Η Κυβέρνηση έχει έτοιμο τον οδικό χάρτη πενταετίας για τη διακυβέρνηση της χώρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα το πλάνο που έχει καταρτιστεί, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Φ» της Κυριακής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Σημειώνει ότι, το κυβερνητικό πλάνο θα αξιολογείται και θα αναθεωρείται με βάση τα δεδομένα και τις ανάγκες που θα προκύπτουν και τονίζει πώς σύντομα το κυβερνητικό έργο θα αρχίσει να είναι ορατό στους πολίτες.
Αναφέρει ότι η Κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, βρέθηκε αντιμέτωπη με θέματα που έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης, όπως το θέμα της βίας στα γήπεδα και τις λίστες κυρώσεων από Βρετανία και ΗΠΑ. Για το θέμα των ατόμων στις λίστες κυρώσεων, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, αναφέρει ότι αναμένονται τα στοιχεία από τους Βρετανούς και Αμερικανούς και ανάλογα η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει στην πλήρη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων. Τονίζει για ακόμα μια φορά αποφασιστικότητα για να καθαρίσει το όνομα της χώρας, επισημαίνοντας πώς η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μέρος των αποφάσεων της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρεται και στις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η κυβέρνηση, όπως το θέμα της ΑΤΑ, του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία και των εκποιήσεων. Προσθέτει πώς η Kυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων πληθωριστικών τάσεων, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι τα κοινωνικά μέτρα, να έχουν κοινωνική στόχευση. Επισημαίνει επίσης τις δυσκολίες που υπάρχουν στο Kυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου για τον απεσταλμένο της ΕΕ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μετά τις τουρκικές εκλογές.
– Δύο μήνες διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι προσδοκίες της κοινωνίας μεγάλες. Πώς θα αξιολογούσατε αυτές τις πρώτες εξήντα μέρες;
– Το γεγονός ότι οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι μεγάλες μάς γεμίζει με περισσότερη ευθύνη ως προς την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου προγράμματος διακυβέρνησης. Γι’ αυτό και στις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης ήταν ο καταρτισμός ενός πλάνου σε κεντρικό επίπεδο για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε ότι οι κινήσεις που γίνονται αυτό το πρώτο διάστημα, μπορεί να μην είναι ορατές, όμως γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα οδικό χάρτη πενταετίας, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης που να είναι συμβατός με τα δεδομένα ανά τομέα ευθύνης και τις προτεραιότητες ανά υπουργείο. Περισσότερα θα ανακοινώσει προσεχώς ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πλάνο θα δημοσιοποιηθεί, θα αξιολογείται συνεχώς και θα επικαιροποιείται αναλόγως των δεδομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Λετυμπιώτης: Αποστολή μας η ενημέρωση των πολιτών
- Προχωρεί ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των Επιτρόπων
- Λετυμπιώτης: Προέχει η αξιοπιστία της ΚΔ ως χρηματοοικονομικό Κέντρο
- Νέα αφαίρεση διαβατηρίων αποφάσισε το Υπουργικό
– Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση;
– Δεν θα ήθελα να τα χαρακτηρίσω ως μέτωπα αλλά ως προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση δεν είναι άλλη από την ανάγκη άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με προοπτική επίλυσης. Αυτή δεν είναι πρόκληση μόνο για την παρούσα Κυβέρνηση, ήταν μια διαχρονική πρόκληση όλων των Κυβερνήσεων και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας. Όσο περνούν τα χρόνια η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και τα δεδομένα ακόμα πιο δύσκολα και φυσικά, όπως λέει συχνά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί υπέρ μας, ούτε ως λύση. Πέραν αυτού, είναι και η πρόκληση των αυξημένων πληθωριστικών τάσεων οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να στηρίξει τη μεσαία τάξη, την οποία θεωρούμε ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Έχουμε επίσης μπροστά μας την πρόκληση του ενεργειακού και της πράσινης μετάβασης που θα βοηθήσει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση. Μετά έχουμε ενώπιον μας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την οποία υπάρχουν πτυχές που πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή αλλά και πτυχές για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστεί η κρατική μηχανή αλλά και οι τοπικές Αρχές. Έχουμε επίσης την μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, για να μπορέσει το κράτος να παρέχει τις υπηρεσίες, είτε μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είδαμε πόσο σημαντικός είναι, αλλά και με την θωράκιση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος. Οι προκλήσεις είναι πολλές και οριζόντιες. Υπήρχαν προκλήσεις που γνωρίζαμε ότι θα βρίσκαμε μπροστά μας, υπάρχουν όμως και οι προκλήσεις, όπως το θέμα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις οποίες βέβαια δεν αντιμετωπίζουμε μόνο ως πρόβλημα, αλλά και ως μία ευκαιρία να καθαρίσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η χώρα μας τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προόδου, έχει αλλάξει και οι πρώτοι που πρέπει να το λέμε, είμαστε εμείς.
– Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα και μέχρι πού είναι αποφασισμένη να φτάσει όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες για την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο στο εξωτερικό;
– Η Κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει την αποφασιστικότητά της για πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων και ο οποιοσδήποτε παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ ή την κυπριακή νομοθεσία, να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Άρα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει τα όποια μέτρα κριθεί αναγκαίο, γιατί πάνω από προέχει η διαφύλαξη της εικόνας της χώρας ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού κέντρου, ως κόμβου παροχής ποιοτικών επαγγελματικών υπηρεσιών.

– Διερευνώνται και ποινικές ευθύνες δηλαδή;
– Δεν πρέπει να προτρέχουμε. Η κυβέρνηση σέβεται κατά τρόπο απόλυτο το τεκμήριο της αθωότητας και την ίδια ώρα είναι προσηλωμένη στη θέση αρχής ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, όποιος και να είναι.
– Η εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καθαρίσει το όνομα της χώρας, σπεύδει, να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία…
– Η κυβέρνηση επικοινώνησε σε ανώτατο επίπεδο και με τις ΗΠΑ και με το ΗΒ για να μας δοθούν περαιτέρω στοιχεία. Είναι δεδηλωμένη η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα η χώρα σε αυτό το θέμα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη ζημιά που προκαλεί η συντήρηση αυτής της κατάστασης. Ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος και το έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε ενέργειες που αμαυρώνουν τη φήμη της χώρας. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνει υπόψη τις σφαιρικές επιδράσεις που μπορεί να προκληθούν και έχει υποχρέωση να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας, τα οποία περνούν μέσα από την πλήρη διερεύνηση των περιπτώσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων.
– Θεωρείτε ότι υπήρξαν ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για αυτό το θέμα;
– Είναι ένα θέμα που πηγαινοέρχεται τα τελευταία χρόνια και για το οποίο έχουν λεχθεί πολλά, υπήρξαν μάλιστα και παραδοχές στο ανώτατο επίπεδο επί προηγούμενης κυβέρνησης. Υπήρχαν διαχρονικές ευθύνες και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Όμως την ίδια ώρα, δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι έγιναν και σημαντικά βήματα προόδου. Νομίζω ότι και τα στοιχεία που δόθηκαν από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και η εικόνα που έχει η ΕΚΤ, οι τοποθετήσεις του State Department και της Υπάτης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύουν ότι έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχει μεγάλη σημασία να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό το στόχο για να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία, ήμασταν μέρος της λήψης αποφάσεων της ΕΕ συνειδητά, παρόλο που ως κράτος μπορεί να είχαμε μεγαλύτερο κόστος στην Οικονομία μας από άλλα κράτη. Και είναι άδικο για την χώρα μας να στοχοποιείται ενώ έχουμε υποστεί και οικονομικό κόστος συνειδητά μέσα από τις αποφάσεις μας.
– Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία που είναι εκτός ΕΕ αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο αναφέρουμε ότι για παραβίαση κυρώσεων της ΕΕ, προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αλλά για χώρες εκτός δεν προκύπτει αυτό;
– Θα περιμένουμε τα στοιχεία και να αξιολογηθούν από τη Νομική Υπηρεσία. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι στη θέση μας όσον αφορά την παραβίαση κυρώσεων της ΕΕ.
– Οι επιπτώσεις στην Οικονομία από το όλο θέμα, σας ανησυχούν ως Κυβέρνηση;
– Το πάγωμα των λογαριασμών είναι θέμα των τραπεζικών ιδρυμάτων. Εκείνο το οποίο αξιολογείται από την κυβέρνηση είναι ο ευρύτερος αντίκτυπος για την Κύπρο εάν πληγεί η εικόνα της ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού κέντρου. Οι υπηρεσίες είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας της οικονομίας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πληγεί. Εκείνο, λοιπόν, που προέχει για την κυβέρνηση είναι να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να διαλύσει τις όποιες σκιές πάνω από την Κύπρο.
«Ο Πρόεδρος δεν οφείλει κομματικά γραμμάτια για να εξοφλήσει»
– Τι βαθμό θα βάζετε μέχρι τώρα στην Κυβέρνηση;
– Είναι αδόκιμο να βαθμολογήσει την κυβέρνηση ο εκπρόσωπός της. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της Κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εργάζονται από την πρώτη μέρα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των προτεραιοτήτων που έχουν ιεραρχηθεί. Είναι αντιληπτό ότι επί του παρόντος το έργο αυτό δεν μπορεί να είναι ευδιάκριτο. Για παράδειγμα, αμέσως μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας κληθήκαμε να διαχειριστούμε ζητήματα επείγουσας μορφής. Αναφέρομαι για παράδειγμα στη βία στο χώρο του αθλητισμού, στο σοβαρό πρόβλημα των προσφυγικών πολυκατοικιών, και στο πολύ πρόσφατο θέμα με τις κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων.
– Είναι λάθος η εντύπωση της κοινωνίας ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έβαλε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω, όσον αφορά και τη σύσταση του Υπουργικού και όσον αφορά τις πρώτες ενέργειες ως Κυβέρνηση;
– Έχει απαντήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το συγκεκριμένο ερώτημα και μάλιστα ζήτησε από τους πολίτες και ειδικά από εσάς τους δημοσιογράφους να ασκείτε κριτική. Θεωρώ ότι όταν μπαίνει ψηλά ο πήχης είναι ένα θετικό γεγονός διότι δείχνει ότι έχει φιλοδοξίες και άρα αυτό είναι καλό. Κατανοώ όσους διατυπώνουν το παράπονο ότι δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες, ωστόσο θεωρώ ότι όλοι δικαιούνται μια σχετική πίστωση χρόνου και μετά να γίνει μια πρώτη αποτίμηση στη βάση δεδομένων και όχι μόνο στη βάση προσδοκιών. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη.
– Ποια θεωρείτε ότι ήταν λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν; Ο διορισμός στη ΕΔΥ για παράδειγμα; Οι γκάφες των μελών της Κυβέρνησης;
– Δεν θα επιχειρήσω να αποκρύψω λάθη που έγιναν. Λάθη γίνονται και θα γίνονται από την οποιαδήποτε διακυβέρνηση και δεν θα είμαστε ειλικρινείς αν πούμε ότι θα υπάρξει διακυβέρνηση χωρίς λάθη. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση που εκπροσωπώ, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι προσπαθούμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη ώστε να λαμβάνουμε τα μέτρα που χρειάζεται για αποφυγή τους στο μέλλον.
– Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με την ανάρτηση του Υφυπουργού Πολιτισμού, ήταν κάτι που συζητήθηκε με τον Πρόεδρο;
– Ως κυβέρνηση αντικρίζουμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα την τεχνολογία ως εργαλεία για να επικοινωνούμε με την κοινωνία. Σίγουρα ήταν λάθος η προβολή της παρουσίας του υφυπουργού υπό την προσωπική του ιδιότητα μέσα από τον επίσημο λογαριασμό, κάτι εξάλλου το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος.
– Μίλησε ο Πρόεδρος μαζί του;
– Ναι, το συζήτησαν.
– Συζητείται επίσης και η επέκταση της θητείας του Κυριάκου Κενεβέζου ως πρέσβη στην Αθήνα. Ποιο κομματικό γραμμάτιο εξόφλησε αυτή την φορά ο Πρόεδρος;
– Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω ότι από τα γεγονότα δεν προκύπτει αυτό που υπαινίσσεστε. Μετά από πολλά χρόνια η θέση του πρεσβευτή στην Αθήνα θα πληρωθεί από διπλωμάτη. Η Κυβέρνηση ανέλαβε την 1η Μαρτίου και η θέση προκηρύχθηκε λίγες μέρες μετά. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία μέχρι να υλοποιηθεί η διαδικασία της προκήρυξης, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της πλήρωσης. Επί της ουσίας της ερώτησής σας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν οφείλει κομματικά γραμμάτια για να εξοφλήσει.
– Δεν έχει να κάνει δηλαδή με αυτά που γράφονταν ότι είναι πρύτανης των πρέσβεων στην Αθήνα λόγω των πολλών χρόνων που είναι εκεί και δεν θα έπρεπε να πάει άλλο στη θέση;
– Για εμάς ισχύει η θέση ότι δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι. Επαναλαμβάνω, η παράταση που αποφασίστηκε έχει να κάνει με την τήρηση των διαδικασιών πλήρωσης της θέσης.
Διαχωρισμός κακοπληρωτών και συνεπών δανειοληπτών
– Είναι ακόμα στον αέρα το θέμα της ΑΤΑ, ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των εκποιήσεων, υπάρχουν επίσης διαφωνίες όσον αφορά το ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία. Όλα αυτά, πώς προσανατολίζεται να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;
– Για κάποια από αυτά έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είναι το e-kalathi για την παρακολούθηση των δεικτών στις τιμές προϊόντων, αλλά και αυτό που προανήγγειλαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, στη βάση του προεκλογικού προγράμματος, για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως είναι ο ΦΠΑ της πρώτης κατοικίας, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι κατά παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Είχε ετοιμαστεί μία πρόταση από τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών και με κάποιες διαφοροποιήσεις είναι ενώπιον του νομοθετικού σώματος. Αυτό το οποίο είναι στις προθέσεις είναι να είναι ένα κοινωνικό μέτρο που θα στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη. Είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε ευρύτερα και τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι όσο το δυνατό πιο στοχευμένα και να απευθύνονται στα στρώματα της κοινωνίας που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Όσον αφορά την ΑΤΑ, ο Υπουργός Εργασίας έχει διαμορφώσει μία πρόταση μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, από τους οποίους αναμένουμε να επιδείξουν την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια. Σε σχέση με το μεγάλο ζήτημα των εκποιήσεων, θέση μας είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι για χρόνια ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις αλλά λόγω συγκυριών αυτή τη στιγμή αδυνατούν. Δεν πρέπει να τους βάλουμε στο ίδιο καλάθι και να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
– Υπάρχει συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του;
– Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε ο Πρόεδρος από τους Υπουργούς είναι συχνή επικοινωνία με τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές των χαρτοφυλακίων τους. Όσο πιο στενή είναι η συνεργασία τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να υλοποιηθεί και το κυβερνητικό έργο. Αυτό βεβαίως αφορά όλα τα κόμματα.
Αντιλαμβάνεστε όμως ότι και με τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου η συνεργασία θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Υπάρχουν θέματα που αντικρίζονται με διαφορετικές προσεγγίσεις ή ακόμη μπορεί να εγερθούν και διαφωνίες, αλλά στόχος είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με το οποίο όλοι συμφωνούν.
Οι εκλογές όμως έχουν τελειώσει, είμαι βέβαιος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα επιδείξουν υπευθυνότητα και εποικοδομητική στάση για ειλικρινή συνεργασία με την Κυβέρνηση, άλλωστε οι προκλήσεις της χώρας είναι κοινές για όλους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει δηλώσει τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ότι μέσα από τη διακυβέρνησή του επιθυμεί συνεργασία και διάλογο με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις.
Βλέπουμε τα κόμματα και τη Νομοθετική Εξουσία ως στρατηγικούς εταίρους και πολύτιμους συνεργάτες. Αυτή η θέση του Προέδρου πηγάζει από τη βαθύτατη πεποίθησή του ότι τα συμφέροντα των πολιτών επιτάσσουν συνεργασία, μακριά από ανούσιες αντιπαραθέσεις που υπηρετούν μικροκομματικές ατζέντες και περιστασιακές πολιτικές σκοπιμότητες.
Ψήφισα για πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού
– Συνεχίζετε να είστε μέλη του ΔΗΣΥ; Θα παραβρεθείτε στις διαδικασίες του κόμματος ή θεωρείτε ότι πλέον δεν ανήκετε στον ΔΗΣΥ;
– Εξακολουθώ να ανήκω στον ΔΗΣΥ. Μιλώ για μένα βέβαια. Ποτέ δεν το έκρυψα. Στις εκλογές δεν θα πάω να ψηφίσω διότι θα είμαι εκτός Κύπρου.
– Στις εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, είχατε πάει;
– Ναι είχα ψηφίσει.
– Το θέμα του διορισμού αντιπροσώπου της ΕΕ, που βρίσκεται;
-Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Σε διπλωματικό επίπεδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή με τους θεσμούς της ΕΕ αλλά και με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών για να επικοινωνήσει την πρόταση του και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, είναι προγραμματισμένα το επόμενο διάστημα διάφορα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μπροστά μας και ένα ορατό χρονικό ορίζοντα που είναι οι εκλογές στην Τουρκία σε πρώτη φάση, που θα πρέπει να μας βρουν όσο το δυνατό πιο έτοιμους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
– Αναμένεται όμως πρώτα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και μετά της ΕΕ;
– Δεν συνδέθηκαν ποτέ τα δύο ζητήματα, ούτε και το ένα είναι προϋπόθεση για το άλλο. Εμείς θεωρούμε και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ ως πολύ σημαντικά βήματα. Άλλωστε ο ρόλος του απεσταλμένου της ΕΕ θα είναι ενισχυτικός της προσπάθειας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μία προσωπικότητα η οποία να μπορέσει να περάσει προς την τουρκική κυβέρνηση τη σαφή θέση ότι τα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού θα είναι και προς την ίδια την Τουρκία και προς τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.