστε να αφουγκραζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες, ακόμα και στις επιθυμίες τους.
Ποιο τομέα ξεχωρίζετε μια που χαρακτηριστικό του Υπουργείου είναι το εύρος των αρμοδιοτήτων και η ποικιλομορφία τους;
Αυτό από μόνο του συνιστά μια πρόκληση, αλλά συνεπάγεται και πολλές απαιτήσεις, πολλή δουλειά, συνεχή ενημέρωση και εναλλαγή παραστάσεων και θεμάτων. Είναι όμως για τους ίδιους λόγους ένα Υπουργείο με πολύ ενδιαφέρον. Σίγουρα κανένας δεν πλήττει στο Υπουργείο μας! Όλοι οι τομείς του είναι εξαιρετικά ουσιώδεις και εξίσου σημαντικοί κατ’ εμένα.
Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να τεθούν προτεραιότητες στην προώθηση έργων και δράσεων ανάλογα με το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για τους πολίτες. Όπως είναι για παράδειγμα κάποια οδικά έργα ή νοσοκομεία, ή γιατί είναι από πολλού αναμενόμενα, όπως είναι η διαμόρφωση και η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Ή γιατί δεν τους έχει δοθεί μέχρι σήμερα η δέουσα σημασία, όπως είναι, κατά την άποψή μου, η ανάδειξη των αρχαιοτήτων μας. Ή ακόμα γιατί είναι πολλά υποσχόμενα και απολύτως αναγκαία, όπως η ψηφιακή στρατηγική.
Ποιο το όραμά σας;
Επιθυμία και όραμά μου είναι η υλοποίηση όλων των πιο πάνω στόχων του Υπουργείου, γιατί πιστεύω ότι αξίζει στον τόπο μας να καταστεί ένα σύγχρονο κέντρο υποδομών και επικοινωνιών. Διαθέτουμε όλες τις προδιαγραφές, τόσο λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης όσο και λόγω του ανθρώπινου δυναμικού μας, να αναπτυχθούμε σωστά και ισορροπημένα, παρά την ύπαρξη του εθνικού προβλήματος, που παραμένει άλυτο, και τη σοβαρή οικονομική κρίση, από την οποία διήλθαμε. Τόσο ως οικονομία όσο και ως κοινωνία μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα και να πάμε μπροστά. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Μεγάλη μου έγνοια είναι οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα να επιλύονται και να μην καταλήγουν σε αδιέξοδα, αλλά να προχωρούμε στην υλοποίηση των στόχων μας με εναλλακτικές, αποτελεσματικές και δημιουργικές, λύσεις. Οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις εναλλακτικές και λειτουργικές σε όλα τα θέματα, για να μη σκοτώσουμε το όραμα.
Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείστε να επιλύσετε;
Σε σχέση με την πρόοδο και την ολοκλήρωση έργων του Υπουργείου μας, διαπιστώνω καθυστερήσεις, αλλά και δυσκολίες στην προώθησή τους, οι οποίες πρέπει να ξεπερνιούνται, ώστε να βρισκόμαστε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.
Διαθέτουμε ένα αξιόλογο νομοθετικό σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις. Διατηρούμε μια εξαιρετική συνεργασία για τη διεκπεραίωση των έργων με τη Γενική Λογίστρια, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου.
Ωστόσο, οι νομοθεσίες και οι διαδικασίες που υπάρχουν για να διασφαλίζουν τα συμφέροντα του κράτους και τα συμφέροντα των πολιτών είναι χρονοβόρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις προσφυγών, παραβάσεων διαδικασιών κ.λπ.
Τα θέματα αυτά απαιτούν προσεκτική μελέτη και διαχείριση, ώστε, εφαρμόζοντας τις οικείες νομοθεσίες και τηρώντας τις απαραίτητες διαδικασίες, να φτάνουμε στο τέλος και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που είναι η ολοκλήρωση ενός έργου. Ένα πρόσθετο πρόβλημα που διαπιστώνω ως αιτία των καθυστερήσεων είναι η οικονομική ανεπάρκεια των εργολάβων που αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων του Δημοσίου, κάτι που βέβαια δικαιολογείται από την οικονομική κρίση, από την οποία έχουν πληγεί πολλοί επαγγελματίες του κλάδου.
Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και δικαιολογημένα προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θα πρέπει γι’ αυτό τον λόγο να εξευρεθούν τρόποι απάμβλυνσης του όλου προβλήματος.
Θα προωθήσετε τα οδικά έργα που είχαν σταματήσει λόγω κρίσης;
Το Υπουργείο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου. Κατά τα προηγούμενα χρόνια στόχος μας ήταν η σύνδεση των μεγάλων πόλεων μεταξύ τους και η σύνδεση με τους αερολιμένες και τους λιμένες της χώρας μέσω αυτοκινητόδρομων.
Τώρα η προσπάθειά μας κατευθύνεται στη σύνδεση των πόλεων με την ύπαιθρο και με τις ορεινές περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρω την προώθηση οδικών έργων που αφορούν στον δρόμο Λεμεσού-Σαϊττά, Πάφου-Πόλης, τον δρόμο Αστρομερίτη-Τροόδους.
Σημαντικό έργο αποτελεί και ο περιμετρικός Λευκωσίας, ένας περιμετρικός αυτοκινητόδρομος, μήκους 32 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους που καταλήγουν στη Λευκωσία και θα απαμβλύνει το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες καθημερινά.
Ποια τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας;
Συμπληρωματικά και παράλληλα με την ανάπτυξη του παραδοσιακού δικτύου, το Υπουργείο προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα, δημιουργώντας μια ισορροπημένη προσέγγιση στον τρόπο διακίνησης, μια εναλλακτική κινητικότητα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας να κινείται ελεύθερα, να ενισχύει την προσβασιμότητα, να επικοινωνεί, να επιχειρεί και να αναπτύσσει σχέσεις χωρίς να θυσιάζει άλλες βασικές ανθρώπινες και οικολογικές απαιτήσεις σήμερα και στο μέλλον.
Ειδικότερα;
Προωθούμε τη δημιουργία σωστών υποδομών για την αύξηση της διακίνησης με τα πόδια, τα ποδήλατα και τις δημόσιες μεταφορές. Προωθούμε την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, όπως το αξιόλογο έργο των ποδηλατοδρόμων που συνδέουν τα πανεπιστήμια της Λευκωσίας μεταξύ τους.
Μελετούμε ακόμα τη δημιουργία συστήματος τραμ, λεωφορείο-λωρίδων, προωθούμε πεζοδρομοποιήσεις κ.ά. Επίσης η εγκατάσταση δέκα σημείων ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε διάφορα σημεία του υπεραστικού οδικού δικτύου της Κύπρου γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Πόσο εφικτή είναι η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου συστήματος δημοσίων μεταφορών μέχρι το 2020;
Το σύστημα των δημόσιων μεταφορών αποτελεί ένα μέσο βιώσιμης κινητικότητας, ωστόσο, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι ικανοποιητικό και απαιτεί εκ βάθρων εκσυγχρονισμό και ανανέωση.
Η οικονομική του πτυχή μάς ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια.
Οι υφιστάμενες συμβάσεις, όταν είχαν συνομολογηθεί, το 2009, αποτελούσαν μια επιτακτική ανάγκη, γι’ αυτό και ίσως λόγω αυτού να μη δόθηκε η ευκαιρία στην τότε κυβέρνηση να δράσει πιο μελετημένα. Λήγουν όμως τον Ιούλιο του 2020.
Το Υπουργείο μας έχει ήδη αναθέσει σε συμβούλους την ετοιμασία νέων συμβάσεων με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λήψη προηγουμένως απόψεων και η διαβούλευση, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να ακουστούν οι εισηγήσεις της κοινωνίας των πολιτών, οργανωμένων συνόλων και θεσμών.
Μέχρι τότε;
Καταβάλλεται από πλευράς μας προσπάθεια να χειριστούμε το υφιστάμενο σύστημα, με στόχο τη βελτίωση και την αναβάθμισή του στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εισαγάγει ένα σύστημα τηλεματικής για την έκδοση/ακύρωση εισιτηρίων, τη διαχείριση του στόλου των λεωφορείων και την πληροφόρηση των επιβατών σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα αυτό σύντομα θα εγκατασταθεί σε όλα τα λεωφορεία, ενώ ο σχετικός εξοπλισμός θα μπορεί να μεταφερθεί στις νέες συμβάσεις. Ο τομέας των δημόσιων μεταφορών αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς και όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από μια επιτυχή έκβασή του.
Μονόδρομος η συμμετοχή στην ψηφιακή επανάσταση;
Η προώθηση της ψηφιακής μας στρατηγικής βρίσκεται μέσα στους πρωταρχικούς στόχους και στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Η συμμετοχή στην ψηφιακή επανάσταση είναι όντως μονόδρομος και είναι η οδός που θα μας οδηγήσει έξω από τα στενά γεωγραφικά και φυσικά πλαίσια της χώρας όπου λειτουργούμε και δρούμε.
Μας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για επικοινωνία και πληροφορία σε όλους τους τομείς δράσης μας, είτε αυτοί είναι επιχειρηματικοί είτε είναι επιστημονικοί είτε είναι πολιτικοί είτε είναι οικονομικοί, και διευρύνει τους ορίζοντες των πολιτών και της κοινωνίας μας σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Από τι αποτελείται η ψηφιακή στρατηγική;
Το Υπουργείο, μέσω του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και σε συνεργασία με όλους τους συντελεστές της επικοινωνίας και πληροφορίας του τόπου, καταρτίζει την ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου, η οποία αποτελείται από έξι βασικούς στόχους.
Αυτοί αφορούν στην ευρυζωνική συνδεσιμότητα της Κύπρου, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-government), τη συμμετοχή όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, στην ψηφιακή Κύπρο, την εκπαίδευση και ηλεκτρονική μάθηση, την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και την προώθηση οικολογικών τεχνολογιών.
Στόχος σας;
Να αναπτύξουμε την ηλεκτρονική δραστηριότητα και να αντιμετωπίσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, αλλά και να μεταφέρουμε ευρυζωνικές υπηρεσίες ακόμα και σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες στη ζωή τους και να χρησιμοποιούν εκείνες τις δημόσιες υπηρεσίες που σήμερα προσφέρονται ηλεκτρονικά.
Θα πρέπει ιδιαίτερα να ενθαρρύνουμε τον γυναικείο πληθυσμό να δραστηριοποιηθεί στην ψηφιακή οικονομία, που για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω στερεοτύπων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, φαίνεται να υστερεί σε αυτό τον τομέα, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Πότε θα γίνουν όλα αυτά;
Όλοι αυτοί οι στόχοι της ψηφιακής στρατηγικής θα επικαιροποιηθούν με το νέο σχέδιο δράσης 2018-2020, ώστε να εφαρμοστούν μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων που απαιτούν τη συνεργασία πολλών υπουργείων και άλλων φορέων.
Δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ και στην προοπτική που διανοίγει για τον τόπο μας η δραστηριοποίηση της Κύπρου στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών, που επίσης εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μας, όπου η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό εταίρο στις δορυφορικές επικοινωνίες, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, το νομικό και φορολογικό της σύστημα και την τεχνογνωσία που διαθέτει. Αυτό βεβαίως θα έχει και τα ανάλογα έσοδα. Ήδη λειτουργούμε δύο επίγειους δορυφορικούς σταθμούς και τρεις δορυφόρους στο Διάστημα.
Ποια είναι η σχέση με τους συνεργάτες σας;
Περιστοιχίζομαι από άξιους και ικανούς συνεργάτες, που συνεπικουρούν το έργο μου. Έχω εξαιρετική συνεργασία με τους συνεργάτες μου. Είμαι επιεικής με τους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, είναι πάντως ίδιον του χαρακτήρα μου. Νομίζω ότι είναι πιο αποτελεσματικό από το «μαστίγιο».
Είστε άνθρωπος συγκεντρωτικός;
Δεν είμαι ιδιαίτερα συγκεντρωτικό άτομο, ωστόσο θέλω να έχω πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι και έχω την ευθύνη.
Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας;
Δεν χάνω εύκολα την ψυχραιμία μου και αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές τόσο σε προσωπικές μου στιγμές όσο και σε επαγγελματικές, στη θητεία μου στη Βουλή. Θλίβομαι όμως πραγματικά, όταν αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα που καθίστανται ανυπέρβλητα λόγω παραγόντων πέραν του ελέγχου ή των δυνατοτήτων μου ή και λόγω συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Πιστεύω πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις, στην επιείκεια, στην αμοιβαιότητα, στην ειλικρίνεια, στην ευγένεια, στη συλλογικότητα, στη συντροφικότητα. Σε αυτά επενδύω. Ελπίζω κι εύχομαι να μη διαψευσθώ ποτέ για τις πεποιθήσεις μου αυτές.
Συγκινητικό ήταν το τελευταίο αντίο στη Βουλή;
Αποχαιρέτησα τη Βουλή, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου, σε κλίμα ομολογουμένως μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης. Ο Πρόεδρος της Βουλής με αποχαιρέτησε με λόγια πολύ τιμητικά και συγκινητικά. Βουλευτές και συνάδελφοι επίσης με κατασυγκίνησαν με την αγάπη τους και την εκτίμηση που εξέφρασαν αποχαιρετώντας με.
Τι κρατάτε από τα χρόνια που διατελέσατε Γενική Διευθύντρια;
Τα χρόνια που έζησα στη Βουλή ήταν μοναδικά και ανεπανάληπτα. Από άποψη γνώσεων και εμπειριών η θητεία μου υπήρξε ουσιαστικά μια μαθητεία, ένα πανεπιστήμιο. Ήταν μία συνεχής προσπάθεια στήριξης του νομοθετικού και εν γένει κοινοβουλευτικού έργου, ενός έργου κατεξοχήν πολιτικού, των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού και τήρησης ταυτόχρονα των ισορροπιών με βάση τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και του σεβασμού προς όλους.
Ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου στη Βουλή, το 1983, νεαρό κορίτσι ακόμα, μόλις είχα τελειώσει την άσκησή μου ως δικηγόρος. Στη Βουλή ήμασταν τότε γύρω στα 35 άτομα όλο και όλο το προσωπικό. Για να φανταστείτε, εγώ, με την πρόσληψή μου, ήμουν το τρίτο μέλος στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Μπορώ να πω ότι μεγάλωσα μαζί με την επίσης «νεαρή» τότε κυπριακή Βουλή.
Καρποφόρησε τελικά η παρέμβασή σας και τα εμπλεκόμενα τμήματα του Υπουργείου (Αρχαιοτήτων και Δημοσίων Έργων) συναίνεσαν στην ανέγερση του νέου κτηρίου του Κοινοβουλίου στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ.
Για μένα η Βουλή είναι συνυφασμένη με το συγκεκριμένο κτήριο στον συγκεκριμένο χώρο, λόγω και της συνήθειας των 35 χρόνων εκεί, ή τουλάχιστον με τη Λευκωσία. Χρειάζεται όμως ένα σύγχρονο λειτουργικό κτήριο. Γι’ αυτό και καταβάλαμε κάθε προσπάθεια, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για τη χωροθέτηση του κτηρίου στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ.
Η λύση που δόθηκε διασφαλίζει την προστασία των αρχαιοτήτων, την προσβασιμότητα σε αυτές, αλλά και τη λειτουργικότητα του κτηρίου. Το όλο εγχείρημα θα αποτελέσει παράδειγμα προβολής και σύζευξης του αρχαίου πολιτισμού με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Εύχομαι το έργο να υλοποιηθεί σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ποιο στίγμα θέλετε να αφήσετε στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων;
Εδώ φοβάμαι πως θα απαντήσω με μια κατεξοχήν πολιτική κοινοτοπία, πραγματικά όμως αυτό αισθάνομαι. Επιθυμία μου είναι να αφήσω πίσω μου έργα και όχι λόγια, έργα που θα συμβάλουν στην ποιότητα της ζωής του πολίτη. Από αυτό μπορεί, νομίζω, κάποιος να αντλεί τη μέγιστη ικανοποίηση.