Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει χάσει την ταυτότητα του και έχει εκτροχιαστεί από τις αρχές, αξίες και ιδανικά για τις οποίες ιδρύθηκε, αναφέρει ο πρώην βουλευτής Αμμοχώστου Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος. Δηλώνει την αποφασιστικότητα του να προσφέρει στην παράταξη, προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας του κόμματος με τη βάση, μέσω της επαναδραστηριοποίησης όλων των τοπικών, και όλων των άλλων επιτροπών της παράταξης αλλά και της θέσπισης ανοιχτού διαλόγου. Προσθέτει ακόμα πώς ο ίδιος διαθέτει τα προσόντα, έχει τη γνώση και την εμπειρία, αλλά και την θέληση για να προσφέρει στον Δημοκρατικό Συναγερμό για να γίνει και πάλι ισχυρός και μεγάλος.
– Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να λάβετε την απόφαση για να διεκδικήσετε τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ;
– Δεν διεκδικώ τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την καρέκλα ή για το αξίωμα. Διεκδικώ τη δυνατότητα να προσφέρω. Πιστεύω ότι η παράταξη έχει εκτροχιαστεί από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που αποτελούν τη βάση ίδρυσης της. Έχει χάσει την ταυτότητα της. Έχει απολέσει την επαφή της με τη βάση της και έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως κόμμα συλλογικό και πολυταξικό. Σε αυτή την ταυτότητα, σε τούτες τις αξίες, αρχές και τα ιδανικά τα οποία είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα εν έτη 2023 πρέπει να επανέλθει ο Δημοκρατικός Συναγερμός για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Χειρισμοί και αποφάσεις ετών, σε πλειάδα ζητημάτων, οδήγησαν δυστυχώς στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και στη διάσπαση της Παράταξης μας. Αυτή τη διάσπαση έχουμε καθήκον να την εξαλείψουμε με τη λήψη σειράς ουσιαστικών μέτρων και αποφάσεων. Για το καλό της πατρίδας προέχει πρωτίστως η ενότητα του κόμματος και η συνοχή, ανανέωση και εκσυγχρονισμός της Παράταξης, οι οποίες δεν είναι έννοιες αφηρημένες, αλλά στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την επανασύνδεση του κόμματος με τη βάση του που δεν είναι άλλη από τον απλό άνθρωπο.
Διαθέτω τα προσόντα, έχω τη γνώση και την εμπειρία, τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου, πρωτίστως όμως έχω τη θέληση και την ικανότητα από τη θέση αυτή, να κάνουμε τη διαφορά και να επανενώσουμε την παράταξη μας. Να μεγαλώσουμε το ΔΗΣΥ, να ξαναβρούμε τη χαμένη ταυτότητα μας, να θυμηθούμε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά πάνω στα οποία σφυρηλατήθηκε το κόμμα μας. Όλοι μαζί να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε και που πηγαίνουμε και να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι μπροστά για ένα νέο μεγάλο ΔΗΣΥ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στο μέλλον της Πατρίδας μας και των ανθρώπων της, στο μέλλον της νέας γενιάς και των παιδιών μας. Αυτός είναι και ο λόγος που διεκδικώ τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της παράταξης.
– Κάποιοι θα πουν ότι ήσασταν μακριά αρκετά χρόνια από τα κομματικά δρώμενα. Γιατί; Και γιατί τώρα ζητάτε την ψήφο των μελών του ΔΗΣΥ, για τη θέση του δεύτερου τη τάξει του κόμματος;
– Ανήκω στην Γαλάζια Γενιά του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην περήφανη νεολαία με αρχηγό της τον Μανώλη Χριστοφίδη. Εντάχθηκα στη νεολαία του ΔΗΣΥ σε ηλικία 13 ετών, σε καιρούς δύσκολους για την Κύπρο και για το κόμμα μας. Από τα κομματικά δρώμενα δεν ήμουν ποτέ μακριά. Είτε από την έπαλξη του πολιτειακού ή κομματικού αξιώματος, είτε ως απλός στρατιώτης της παράταξης, ήμουν παρόν και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, σε κάθε αγώνα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, σε κάθε περίπτωση που η παράταξη με χρειάστηκε, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και των ανθρώπων της.
– Τι έχει να προτείνει η δική σας υποψηφιότητα προς τα μέλη του ΔΗΣΥ;
– Η ηγεσία της παράταξης οφείλει να αφουγκράζεται τον κάθε συναγερμικό. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα και τις επιτροπές του κόμματος πρέπει να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται. Επιβάλλεται η επαναδραστηριοποίηση όλων των τοπικών, κλαδικών, επαγγελματικών και όλων των άλλων επιτροπών της παράταξης και ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Η δική μου υποψηφιότητα αυτό ακριβώς εγγυάται. Είναι γνωστός εξάλλου ο τρόπος που πολιτεύτηκα τόσα χρόνια ως βουλευτής αλλά και ως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ στηρίζοντας τον κάθε συμπολίτη μας.
– Τι σημαίνει υποψηφιότητα βασισμένη στο τρίπτυχο: «Πατρίδα- Θρησκεία- Οικογένεια»; Παραπέμπει σε άλλες εποχές και για κάποιους, θυμίζει σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας…
– Αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν και χρησιμοποίησαν τους όρους αυτούς για εξυπηρέτηση δικών τους σκοπών και στόχων σε άλλες εποχές, αυτό δεν αφορά και ουδόλως έχει σχέση με τη δική μου υποψηφιότητα. Η πολιτική μου δημοκρατική πορεία, τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο εδράζεται η δική μου υποψηφιότητα είναι βασισμένο στις καταβολές του ΔΗΣΥ και ως εκ τούτου διαφωνώ κάθετα με την παραπομπή σας σε «σκοτεινές εποχές», όσον φορά στην υποψηφιότητα μου. Άλλωστε, η αγάπη προς την πατρίδα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από κανένα ως παρωχημένη. Πόσο μάλλον όταν η εθνική και φυσική επιβίωση της πατρίδας μας κινδυνεύει σήμερα από την κατοχή, τον εποικισμό και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Ούτε η ανάγκη για διατήρηση της θρησκευτικής μας ταυτότητας μπορεί να παρερμηνεύεται, με απόλυτο σεβασμό πάντα –και το τονίζω- προς κάθε άλλη θρησκεία. Όμως η διατήρηση της θρησκευτικής ταυτότητας των Ελλήνων της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο και σημαίνον μέρος του σώματος της πατρίδας και του ΔΗΣΥ, είναι σήμερα θεωρώ αναγκαία.
– Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη στάση του κόμματος απέναντι στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Εσάς ποια είναι η άποψη σας; Τι σημαίνει ότι ο ΔΗΣΥ, είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση;
– Ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει να επικροτεί χειρισμούς και μέτρα προς όφελος της πατρίδας και των ανθρώπων μας και με εποικοδομητική και καλόπιστη κριτική να βελτιώνει, και πάλι προς όφελος πατρίδας και λαού, τα μέτρα και τους χειρισμούς εκείνους της κυβέρνησης οι οποίοι χρίζουν βελτίωσης.- Τι είναι για σας ο ΔΗΣΥ; Ένα δεξιό συντηρητικό κόμμα, ή ένα νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό κόμμα; Ποιοι οι στόχοι και ποιος ο προσανατολισμός του σήμερα;
– Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι κόμμα της δεξιάς, με σαφείς ευρωπαϊκούς και δυτικούς προσανατολισμούς. Είναι κόμμα ιδεολογικό και όχι προσωπικό. Δεν είναι κόμμα ούτε του κεντρώου ούτε του κεντροαριστερού χώρου. Ιδρύθηκε έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Προέρχεται από το λαό και υπέρ του λαού έταξε την ίδρυση, λειτουργία και αποστολή του και όλους τους σκοπούς και στόχους του. Ως εκ τούτου, έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα και ο λαός μας. Στην Κύπρο σήμερα, η μεσαία τάξη έχει σχεδόν εξαφανιστεί και συμπολίτες μας χάνουν τα σπίτια τους σε τράπεζες και σε ξένα συμφέροντα. Τα επιτόκια αυξάνονται ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και σε χαμηλά επίπεδα. Η παιδεία μας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου αλλοιώνεται καθημερινά με το μεταναστευτικό να αποτελεί πλέον μάστιγα για τον τόπο, ενώ η νεολαία μας κινδυνεύει, τόσο από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ναρκωτικών, όσο και από την απουσία προτύπων και ανθρώπων που θα την εμπνεύσουν. Δεν είναι αυτή η κοινωνία που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της Παράταξης μας και σίγουρα δεν είναι αυτή η κοινωνία που θέλουμε για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αννίτα Δημητρίου: Ένας είναι ο νικητής ο ΔΗΣΥ
Οχι σε μοντέλα λύσης που καταργού την ΚΔ
– Βασική θέση του ΔΗΣΥ είναι η επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Εσείς δηλώσατε πρόσφατα ότι είστε ενάντια στη ΔΔΟ. Θα ζητήσετε αλλαγή της θέσης του κόμματος;
– Η διεξαγωγή ιδεολογικού συνεδρίου αλλά και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι απαραίτητη. Ως κόμμα συλλογικό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του. Είναι αυτές τις θέσεις που η Παράταξη πρέπει να προτάξει από τούδε και στο εξής, τόσο στο Εθνικό όσο και σε κάθε άλλο ζήτημα. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποτελεί μονόδρομο για όλους. Το Εθνικό Θέμα όμως, αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Καλόπιστα πιστεύω ότι από την λύση του Κυπριακού προβλήματος, δεν μπορεί να απουσιάζει η έννοια της δίκαιης λύσης, όπως άλλωστε προνοείται και στην ιδρυτική πράξη της Παράταξης. Ομοίως, προέχει η ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επίλυσης του Εθνικού Θέματος. Υπενθυμίζω ότι αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος ένταξης της Κύπρου στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σαφώς, οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να επαναφέρει διευθετήσεις με φιλοσοφίες και περιεχόμενα που έχουν απορριφθεί από τον Λαό μας, αλλά πρέπει να διέπεται και να έχει ως βάση, τις Θεμελιώδεις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να έχει ως σκοπό την από κάθε άποψη ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επιδίωξη της ομαλής επανένταξης των τούρκων κυπρίων στο νόμιμο κράτος και την εναρμόνιση ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητούμε μοντέλα λύσης που οδηγούν σε άμεση ή έμμεση κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως διεθνώς αναγνωρισμένου και ισότιμα ευρωπαϊκού κυρίαρχου κράτους. Ας μην κολλάμε στην ονομασία που θα δοθεί στο όποιο μοντέλο λύσης. Το περιεχόμενο είναι που έχει σημασία. Αν λύση ΔΔΟ μπορεί να εγγυηθεί τα πιο πάνω, σαφώς και θα την στηρίξω.