Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δείχνει ότι στην Αμερική περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά λάθη. Ο Ray Shipherd στο CNBC.com λέει ότι υπάρχουν κι άλλες μελέτες που ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στα περίπου 440.000.

Όπως και νάχει, είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα ιατρικά λάθη είναι πλέον η 3η αιτία θανάτων στις ΗΠΑ μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Όλο και πληθαίνουν δε εκείνοι που πιέζουν πλέον την κυβέρνηση να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους υπέρ της ασφάλειας των ασθενών.

Στο ρεπορτάζ του, ο Shipherd, ξεκινά με αναφορά σε ένα κοριτσάλι 2 μόλις ετών, την Έμιλι, η οποία διαγνώστηκε με έναν τεράστιο όγκο στην κοιλιακή χώρα και υποβλήθηκε σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις και συνεδρίες χημειοθεραπείας προτού κηρυχθεί «καθαρή από καρκίνο». Παρόλα αυτά, συνεχίζει, οι γιατροί ενθάρρυναν τους γονείς να ολοκληρώσει η μικρή και την τελευταία σειρά χημειοθεραπειών, με 3 συνεδρίες ακόμα. Το πρωί της τελευταία μέρας, η ιατροφαρμακευτική τεχνικός της χορήγησε τον ορό, στον οποίο όμως έβαλε 20πλάσια δόση της συνιστώμενης δόσης χλωριούχου νατρίου. Μέσα σε λίγες ώρες η Έμιλι ήταν σε μηχανική υποστήριξη, κηρύχτηκε κλινικά νεκρή,  και μετά από 3 μέρες πέθανε.

Δεν είναι μοναδική η περίπτωση της Έμιλι, γράφει το cnbc. O Δρ. Martin Makary, που ηγήθηκε της ομάδας που εκπόνησε την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins για τα ιατρικά σφάλματα, ορίζει τον θάνατο εκ ιατρικής αμελείας ως «εκείνον που προκαλείται  από ελλιπώς εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, από λάθος κρίσης ή φροντίδας, και από ελάττωμα του συστήματος ή δυσμενή εξέλιξη που μπορούσε να αποφευχθεί». Στα τελευταία, προσθέτει, συμπεριλαμβάνονται κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπέρδεμα με τις δόσεις ή τα είδη των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς, καθώς και χειρουργικές επιπλοκές που περνούν απαρατήρητες.

«Το σύστημα είναι εκείνο που ευθύνεται περισσότερο από τα μεμονωμένα πρόσωπα», λέει ο Makary.
«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από αφοσιωμένους και ευαίσθητους ανθρώπους», δηλώνει σήμερα ο Κρίς Τζέρι, πατέρας της Έμιλι που πέθανε από ιατρικό λάθος. «Όμως, είναι και άνθρωποι, και οι άνθρωποι κάνουν λάθη.» Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, την ημέρα που χορηγήθηκε στην κόρη του η θανατηφόρα δόση, το φαρμακείο του νοσοκομείου ήταν υποστελεχωμένο, το κομπιούτερο του φαρμακείου δεν δουλευε καλά, και είχαν μπλοκάρει οι εντολές εκτέλεσης από τους ιατρούς.
Σε ‘ένα από τα πιο ξακουστά νοσοκομεία της Αμερικής, το Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, η Δρ. Vicki LoPatchin είναι υπέυθυνη και για την απονομή ενός Βραβείου, του Good Catch Award, το οποίο δίδεται στο ιατρικό προσωπικό που θα εντοπίσει δυνητικά ή και υπάρχοντα λάθη σχετικά με την φροντίδα των αρρώστων. Ομοίως, στα τμήματα των περισσότερων ιατρών τηρούνται πλέον ηλεκτρονικά αρχεία στα οποία καταγράφονται και οι συνομιλίες μεταξύ ιατρών, νοσηλευτών και νοσοκόμων με τους ασθενείς, ούτως ώστε να υπάρχει απόλυτη διαύγεια και να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Makary του Johns Hopkins, υπάρχουν ιαττροί που ενθαρρύνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, μερικές φορές και επί πληρωμή, να «προωθήσουν» τα προϊόντας τους, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα και από τον ιστότοπο Dollars for Docs.

Πηγη: cnbc.com,