O πρόεδρος του ΔΗΚΟ προβαίνει σε μία πρώτη αποτίμηση της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και τις μέχρι τώρα συνεργασίας τους, εστιάζοντας και αναδεικνύοντας τα θετικά της κοινής αυτής πορείας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τονίζει ότι ο ρόλος ΔΗΚΟ στη διακυβέρνηση είναι πρωταγωνιστικός και υποστηρικτικός για υλοποίηση του προγράμματος του Νίκου Χριστοδουλίδη που διαμορφώθηκε από κοινού, δηλώνοντας παράλληλα ότι αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Σημειώνει  πώς θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου  στην κυβέρνηση και τα μέλη της για να αξιολογηθούν με βάση το έργο τους. Αναφέρει πώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης έβαλε ψηλά τον πήχη των διορισμό με βάση τα κριτήρια που έθεσε, όμως αυτό είναι που συνέτεινε στο σχηματισμό ενός Υπουργικού Συμβουλίου με πλειοψηφία τεχνοκρατών.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφεύγει την όποια αναφορά στο τι λέχθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τι προηγήθηκε των διορισμών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ρωτήσαμε για το θέμα του Υπουργού Οικονομικών,  τη δική του εμπλοκή στην επιλογή και αν όντως η αρχική επιλογή ήταν ο κ. Γιασεμίδης, αλλά υπήρξε ένσταση από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Ζητήσαμε να μας διευκρινίσει ακόμα κι αν η πρόταση για τον Μάκη Κεραυνό προήλθε από τον Μάριο Καρογιάν. Ρωτήθηκε ακόμη για το πώς προέκυψε η υπουργοποίηση Μιχάλη Γιωργάλλα σε σχέση με τα όσα ανέφερε  η κ. Ελένη Θεοχάρους σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστηρίζει δημόσια ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αλλά και γιατί αποκλείστηκε τελικά ο Γιώργος Κέντας. Δεν θέλησε να απαντήσει περιοριζόμενος στην υπόδειξη που είχε κάνει και αφορούσε την περίπτωση της Αναστασίας Παπαδοπούλου πώς δεν επρόκειτο να μπει σε συζήτηση για κανένα διορισμό μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημείωσε  ότι όλα τα κόμματα όπως και τα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας που στήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους, με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει τον τελικό λόγο στις επιλογές που έγιναν.

– Σαράντα μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές. Πώς αποτιμάτε τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη;

– Θετικά. Αν και μιλάμε για λιγότερες από 20 μέρες, καθώς ο πραγματικός χρόνος για τη νέα διακυβέρνηση αρχίζει να μετράει από την ανάληψη των καθηκόντων της και όχι από τις εκλογές. Και λέω θετικές, όχι μόνο γιατί διαπιστώνεται ένα νέο ύφος και μια νέα συμπεριφορά από πλευράς του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αλλά και γιατί αρχίζει, ήδη, να υλοποιείται, χωρίς καθυστέρηση, το πρόγραμμα διακυβέρνησής του. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της υλοποίησης, το οποίο μάλιστα έχει πολύ ουσιαστική, αλλά και συμβολική, διάσταση, είναι η εξαγγελία που έγινε την περασμένη Δευτέρα, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, για σύσταση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδα. Πρόκειται για μία θέση, η οποία περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Δείγματα θετικής γραφής διαπιστώνονται από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με πρωτοβουλίες τους και σε σχέση με τη διάθεσή τους για έργο.  

– Έχει ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση; Είστε κόμμα συγκυβέρνησης;

– Ξεκάθαρος ήταν και είναι ο ρόλος μας, από την αρχή: Είμαστε κόμμα της συμπολίτευσης, το οποίο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, εντός και εκτός Βουλής, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης το οποίο διαμόρφωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνεργασία και με το Δημοκρατικό Κόμμα. Και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης και του καθήκοντός μας να πετύχει αυτή η διακυβέρνηση, για την ανάδειξη της οποίας ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος και τα στελέχη μας εργάστηκαν σκληρά όλους τους προηγούμενους μήνες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

– Διαφάνεια και όλα στο φως. Πώς είδατε το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης και ποιος ήταν ο ρόλος σας σε αυτό; Δώσατε ονόματα και ποια;

– Έχουμε κάνει εισηγήσεις προσώπων, οι οποίες ανταποκρίνονταν στα κριτήρια τα οποία είχε θέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Και προφανώς εισηγήσεις έκαναν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και κοινωνικές ομάδες και απλοί πολίτες, που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια του κ. Χριστοδουλίδη. Από κει και πέρα, οι εισηγήσεις ήταν εισηγήσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την απόλυτη συνταγματική και πολιτική εξουσία να επιλέξει τα πρόσωπα τα οποία επέλεξε και τα οποία θα στηρίξουμε στο έργο τους, χωρίς οποιαδήποτε εξαίρεση. Η όποια δημόσια συζήτηση για πρόσωπα, που είτε έχουν επιλεγεί, είτε όχι, δεν εξυπηρετεί με οποιαδήποτε τρόπο τη διαφάνεια. Αντίθετα, μια τέτοια συζήτηση θα υπονόμευε, έστω άθελά της, τη συνταγματική εξουσία του Προέδρου να επιλέγει και να διορίζει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ο ίδιος κρίνει. 

– Τι έγινε τελικά με την Αναστασία Παπαδοπούλου. Γιατί δεν προχώρησε ο διορισμός της; Αληθεύει ότι έφερε ένταση ο κ. Καρογιάν; Το πρόβλημα ήταν το ότι είναι αδερφή σας ή υπήρχε κάποιο άλλο κώλυμα;   

– Δεν πρόκειται να μπω σε μια τέτοια συζήτηση, για οποιοδήποτε διορισμό και για οποιοδήποτε πρόσωπο. Έχω διαβάσει διάφορα δημοσιεύματα όλες αυτές τις μέρες και έχω εντυπωσιαστεί, πραγματικά, από το εύρος και τη διαφορετικότητα των εκδοχών, των εικασιών και των παραπολιτικών σχολίων. Κατανοητή η προσπάθεια των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για αναζήτηση ειδήσεων, όμως, επιτρέψτε μου να μην εμπλακώ προσωπικώς σε αυτή τη διαδικασία. Η οποία, θίγει – πρώτα και κύρια – πολιτικά κόμματα, που εμφανίζονται ως «κυνηγοί» αξιωμάτων, θίγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως θεσμό, αλλά θίγει και τα ίδια τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τόσο αυτά που έχουν διοριστεί και καλούνται απερίσπαστα να ανταποκριθούν σε μια δύσκολη αποστολή, όσο και αυτά που βρέθηκαν άθελά τους σε μια συζήτηση γύρω από τα ονόματά τους, που τα ίδια ουδέποτε επιδίωξαν. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, με κάθε σεβασμό, πως δεν πρόκειται να μπω σε μια τέτοια συζήτηση, για οποιοδήποτε διορισμό και για οποιοδήποτε πρόσωπο.      

– Τι άφησε σε σας όλη αυτή η διαδικασία και οι διεργασίες που έγιναν; Επικράτησε η αντίληψη ότι έγιναν κομματικές και προσωπικές εξυπηρετήσεις και ότι ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κόσμου και τα κριτήρια που ο ίδιος έθεσε.

– Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει διορίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούμενο από άξια πρόσωπα, ικανά να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας και στην αποστολή που τους ανατέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, ας τους δώσουμε την αναγκαία πίστωση χρόνου και ας τους κρίνουμε για το έργο τους. Δεν συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις περί προσωπικών ή κομματικών εξυπηρετήσεων. Ο Πρόεδρος επέλεξε τα πρόσωπα, όπως έκρινε, στη βάση των προσόντων και των ικανοτήτων τους, έχοντας όλη τη συνταγματική και πολιτική εξουσία.  Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που ο ίδιος ο Πρόεδρος δημοσιοποίησε εκ των προτέρων και τη συζήτηση που προέκυψε ως προς το βαθμό ικανοποίησης αυτών των κριτηρίων, θα ήθελα να πω το εξής: Ορθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε ψηλά τον πήχη και αυτός είναι και ο λόγος που τελικώς επιτεύχθηκε μεγάλη συμμετοχή τεχνοκρατών, μεγάλη συμμετοχή νέων προσώπων, σχεδόν ίση συμμετοχή των δύο φύλων. Το να επικρίνεται ο κ. Χριστοδουλίδης επειδή υπήρξε ειλικρινής και εξωστρεφής σε σχέση με τις φιλόδοξες προθέσεις του είναι κακόβουλό και υποκριτικό. Ειδικά όταν πέτυχε, με τις επιλογές του, να αξιοποιήσει νέα πρόσωπα, τεχνοκράτες, πρόσωπα ευρείας κοινωνικής αποδοχής και ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στους πολιτικούς διορισμούς, που έχει διενεργήσει.

«Το κόμμα μας δεν ακολουθεί ρητορική αυτοδιαφήμισης»

– Συζητείται το γεγονός ότι ενώ το ΔΗΚΟ ήταν το μεγαλύτερο κόμμα που στήριξε το Νίκο Χριστοδουλίδη, εντούτοις ο Σιζόπουλος και ο Καρογιάν είχαν μεγαλύτερη εμπλοκή από το Νικόλα Παπαδόπουλο. Πώς το σχολιάζετε;

– Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση και σίγουρα δεν έχω οποιαδήποτε ανασφάλεια να εμπλακώ σε τέτοιου είδους συζητήσεις, που μοναδικό σκοπό έχουν τη δημιουργία πλασματικών εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό από την ουσία. Τόσο εγώ, προσωπικώς, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα, στην ολότητά του, διαδραματίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλουμε να διαδραματίσουμε, ως το μεγαλύτερο κόμμα που στήριξε και στηρίζει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ως το κόμμα με τη μεγαλύτερη εμπειρία διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση, λοιπόν, απαιτεί σοβαρότητα, σεμνότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ή η ανάγκη οποιουδήποτε αυτo-λιβανίσματος ή αυτό-προβολής του ρόλου και της επιρροής μας. Η κοινωνία, που παρακολουθεί αυτού του είδους τις ανταγωνιστικές συζητήσεις περί υπουργείων και κομματικών επιρροών, ενοχλείται και εξοργίζεται. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα ακολουθήσει μια τέτοια ρητορική υπό μορφή «διαφήμισης… 

– Τους διορισμούς Επιτρόπων που εκκρεμούν τους συζητήσατε καθόλου με τον Πρόεδρο;

– Με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως και με τον υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, έχουμε εδώ και πολλούς μήνες μια άριστη συνεργασία και στο πλαίσιο αυτής της άριστης συνεργασίας συζητούμε με ειλικρίνεια και αμεσότητα όλα τα ζητήματα που βρίσκονται ενώπιον του, ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώπιόν μας, ως το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης, το οποίο στηρίζει τον ίδιο και την κυβέρνησή του, καθημερινώς, εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός «αέρα». Επομένως, ναι, συζητούμε και το θέμα των Επιτρόπων το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως ανέφερε και σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αξιολογεί συνολικώς. 

– Υπάρχει κάποιος συντονισμός μεταξύ των κομμάτων που στηρίξατε Νίκο Χριστοδουλίδη και μεταξύ σας και με τον Πρόεδρο για τα θέματα που θα έρχονται στη Βουλή;

– Θα πρέπει να υπάρξει. Και λέω «θα πρέπει», καθώς ακόμα βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες αυτής της διακυβέρνησης και δεν έχουμε ενώπιον μας, ακόμα, κυβερνητικά νομοσχέδια ή τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Όπως ξέρετε, εκκρεμούν ακόμα οι πρώτες φιλοφρονητικές συναντήσεις των Υπουργών με τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές και επομένως ο όποιος συντονισμός δεν έχει κάποιο αντικείμενο στην παρούσα φάση. Όμως, επαναλαμβάνω πως ναι, τα κόμματα της συμπολίτευσης έχουμε καθήκον συντονισμού με την κυβέρνηση και, την ίδια ώρα, έχει και η κυβέρνηση καθήκον συντονισμού της με τα κόμματα της συμπολίτευσης, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των κυβερνητικών νομοσχεδίων, καθώς και των προτάσεων Νόμων των βουλευτών, υπερψηφίζονται ομόφωνα. Υπάρχει, δηλαδή, έτσι κι αλλιώς, μια καλή και εποικοδομητική παράδοση συνεργασίας της κυβέρνησης, ως εκτελεστικής εξουσίας και της Βουλής, ως Νομοθετικής, την οποία θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και χαίρομαι, που εποικοδομητική διάθεση για κάτι τέτοιο δηλώνεται από όλα τα κόμματα. Και είμαι βέβαιος ότι ακόμα πιο έντονη διάθεση υπάρχει και από την κυβέρνηση, με δεδομένη την αφοσίωση και την επιμονή του Προέδρου Χριστοδουλίδη για δημιουργία συνθηκών ενότητας και συλλογικότητας. Ενότητας και συλλογικότητας, που ζητά η κοινωνία και που χρειάζεται η πατρίδα μας.

Συνεχής ο διάλογος με την κομματική βάση

– Γίνεται έντονη συζήτηση, όσον αφορά την επαφή των κομματικών ηγεσιών με τη βάση τους. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα; Έχετε κάποιες προτάσεις;

– Όπως ανέφερα, στο Δημοκρατικό Κόμμα εγκαινιάσαμε, από τον Ιούνιο του 2021, αμέσως μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ένα συνεχή διάλογο με τα μέλη μας και τους φίλους του Κόμματος. Τονίζω τη λέξη «συνεχή». Γιατί, κατά την άποψή μας, αυτή είναι η κρίσιμη παράμετρος. Συνεχής επικοινωνία. Και με τον όρο «επικοινωνία» δεν αναφέρομαι μόνο στη μονοσήμαντη ενημέρωση των πολιτών για τις δικές μας θέσεις ή προτάσεις, αλλά αναφέρομαι και στην ανάγκη να ακούμε τους πολίτες, να ακούμε τις ανησυχίες τους, τις απόψεις τους, τις εισηγήσεις τους. 

Σε αυτό, πιστεύω, έγκειται και η ουσία της «επαφής των κομματικών ηγεσιών με τη βάση», όπως αναφέρατε στην ερώτηση σας. Στην αμφίδρομη επικοινωνία, η οποία πρέπει να υπάρχει. Δεν αρκεί να λέμε τις θέσεις μας. Πρέπει να ακούμε και αντίλογο από τους πολίτες, πρέπει να ακούμε εισηγήσεις και να βελτιωνόμαστε. Ασφαλώς και τα κόμματα – και γενικώς οι θεσμοί – έχουμε καθήκον να χαράζουμε πολιτική και να καθοδηγούμε την κοινωνία, όμως, έχουμε ίσο καθήκον, αυτή η πορεία και αυτή η καθοδήγηση να προκύπτουν μετά από διαβούλευση, μετά από διάλογο. 

Δική μας είναι, πάντα, η ευθύνη για όσα εισηγούμαστε και όσα πράττουμε όμως συλλογική πρέπει να είναι η εκπόνηση των εισηγήσεων μας και η εξυπηρέτηση του κοινού καλού πρέπει να είναι ο στόχος των πράξεων μας. Για μένα, πέρα από το να έχουμε μια πετυχημένη διακυβέρνηση, σκοπός και στόχος των επόμενων χρόνων είναι να έχουμε και ένα ανοικτό κόμμα, με αμφίδρομη σχέση ηγεσίας και πολιτών. 

«Θα εκσυγχρονίσουμε τις δομές του κόμματος»

– Επόμενος σταθμός για το ΔΗΚΟ, καταστατικό και εκλογικό συνέδριο. Διεκδικείτε ξανά. Ποιοι οι επόμενοι κομματικοί και προσωπικοί στόχοι;

– Κυρίαρχος στόχος είναι να έχουμε μια πετυχημένη και αποτελεσματική διακυβέρνηση, η οποία να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες του κόσμου και να αντιμετωπίσει τα πολλά και μεγάλα, καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Αυτό, θα έλεγα, συνοψίζει τον μεγάλο κομματικό – και προσωπικό – στόχο μας. Μια πετυχημένη διακυβέρνηση. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, περηφανευόμαστε ότι πρωταγωνιστήσαμε στις πλέον πετυχημένες διακυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και συνδέσαμε την πολιτική διαδρομή μας με μεγάλα επιτεύγματα, σε εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτή την παράδοση θέλουμε να τη συνεχίσουμε. Σε ότι αφορά το κόμμα, αυτό καθ’ αυτό, οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε και άλλο τις δομές και τη λειτουργία του, οφείλουμε να ανοιχθούμε ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις υπερβάσεις και τη θετική ανταπόκριση στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα, συλλογικότητα και για ένα νέο ύφος στην πολιτική. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών απέδειξε ότι ορθώς αναγνώσαμε εγκαίρως την ανάγκη της κοινωνίας για υπέρβαση και επικέντρωση στο μέλλον και σε όσα μας ενώνουν. Σε αυτή την πορεία οφείλουμε να συνεχίσουμε. Το είπα πολλές φορές, πριν τις εκλογές, το ξαναλέω και τώρα: Στόχος μας δεν είναι να δικαιωθούμε για το παρελθόν αλλά να δικαιώσουμε την κοινωνία στο μέλλον. Και αυτό είναι το μήνυμα, που θα ήθελα να στείλω, ως Νικόλας Παπαδόπουλος και ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, σε όλες και όλους: Θα δικαιώσουμε την κοινωνία και θα φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας. 

– Θα προηγηθεί το καταστατικό σας συνέδριο. Τι αλλαγές θα προτείνετε; Τι είναι αυτό που εσείς θα επιδιώξετε να αλλάξετε;

– Οι όποιες αλλαγές θα προκύψουν από τη βάση του Κόμματος και από την ανοικτή συζήτηση την οποία διεξάγουμε στο Κόμμα από τον Μάιο του 2021, όταν είχαμε τις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές. Και χαίρομαι γιατί αυτός ο μεγάλος εσωκομματικός διάλογος είναι συνεχής και ζωντανός την τελευταία διετία και είναι ένας από τους λόγους, που οδήγησαν στην συσπείρωση ρεκόρ, την οποία πετύχαμε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και στο νικηφόρο αποτέλεσμα το οποίο πετύχαμε. Όμως, το καταστατικό συνέδριο, όπως και κάθε κομματικό συνέδριο, θα είναι και μια ακόμα ευκαιρία επαναβεβαίωσης της πορείας του Κόμματος, πάνω στις ράγες των αρχών και των αξιών που πρεσβεύει, με προσανατολισμό, όμως, το μέλλον. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το παρόν και το μέλλον είναι που καλούμαστε, ως κόμματα, να διαμορφώνουμε. Αυτό αναμένει η κοινωνία και σε αυτό, είμαι βέβαιος, το Δημοκρατικό Κόμμα θα ανταποκριθεί με επιτυχία. Περάσαμε δύσκολες δοκιμασίες, πολιτικές και εκλογικές, την τελευταία δεκαετία, όμως είμαι βέβαιος ότι τα καλύτερα για το Κόμμα και, κυρίως, για την Κύπρο, έπονται. Είμαστε σοφότεροι και ωριμότεροι από τα διδάγματα, τα επιτεύγματα, αλλά και τις αρνητικές στιγμές των τελευταίων χρόνων και με αυτή τη σοφία και ωριμότητα θα πορευτούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά και πετυχημένα στα χρόνια που έρχονται.