Ο Γιώργος Γεωργίου ζητά ανανέωση εντολής στην αντιπροεδρία του κόμματος, προτάσσοντας τον ήπιο πολιτικό του λόγο και το κοινοβουλευτικό του έργο. Μια υπόσχεση, όπως είπε, που έδωσε πριν από πέντε χρόνια ήταν η ειλικρινής στάση απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας.

Αυτή την υπόθεση, όπως αναφέρει, την ανανεώνει σήμερα.

Επαναδιεκδικείτε θέση αντιπροέδρου. Γιατί; Τι είναι αυτό που έχετε να προσφέρετε στη νέα πενταετία; 
Η απόφασή μου να ζητήσω από τα μέλη και φίλους του ΔΗΣΥ την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό μου για μία εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρου στην παράταξη εδράζεται στην αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύξαμε συνεργαζόμενοι για 42 χρόνια στον ΔΗΣΥ. Μια σχέση γεμάτη αγώνες και αγωνίες, με συνεχή κομματική δουλειά, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και πολιτική συνέπεια στους στόχους της παράταξής μας για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

Πριν πέντε χρόνια είχα δώσει μια υπόσχεση, λέγοντας: «Θέλω να έχουμε μια καθαρή συνεννόηση. Να μιλάμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας απέναντι στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της πατρίδας μας. Έτσι καταλαβαίνω τη συμμετοχή μου στην πολιτική μας ζωή. Η δική μου υπόσχεση είναι βίωμα ζωής. Με τη γλώσσα της αλήθειας, μπορούμε να δώσουμε μια νέα ποιότητα στο πολιτικό μας σύστημα». 

Αυτή την υπόσχεση ταπεινά -πιστεύω- την κράτησα με συνέπεια μακριά από λαϊκισμούς, με καθαρό και ήπιο πολιτικό λόγο και έργο στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, το οποίο ανταποκρινόταν στις δίκαιες και εύλογες ανησυχίες του λαού μας. Αυτή την υπόσχεση την ανανεώνω και σήμερα.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα για την ηγεσία ενός κόμματος όπως είναι ο ΔΗΣΥ;
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα για την ηγεσία ενός κόμματος όπως είναι ο ΔΗΣΥ σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα  ιεραρχώ πως είναι πρώτα η στόχευση της ενότητας του κυπριακού λαού. Αυτές τις ώρες επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι. Ο στόχος της Κύπρου είναι κοινός όλων μας. Και πρέπει να συνεχίσουμε ως ΔΗΣΥ τη διακηρυγμένη πολιτική της νηφαλιότητας και της αυτοσυγκράτησης. Χρειάζεται μετριοφροσύνη, συναίνεση και προσεκτικοί χειρισμοί, αλλά πάντα με αποφασιστικότητα στα θέματα αρχής.

Αποχή και πολιτική απαξίωση η μάστιγα των τελευταίων χρόνων. Με ποιες προτάσεις πιστεύετε ότι μπορεί να φέρετε τον πολίτη πίσω και ιδιαίτερα τη νεολαία; Και εσείς ως πολιτικός αλλά και ως πολιτικό κόμμα;
Η απαξίωση των πολιτών για την πολιτική και τους πολιτικούς έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ανησυχητικά επίπεδα. Το διαπιστώνουμε όλοι, ιδιαίτερα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Πολλά έχουν γραφτεί για τους λόγους της στάσης αυτής (αναξιοπιστία πολιτικών, οικονομική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών, αναξιοκρατία εντός και εκτός κομμάτων κ.ά.). Δεν θα αναφερθώ στα πιθανά αίτια, όσο στο φαινόμενο του αυτομαστιγώματος από τη συνειδητή αυτή στάση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Μια στάση που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο επιδείνωσης της απογοήτευσης και της πολιτικής, γιατί όπως είπε και ο Πλάτωνας, «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου».

Κάποια κόμματα μιλούν για εκσυγχρονισμό και για καταστατικές αλλαγές. Να αναμένουμε κάτι ανάλογο και από τον ΔΗΣΥ; Ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να γίνουν;
Ο ΔΗΣΥ υπήρξε πρωταγωνιστής στην κατοχύρωση των δημοκρατικών κομματικών διαδικασιών. Από το 1985 και διαχρονικά μέχρι σήμερα δώσαμε τα πρώτα στίγματα και καταλυτικές αλλαγές εκσυγχρονισμού στο κόμμα, καταργώντας τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, και δώσαμε φωνή στη βάση του κόμματος. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την κομματική ευσυνειδησία που συνεπάγεται την καθολική κομματική συμμετοχή στις ενδοκομματικές μας διαδικασίες. Έχω προτάσεις για καταστατικές αλλαγές σε αρκετούς τομείς του κόμματος τις οποίες θα θέσω πρώτιστα στον προσυνεδριακό διάλογο με τη βάση του κόμματος. Ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει προτάσεις στη Βουλή για την οριζόντια ψηφοφορία και προσωπικά στηρίζω προτάσεις για καταστατικές αλλαγές που έχουν κατατεθεί στο κόμμα και που αφορούν στον περιορισμό των θητειών σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα.

Νέα πενταετία στην Κυβέρνηση για τον ΔΗΣΥ. Ποιος ο ρόλος του ΔΗΣΥ τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στη Βουλή;
Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας είναι η συνέχιση του εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, προκειμένου να εξαλείψουμε εντελώς τις ανάγκες και τα προβλήματα που απασχολούν τις ευάλωτες ομάδες και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με πολιτική συναίνεση προκειμένου μέσα από τον εκσυγχρονισμό να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες και αγκυλώσεις ενός κράτους που παρά τις βελτιώσεις που έγιναν παρέμεινε σε εποχές του παρελθόντος. Ο ρόλος του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση θα είναι αμφίδρομος στην προσπάθειά μας να συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας για να συνεχίσει η χώρα μας την πορεία προς τα εμπρός.  Στην Βουλή ο ρόλος του ΔΗΣΥ θα είναι συναινετικός και αξιόπιστος.