Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κρατά τα θετικά από την προεδρική αναμέτρηση αν και παραδέχεται ότι άφησε για το κόμμα του μια γλυκόπικρη γεύση, αφού κατάφεραν να  φτάσουν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό… Το πέρασμα στο δεύτερο γύρο του υποψηφίου που στήριξαν, του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ανέδειξε πως το ΑΚΕΛ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τον εκσυγχρονισμό του τόπου μας, εκτιμά ο Στ. Στεφάνου.

Απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπήρξε η όποια υπόγεια συνεργασία με στελέχη ή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αξιολογεί ως θαρραλέες τις δημόσιες τοποθετήσεις συναγερμικών υπουργών και στελεχών υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σημείώνει ότι το  ΑΚΕΛ δεν φοβάται κανένα και τίποτα. Και απαντά πως «το «ΔΗΣΑΚΕΛ» είναι ένα σύνθημα κενού περιεχομένου, κατασκεύασμα ενός χώρου, του καλούμενου ως ενδιάμεσου, ο οποίος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου δήλωνε μετά επιτάσεως ότι θα είναι τιμή του να ξανασυνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ σε επίπεδο κυβέρνησης».

Τονίζει ότι είναι αιωρούμενοι ισχυρισμοί όσα λέχθηκαν προεκλογικά για τα μητρώα των μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού που έφτασαν στην Εζεκία Παπαϊωάννου και το επιτελείο Μαυρογιάννη. Και επιστρέφει τα πυρά σημειώνοντας πως θα μείνουν το ίδιο αιωρούμενοι όπως «οι προεκλογικοί  ισχυρισμοί του Ν. Χριστοδουλίδη ότι μιλούσε με στελέχη του ΑΚΕΛ». Για τις πρώτες πολιτικές πράξεις του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ο Στέφανος Στεφάνου επισημαίνει πως  ο Νίκος Χριστοδουλίδης έβαλε τον πήχη ψηλά και τελικά πέρασε από κάτω, και αναίρεσε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε. Το ΑΚΕΛ, διαμηνύει θα είναι αντιπολίτευση διεκδικητική αλλά και υπεύθυνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκανε την ανατροπή ο Μαυρογιάννης

– Η προεδρική αναμέτρηση σας άφησε γλυκόπικρη γεύση. Συσπείρωση που θυμίζει άλλες εποχές, αλλά πήγατε τον Α. Μαυρογιάννη στη βρύση αλλά δεν ήπιε νερό…

-Όντως μάς άφησε γλυκόπικρη γεύση αλλά την ίδια ώρα νιώθουμε περήφανοι και δυνατοί γιατί με την επιλογή μας και τη δουλειά μας δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να κερδίσουμε τις εκλογές εκεί που πολλοί μάς είχαν ξεγραμμένους από τον Α’ γύρο. Ό,τι περνούσε από το χέρι μας το κάναμε. Δεν εξαρτιόνταν όμως όλα από εμάς.

– Τα ποσοστά πιστώνονται και στον υποψήφιο. Τι θα κάνετε για να κεφαλαιοποιήσετε στο ΑΚΕΛ επαναπατρισθέντες και άλλους που συμπορεύθηκαν μαζί σας;

-Ασφαλώς και δεν μονοπωλούμε τα ποσοστά παρότι ένα μεγάλο μέρος τους προήλθε από τον κόσμο του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς. Ούτε και θεωρούμε δεδομένους όσους ψήφισαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το καθοριστικό που οδήγησε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί σ’ αυτές τις εκλογές είναι ότι έμπρακτα πείσαμε πως αποτελούμε την κινητήρια δύναμη για τον εκσυγχρονισμό του τόπου μας. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε και ευδιάκριτα να το ενισχύσουμε για να το προσλαμβάνει η κοινωνία. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με συνέπεια τον δρόμο του ορθολογισμού, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευαισθησίας και της διεκδίκησης όπως κάναμε προεκλογικά. 

Την ίδια ώρα, χρειάζεται να βρούμε τους οργανωτικούς τρόπους για να έχουμε μια συνεχή και αμφίδρομη σχέση με τον κόσμο που συμμερίστηκε μαζί μας το όραμα της προοδευτικής αλλαγής. Υπάρχει η εμπειρία, υπάρχει η βούληση πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε ενόψει μάλιστα του Καταστατικού Συνεδρίου που εξαγγείλαμε για το ερχόμενο φθινόπωρο.  

– Κατά την άποψή σας γιατί ο κόσμος στράφηκε στον Ν. Χριστοδουλίδη αφήνοντας εκτός Προεδρικού τον Α. Μαυρογιάννη;

-Από την ώρα που ο Ν. Χριστοδουλίδης έλαβε την υποστήριξη των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και τύγχανε της εμπιστοσύνης ενός σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ το θέμα γι’ αυτόν ήταν να καταφέρει να περάσει στον β’ γύρο. Ήταν πολύ δύσκολο η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη να λάβει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ είχε εναντίον του και τις ψήφους του ΕΛΑΜ. Αφήνω πίσω την πλήρη κινητοποίηση στελεχών της απελθούσας κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για να κερδίσει ο Ν. Χριστοδουλίδης. Παρά ταύτα παρ’ ολίγο να τα καταφέρει ο Ανδρέας κι αυτό δείχνει τη δυναμική που ανέπτυξε η υποψηφιότητά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Δημητρίου: Όραμα μου, ένας ΔΗΣΥ ενωμένος και ισχυρός

-Κρατηθήκατε όρθιοι και μακριά από κλυδωνισμούς που σήμερα αντιμετωπίζει ο ΔΗΣΥ, χάρις στα «συναγερμικά δεκανίκια» που δόθηκαν στον υποψήφιο που στηρίζατε στον δεύτερο γύρο. Τι απαντάτε;

-Είναι φανερό ότι ο ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει κλυδωνισμούς γιατί ο υποψήφιος του δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Ο υποψήφιος που υποστηρίξαμε πέρασε με φόρα στον δεύτερο γύρο κι αυτό δημιούργησε προοπτικές για να κερδηθούν οι εκλογές. Επομένως, αυτό που μέτρησε δεν ήταν κανένα συναγερμικό δεκανίκι -που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε- αλλά η σωστή απόφαση που συλλογικά έλαβε το ΑΚΕΛ για στήριξη του Α. Μαυρογιάννη. Απόφαση η οποία στηρίχθηκε στη σωστή ανάγνωση των πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων. Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ενέπνευσε την εκλογική βάση του ΑΚΕΛ και συγκίνησε κόσμο πέραν του χώρου της Αριστεράς. 

-Δεν ακούσαμε το παραμικρό σχόλιο σε όλα αυτά που λέγονται από συναγερμικά χείλη ότι έδωσαν στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο Μαυρογιάννη τα μητρώα του Συναγερμού και γίνονταν τηλεφωνήματα «προσηλυτισμού» ψήφων… Δεν είδατε, δεν ακούσατε τίποτε έτσι θα συνεχίσετε;

-Έχω σχολιάσει δημόσια τους ισχυρισμούς. Τα όσα λέγονται καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Κι επειδή εμείς έχουμε κουραστεί συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο ας παρουσιάσουν στοιχεία και αποδείξεις. Απλώς κι αυτοί οι ισχυρισμοί θα μείνουν αιωρούμενοι χωρίς καμία τεκμηρίωση όπως τους προεκλογικούς ισχυρισμούς του Ν. Χριστοδουλίδη ότι μιλούσε με στελέχη του ΑΚΕΛ. 

– Γιατί φοβηθήκατε το «ΔΗΣΑΚΕΛ», ενώ η συναγερμική ηγεσία ήταν πιο έτοιμη για συνεργασία; Δεν θα ήταν πιο ηθικό να γίνει μια συνεργασία μια ανοιχτά χαρτιά, με διαφάνεια παρά να υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και υποδείξεις για στήριξη Μαυρογιάννη;

-Το ΑΚΕΛ δεν φοβάται κανένα και τίποτα. Κατ’ αρχάς, το «ΔΗΣΑΚΕΛ» είναι ένα σύνθημα κενού περιεχομένου. Το «ΔΗΣΑΚΕΛ» είναι κατασκεύασμα ενός χώρου, του καλούμενου ως ενδιάμεσου, ο οποίος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου δήλωνε μετά επιτάσεως ότι θα είναι τιμή του να ξανασυνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ σε επίπεδο κυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ με καθαρές και συνεπείς θέσεις απευθύνεται στην κοινωνία και κρίνεται από αυτήν. Άλλοι κρύβουν τις θέσεις τους ή τις προσαρμόζουν ανάλογα. Λέτε ότι η συναγερμική ηγεσία ήταν πιο έτοιμη για συνεργασία. Ποια  ηγεσία και πότε μίλησε για συνεργασία; Αυτό που είδαμε μεταξύ των δύο γύρων ήταν μια έντονη αντιπαλότητα μέσα στον ΔΗΣΥ συνεπεία της εκλογικής ήττας του. Συνεργασία δεν υπήρξε ούτε υπογείως, ούτε επί σκηνής. Το ΑΚΕΛ από την αρχή της προεκλογικής έκανε τις υπερβάσεις του ρίχνοντας τους παραταξιακούς περιορισμούς στηρίζοντας έναν πραγματικά ανεξάρτητο υποψήφιο που δεν προέρχεται από την Αριστερά και απλώνοντας το χέρι για συνεργασία σε όσους ήθελαν προοδευτική αλλαγή. 

– Καίτη Κληρίδη, Γ. Κασουλίδης, Κ. Πετρίδης βγήκαν δημοσίως υπέρ του Α. Μαυρογιάννη, πιο έτοιμοι συνεπώς οι συναγερμικοί… Θα ήταν μίασμα η αποδοχή μιας τέτοιας στήριξης;

-Ποσώς δεν μειώνω την απόφαση των συγκεκριμένων καθώς και άλλων στελεχών, μελών και φίλων του ΔΗΣΥ που συνειδητά υποστήριξαν τον Αντρέα Μαυρογιάννη. Τη θεωρώ μάλιστα θαρραλέα, που είχε ως άξονα κυρίως την έγνοια για την επίλυση του Κυπριακού. Κάθε υποστήριξη ήταν ευπρόσδεκτη, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υπήρξε συνεργασία. Υπήρξαν όμως και πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ που υποστήριξαν ανοικτά και δούλεψαν για τον Χριστοδουλίδη. Ολόκληρος ο μηχανισμός του Προεδρικού έκανε επίσης το ίδιο με την καθοδήγηση του Νίκου Αναστασιάδη. Έχοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα επιμένετε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ συνεργάστηκε με το ΑΚΕΛ για να βγάλει τον Μαυρογιάννη;   

– Τη δημόσια παραδοχή Α. Μαυρογιάννη για καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου πως την ακούσατε; Πιστεύετε ότι του κόστισε;

-Με αυτή του την αναφορά ο Ανδρέας δεν εννοούσε ότι υπήρχε εκλογική συνεργασία παρότι έτσι επιδίωξαν για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας να την ερμηνεύσουν οι υποστηριχτές της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Δεν νομίζω να κόστισε στον Ανδρέα αυτή η αναφορά τουλάχιστον οι αριθμοί αυτό δείχνουν.

Αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα για την Αριστερά

– Πολλοί λεν ότι είναι η ώρα να ανοίξει ο διάλογος «τι Αριστερά θέλουμε». Είστε έτοιμοι να κάνετε αυτό το βήμα;

-Οι πρώτοι που άνοιξαν αυτή τη συζήτηση είμαστε εμείς που αποτελούμε το ιστορικό Κόμμα της Αριστεράς. Ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και προκλήσεις με τέτοια επάρκεια και τέτοια αποτελεσματικότητα που να μας ξαναδώσει τη δύναμη και τη δυναμική που παραδοσιακά είχε η κυπριακή Αριστερά. Ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση γιατί νιώθουμε δυνατοί και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. 

– Ο χώρος της κεντροαριστεράς παραμένει ακάλυπτος την ώρα που υπάρχει συνωστισμός δυνάμεων στη δεξιά. Είναι το ΑΚΕΛ έτοιμο για άνοιγμα ή θα παραμείνει στη λογική της «κομματικής καθαρότητας»;

-Δεν συμφωνώ ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς είναι ακάλυπτος. Τον καλύπτει το ΑΚΕΛ με την πολιτική του και την εν γένει διαχρονική παρέμβασή του στην κοινωνία. Μια πολιτική που είναι κατ’ ουσία προοδευτική αφού έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνίας. Αυτός ο στόχος δεν περιλαμβάνει μόνο τον σκληρό πυρήνα των οικονομικό-κοινωνικών ζητημάτων αλλά εκτείνεται και στον πολιτισμό της χώρας μας με την ευρύτερή του έννοια. Ορθολογισμός, εμβάθυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, δικαιώματα, σύστημα αξιών. Δεν συμφωνώ επίσης με την τοποθέτησή σας ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στη λογική της «κομματικής καθαρότητας». Τέτοιος όρος για εμάς δεν υπάρχει και δεν σημαίνει τίποτα. Το ΑΚΕΛ απευθύνεται στους ανθρώπους της Αριστεράς αλλά κι όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η εξουσία πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να υπηρετεί την πρόοδο για τους πολλούς και μη προνομιούχους. Είναι μ’ αυτό τον τρόπο που το ΑΚΕΛ ιστορικά έγινε κόμμα μαζικό, με την επιρροή και το κύρος του να ξεπερνούν τα παραταξιακά όρια της Αριστεράς.

Θα συζητήσουμε πως θα αξιοποιηθεί ο Α. Μαυρογιάννης

– Αξιοποίηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη τι μπορεί να σημαίνει; Θα καλούσατε τον νέο Πρόεδρο να τον διατηρήσει διαπραγματευτή;

-Δεν νομίζω ο Ανδρέας να ήθελε τέτοια αξιοποίηση από τον νέο πρόεδρο ή την όποια άλλη αξιοποίηση από τη νέα κυβέρνηση. Άλλωστε ο Ανδρέας αποτέλεσε τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του Ν. Χριστοδουλίδη στην προεκλογική περίοδο. Με τον Αντρέα πορευτήκαμε μαζί σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο προβάλλοντας μια προοδευτική προοπτική στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Με την όλη του παρουσία ο Αντρέας έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο το οποίο θα συζητήσουμε πώς αυτό θα αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των καλών νοούμενων συμφερόντων της πατρίδας μας και των ανθρώπων της.

Οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ για τις πολιτικές Νίκου  Χριστοδουλίδη

-Νέα σελίδα ανοίγει για τη χώρα μας με τι ζητούμενα από το νέο Πρόεδρο; Τι προέχει για το ΑΚΕΛ;

-Αν θα ανοίξει νέα σελίδα για τον τόπο μας, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που ο νέος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του θα διαχειριστούν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία. Για το ΑΚΕΛ προέχει η επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων και στοχευμένων πρωτοβουλιών από μέρους μας με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Πέραν του Κυπριακού, προέχει η προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που αφαιμάσσει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, προέχει η πάταξη της διαφθοράς αρχίζοντας με τη δίωξη παντός υπευθύνου όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος της Κύπρου διεθνώς. Προέχουν επίσης η στήριξη του ΓεΣΥ και του κοινωνικού κράτους καθώς επίσης η αποκατάσταση του κράτους δικαίου που έχει καταρρακωθεί από την απελθούσα κυβέρνηση.

– Προς τι η προκαταβολική άρνηση ότι δεν θα μπορέσει ο νέος Πρόεδρος να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις;

-Δεν πρόκειται για άρνηση αλλά για αμφιβολία την οποία μακάρι – χίλιες φορές μακάρι – να τη διαλύσει ο νέος Πρόεδρος με τις πράξεις και τις πολιτικές του. Η αμφιβολία μας τροφοδοτείται από το γεγονός ότι με πολλά που διακήρυξε προεκλογικά ο νέος πρόεδρος διαφωνούμε. Θα μπορούσα να ξεκινήσω με το Κυπριακό αλλά θα επιλέξω να μην το κάνω για ένα και μοναδικό λόγο: σε αυτό το θέμα ειδικά, εύχομαι ο νέος Πρόεδρος να διαψεύσει τις ανησυχίες μας. Σε κάθε περίπτωση εδώ θα είμαστε και θα κρίνουμε τις κινήσεις του. 

Το παράδειγμα που θα επικαλεστώ βρίσκεται ψηλά στη δική μας ατζέντα και δεν είναι άλλο από τη διαφθορά. Κατά τον νέο Πρόεδρο η διαφθορά στην Κύπρο είναι συστημική, πάντα υπήρχε, επομένως δεν χρειάζεται να γίνει κάτι δραστικό για την αντιμετώπισή της. Πόσω μάλλον να κινηθεί για την τιμωρία των ενόχων για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας εξαιτίας του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων που σημειώθηκε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία – να μην ξεχνούμε- ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν βασικό στέλεχος.

– Ποια είναι η άποψή σας για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο;

-Ο Πρόεδρος έβαλε τον πήχη ψηλά και τελικά πέρασε από κάτω. Στην πρώτη του πολιτική πράξη αναίρεσε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα διορίσει Υπουργικό Συμβούλιο με 50% γυναίκες. Δεσμευόταν ο Πρόεδρος ότι δεν θα διόριζε κανένα που ήταν προηγουμένως υπουργός. Το αναίρεσε. Δεν θα διόριζε κομματικά στελέχη. Κι αυτό το αναίρεσε. Διευκρινίζω ότι δεν συμφωνώ με όλα τα κριτήρια που έβαλε ο Πρόεδρος. Όμως κρίνεται στη βάση των δικών του κριτηρίων. 

– Είπατε ότι θα είστε αντιπολίτευση, όπως αναμενόταν, αλλά δεν του δώσατε καν πίστωση χρόνου για την ανάληψη των καθηκόντων του και τον σφυροκοπάτε με κόντρα προτάσεις νόμου… Σκληρή συνεπώς αντιπολίτευση σε όλα;

-Δεν συμφωνώ ότι αρχίσαμε να σφυροκοπούμε την κυβέρνηση με προτάσεις νόμου. Κατ’ ακρίβεια μόνο μια πρόταση νόμου είπαμε ότι θα επαναφέρουμε κι αυτή είναι η πρόταση για κατάργηση των εξετάσεων των τετραμήνων. Κι αυτό λόγω του επείγοντος του θέματος. Οι άλλες προτάσεις νόμου εκκρεμούν εδώ και καιρό στη Βουλή. Η αντιπολίτευσή μας, όπως ήδη έχουμε πει, θα είναι διεκδικητική αλλά και υπεύθυνη. Εκεί που συμφωνούμε δεν θα έχουμε πρόβλημα να συμφωνήσουμε, αλλά δεν θα αφαιρέσουμε από τον εαυτό μας το δικαίωμα να διαφωνούμε. Η δουλειά άλλωστε της αντιπολίτευσης είναι πρωτίστως να ελέγχει και να διεκδικεί αυτό που θεωρεί σωστό.