Το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε οτιδήποτε δημιουργεί σκιές πάνω από την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το εξωτερικό, θέλει να περάσει η κυπριακή κυβέρνηση.
Στον απόηχο των αναφορών για συμπερίληψη νομικών και φυσικών προσώπων από την Κύπρο στις λίστες κυρώσεων των Βρετανών και Αμερικανών και προκειμένου να αποφύγει ακόμα αρνητικότερες προεκτάσεις, το Προεδρικό βγαίνει μπροστά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, επικοινώνησε όπως πληροφορούμαστε, τηλεφωνικώς με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μεταφέροντας του την πρόθεση της Κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό και να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, τυχόν περιπτώσεις που αφορούν είτε διάπραξη ποινικών αδικημάτων από παραβίαση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε περιπτώσεων που αφορούν παραβίαση αποφάσεων της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η Λευκωσία ζήτησε τη συνδρομή της Ουάσιγκτον μεταφέροντας παράλληλα και τη θέση ότι είναι έτοιμη για πλήρη συνεργασία. Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν στοιχεία, για τις περιπτώσεις φυσικών ή νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις λίστες των κυρώσεων για συνεργασία με Ρώσους και παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η πρώτη αντίδραση από μέρους της αμερικανικής Κυβέρνησης ήταν θετική στο αίτημα της Λευκωσίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που να αιτιολογούν τη συμπερίληψη των περιπτώσεων αυτών στη λίστα κυρώσεων. Κάτι το οποίο αν γίνει, θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, στην οποία, μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού την περασμένη βδομάδα, ανέλαβε με οδηγίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, τη διερεύνηση του θέματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Κυρώσεις σε Κύπριους συνεργάτες Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοφ
- Άνοιξε ο ασκός με τις λίστες – Συναγερμός για κυρώσεις Ε/κ
- Φίσερ: Οι ΗΠΑ εκτιμούν συνεργασία της Κύπρου για κυρώσεις
- Η κυβέρνηση θα μελετήσει τις κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανία
Η αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως πληροφορούμαστε, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκφράζει την ικανοποίηση της, για τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε όπως πληροφορούμαστε, συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ, κατά την οποία διαβιβάστηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσεις σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αναφέρονται στη σχετική λίστα. Για αυτό και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να δοθούν τα στοιχεία εκείνα που θα διευκολύνουν τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, τονίστηκε εκ νέου και η πρόθεση της Λευκωσίας για πλήρη συνεργασία, προκειμένου να μην επιτρέψει τη δημιουργία αρνητικής εικόνας για την Κύπρο που θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις από Βρετανία και ΗΠΑ αφορούν συνολικά 10 περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και 18 επιχειρηματικών οντοτήτων και όπως επεσήμανε και στο σχετικό ρεπορτάζ του ο «Φ» την Μεγάλη Πέμπτη, παρόλο που οι κυρώσεις δεν είναι δεσμευτικέ, η εν λόγω εξέλιξη θορύβησε την Κυβέρνηση και προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό σε άτομα τα οποία ασχολούνται με παροχή υπηρεσιών. Το θέμα είχε δει το φως της δημοσιότητας την Μεγάλη Τετάρτη μετά από ξένα δημοσιεύματα. Την Μεγάλη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελής που προεδρεύει και της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαραλάμπος Χαραλάμπους και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μαριλένα Ραουνά.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος και η διερεύνηση των στοιχείων που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων. Πρόσθεσε πώς οι αποφάσεις ελήφθησαν με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου και κατέληξε λέγοντας πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί το όλο θέμα ως ιδιαίτερα σοβαρό και έδωσε σαφέστατες οδηγίες για πλήρη διερεύνησή του.