Το μέτωπο του ενδιάμεσου ράγισε για τα καλά και επίσημα χθες. Τα προβλήματα ήταν εδώ και καιρό γνωστά, όμως, όλοι φρόντιζαν να κρατούν χαμηλούς τους τόνους κρύβοντας τα στην ουσία κάτω από το χαλί.

Σύμφωνα με  πληροφορίες του «Φ», της χθεσινής επιστολής του Γιώργου Λιλλήκα που πυροδότησε μια σειρά από αντιδράσεις στα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου, προηγήθηκαν μυστικές συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων.

Μεταξύ αυτών ήταν και άτυπη συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο τις προηγούμενες μέρες. Συνάντηση που δεν είδε το φως της δημοσιότητας είχε και με την Ελένη Θεοχάρους, αλλά και με το Κίνημα Οικολόγων. Με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε μια σύντομη συνομιλία στους διαδρόμους της Βουλής κατά την οποία, ο Μαρίνος Σιζόπουλος του είπε ότι η πρώτη επιστολή που έστειλε την περασμένη βδομάδα απασχόλησε τη Γραμματεία του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι κομματικοί κύκλοι αρνούνται να δηλώσουν οτιδήποτε γύρω από αυτές τις συναντήσεις, οι πληροφορίες επιμένουν ότι πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας έγιναν διάφορες προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Η χθεσινή επιστολή του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών έβαλε κυριολεκτικά φωτιά και στους τέσσερις, καθώς με τις αναφορές του στην επιστολή αποδόμησε τις όποιες συγκλίσεις θέλησαν να παρουσιάσουν οι υπόλοιποι ως αποτέλεσμα των μεταξύ τους συναντήσεων.

Της επιστολής ακολούθησε και δεύτερη «βόμβα» με τη δημόσια πρόταση Γιώργου Λιλλήκα όπως το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου  θα μπορούσε να πάει  στον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη. Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας στη μεσημβρινή εκπομπή του MegaOne, ο κ. Αγγελίδης επειδή είναι έμπειρος πολιτικός, ήταν στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου και πληροί τα προσόντα να είναι ο κοινός υποψήφιος.

Ο Γιώργος Λιλλήκας προκάλεσε με την επιστολή του δύο βασικά πολιτικούς ηγέτες:

Πρώτο, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ρίχνοντας την άποψη για επιλογή υποψηφίου προέδρου που «θα εφαρμόσει μια νέα διεκδικητική στρατηγική, ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να οδηγήσει σε λύση η οποία να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής, τα οποία με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδια νομιμοποιούνται».

Δεύτερον, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, με την αναφορά του στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και την ανάγκη για νέα κοινωνική πολιτική που θα διέπεται από τη φιλοσοφία της δικαιότερης κατανομής του εθνικού πλούτου, κάνοντας ειδική αναφορά στη στήριξη και εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι είναι τα μόνα κόμματα του ενδιάμεσου που δεν έχουν αποκηρύξει τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας. Με αυτή την αναφορά του, θέλησε να καλύψει τις εσωκομματικές φωνές αντίδρασης στην πρόταξη της δικής του υποψηφιότητας.

Οι αντιδρούντες είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος Στέλιος Αμερικάνος, ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, ο αντιπρόεδρος Σίμος Αγγελίδης, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις αντιομοσπονδιακές τους θέσεις. Ο Σίμος Αγγελίδης είναι γιος του Ανδρέα Αγγελίδη. Η κίνηση αυτή του προέδρου της Συμμαχίας, πυροδότησε και εσωκομματικές αντιδράσεις, με υψηλόβαθμα στελέχη να δηλώνουν έκπληξη για την αναφορά στο όνομα του Ανδρέα Αγγελίδη.

Ως πρώτο κριτήριο για προεδρικό κοστούμι, ο Γ. Λιλλήκας θέτει το βιογραφικό του υποψηφίου και ως δεύτερο την πολυσυλλεκτικότητα, ενισχύοντας με αυτά την πρόταση της δικής του υποψηφιότητας.

Στην επιστολή Λιλλήκα, απάντησε πρώτος ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, βάζοντας ουσιαστικά και τέρμα στο αίτημα για κοινή συνάντηση των πέντε άμεσα. Όπως ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, το ΔΗΚΟ πραγματοποιεί ήδη επαφές με τον ενδιάμεσο και έχει κάνει συναντήσεις τόσο με τη Συμμαχία Πολιτών, όσο και την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύης και αναμένει συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων. «Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συναντήσεων θα αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων επαφών».

Αρνητική ήταν και η απάντηση της προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύης η οποία συν τοις άλλοις επισημαίνει πως «ενόσω συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στα κόμματα του πατριωτικού χώρου, οι οποιεσδήποτε πρόωρες επισημάνσεις/τοποθετήσεις και συμπεράσματα δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια», μεταθέτοντας το ενδεχόμενο συνάντησης μετά τις 7 Απριλίου που θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν απάντησε στην επιστολή. Πηγές από το κόμμα ανέφεραν ότι δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία μιας αλληλογραφίας, δηλώνοντας ότι επιμένουν στα κριτήρια που έθεσαν στις επαφές που είχαν με τα κόμματα του ενδιάμεσου.

Το Κίνημα Οικολόγων επίσης δεν απάντησε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος να κατατεθεί συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου.

Ανδρέας Αγγελίδης: Προτιμώ να είμαι ενεργός πολίτης

Ο πρώην κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, δεν τσίμπησε στη δημόσια πρόταση του Γ.Λιλλήκα και έσπευσε να φρενάρει την όποια σεναριολογία. Δήλωσε στον «Φ» ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι καμία επίσημη διαβούλευση δεν έγινε μαζί του πριν αναφέρει δημόσια το όνομά του ο Γιώργος Λιλλήκας. Έγινε απλά, όπως είπε, μία προσέγγισή του από φίλους και η απάντησή του ήταν αρνητική.

«Δεν μπορώ να λαϊκίζω χάριν της διεκδίκησης της οποιασδήποτε εξουσίας. Ως εκ τούτου ήταν και είναι γνωστό ότι με αυτή τη βασική μου θέση, προτιμώ να είμαι ένας απλός ενεργός πολίτης» ανέφερε ο Ανδρέας Αγγελίδης. «Αρθρογραφώ, κάνω ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις όταν μου ζητηθεί. Πέραν τούτου, καμιά άλλη φιλοδοξία δεν έχω».

ΔΗΚΟ: Εμείς καθορίζουμε τον υποψήφιο

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, για ακόμα μια φορά, χθες, από το βήμα της συνδιάσκεψης του κόμματός του στην Πάφο, έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΗΚΟ είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου και άρα δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος.

Δεν παρέλειψε επίσης να υποδείξει με νόημα προς τη Συμμαχία Πολιτών ότι ο ενδιάμεσος οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή ενώπιον του λαού, η οποία μπορεί να έρθει μόνο με τη συνεργασία και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αναπτύξει τέτοιες πρωτοβουλίες, για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτή τη συνεργασία» ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δεν μπορούν να αγνοηθούν τα δηκτικά μηνύματά του προς τον Γιώργο Λιλλήκα. Όπως είπε, βασική επιδίωξη είναι η συνεργασία όλων των κομμάτων του ενδιάμεσου και η κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε τη δική μας άποψη σε κανένα, είναι συνεργασία που επιδιώκουμε» σημείωσε. «Η συνεργασία απαιτεί σεβασμό και εμείς σεβόμαστε απόλυτα όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου με τα οποία επιδιώκουμε να έχουμε συνεργασία».