Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις προεδρικές εκλογές και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, κρίνεται ως κομβικής σημασίας. Οι κάλπες οι οποίες θα στηθούν σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα, θα δείξουν πολλά και διάφορα από τα οποία θα εξαχθούν καθοριστικής σημασίας συμπεράσματα τόσο για τα ίδια τα ίδια τα κόμματα όσο και για τις τάσεις διαμόρφωσης του κομματικού χάρτη. Ασφαλώς οι ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές δεν έχουν τον χαρακτήρα των βουλευτικών εκλογών ή των προεδρικών εκλογών, ωστόσο, μπορούν να καταδείξουν συμπεριφορές και αντιδράσεις της κοινωνίας έναντι των κομματικών επιλογών. Η ιδιαιτερότητα μάλιστα αυτών των εκλογών λόγω του ότι θα πραγματοποιηθούν μαζί ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές για πρώτη φορά και μάλιστα υπό το νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκαλούν έναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν και το βαθμό δυσκολίας για τα κόμματα.
>> ΔΗΣΥ: Θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του κόμματος της Δεξιάς υπό τη νέα του ηγεσία αλλά και μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές και τα όσα μετεκλογικά ακολούθησαν. Μέχρι βέβαια να φτάσουμε στις ευρωεκλογές και εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, μεσολαβούν δύο άλλοι σημαντικοί σταθμοί στο άμεσο μέλλον. Ο πρώτος είναι το τακτικό συνέδριο του κόμματος στις 29 Απριλίου, όπου θα γίνει για πρώτη φορά αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τις προεδρικές εκλογές και ταυτόχρονα, θα ανοίξει και ένας διάλογος πιθανότητα, για τη στάση του κόμματος έναντι της νέας Κυβέρνησης. Παρότι υπάρχει η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για «υπεύθυνη αντιπολίτευση», εντούτοις εξακολουθεί να παρατηρείται μία υπόγεια πάλη επικράτησης αντίθετων τάσεων. Δηλαδή της έντονης αντιπολίτευσης από την μια και της συμπολίτευσης από την άλλη.
Για κάποιους εντός του ΔΗΣΥ, θεωρείται ότι αυτή η υπόγεια αντιπαράθεση θα εκφραστεί και στην εσωκομματική κάλπη, που είναι ο επόμενος σταθμός μετά το συνέδριο του κόμματος. Ιδιαίτερα για την θέση του αναπληρωτή προέδρου, έχει ξεκινήσει η δημιουργία μίας περιρρέουσας σύμφωνα με την οποία επικράτηση συγκεκριμένου υποψηφίου, ενδεχομένως να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αλλαγή της στάσης του κόμματος. Όλα αυτά βεβαία μπορεί και να εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ωστόσο συντηρούν το κλίμα εσωστρέφειας εντός του κόμματος. Υπό αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι μια εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές- τοπικές εκλογές, θα δημιουργήσει αφάνταστη πίεση προς την Πινδάρου, ενώ αντίθετα μια εκλογική επιτυχία θα διώξει τα σύννεφα και δημιουργήσει νέα δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλές κάλπες για Ευρωεκλογές – Δήμους
>> ΑΚΕΛ: Το κόμμα της Αριστεράς μπαίνει σε ακόμα μια πενταετία αντιπολίτευσης, με τις συνθήκες όμως αυτή την φορά να κρίνονται πολύ διαφορετικές. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μπορεί να είχε και να έχει διπλή ανάγνωση, όμως, όπως έχει διατυπωθεί ξανά, στην Εζεκία Παπαϊωάννου όμως επιλέγουν την θετική όψη, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο. Σε αυτό βέβαια, συνδράμει και μία τάση που καταγράφεται στην κοινωνία και στην οποία θέλει να χτίσει το ΑΚΕΛ, ως το μόνο ξεκάθαρα μέχρι στιγμής αντιπολιτευτικό κόμμα. Ταυτόχρονα, η εσωστρέφεια και τα προβλήματα που επικρατούν στην Πινδάρου, δημιουργούν ένα μομέντουμ ευνοϊκό για το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί η ηγεσία του.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ασφαλώς ένα πολύ καλό «Crash test» το οποίο θα δείξει αν το ΑΚΕΛ μπορεί να δημιουργήσει μία δυναμική για να αποτελέσει τον πόλο της αλλαγής το 2028, όπως είναι και ο σχεδιασμός της ηγεσίας του. Παράλληλα, γίνεται μία προσπάθεια, η οποία φέρνει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, να κλείσουν εσωτερικά μέτωπα, για να βγάζει το κόμμα μία υγιή εικόνα ενότητα προς τα έξω. Πριν τις εκλογές, μεσολαβεί το ερχόμενο φθινόπωρο, το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, μέσα από το οποίο η ηγεσία θέλει να φέρει αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, αλλά και να ανοίξει ξανά νέα κανάλια επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών.
Κοινό μέτωπο συγκυβερνώντων
Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα συζητείται σε κομματικούς κύκλους το σενάριο συνεργασίας ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ στις ευρωεκλογές. Μία συνεργασία για αύξηση των πιθανοτήτων εκλογής ενός ευρωβουλευτή. Στην εξίσωση κάποιοι θέλουν να βάλουν και το ΔΗΚΟ προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πόλο που θα διεκδικεί δύο ευρωβουλευτές και να αποτρέψουν πιθανή εκλογή ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ. Το σενάριο αυτό βέβαια, θεωρείται πολύ δύσκολο. Στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούν ότι τη θέση στην ευρωβουλή θα τη διατηρήσουν ούτως ή άλλως, ενώ παράλληλα, υπάρχουν και αρκετά άτομα που δεν βλέπουν με καλό μάτι, να δίνεται η εντύπωση της απόλυτης συμπόρευσης και ταύτισης με τη ΔΗΠΑ. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξει μία συνεργασία είτε των τριών, είτε δύο εκ των τριών κομμάτων σε κάποιους δήμους στο πλαίσιο των εκλογών για την Τ.Α..
Για το ΔΗΚΟ βέβαια, που είναι και ο μεγαλύτερος πόλος των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, οι εκλογές αυτές θα είναι και ένα δείγμα αξιολόγησης των επιλογών του κόμματος. Ως εκ τούτου, θέλουν να μετρήσουν δυνάμεις. Υπενθυμίζεται επίσης ότι για το ΔΗΚΟ, μεσολαβούν το καταστατικό συνέδριο τον Μάιο και οι εσωκομματικές εκλογές αρχές Ιουλίου.