Τον ρόλο του ρυθμιστή στον ενδιάμεσο χώρο ως η μεγάλη πολιτική δύναμη του Κέντρου, θέλει να εδραιώσει το ΔΗΚΟ, κάνοντας αρχή με το αυριανό Καταστατικό Συνέδριό του. Στην Πολιτική Διακήρυξη που έχει ετοιμαστεί για έγκριση από τους συνέδρους, στέλλονται ξεκάθαρα μηνύματα ως προς τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στη νέα εποχή, ανοίγοντας τις πόρτες για ένταξη νέων ατόμων ή επανένταξη παλιών μελών του.
Η αρχή έγινε με τον Παύλο Μυλωνά, με τον οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ αυξάνεται σε δέκα μέλη, ενισχύοντας τη θέση της στη Βουλή. Τα πολιτικά ανοίγματα είναι ξεκάθαρα μέσα από το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης, το οποίο μαζί με το πρόγραμμα και τα διαδικαστικά θέματα του τακτικού συνεδρίου έχουν αποσταλεί στα μέλη του κόμματος. Μέσα από το κείμενο θίγονται δύο κεφάλαια ουσιαστικά. Από τη μια δηλώνεται η ετοιμότητα του κόμματος να αντιπαρατεθεί με κόμματα που εκφράζουν ακροδεξιές θέσεις και απόψεις και απειλούν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τη δημοκρατική ζωή και λειτουργία.
Μια αναφορά η οποία στρέφεται κυρίως προς το ΕΛΑΜ, απαντώντας ταυτόχρονα και στις εσωκομματικές επικρίσεις που δέχεται η ηγεσία, για υιοθέτηση πιο «σκληρών» θέσεων στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα, τονίζεται η ετοιμότητα της συνέχισης της συνεργασίας με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, με τα οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο «μας ενώνουν πολλά», αλλά όπως αναφέρεται «και με κόμματα που, παρά τις διαφορές μας έχουμε συγγενείς προσεγγίσεις σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα».
Τονίζεται στο κείμενο ότι γίνεται αντιληπτός ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ, «καθοριστική δυνατότητα να επηρεάσουμε αποφάσεις με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας και όχι ως μέσο παζαριού, ώστε να διεκδικήσουμε ρόλους εξουσίας, εγκαταλείποντας παράλληλα αυτές τις θέσεις και τις αρχές». «Λέμε ναι στη σύνθεση, αλλά όχι στον πολιτικό καιροσκοπισμό, που δυστυχώς πλήγωσε το Δημοκρατικό Κόμμα στο παρελθόν και που απομακρύνει τους πολίτες από τα κόμματα και την πολιτική. Το ΔΗΚΟ δημιουργήθηκε για να στηρίξει την προσπάθεια του Εθνάρχη Μακαρίου να προστατεύσει τη Δημοκρατία και την ελευθερία», αναφέρεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Μυλωνάς: Ευτυχώς δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι
Παράλληλα, αναδεικνύεται μέσα από το κείμενο της Διακήρυξης ως μήνυμα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ο κατεξοχήν εκφραστής του κοινωνικού Κέντρου. Αναφορά η οποία έχει πολλούς αποδέχτες, κυρίως όμως απευθύνεται προς τη νεοσυσταθείσα Δημοκρατική Παράταξη, η οποία μέσα από τις δηλώσεις των ιδρυτών της θέλει να είναι η καθαρή φωνή του κεντρώου χώρου.
Στην Πολιτική Διακήρυξη του ΔΗΚΟ γίνεται εκτενής αναφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτική Ομοσπονδίας ως βάση λύσης, με το σωστό, όπως αναφέρεται περιεχόμενο. Σημειώνει ότι για την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει την εφαρμογή μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής με στόχο να υποχρεωθεί η Τουρκία να προχωρήσει στις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες.
Όσον αφορά το πρόγραμμα του Συνεδρίου, θα συνέλθει στις 9:15 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, τις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου θα ανοίξει ο αναπληρωτής πρόεδρος, Μάρκος Κυπριανού και θα ακολουθήσει ομιλία από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο. Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας Μαρίνος Μουσιούττας θα καταθέσει την Έκθεση Δράσης.
Στο Καταστατικό Συνέδριο θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις της Κεντρικής Επιτροπής για καταστατικές αλλαγές και θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση από τους συνέδρους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι προτάσεις για καταστατικές αλλαγές, οι οποίες αποτελούν προϊόν εργασίας πολλών εβδομάδων, σε επίπεδο Γραμματείας και Εκτελεστικού Γραφείου, αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κόμματος, συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της δυνατότητας για παραγωγή πολιτικών προτάσεων και κυρίως εγκαθιδρύουν μια θεσμική οδό αμεσότερης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας του Δημοκρατικού Κόμματος με τους πολίτες.
Οι καταστατικές αλλαγές που οδηγούνται για έγκριση ή απόρριψη στο Καταστατικό Συνέδριο αφορούν:
– Δημιουργία Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Νομοθεσίας.
– Δημιουργία Επιτροπής Διαρκούς Διαβούλευσης με τους Πολίτες. Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση και διαχείριση συστήματος συνεχούς επικοινωνίας με τους πολίτες.
– Δημιουργείται το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν όλοι οι πρώην υπουργοί και βουλευτές μέλη του κόμματος και άλλα πρόσωπα επί συγκεκριμένων θεμάτων, έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και μετά από κάθε συνεδρία αποστέλλει στον πρόεδρο του κόμματος έκθεση εισηγήσεων και απόψεων.
Στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της πολιτικής και κομματικής λειτουργίας, έχουν εγκριθεί, ανάμεσα σε άλλες, οι εξής αλλαγές:
– Δημιουργία τριών θέσεων αντιπροέδρων, οι οποίοι εκλέγονται από κοινό ψηφοδέλτιο.
– Κατάργηση της 1ης και 2ης φάσης των εκλογών. Ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογής Κεντρικών και Επαρχιακών Συλλογικών Οργάνων.
– Δημιουργία Γενικού Οργανωτικού Γραφείου με αρμοδιότητες, του οποίου προΐσταται ο γενικός οργανωτικός γραμματέας υπό την εποπτεία του προέδρου του κόμματος.
– Δημιουργία αρμοδιοτήτων της Γραμματείας οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την επιλογή υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων.
Στο χορό και ο Ορφανίδης
Μετά τον Αλέκο Τρυφωνίδη και τον Αντώνη Αντωνίου, ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του για τη θέση αντιπροέδρου και ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης. «Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την απαξίωση των πολιτών σε επιθυμία για συμμετοχή και διαμόρφωση λύσεων των προβλημάτων, με νέα πρόσωπα, αποτελεσματική δυναμική, διαφάνεια και σύγχρονες ιδέες. Δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε, να μηδενίσουμε, να κάνουμε εμπόριο ελπίδας. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να κάνουμε το Δημοκρατικό Κόμμα το λιμάνι προτάσεων και αποφάσεων που θα βελτιώσουν την εικόνα της κοινωνίας» αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Ορφανίδης. «Σήμερα νιώθω έτοιμος και δυνατός να κάνω ένα βήμα μπροστά. Να μπω στην πρώτη γραμμή του αγώνα και σας ζητώ να είστε μαζί μου» προσθέτει.