Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης νιώθει δικαιωμένος για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έκανε για δεύτερη φορά δεχτή την προσφυγή του για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού. Δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει την έδρα σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, σημειώνοντας ότι αυτό το θεωρεί και ορθό και δίκαιο. Είναι κάτι, όπως τονίζει, για το οποίο έχει συνεννοηθεί και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σημειώνει ότι θεωρεί λάθος τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή των εδρών, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ήταν το πρώτο κόμμα στην επαρχία Λεμεσού, να λάβει λιγότερες βουλευτικές έδρες από το δεύτερο κόμμα που ήταν το ΑΚΕΛ. Αυτό όπως εξηγεί, στοίχισε και στον ίδιο τη βουλευτική έδρα, αφού, όπως είπε, μέχρι τα μεσάνυκτα την ημέρα των εκλογών, λάμβανε διαβεβαιώσεις ότι ο ΔΗΣΥ θα καταλάμβανε τέσσερις έδρες. Λίγη ώρα μετά, όπως λέει χαρακτηριστικά, η έδρα του ταξίδεψε στην Κερύνεια. 

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης εκφράζει την πικρία του για λάσπη και πιέσεις που δέχθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έδινε τη νομική μάχη στο Ανώτατο. Δηλώνει ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες, παρά το γεγονός ότι όπως καταγγέλλει, υπήρξαν και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

– Νιώθετε δικαιωμένος για την απόφαση; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να προσφύγετε για δεύτερη φορά στο Ανώτατο μετά τη «λύση» που δόθηκε στο θέμα της έδρας στη Λεμεσό συνέπεια της πρώτης επιτυχημένης προσφυγής σας;
– Πρέπει να ομολογήσω ότι απογοητεύτηκα πολύ όταν μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου έγινε εκείνη η διευθέτηση με την κατά πλειοψηφία νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή. Οι νομικοί μου σύμβουλοι με ενεθάρρυναν και επέμεναν ότι έχουν δίκιο και ότι το νομοθέτημα της Βουλής ήταν αντισυνταγματικό. Έτσι, αφού συνεννοήθηκα και με την οικογένειά μου, η οποία με στήριξε σε όλη την προσπάθεια, αλλά και με τον πρόεδρο της παράταξής μου, τον οποίο ευχαριστώ ολόψυχα για τη στήριξή του, αποφάσισα να προχωρήσω. Πρέπει να τονίσω ότι οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μου προς τους νομικούς μου συμβούλους Δώρο Ιωαννίδη και Χαράλαμπο Προύντζο μαζί με τον συνεργάτη του Δημήτρη Καϊλή είναι απεριόριστες. Οι νομικοί μου σύμβουλοι ήταν βέβαιοι ότι είχαν δίκαιο και αποδείχθηκαν σωστοί. 

– Απ’ εδώ και περά, υποθέτουμε ότι για εσάς η μόνη λύση είναι η διεξαγωγή εκλογών. Σωστά;
– Πολύ σωστά και πρέπει να ομολογήσω ότι όταν η κ. Θεοχάρους αποποιήθηκε τότε την έδρα, ο Χαράλαμπος Προύντζος είχε αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, εκφράζοντας κάποιες απόψεις, όμως προχώρησε η διαδικασία με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί. Και ναι, νιώθω δικαιωμένος χωρίς καμιά αμφιβολία. Και τότε και τώρα θεωρούμε ότι η αναπληρωματική εκλογή από τον κόσμο της Λεμεσού για την έδρα που δεν δόθηκε, εξακολουθεί να είναι η μόνη λύση. Αυτό το λέω χωρίς να θεωρώ δεδομένο ότι θα εκλεγώ. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι η εκλογή θα είναι δεδομένη, αλλά θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

– Να θεωρήσουμε δηλαδή δεδομένο ότι σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο ως λύση, θα προσφύγετε και πάλι στο Ανώτατο;
– Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσω με τους νομικούς μου συμβούλους. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί διότι στο τέλος θα καταντήσουμε και γραφικοί. Δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός όμως, ότι έχουμε προσφύγει ήδη δύο φορές στο Ανώτατο και έχουμε δικαιωθεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το στοιχείο. Εάν θεωρεί κάποιος ότι τώρα είναι οριακή η πλειοψηφία του Ανωτάτου, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη προσφυγή το αποτέλεσμα ήταν 11 υπέρ και κανένας εναντίον. Έγινε ομόφωνα δεχτή, άρα γιατί δεν αντιμετωπίστηκε διαφορετικά, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.

– Όλο αυτό το διάστημα δεχθήκατε πιέσεις για να μην προχωρήσετε με την προσφυγή σας; Υπήρξαν άτομα που σας είπαν να μην το κάνετε; Και για ποιους λόγους;
– Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτό το στάδιο σε αυτό το θέμα. Ίσως κάποια στιγμή να το συζητήσω όταν τελειώσει αυτή η ιστορία. Ναι δέχθηκα πιέσεις και μάλιστα δέχθηκα και λασπολογία. Θα τολμούσα να πω και χτύπημα κάτω από τη μέση. Αλλά δεν είναι της ώρας. Περιμένω να τελειώσουν όλα αυτά και ελπίζω να έχει αίσιο τέλος η ιστορία. Θέλω να πω ότι δεν αφορά στον κ. Παπαδόπουλο αυτή η αναφορά μου. Για να είμαι εντελώς δίκαιος. Αλλά όπως έχω πει δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη συζήτηση στην παρούσα φάση.

– Θεωρούμε δεδομένο ότι θα διεκδικήσετε την έδρα. Έχετε συνεννοηθεί και με τον πρόεδρο του κόμματος;
– Ναι το έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο. Θεωρώ πως εάν προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το δίκαιο και ορθό είναι να διεκδικήσω την έδρα. Είμαι ο πρώτος επιλαχών. Απλώς υπενθυμίζω ότι χάθηκε η τέταρτη έδρα του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, ενώ ήμουν στην τέταρτη θέση με 15 σταυρούς διαφορά από την τρίτη θέση και είμαι και εκείνος που έχει προσφύγει δύο φορές στο Ανώτατο. Οπόταν, εάν υπάρχει δίκαιο, θεωρώ ότι είναι δίκαιο να διεκδικήσω και αυτό μου είπε και ο πρόεδρος της παράταξης.

– Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το δίκαιο είναι ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Με το να γίνει αναπληρωματική εκλογή υπάρχει η πιθανότητα να χάσει την έδρα. Πώς το σχολιάζετε;
– Εάν θεωρούσα ότι ήμουν άδικος δεν θα προχωρούσα με τις δύο προσφυγές. Να μην ξεχνάμε ότι στη Λεμεσό την έδρα κέρδισε η κ. Θεοχάρους, η οποία την αποποιήθηκε πριν τη διαβεβαίωση. Εδώ είναι που βασίσαμε την προσφυγή μας. Εάν η κ. Θεοχάρους έπαιρνε την έδρα, όλα θα τέλειωναν. Όμως, εάν κάποιοι θέλουν να πάμε πίσω στο σημείο που αποποιήθηκε την έδρα, δεν έχω κανένα πρόβλημα, να πάει η Υπηρεσία Εκλογών πίσω, από εκείνο το σημείο με βάση φυσικά και την απόφαση του Ανωτάτου και να κάνει τη δεύτερη και την τρίτη κατανομή ξανά. Σίγουρα η σύνθεση της Βουλής θα είναι πολύ διαφορετική και εγώ θα είμαι μέσα.

-Θα αλλάξει γενικώς η σύνθεση σε αυτή την περίπτωση…
– Μα έτσι θα έπρεπε να ήταν ούτως ή άλλως. Εμένα τα μεσάνυκτα μου είπαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχει ο ΔΗΣΥ τέσσερις έδρες στη Λεμεσό και μετά τα μεσάνυκτα η έδρα μου μεταφέρθηκε στην Κερύνεια. 

– Με τον κ. Παπαδόπουλο έχετε μιλήσει καθόλου όλο αυτό το διάστημα;
– Θα πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω ότι δεν μιλήσαμε μετά την πρώτη προσφυγή. Με τον Γιώργο είχαμε προσωπική φιλία και δεν έχω τίποτα απολύτως προσωπικό μαζί του. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, αλλά πολιτικό. Αισθάνομαι ότι ο ίδιος νιώθει πικρία για το ότι έχω κάνει προσφυγή, αλλά δεν είναι καθόλου προσωπικό το θέμα.

ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΛΕΙΨΕΙ Η ΒΟΥΛΗ
– Σας έχει λείψει η Βουλή όλο αυτό το διάστημα που ήσασταν εκτός;
– Πρέπει να ομολογήσω ότι μου έχει λείψει. Διότι είχα προσαρμοστεί. Θέλω να πιστεύω ότι είχα μια αρκετά καλή θητεία στην πρώτη πενταετία. Εάν τερμάτιζα στις εκλογές του 2016 στην 7η, 8η ή 10η θέση του ψηφοδελτίου δεν θα είχα καμία απαίτηση. Αλλά ήμουν πολύ κοντά στην εκλογή και νιώθω ότι αδικήθηκα από τον τρόπο που έγινε η κατανομή. Να μην ξεχνάμε ότι ο ΔΗΣΥ ήταν το
πρώτο κόμμα στη Λεμεσό και ανέδειξε τρεις βουλευτές, το ΑΚΕΛ ήταν δεύτερο και ανέδειξε τέσσερις. Θα μου πει κάποιος ότι έτσι είναι το σύστημα, όμως διαφωνώ. Θεωρώ ότι είναι λόγω του τρόπου που έγινε η κατανομή. Επανερχόμενος στο ερώτημα απαντώ ξανά ότι μου έλειψε η Βουλή και θα ήθελα αν τα καταφέρω να επιστρέψω και να ολοκληρώσω εκείνο που ξεκίνησα.

Δεν έχω δρόμο να διανύσω…
– Παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στη Βουλή και ποιο είναι το έργο που θέλετε να ολοκληρώσετε;
– Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ τον εαυτό μου εκπρόσωπο του κόσμου της Λεμεσού και όχι μόνο του συναγερμικού
κόσμου. Αυτά τα δύο χρόνια που είμαι εκτός Βουλής δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με τα κοινά. Εκπροσωπώ την παράταξη σε πάρα πολλές εκδηλώσεις. Ενημερώνομαι και παρακολουθώ τις συνεδρίες του Πολιτικού Γραφείου, παίρνω όλες τις ανακοινώσεις και
δελτία τύπου και συμμετέχω σε τηλεοπτικά πάνελ, ιδιαίτερα στο τοπικό κανάλι, εκπροσωπώντας το κόμμα. Οπόταν, λαμβάνοντας
υπόψη ότι τους τελευταίους μήνες ήμουν και υπεύθυνος του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Αναστασιάδη στη Λεμεσό,
δείχνει ότι δεν έμεινα μακριά. Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαι ενημερωμένος και δεν έχω δρόμο να διανύσω.