H Κυβέρνηση θα αποταθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για στήριξη των πληγέντων από την ανομβρία γεωργοκτηνοτρόφων όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει έργα εξοικονόμησης νερού και πιο αποτελεσματικής άρδευσης.

Ο Κώστας Καδής αναφέρεται στην πολιτική διάσταση του θέματος κατοχύρωσης του χαλουμιού και την εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών για ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μιλά ακόμη και για την ελλιπή εφαρμογή της στρατηγικής για τα απόβλητα και για την πρόκληση στην αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου Natura 2000.

Διανύουμε την τρίτη συνεχή χρονιά ανομβρίας, με τη μέση τιμή των βροχοπτώσεων να είναι χαμηλότερη της κανονικής και τα αποθέματα στα φράγματα να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα για φέτος περιγράφεται δύσκολη χρονιά για το υδατικό, ιδιαίτερα για τους αγρότες. Ποιοι είναι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και πού βρίσκεται το θέμα; 

Οι δυνατότητές μας είναι δεδομένες, δηλαδή οι διαθέσιμες ποσότητες νερού δεν μπορούν να αλλάξουν και πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος είναι αυτή η διαχείριση να γίνει σε συνεννόηση με τους άμεσα επηρεαζόμενους, τους αγρότες. Πρώτη προτεραιότητα βέβαια είναι η ύδρευση και η διασφάλισή της για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Οι προτεραιότητες ιεραρχούνται και ήδη συνεδριάζει αύριο Δευτέρα η ειδική επί του θέματος συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και οι αγροτικές οργανώσεις, για την όσο το δυνατόν καλύτερη κατανομή του διαθέσιμου για άρδευση νερού. Μέσα στην επόμενη περίοδο, θα καθοριστεί επακριβώς πώς θα κατανεμηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες νερού. Κάποιοι αγρότες δεν θα έχουν τις ποσότητες νερού που θα ήθελαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καδής: H Κύπρος στηρίζει τη μετάβαση σε έξυπνη ΚΑΠ

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης θα ενημερώσουμε τους επηρεαζόμενους αγρότες για τα αποθέματα και τις επιλογές που έχουμε ως προς την αξιοποίησή τους. Θα εξετάσουμε επίσης, τι αποζημιώσεις μπορούν να έχουν οι αγρότες, με δεδομένο ότι η παρατεταμένη ανομβρία θεωρείται περίπτωση δυσμενών και αντίξοων συνθηκών. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε μέτρα στήριξης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως είναι το ταμείο αλληλεγγύης, για να εξασφαλίσουμε επιπρόσθετους πόρους γι’ αυτού του είδους τις αποζημιώσεις. 

Η αλλαγή του κλίματος φαίνεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στην Κύπρο με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μεταβολή στις βροχοπτώσεις. Το μέλλον, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις δεν είναι ευοίωνο. Πώς θα επέλθει η προσαρμογή με τις νέες συνθήκες;

Είναι γεγονός ότι η περιοχή της Κύπρου είναι από αυτές που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις για το μέλλον, με πρόσθετους και ευρύτερους σχεδιασμούς για να αυξήσουμε την επάρκειά μας σε υδατικά αποθέματα. Αυτό το θέμα δεν θα σταματήσει να μας απασχολεί. Θέτοντας το θέμα στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο σε πρόσφατη συνάντηση που είχα, μας παρέπεμψε σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι οποίοι με τη σειρά τους μας υπέδειξαν συγκεκριμένες ιδέες στον τομέα της πιο αποτελεσματικής άρδευσης και στον τομέα εξοικονόμησης νερού.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους έργα, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Η δική μας πλευρά πρέπει να ετοιμαστεί για την υποβολή συγκροτημένων προτάσεων, οι οποίες με σύνεση θα αξιοποιούν τις δυνατότητες αυτές. 

Οι δυνατότητες των αφαλατώσεων είναι περιορισμένες και χωρίς τη χρήση νερού των φραγμάτων δεν καλύπτονται οι ανάγκες για ύδρευση. Ανησυχείτε για κάλυψη της ύδρευσης;

Οι διαβεβαιώσεις που έχω από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι ότι για φέτος και για το 2019 δεν θα έχουμε πρόβλημα με την ύδρευση. Για τη συνέχεια, σχεδιάζονται συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του νερού και μετά το 2019, ακόμα και στη βάση του σεναρίου για συνέχιση της ανομβρίας για μια ακόμα χρονιά. Ένα από αυτά τα μέτρα, είναι η επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης Λεμεσού με επιπλέον 20.000 κ.μ. νερού και ένα άλλο η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μία διετία. 

Εδώ και χρόνια συζητείται το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα;

Σε τεχνικό επίπεδο η διαδικασία εξέτασης της αίτησης για κατοχύρωση του χαλουμιού έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ. Ωστόσο, παραμένουν ανοικτά ζητήματα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν πολιτική διάσταση. Τα ζητήματα αυτά συνδέονται με την τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής για σκοπούς ελέγχου της εμπορίας και διάθεσης του χαλουμιού που θα παράγεται στα κατεχόμενα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση Καδή στον «Φ»: 20 μέτρα για άρση των παρανομιών

Προσωπικά, έχω θέσει το όλο ζήτημα στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο και ομολογώ ότι βρήκα κατανόηση στις θέσεις που του έχω εκφράσει. Ωστόσο, λόγω ακριβώς της πολιτικής διάστασης του θέματος, είναι ξεκάθαρο ότι δεν εξαρτάται πλέον η έκβαση της υπόθεσης αυτής μόνο από τον Επίτροπο ή από το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Λόγω ακριβώς της πολιτικής του διάστασης, το θέμα αυτό το διαχειριζόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό να έχουμε θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, με τις ενέργειες κατοχύρωσης του χαλουμιού, σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν διαδικασίες για προσαρμογή μέσω μεταβατικής περιόδου στο πρότυπο του προϊόντος, που προνοεί ότι το αιγοπρόβειο γάλα θα υπερέχει του αγελαδινού σε συνθήκες πρόσμιξης. Ασκούνται έλεγχοι προς αυτή την κατεύθυνση; 

Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί και με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος αποδίδουν. Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών προχωρεί στη δημιουργία ερευνητικού κέντρου αριστείας για γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων και αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό €30 εκατ. και σε περίπτωση τελικής έγκρισης του από την ΕΕ τα μισά θα καταβληθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όσον αφορά στο θέμα των ελέγχων για την τήρηση του προτύπου του χαλουμιού, με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού του 2014, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχουν την ευθύνη για τους υγειονομικούς ελέγχους και την τήρηση των όσων προβλέπονται για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στο στάδιο της παρασκευής του προϊόντος.

Τα τελευταία χρόνια και μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για μη κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για αποφυγή του προστίμου, μέσω της μεταφοράς αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας στη μονάδα της Κόσιης. Το όλο θέμα διασυνδέθηκε με τη νέα συμφωνία με την εταιρεία Helector, ανάδοχο της μονάδας της Κόσιης με την οποία πρόσφατα επήλθε συμφωνία. Πότε θα πέσουν οι υπογραφές; 

Η συμφωνία με την ανάδοχο εταιρία βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για τον τελικό έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια θα υπογραφεί η συμφωνία με την εταιρεία Helector. Η μεταφορά των αποβλήτων που σήμερα καταλήγουν στον Κοτσιάτη προς τη μονάδα της Κόσιης θα γίνει σταδιακά και υπολογίζουμε ότι σε τρεις περίπου μήνες ο Κοτσιάτης θα σταματήσει να δέχεται απόβλητα..

Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων διασυνδέεται και με τους στόχους της ανακύκλωσης, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Κύπρο μόλις το 19% των αποβλήτων ανακυκλώνεται, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καταλήγει σε ταφή. Σας απασχολεί το θέμα; 

Υπάρχουν ανοικτές και πολύ μεγάλες προκλήσεις στο θέματα αποβλήτων. Σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σοφία των ειδικών επιστημόνων μαζί με την εμπειρογνωμοσύνη των τεχνοκρατών του Υπουργείου για να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας συνέρχεται ειδική επιστημονική ομάδα που έχω συγκροτήσει ειδικά για να μας δώσει καθοδήγηση ως προς τους ευρύτερους σχεδιασμούς στο θέμα των αποβλήτων.

Σκοπός της ομάδας θα είναι να εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, τις υποδομές που έχουμε στη διάθεσή μας και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Στόχος θα πρέπει να είναι να περάσουμε από το γραμμικό μοντέλο του «χρησιμοποιώ και πετάω» στο κυκλικό μοντέλο όπου το «απόβλητο» μιας διαδικασίας αποτελεί πρώτη ύλη για μια άλλη διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και στη μείωση της ταφής των αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη πετυχημένες πρακτικές που εφαρμόστηκαν διεθνώς. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει στρατηγική για τα απόβλητα, εντούτοις δεν εφαρμόστηκε όπως ακριβώς διαμορφώθηκε. Επομένως, αναμένεται επικαιροποίησή της με βάση και τους νέους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να φτάσουμε σε λύσεις που θα εξυπηρετούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. 

Σωστή διαχείριση και προστασία των περιοχών Natura

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επάρκειας καθορισμού των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 που έχουν καθοριστεί ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην 1η θέση της ΕΕ των 28 όσον αφορά στον ανεπαρκή καθορισμό χερσαίων περιοχών ως ΤΚΣ και στην 3η θέση της ΕΕ των 28 όσον αφορά στον ανεπαρκή καθορισμό θαλάσσιων περιοχών. Πώς σκοπεύει να καλύψει αυτό το σοβαρό κενό ανεπαρκούς καθορισμού περιοχών του Δικτύου Natura 2000 το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος;

Έχω εργαστεί προσωπικά για τη διαμόρφωση του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, όπως και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του τόπου μας. Η αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Δεν πιστεύω ότι έχει γίνει ανεπαρκής καθορισμός των περιοχών Natura 2000 από την Κυπριακή Δημοκρατία, αν ληφθεί υπόψη και το ψηλό ποσοστό των περιοχών που προστατεύει η Κύπρος σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 28.82% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ των 28 Κρατών Μελών ανέρχεται στο 18.15%.

Εξάλλου, τέτοιο θέμα δεν έχει θίξει ούτε η αρμόδια ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισκέφτηκε την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί μου. Δεν είναι αυτοσκοπός να προσδιοριστούν περισσότερες περιοχές. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταρτιστεί το σωστό πλάνο για τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών. Έχω λάβει και τις απόψεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το θέμα αυτό και θα μελετήσω προσεκτικά και σε βάθος όλα τα σημεία που θέτουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις της ΕΕ σε σχέση με την επαρκή προστασία ορισμένων ειδών και οικοτόπων. Μέσα στην επόμενη περίοδο είναι στις προτεραιότητές μου να εξετάσω τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία σε όλα τα είδη και τους οικότοπους του τόπου μας.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥΣ

Μετά το ναυάγιο των σχεδιασμών για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην κοινότητα Ψεματισμένου, οι επενδυτές επανήλθαν με νέα πρόταση στην κοινότητα Άχνας, η οποία έχει συγκατατεθεί θετικά. Σας έχει απασχολήσει το θέμα αυτό;

Για το πάρκο κροκοδείλων που προγραμματίζεται στην περιοχή της Άχνας δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση προς το Υπουργείο. Δεν σημαίνει ότι επειδή η τοπική αρχή αποδέχτηκε το έργο, αυτό θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μέσα από προκαταρκτικές συζητήσεις που έκανα με συνεργάτες μου από τις αρμόδιες υπηρεσίες έγινε ξεκάθαρο ότι, εφόσον υποβληθεί αίτηση, θα τηρηθούν αυστηρά οι διαδικασίες για την εξέτασή της, όπως προβλέπονται στη νομοθεσία και αφορούν τόσο την ευημερία των ζώων, όσο και τα πιθανά προβλήματα με το νερό ή το περιβάλλον αλλά και θέματα δημόσιας υγείας. Το αίτημα, εφόσον υποβληθεί, θα εξεταστεί στη βάση όλων των δεδομένων και των προβλεπόμενων διαδικασιών. 

Η Βουλή να μας δώσει τα αναγκαία εργαλεία

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της συστηματικής ανεπαρκούς εφαρμογής του άρθρου 6(3) της Οδηγίας για τους Οικοτόπους που αφορά στη δέουσα εκτίμηση;

Το πρόβλημα είναι γενικότερο με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παρουσιάζονται αδυναμίες ιδιαίτερα σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο παρουσιάζει αρκετά κενά. Απευθύνω έκκληση προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής να επιταχύνει την εξέταση της Νομοθεσίας «Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα», η οποία αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα το θέμα.

Θέλουμε να μας δώσει η Βουλή άμεσα τα εργαλεία για να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά. Μια δεύτερη αδυναμία αφορά στους μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου των προνοιών των μελετών διαφόρων αδειοδοτήσεων. Σήμερα υλοποιούνται τα έργα και δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης των όρων που τίθενται. Το κενό που υπάρχει θα συμπληρωθεί σε θεσμικό επίπεδο από τη Νομοθεσία που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής. Το πότε πρέπει να γίνεται δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, πρέπει να διευκρινιστεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση και τις διευκρινίσεις που θα πάρουμε θα θέσουμε ξεκάθαρα κριτήρια για το πότε θα απαιτείται δέουσα εκτίμηση.

Για το θέμα των αναπτύξεων στις Θαλασσινές Σπηλιές πολλά έχουν λεχθεί για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, ενώ δέχεστε επικρίσεις και για την υφιστάμενη κατάσταση. Είστε ικανοποιημένοι από τις μελέτες που διενεργήθηκαν;

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, θα εκπονηθεί εντός τριών μηνών Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, στο πλαίσιο της προστασίας των ειδών και των οικοτόπων. Η μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί από το 2008 ίσως και προγενέστερα, όταν επεκτάθηκαν οι πολεοδομικές ζώνες. Μέσα από τη μελέτη, θα διαφανεί κατά πόσο τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει είναι ικανοποιητικά για προστασία της περιοχής ή αν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν ή και να ληφθούν και επιπρόσθετα. Παράλληλα, θέλω να αναφερθώ και σε κάποια δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στον ειδικό εμπειρογνώμονα που έχει μετακαλέσει το Υπουργείο για να διενεργήσει τη δέουσα εκτίμηση στις Θαλασσινές Σπηλιές. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς πανευρωπαϊκά επιστήμονες σε θέματα μελέτης και διατήρησης της μεσογειακής φώκιας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας κ. Παναγιώτη Δενδρινό, ο οποίος έχει υποδειχθεί από όλους ως επιστήμονας αδιαμφισβήτητου κύρους.
Τα όσα αναφέρονται για παράλληλη συνεργασία του εν λόγω επιστήμονα με οποιαδήποτε εμπλεκόμενη εταιρεία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού θα συνεργαστεί αποκλειστικά με το Υπουργείο.

Η Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που πρόκειται να εκπονηθεί θα συνεκτιμά τις επιπτώσεις αναπτύξεων που ανεγείρονται ήδη (π.χ. περίπτωση 6 επαύλεων πάνω ακριβώς από τις θαλασσινές σπηλιές) ή αυτών που έλαβαν πρόσφατα περιβαλλοντική έγκριση και εκκρεμεί πολεοδομική αδειοδότηση (π.χ. οκταώροφο ξενοδοχείο και 44 επαύλεις στις τοποθεσίες Καφίζης – Μανίκης);

Θα συνεκτιμά τις επιπτώσεις όλων των υφιστάμενων και πιθανών μελλοντικών αναπτύξεων στην περιοχή, με στόχο να διασφαλίσουμε τη διατήρηση των σημαντικών ειδών και οικοτόπων που φιλοξενεί, στο πλαίσιο ενός Μπέλλου αειφορικής διαχείρισή της.

Την περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών επισκέφθηκαν και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Οι βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά στις αναπτύξεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές γίνονται μέσα από νόμιμες διαδικασίες και με σεβασμό στο περιβάλλον. Συμφωνείτε με τη θέση αυτή;

Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε συχνά το δίλημμα «ανάπτυξη ή διατήρηση της φύσης»; Ενδεχομένως στο παρελθόν η ζυγαριά να έκλινε στην πλευρά της ανάπτυξης. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, μέσα από τη διαμόρφωση και τήρηση ορθολογικών διαδικασιών, να οδηγηθούμε στη λήψη αποφάσεων που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Αν ευημερεί το περιβάλλον, θα ευημερούν και οι άνθρωποι.

Σε αυτό τον τομέα, είμαστε αποφασισμένοι να μην γίνουν εκπτώσεις και οι αποφάσεις να λαμβάνονται τεκμηριωμένα, με επιστημονική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του πολίτη, την αειφορία του περιβάλλοντος αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Κάθε προσπάθεια διατήρησης της φύσης έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν στηρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες.

Οδικός χάρτης για την ευημερία των ζώων

Το τελευταίο διάστημα έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη περιστατικά παραμέλησης και κακοποίησης ζώων, εγκατάλειψης σκύλων αλλά και επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους. Τι σκέφτεται να κάνει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης; 

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στα θέματα της ευημερίας των ζώων και μέσα στο επόμενο διάστημα έρχονται σημαντικές αλλαγές στον τομέα αυτό. Η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η εγκατάλειψη σκύλων, η κράτηση ζώων σε μη αποδεκτές συνθήκες ή και η κακοποίησή τους, καθώς και η μη υπεύθυνη συμπεριφορά ιδιοκτητών κατοικίδιων, βρίσκεται στις άμεσές μας προτεραιότητες.

Πολύ πρόσφατα προχωρήσαμε στον καθορισμό οδικού χάρτη ενεργειών για την υλοποίηση των σχετικών Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη διαχείριση των θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται νομοθετήματα που ρυθμίζουν επιμέρους ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία ζωολογικών κήπων και πάρκων με ζώα, η πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς, η λειτουργία καταφυγίων, εκτροφείων και ξενοδοχείων σκύλων/γάτων κ.ά.

Την αμέσως ερχόμενη περίοδο θα αρχίσουμε τη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη διαχείριση των θεμάτων ευημερίας των ζώων και ιδιαίτερα τον οδικό χάρτη με τις σχετικές ενέργειες που προωθούνται. Επιπρόσθετα, επικεντρωνόμαστε στη διαφώτιση του κοινού όσον αφορά στον σωστό τρόπο κράτησης των ζώων και της συμπεριφοράς προς σ’ αυτά.