Ο Αλέκος Τρυφωνίδης έσυρε πρώτος τον χορό των υποψηφιοτήτων για θέση αντιπροέδρου στο Δημοκρατικό Κόμμα. Δηλώνει ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση της ενότητας της βάσης του κόμματος και αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα με την πρόταση του για «κλάδο ελαίας» από τον πρόεδρο του κόμματος προς τους αποχωρήσαντες και τους διαγραφέντες από το κόμμα.
Αναφέρει ότι η πρόταση αυτή παραμένει στο τραπέζι και όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν θα συζητηθεί ξανά. Ο Αλέκος Τρυφωνίδης προσθέτει ακόμα ότι η φυσική και πολιτική θέση όσων προχώρησαν στην ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι το ΔΗΚΟ, υποδεικνύοντας ότι η πολιτική ζωή του τόπου έχει αποδείξει ότι χρειάζεται το ΔΗΚΟ ισχυρό και συμπαγές. Αναφέρεται επίσης στην εισήγηση του για να προταθεί στον Άγγελο Βότση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να κατέλθει ως υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη.
– Θα διεκδικήσετε θέση αντιπροέδρου στο ΔΗΚΟ. Ποιοι οι λόγοι της απόφασης σας και τι είναι αυτό που θέλει να φέρει ο Αλέκος Τρυφωνίδης μετέχοντας στην ανώτατη ηγεσία του κόμματος;
– Μετά από 33 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης πολιτικής παρουσίας και δράσης στο ΔΗΚΟ, ξεκινώντας από το φοιτητικό κίνημα Αναγέννηση, μετά στη ΝΕΔΗΚ και στη συνέχεια σε όλες τις βαθμίδες της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας με τελευταίο την Προεδρία της Επαρχιακής Επιτροπής, αλλά και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματος, θεωρώ ότι διαθέτω το αναγκαίο πολιτικό υπόβαθρο, την πείρα και τα εχέγγυα για να διεκδικήσω μια από τις θέσεις Αντιπροέδρου του κόμματος.
Στόχοι μου, είναι να εργαστώ σκληρά και μεθοδικά μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία για την αποκατάσταση της ενότητας της βάσης του κόμματος, να συνεισφέρω αποτελεσματικά στην παραγωγή πολιτικής από μέρους του ΔΗΚΟ σε όλους τους τομείς, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, καθώς και στη διεύρυνση της αποδοχής των θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος μέσα στην ευρύτερη κοινωνία.
Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πάρα πολλά και επιβάλλεται το ΔΗΚΟ να προτείνει και να δίνει λύσεις, συζητώντας με την κοινωνία των πολιτών και τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία και καταθέτοντας τις ανάλογες προτάσεις νόμου στο Κοινοβούλιο.
– Αναλάβατε πρωτοβουλία μετά τις Προεδρικές για να στηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της ηγεσίας και των διαγραφέντων ή αποχωρησάντων από το ΔΗΚΟ. Γιατί δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος αυτή η πρωτοβουλία; Σας ενόχλησε η στάση της ηγεσίας;
– Ομολογουμένως ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που είχα αναλάβει μετά από προτροπή μεγάλης μερίδας της βάσης του Κόμματος, το οποίο γνώριζα από την αρχή. Η πρωτοβουλία μου αυτή είχε και έχει τη στήριξη πολλών συναγωνιστών οι οποίοι δεν ήθελαν να δουν το κόμμα μας να διασπάται. Η πρωτοβουλία μου αυτή μπορεί να μην βρήκε αυτή τη στιγμή πρόσφορο έδαφος, λόγω του ότι η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στο κόμμα μετά την εκλογική ήττα των Προεδρικών Εκλογών βρισκόταν στα άκρα και δυσκόλευε πάρα πολύ τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών. Παρόλα αυτά έγινε ένας ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος σε δύο συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου τέθηκαν οι βάσεις για επαναφορά του θέματος όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν και χαμηλώσουν οι τόνοι, κάτι που συμμερίζεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει ανοιχτή την πόρτα του ΔΗΚΟ σε όσα στελέχη δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αφού δείξουν την ανάλογη μεταμέλεια.
– Εκφράζεται από πολλούς η θέση ότι το ΔΗΚΟ έχει παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές του και ότι η ηγεσία λειτουργεί με τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη την αντίθετη άποψη. Πώς το σχολιάζετε;
– Οι διαχρονικές βασικές αρχές του κόμματος τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά θέματα είναι αναλλοίωτες και αποδείχτηκε περίτρανα ότι ήταν επωφελείς για τον τόπο και τον Κυπριακό λαό, με τις διακυβερνήσεις Σπύρου Κυπριανού και Τάσσου Παπαδόπουλου. Επιπρόσθετα επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται το τελευταίο διάστημα ότι το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχουν παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές του, να σας υπενθυμίσω ότι η σημερινή ηγεσία υιοθετεί πλήρως την Πολιτική Συμφωνία που έκανε ο Μάριος Καρογιάν και ο Νίκος Αναστασιάδης το 2013 για στήριξη της υποψηφιότητας του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μια πολιτική συμφωνία που περιελάμβανε όλες τις διαχρονικές θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.
Σήμερα είναι το Πολιτικό και Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος, όπου ελεύθερα όλοι οι συναγωνιστές μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους και να τοποθετηθούν για όλα τα θέματα. Προσωπικά έχω διαφωνήσει αρκετές φορές με αποφάσεις ή τοποθετήσεις της ηγεσίας του κόμματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα φιμωμένος ή να μου στερείται η ελευθερία του λόγου. Στο Δημοκρατικό Κόμμα μέσα από τα συλλογικά του όργανα μπορούν όλοι οι συναγωνιστές να εκφραστούν και να καταθέσουν προτάσεις, στο τέλος όμως η δημοκρατία επιβάλλει τον σεβασμό της πλειονοψηφούσας άποψης. Σε αυτό είμαι διαχρονικά φανατικός υποστηριχτής. Θέλω να καλέσω τον κόσμο του ΔΗΚΟ να συμμετέχει σύσσωμος στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 10 Ιουνίου, κρίνοντας όλους με βάση τη διαχρονική τους πορεία, την πείρα, αλλά και τη δυναμικότητα και θέλησή τους για παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων.
Το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ αποτελεί μια νέα αρχή για το Δημοκρατικό Κόμμα και αισιοδοξώ ότι όλοι μαζί, ηγεσία, στελέχη, μέλη, απλοί ψηφοφόροι και φίλοι του Κόμματος, μπορούμε με ενότητα και σύζευξη δυνάμεων να κάνουμε το ΔΗΚΟ πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου με ευεργετικά αποτελέσματα για τον Κυπριακό λαό. Τέλος να ευχηθώ σε όλους τους συναγωνιστές μου καλή επιτυχία.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΟΤΣΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΕΧΕΓΓΥΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ
– Μετά την πρόταση για «κλάδο ελαίας», ζητήσατε από τον πρόεδρο του κόμματος να προτείνει στον Άγγελο Βότση να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή. Ποια ήταν η αντίδραση;
– Σταθμίζοντας τα όσα έχουν συμβεί στο Δημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια και μετά την αποχώρηση του συναγωνιστή Μάρκου Κυπριανού θεωρώ ότι ο συναγωνιστής Άγγελος Βότσης με την πολύχρονη πολιτική και κοινοβουλευτική του πορεία και δράση άλλα, και με τον μετριοπαθή και σοβαρό πολιτικό του λόγο, έχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα να είναι ο δεύτερος στη τάξη στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος. Συζητώντας με τον πρόεδρο του κόμματος είδε ως πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση μου την οποία θα συζητήσει με τον συναγωνιστή Βότση και ευελπιστώ να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Η φυσική θέση όλων των συναγωνιστών είναι στο ΔΗΚΟ
– Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό στο ΔΗΚΟ μετά τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις στελεχών; Έχει ήδη δημιουργηθεί η Δημοκρατική Παράταξη.
– Η φυσική και πολιτική θέση των φίλων και συναγωνιστών που έχουν αποχωρήσει ή έχουν διαγραφεί είναι το Δημοκρατικό Κόμμα. Στη διαχρονική πολιτική πορεία του ΔΗΚΟ αρκετές φορές παρουσιάστηκαν παρόμοια φαινόμενα τα οποία δεν τελεσφόρησαν και είχαν ως κατάληξη την επανένταξή τους στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η πολιτική ζωή του τόπου απέδειξε περίτρανα ότι χρειάζεται ένα ΔΗΚΟ συμπαγές και δυνατό, με ισχυρή πολιτική επιρροή, το οποίο με μετριοπάθεια, αλλά και με δυναμισμό, θα συνεισφέρει ουσιαστικά, παραγωγικά και αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της χώρας μας. Σε αυτό τον τιτάνιο πολιτικό αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας, μείωση της ανεργίας των νέων, την ουσιαστική εφαρμογή του ΓεΣΥ, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και κυρίως της νεανικής επιχειρηματικότητας, τη μεταρρύθμιση της παιδείας, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη στήριξη των αγροτών καθώς επίσης και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με μείωση της εγκληματικότητας δεν περισσεύει κανείς.
Η πατρίδα χρειάζεται ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα και αισιοδοξώ ότι θα γίνει από όλους αντιληπτό. Με σύνεση και συναγωνιστική αλληλεγγύη μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί.