Άρθρο του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Λευκωσία, Λιου Γιαντάο
Η 10η Μαρτίου ήταν μια αξέχαστη ημέρα για την παγκόσμια ασφάλεια. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία στο Πεκίνο. Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν υπέγραψαν και εξέδωσαν κοινή δήλωση, ανακοινώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις, τονίζοντας ότι τα τρία μέρη θα συνεργαστούν για τη διατήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και την προώθηση της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Αυτή είναι μια νίκη του διαλόγου και της ειρήνης, η οποία παρέχει σημαντικά επωφελή νέα και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον σημερινό ταραγμένο κόσμο.
Ο Διάλογος Πεκίνου προωθήθηκε με βάση τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ενώ ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον υποστήριξε ξεκάθαρα από την αρχή. Ως καλόπιστος και αξιόπιστος μεσολαβητής, η Κίνα έχει εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντά της ως υποδοχής και δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου. Ο διάλογος έχει γίνει μια επιτυχημένη πρακτική της σθεναρής εφαρμογής από την Κίνα της Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ασφάλειας.
Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας προτάθηκε από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2022. Αυτή η πρωτοβουλία εξηγεί συστηματικά τη θέση της Κίνας για τη διατήρηση και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Η πρωτοβουλία δίνει έμφαση στην τήρηση μιας κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ιδέας ασφάλειας, επιμένοντας στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, στην τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην προσοχή για τις νόμιμες ανησυχίες ασφάλειας όλων των χωρών και στην επιμονή σε ειρηνικά μέσα όπως μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων για την επίλυση διαφορών και συγκρούσεων μεταξύ των χωρών, στην διατήρηση της ασφάλειας τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε μη παραδοσιακούς τομείς. Η πρωτοβουλία παρέχει κινεζική σοφία και λύσεις για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των διεθνών συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων ασφάλειας.
Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας έχει λάβει ευρεία προσοχή και θετική ανταπόκριση από τη διεθνή κοινότητα από τότε που υποβλήθηκε. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 80 χώρες και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν εκφράσει την εκτίμηση και την υποστήριξή τους για την Πρωτοβουλία. Προκειμένου να ενισχύσει την κατανόηση της Πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα, η Κίνα κυκλοφόρησε το “Global Security Initiative Concept Paper” πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας το ιστορικό της πρωτοβουλίας, εξηγώντας περαιτέρω τις βασικές έννοιες και αρχές της και διευκρινίζοντας βασικές κατευθύνσεις συνεργασίας και μηχανισμούς πλατφόρμας . Αυτό παρέχει ένα “εγχειρίδιο οδηγιών” για όλα τα μέρη ώστε να κατανοήσουν με ακρίβεια τη σημασία της πρωτοβουλίας, να ερευνήσουν και να συμμετάσχουν στη συνεργασία της πρωτοβουλίας.
Η Έκθεση του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ασφάλειας. Ενόψει ενός πολύπλοκου διεθνούς περιβάλλοντος ασφάλειας, όλα τα μέρη έχουν συνεχώς διευρυνόμενα κοινά συμφέροντα και αμοιβαίες ανάγκες για την πρόληψη κινδύνων, τη διασφάλιση της ασφάλειας και την προώθηση της σταθερότητας. Το έγγραφο Concept Paper απαριθμεί 20 βασικές κατευθύνσεις συνεργασίας για την Πρωτοβουλία, που καλύπτουν πολλαπλά πεδία όπως το να παίξει ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, να διατηρήσει την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα, να προωθήσει πολιτικές λύσεις σε «καυτά» ζητήματα, να ανταποκριθεί σε μη παραδοσιακές προκλήσεις ασφάλειας και στην βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης ασφάλειας.
Η Πρωτοβουλία τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης πολιτικών λύσεων σε διεθνή και περιφερειακά «καυτά» ζητήματα, όπως το να ενθαρρυνθούν οι ενδιαφερόμενες χώρες να επιλύσουν τις διαφορές και να αναζητήσουν λύσεις σε «καυτά» ζητήματα μέσω ειλικρινούς διαλόγου και επικοινωνίας. Είναι επίσης απαραίτητο να υποστηριχθεί η διεθνής κοινότητα να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην πολιτική διευθέτηση των «καυτών» ζητημάτων υπό την προϋπόθεση της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, υιοθετώντας μια δίκαιη, ρεαλιστική στάση και τις ειρηνευτικές συνομιλίες ως κύρια προσέγγιση, και αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα και τις βασικές αιτίες ως κύρια ιδέα, με εποικοδομητική πολιτική διευθέτηση στα καυτά ζητήματα. Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει την επίλυση του Ουκρανικού μέσω της πολιτικής διευθέτησης, όπως ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις.
Αντίστοιχα, πριν από λίγο καιρό, με αφορμή την πρώτη επέτειο της έναρξης του Ουκρανικού, η Κίνα διατύπωσε και εξέδωσε το «Έγγραφο Θέσης της Κίνας για την Πολιτική Λύση στο Ουκρανικό», το οποίο εξηγούσε διεξοδικά και συστηματικά τη βασική θέση της Κίνας για το Ουκρανικό (12 πτυχές), συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας κάθε χώρας, της εγκατάλειψης της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου, της κατάπαυσης του πυρός και του πολέμου, της έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, της επίλυσης ανθρωπιστικών κρίσεων, της προστασίας αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου, της διατήρησης της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών, της μείωση στρατηγικών κινδύνων, της διασφάλιση των εξαγωγών τροφίμων, το να σταματήσει τις μονομερείς κυρώσεις, να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και να προωθήσει την μεταπολεμική ανασυγκρότηση, κτλ. Η θέση της Κίνας μπορεί να συνοψιστεί ως «προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.» Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να προωθήσει τον διάλογο και τη διαβούλευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των σχετικών μερών και να συνεισφέρει στη δική της πολιτική διευθέτηση του Ουκρανικού.
Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε καλά ότι εκτός από το ουκρανικό ζήτημα, υπάρχουν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ειρήνη, την κυριαρχία και την ασφάλεια σε αυτόν τον κόσμο, τα οποία απαιτούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και τον έγκαιρο και σωστό χειρισμό από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αφού το Κυπριακό παραμένει ένα βασικό ζήτημα που αφορά την εθνική ασφάλεια της Κύπρου, η προσέγγιση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ασφάλειας σε αυτό το θέμα έχει επίσης σημανσία. Η Κίνα τηρεί εξαρχής μια αντικειμενική και δίκαιη στάση στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η Κίνα έχει διαδραματίσει και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο να ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη να σμικρύνουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαβούλευσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, για να διευκολύνει μιας συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού.
Πρέπει να τονιστεί ότι η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας τηρεί την αρχή του ανοίγματος και της κοινής συμμετοχής, και αποτελεί δημόσιο προϊόν στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας, αλλά όχι ένα κλειστό και αποκλειστικό γεωπολιτικό εργαλείο. Αυτό που επιδιώκει η Πρωτοβουλία είναι μια διαρκής ειρήνη στον κόσμο και το “ευ ζην” όλων των λαών. Η Πρωτοβουλία είναι αντίθετη από τις συμπεριφορές ορισμένων χωρών οι οποίες χρησιμοποιούν το λεγόμενο έμβλημα της διατήρησης ειρήνης και ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα τροφοδοτούν τις συγκρούσεις μέσω της πρόκλησης και των πωλήσεων όπλων , ώστε να βγάλουν λάδι στη φωτιά , να αποκομίσουν κέρδη από το χάος, και να διατηρήσουν την ηγεμονία τους. Εάν, όπως ορισμένες χώρες, επιμένουν να δημιουργήσουν έναν λεγόμενο «υπερανταγωνισμό», τότε ελπίζουμε ότι το κριτήριο του λεγομένου «υπερανταγωνισμού» να είναι κατά πόσο μια χώρα συνεισφέρει στην γεφύρωση των διαφορών παρά να εντείνει εντάσεις, κατά πόσο μια χώρα συνεισφέρει στην παγκόσμια ειρήνη παρά να συμετάσχει συγκρούσεις, κατά πόσο μια χώρα συνεισφέρει στην διεθνή δικαιοσύνη παρά να δημιουργήσει συνεχώς συμμαχίες.
Πιστεύω ότι μετά τον Διάλογο Πεκίνου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, θα υπάρξουν περισσότερες επιτυχημένες πρακτικές της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ασφάλειας. Είναι κοινή μας φιλοδοξία να επιτύχουμε διαρκή ειρήνη στον κόσμο, να επιτρέψουμε σε κάθε χώρα να απολαμβάνει ένα ειρηνικό και σταθερό εξωτερικό περιβάλλον, να επιτρέψει το “ευ ζην” στους λαούς κάθε χώρας και να προστατεύουν πλήρως τα δικαιώματα και συμφέροντα των λαών. Η Κίνα είναι πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί με αλληλεγγύη με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, προκειμένου να οικοδομήσουμε από κοινού μια κοινότητα ανθρώπινης ασφάλειας και έναν πλήρως ασφαλισμένο κόσμο, απαλλαγμένο από πόλεμο.