Το στοίχημα για το Δημοκρατικό Συναγερμό είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες πολιτειακές εκλογές, υπογραμμίζει ο εκ των αντιπροέδρων Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στις ενδοκομματικές διαδικασίες. Ο Λεμέσιος πολιτικός δεν κρύβει τα λόγια του για την εκλογική ήττα, ούτε για τη λαϊκή και φιλελεύθερη δεξιά και δεν διστάζει να τοποθετηθεί σε όσα λέγονται στα συναγερμικά πηγαδάκια για «δύο ελέφαντες» στο δωμάτιο… Τονίζει: Δεν υπάρχει ελέφαντας στο δωμάτιο ούτε ένας ούτε και δυο.
Αναφέρει ότι και λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών που άφησε λαβωμένο το κόμμα του. Τα αφήνει στο παρελθόν. Υποστηρίζει πως όσοι δεν ήθελαν υποψήφιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου όφειλαν να βγουν να το πουν πριν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές μας διεργασίες. Αλλά αυτό το λάθος δεν το θεωρεί αρκετό για να ξεκινήσει εντός ΔΗΣΥ ένα κυνήγι μαγισσών. «Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε κόμμα διαγραφών, αυτό άλλωστε δήλωσε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου», σημειώνει με νόημα. Εστιάζει στην προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων και της επαφής ηγεσίας με την κομματική βάση.
Θεωρεί ότι δεν είναι πολιτικές οι όποιες διαφορές εντός Συναγερμού. Ρίχνει το γάντι προκαλώντας όποιο έχει αντιρρήσεις και ανησυχίες για την πολιτική καθαρότητα της παράταξης σήμερα, νατις υποβάλει στα θεσμικά όργανα του κόμματος. Επισημαίνει μάλιστα πως το δίλημμα που διατυπώνεται περί λαϊκής και φιλελεύθερης δεξιάς δεν αντικατοπτρίζει ούτε στο ελάχιστο το περιεχόμενο των συζητήσεων με τη βάση του κόμματος. Δηλώνει πεπεισμένος ότι ο ΔΗΣΥ θα γυρίσει σελίδα.
-Εκλογική αναμέτρηση στο ΔΗΣΥ μετά την οδυνηρή ήττα με το ερώτημα να μην είναι μόνο τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη νέα ηγετική ομάδα, αλλά τι Δημοκρατικό Συναγερμό θέλετε;
-Μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα στις προεδρικές εκλογές, μιλώντας με εκατοντάδες στελέχη, μέλη και φίλους της παράταξης μας, θεωρώ πως το βασικό ερώτημα είναι πως θα αναδείξουμε το Δημοκρατικό Συναγερμό πρώτο κόμμα, να παραμείνει πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα, παρά το ποια είναι η ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα και προσανατολισμός του κόμματος μας. Η ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση της ηγεσίας την τελευταία δεκαετία δεν δέχθηκε ιδιαίτερη κριτική. Η κριτική της βάσης εστιάζεται κυρίως σε λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος παρακολούθησε τις τοποθετήσεις της Αννίτας Δημητρίου και του Δημήτρη Δημητρίου πριν την ημέρα εκλογής νέου προέδρου, θα αντιληφθεί πως οι διαφορές των δύο υποψηφιοτήτων δεν εστιάζονταν σε πολιτικά ζητήματα. Κανείς από τους δυο αγαπημένους συναδέλφους δεν μίλησε για κρίση ταυτότητας. Επειδή έχω ζήσει το Δημοκρατικό Συναγερμό από μικρός, θυμάμαι περιόδους που οι εσωτερικές διαφωνίες ήταν αμιγώς πολιτικές. Σήμερα δεν είναι απαραίτητα και πολιτικές. Δηλαδή, δεν παρατηρώ να υπάρχουν δύο ομάδες εντός του κόμματος με σημαντικές ιδεολογικοπολιτικές διαφοροποιήσεις.
-Τι λέτε εσείς για τις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται για τη συγκρότηση ενός νέου ΔΗΣΥ με πολιτική καθαρότητα;
-Αυτά όλα λέγονται και γράφονται εκ του πονηρού. Οι ίδιοι ήταν πάντα που ήθελαν αποδυναμωμένο τον ΔΗΣΥ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ένας είναι και ένας θα παραμείνει. Όποιος διατηρεί αντιρρήσεις και ανησυχίες για την πολιτική καθαρότητα της παράταξης σήμερα, να έρθει να τις υποβάλει στα θεσμικά όργανα του κόμματος. Είμαστε το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Κύπρο. Πρωτοπορήσαμε πανευρωπαϊκά στη θεσμοθέτηση εσωκομματικών δημοκρατικών διαδικασιών. Επομένως, όποιος κόπτεται πραγματικά για το μέλλον της παράταξης καλώς να ορίσει και να μοιραστεί σε ένα εποικοδομητικό κλίμα τις διαφωνίες του.
-Σας ρωτώ γιατί θεωρείστε γνήσιος εκφραστής της λαϊκής δεξιάς. Μιας δεξιάς που πολλοί στο χώρο σας υποστηρίζουν ότι λειτουργεί σε βάρος του ρεαλισμού. Μπορείτε να συγκολλήσετε τα κόμματα του παλιού Συναγερμού που κυριαρχούσε στο κομματικό σκηνικό;
-Νομίζω αυτό το δίλημμα που διατυπώνεται πολλάκις τις τελευταίες βδομάδες μεταξύ λαϊκής και φιλελεύθερης δεξιάς δεν αντικατοπτρίζει ούτε στο ελάχιστο το περιεχόμενο των συζητήσεων μας με τη βάση του κόμματος. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ωρίμασε μέσα στα χρόνια. Η πολιτική ακολουθεί μια εξελικτική πορεία και τα στελέχη της παράταξης, γίναμε πιο έμπειρα και ώριμα και κατ’ επέκταση και η ίδια η παράταξη. Μέσα λοιπόν, σε όλες αυτές τις δεκαετίες εσωτερικών ζυμώσεων, οι μεγάλες προστριβές λύθηκαν. Να σας θυμίσω το δημοψήφισμα του 2004; Επουλωθήκαν γρήγορα οι πληγές και στις ευρωεκλογές που ακολούθησαν η παράταξη βγήκε και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη, όταν κάποιοι έλεγαν πως θα διαλυόταν. Ήταν γιατί με νηφαλιότητα αντιλήφθηκε η τότε ηγεσία τι έπρεπε να γίνει. Στα ζητήματα που υπήρξε πολυφωνία, η ηγεσία και η βάση μαζί, με συλλογικότητα, συναποφάσισαν για την οριστική θέση του κόμματος.
-Στο δια ταύτα του σήμερα;
-Δεν πρόκειται δηλαδή να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Μπορεί να γίνομαι φορτικός αλλά θέλω να επαναλάβω πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχει απωλέσει την ταυτότητα που μας άφησε παρακαταθήκη ο εμπνευστής και ιδρυτής του κόμματος Γλαύκος Κληρίδης. Τώρα σχετικά με τη λαϊκή και φιλελεύθερη δεξιά, θεωρώ πως είμαι εκφραστής και των δύο, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν είναι δύο ιδεολογικά μέρη που είναι αμοιβαίως αποκλειόµενα μεταξύ τους. Υποστηρίζω με θέρμη τον θεσμό της οικογένειας και τις ελληνοχριστιανικές αξίες, αλλά ταυτόχρονα διακηρύσσω και υπερασπίζομαι τις ατομικές ελευθερίες του κάθε συμπολίτη μου. Η υλοποίηση των εθνικών μας στόχων θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, χωρίς όμως αυτά να έρχονται σε αντιπαράθεση με την ταυτότητα μας. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας άμυνας και αρκετά άλλα αναγράφονται στο καταστατικό της παράταξης και καλώ όλους να το μελετήσουν για να αντιληφθούνε τι είναι ο ΔΗΣΥ. Προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά. Όλα τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη έτσι λειτουργούν και οδηγούν τις χώρες τους στην ευημερία. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το αδελφό κόμμα με το οποίο διατηρούμε άριστες σχέσεις μέσα από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια του ΕΛΚ, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας, που αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα και έχει οδηγήσει την χώρα της σε πορεία ραγδαίας ανάπτυξης χωρίς ταυτόχρονα να απολέσει την ταυτότητα της ως κόμμα.
-Είναι σε θέση ο ΔΗΣΥ να γυρίσει σελίδα και πως;
-Πιστεύω πως ναι. Η όποια ζημιά που πιθανόν να προκλήθηκε από την ήττα στις προεδρικές εκλογές θεωρώ πως μπορεί να διορθωθεί. Η παράταξη μας σήμερα έχει ανάγκη να ανοίξει κι άλλο στην κοινωνία και να ανοίξει ακόμα περισσότερο για τους απλούς πολίτες. Για να γίνει αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι διαδικασίες μας είναι κατάλληλες για να υποδεχτούν νέα μέλη ή για να συστηθούμε ξανά σε αποστασιοποιημένα στελέχη μας. Μπορεί να μην έχουμε αποδείξει κάποιες φορές στο παρελθόν πως είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε, να κάνουμε αυτοκριτική και να βελτιωθούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα. Επιβάλλεται να επανέλθουμε στην επαφή μας με την βάση μας, να μάθουμε να ακούμε και όχι απλά να μας ακούν… Με ορθολογιστικό τρόπο λοιπόν, θα γυρίσουμε σελίδα. Είμαι σίγουρος βλέποντας καθημερινά το κλίμα να αλλάζει.
Η διαφορετική επιλογή δεν θέτει εκτός κόμματος τα όποια μέλη
-Πολλά λέχθηκαν για την κομματική ενότητα και όσους επέλεξαν Ν. Χριστοδουλίδη στις προεδρικές. Τελικά είναι εκτός ή εντός κόμματος; Δικαιούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εσωκομματικές εκλογές;
-Όποιος είναι μέλος του κόμματος και συμφωνεί με τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτος να επιστρέψει και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αλλά επιζητούμε μαζί του ένα ειλικρινή διάλογο για να δούμε για ποιο λόγο έκανε δεύτερες σκέψεις και άλλες επιλογές προσώπων. Όποιοι δεν ακολούθησαν το κόμμα γιατί διατηρούν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και απόψεις σε βασικά ζητήματα, βρίσκονται ήδη από μόνοι τους, εκτός. Είναι φυσικό άλλωστε. Με άλλα λόγια το κριτήριο δεν είναι αν έκαναν διαφορετικές επιλογές από αυτήν του κόμματος, αλλά αν ενστερνίζονται τις αξίες στις οποίες στηρίζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η πολυσυλλεκτικότητα και η πολυφωνία για εμάς είναι πλεονέκτημα και δύναμη. Αχταρμάς όμως δεν θα γίνουμε ποτέ. Ο ΔΗΣΥ όταν ιδρύθηκε ας μην ξεχνάμε είχε στεγάσει και Μακαριακούς και Γριβικούς. Ο Γλαύκος Κληρίδης εργάστηκε για την ενότητα αυτού του τόπου όσο κανείς άλλος αν και τα στελέχη της παράταξης εκείνα τα χρόνια διώχθηκαν πάρα πολύ. Αυτά που περιγράφω είναι γεγονότα… είναι αν θέλετε ιστορία.
– Στηρίζατε την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου και αμέσως μετά Νίκο Χριστοδουλίδη. Εξηγήστε μας πώς καταλήξατε αμέσως σε αυτή τη θέση.
-Επιτρέψτε μου εδώ να διαφωνήσω. Στήριξα ψυχή τε και σώματι την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, (βρέθηκα ακόμη και πιο μπροστά από την πρώτη γραμμή όσο ελάχιστοι) όχι μόνο γιατί ήταν ο πρόεδρος και ο υποψήφιος της παράταξης στην οποία ανδρώθηκα πολιτικά αλλά και κυριολεκτικά, αλλά και γιατί πιστεύω πως ήταν ο καταλληλότερος για να βρίσκεται στο πηδάλιο του κράτους. Στο πολιτικό γραφείο μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου η θέση μου ήταν σαφέστατη, υποστήριξα την ψήφο κατά βούληση. Όλη την εβδομάδα πριν τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στις εμφανίσεις μου στα ΜΜΕ τήρησα ευλαβικά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που και ο ίδιος υποστήριξα και δεν εξέφρασα δημόσια τι θα έπραττα. Αναφερόμουν φορτικά στο κοινό κείμενο συναντίληψης των δυο προέδρων Αναστασιάδη και Νεοφύτου που εγκρίθηκε από το Πολίτικο Γραφείο. Προφανώς, ως πολίτης κι εγώ αυτού του κράτους έχω το δικαίωμα στην ψήφο. Άσκησα το δικαίωμα μου ψηφίζοντας στον 2ο γύρο. Αυτό όμως δεν είναι το ίδιο με αυτό που αφήνεται να εννοηθεί από διάφορους, πως εγώ δεν τήρησα την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που πάρθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και ήταν και δική μου θέση. Εδώ υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν ακόμη και τι έπραξα την πρώτη Κυριακή. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Είμαι συνηθισμένος όμως στις συκοφαντίες και δεν με αγγίζουν. Είπα δημόσια, το βράδυ της β΄ Κυριακής, όταν ρωτήθηκα τι ψήφισα, πως ΑΚΕΛ δεν θα ψήφιζα με τίποτα. Γιατί οι διάφορες μας είναι τεράστιες σε όλα τα ζητήματα. Διαφορές που επιβεβαιωθήκαν όπως ήταν και αναμενόμενο και στη συνάντηση της νέας μας προέδρου με την ηγεσία του ΑΚΕΛ.
Ούτε ένας ελέφαντας υπήρξε ούτε και δύο…
– Τελικά υπήρχε ελέφαντας στο δωμάτιο; Και τώρα έγιναν δύο ελέφαντες σε ότι αφορά την Πινδάρου;
-Δεν υπάρχει ελέφαντας στο δωμάτιο ούτε ένας ούτε και δυο. Λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά μετά τις 5 Φεβρουαρίου. Πέρασαν όλα αυτά όμως, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ναι, αρκετά στελέχη κατ’ εμέ λανθασμένα δεν ακολούθησαν το κόμμα εφόσον δεν έφεραν καμία αντίρρηση στις πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες για επιλογή του υποψηφίου του κόμματος. Αν δεν ήθελαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου όφειλαν να βγουν να το πουν πριν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές μας διεργασίες. Τότε, δεν μίλησε κανένας. Αυτό το θεωρώ λάθος. Και πάλι όμως, αυτό το λάθος δεν είναι για εμένα αρκετό για να ξεκινήσουμε ένα κυνήγι μαγισσών. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε κόμμα διαγραφών, αυτό άλλωστε δήλωσε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Πλήρης ανασυγκρότηση το στοίχημα μας
-Το στοίχημα της νέας ηγεσίας του κόμματός σας ποιο είναι;
-Το στοίχημα είναι για μένα σαφέστατο. Πρώτον, πρωτιά στις επερχόμενες ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές. Δεύτερον, αύξηση των εγγεγραμμένων μελών και ξεκαθάρισμα μητρώου. Τρίτον, επαναδραστηριοποίηση και επανένταξη μελών που πιθανόν να αποστασιοποιήθηκαν ή να έκαναν άλλες επιλογές. Και τέταρτον, διεύρυνση των δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών του κόμματος με στόχο την αύξηση της συμμετοχής και της καθημερινής αλληλεπίδρασης με τη βάση του κόμματος. Με δυο λόγια; Πλήρης Ανασυγκρότηση.