Σκάλωσε η διάσωση της Αλυκής Ακρωτηρίου με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα κανένα αρμόδιο Τμήμα ή Φορέας να θεωρεί ότι είναι υπεύθυνος ώστε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων με στόχο να διασωθεί η χερσόνησος. Το θέμα ανέδειξε εδώ και μήνες ο «Φ» σημειώνοντας πως εδώ και πολύ καιρό συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε βάρος ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, η καταστροφή της Αλυκής Ακρωτηρίου. Μιας λίμνης η οποία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της σύμβασης Ράμσαρ.

Αρμόδιοι φορείς, όπως ο ΣΑΛΑ και ο Δήμος Λεμεσού, σήμερα δηλώνουν άγνοια για το που βρίσκεται το καυτό ζήτημα αλλά και η γνωμάτευση που ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα,  με την οποία θα ξεκαθάριζε ποιο τμήμα ή υπουργείο έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης, συντήρησης, σχεδιασμού και επίβλεψης για να διασωθεί η χερσόνησος Ακρωτηρίου.  Παρά το γεγονός ότι εκπονήθηκε από το υπουργείο Μεταφορών ειδική μελέτη με συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των ομβρίων, η μελέτη θεωρήθηκε ανεπαρκής καθώς το όλο θέμα δεν προσεγγίστηκε ολιστικά και δεν λήφθηκε υπόψη το τσιμέντωμα μελλοντικών αναπτύξεων στην περιοχή και η διοχέτευση επιπρόσθετων ποσοτήτων νερού στην Αλυκή.

Πέρασαν οκτώ μήνες από την ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά μέχρι σήμερα δεν έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες, παρά μόνο μετρήσεις ομβρίων από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, ο τότε υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος είχε αναφέρει ότι θα ζητούσε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να αποφασίσει ποια είναι η αρμόδια Αρχή για να αναλάβει την υλοποίηση των εισηγήσεων της μελέτης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφόρηση.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Φ» με τον κ. Καρούσο και ερωτηθείς εάν έλαβε οποιαδήποτε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, μας απάντησε ότι δεν είχε οποιαδήποτε απάντηση και δεν θυμάται. Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει προηγουμένη γνωμάτευση με αρμόδια Αρχή το ΣΑΛΑ.

Από πλευράς του ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, κληθείς να απαντήσει εάν είναι αρμοδιότητα του ΣΑΛΑ και εάν υπάρχει προηγούμενη γνωμάτευση, απάντησε ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων του ΣΑΛΑ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπόψη του κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε σχετική νομική γνωμάτευση. Εξέφρασε ωστόσο προθυμία ο ΣΑΛΑ να συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση και διατήρηση του υγροβιότοπου. Σημείωσε πως ο οργανισμός θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να διευκολύνει τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα στην εκπόνηση της νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής μελέτης διαχείρισης του υγροβιότοπου της Αλυκής Ακρωτηρίου

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ο δήμαρχος Λεμεσού και προεδρος του ΣΑΛΑ, Νίκος Νικολαΐδης, σημείωσε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη γνωμάτευση των ειδικών του κράτους για το θέμα της αρμοδιότητας. Υποστήριξε μάλιστα, πως το όλο ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου με τον νέο υπουργό Μεταφορών κατά την επίσκεψη του την επόμενη βδομάδα στη Λεμεσό.

Υπενθυμίζεται πως η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση νέων αναπτύξεων στην περιοχή και η ανεπαρκής διαχείριση των ομβρίων υδάτων, αλλάζουν σημαντικά τις ποσότητες γλυκού νερού που φτάνουν στην Αλυκή Ακρωτηρίου, με αποτέλεσμα να αλλάζουν δραματικά τα οικολογικά χαρακτηριστικά του υγροβιότοπου, ο οποίος μετατρέπεται από λιμνοθάλασσα σε βάλτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.