Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο και την Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η καχυποψία έχει δώσει τη θέση της στον ειλικρινή διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση, ενώ χάρη στις κινήσεις που έγιναν καταγράφθηκαν βήματα συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας αλλά τα στελέχη της που καταφέρνουν να εκλέγονται στο αμερικανικό Κογκρέσο στη Βουλή και στη Γερουσία.
Ένας από αυτούς είναι ο Γκας Μπιλιράκης, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες προώθησης των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδας. Στην συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να πάρει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που τόσο επιθυμεί λόγω της προκλητικής της συμπεριφοράς όχι μόνο απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά γενικότερα γιατί έχει καταστεί ένας αναξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος μόνο κατά το όνομα. Κλιμακώνει την επιθετική της τακτική απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα, συνεχίζει να είναι ένας εντελώς αναξιόπιστος σύμμαχος για τη Δύση, ενώ βάζει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», ανάφερε, τονίζοντας πως για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να της επιτραπεί να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη.
Την ίδια στιγμή, η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής είναι πεπεισμένος πως Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής έχουν πολλά να προσβλέπουν όσο αφορά στην εξερεύνηση και ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρεται στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τονίζοντας ότι οι Κύπριοι δικαιούνται να απελευθερωθούν από την τουρκική κατοχή και να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
-Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Τι σημαίνει αυτό για τα συμφέροντα των τριών χωρών;
-Η Κύπρος και η Ελλάδα απέδειξαν πως είναι ισχυροί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Και οι δύο χώρες έχουν δείξει την ετοιμότητά τους να αξιοποιήσουν τεράστιες ευκαιρίες στην οικονομία αλλά και στην ασφάλειά τους, με την Ουάσιγκτον να επωφελείται εξίσου. Ως συμπρόεδρος της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας, (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο και της ομάδας Ελληνο- Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (Congressional Hellenic Israel Alliance) θα εργαστώ μαζί με τους συναδέλφους μου, ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.
-Ποιο ρόλο έπαιξε η ελληνική διασπορά και ειδικά οι εκλεγμένοι βουλευτές και γερουσιαστές στην βελτίωση αυτών των σχέσεων;
-Η πολιτιστική μου κληρονομιά είχε πολύ σημαντική επίδραση στη ζωή μου. Είμαι περήφανος για τις παραδόσεις, την πίστη και τις αξίες που μοιραζόμαστε όλοι οι Ελληνοαμερικανοί και οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Με τις ΗΠΑ μοιραζόμαστε πολλές από αυτές τις αξίες και για αυτό η ενίσχυση των σχέσεών μας βελτιώνει όχι μόνο την αμερικανική και ελληνική και κυπριακή εθνική ασφάλεια αλλά και την αμοιβαία οικονομική μας ασφάλεια. Ως εκ τούτου ήταν εύκολο να πείσουμε νομοθέτες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία να ψηφίσουν υπέρ του νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Ac), που είχε ένα αξιοθαύμαστο αντίκτυπο στην βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα
- Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16 στην Τουρκία
- Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για τα αμερικανικά F-16
- Μενέντεζ σε Τουρκία: Το μπλόκο στα F16 παραμένει
-Η Τουρκία απαιτεί, ζητεί, εκβιάζει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια λέξη μας αρέσει να αγοράσει μαχητικά F-16. Θα πετύχει τον στόχο της; Θα επιμένετε να της λέτε «όχι» ακόμη και αν αλλάξει την στάση της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα;
-Δεν πιστεύω πως η Τουρκία θα καταφέρει να πάρει τα F-16 και στο κάτω – κάτω δεν μπορεί κάποιος που επιδεικνύει επανειλημμένα τόσο κακή συμπεριφορά να αμείβεται. Η Τουρκία είναι «σύμμαχος» μόνο κατά το όνομα. Δεν άλλαξε την συμπεριφορά της ούτε όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA ούτε για τους πυραύλους S-400. Δεν έχει αλλάξει την στάση της απέναντι στην Ελλάδα για το casus belli. Αντίθετα, κλιμακώνει συνεχώς την προβοκατόρική της ρητορική. Επιπλέον, συνεχίζει να είναι ένας εντελώς αναξιόπιστος σύμμαχος για τη Δύση. Κλιμακώνει τις εντάσεις με την Κύπρο και σαμποτάρει τις προσπάθειες που γίνονται για επανένωση του νησιού. Βάζει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και σε ό,τι αφορά ολόκληρη στην περιοχή το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί ανασφάλεια.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι λάθος για την διακυβέρνηση Μπάιντεν να αφήσει την Τουρκία να αποκτήσει F-16, έχοντας πλήρη επίγνωση πως η πώληση έχει δικομματικές και διμερείς αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου ώστε αυτή η πώληση να μην μπορέσει να γίνει. Η Τουρκία χρειάζεται να αλλάξει στάση και να κάνει ουσιαστικές βελτιώσεις ως σύμμαχος, ως γείτονας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, με έμπρακτες αποδείξεις, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τα μαχητικά F-16.
-Ποιο αντίκτυπο πιστεύετε πως θα έχει ο αντίκτυπος από την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα στη γεωστρατηγική συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, όπως επίσης και στην ασφάλεια των συμμάχων της Αμερικής στην περιοχή;
-Η Ελλάδα έχει αποδείξει τα λόγια της και με πράξεις σχετικά με τον ρόλο της όταν αφορά τον ρόλο της ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και ως συμμάχου των ΗΠΑ. Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα θα συνεχίσει απλώς να ενισχύει τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να προωθεί τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση απειλών που απευθύνονται προς το ΝΑΤΟ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, θα στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τον στρατηγικό της σύμμαχο την Αθήνα στην αντιπαράθεση που έχουν οι δύο χώρες.
-Όπως έχετε ήδη πει η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις σχέσεις των δύο χωρών; Πόσο πιθανή είναι μια μόνιμη ρήξη;
-Υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία έχει αποδειχθεί ένας αναξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Ελπίζω πως οι Τούρκοι πολίτες θα αντιληφθούν τη ζημιά που προκαλεί στην Τουρκία και στη θέση της χώρας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή και θα κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν δυνατότερες στις φετινές εκλογές, αν τελικά αυτές διεξαχθούν.
Όχι στους εκβιασμούς
-Ας σταθούμε λίγο στο πως συμπεριφέρεται η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, μπλοκάροντας την επέκταση της Συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, κάτι που η Ουάσιγκτον επιθυμεί διακαώς να πετύχει. Πως πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ;
-Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποκύψουν στην Τουρκία και τις παράλογες απαιτήσεις της σχετικά με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Ουάσιγκτον πρέπει να καταστήσουν υπεύθυνη την Άγκυρα για τυχόν ναυάγιο και να διασφαλίσουν πως το ΝΑΤΟ θα παραμένει ισχυρό απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
-Υπάρχουν πάντως πληροφορίες πως η Τουρκία παζαρεύει τα F-16 με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η δική σας αντίδραση;
-Είναι πιθανόν πως αυτό συμβαίνει ήδη και πως η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειές της να πετύχει αυτό που θέλει. Δεν πρόκειται να τα καταφέρει, λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχει μια ενωμένη, δικομματική αντίδραση στο Κογκρέσο, που αντιτίθεται σθεναρά στην πώληση των F-16.
Στόχος η επανένωση της Κύπρου
-Πως οραματίζεστε το μέλλον των εξορύξεων στην ενέργεια και τη διανομή των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου; Μπορεί το φυσικό αέριο να παίξει καθοριστικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού Προβλήματος;
-Η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας το σχήμα 3 + 1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος συν ΗΠΑ) έχουν πολλά να προσβλέπουν έχουν πολλά να προσβλέπουν όσον αφορά στην εξερεύνηση και ανάπτυξη ενέργειας. Η Αίγυπτος, επίσης, έχει να παίξει σημαντικό ρόλο όπως επίσης και το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG μπορεί να συμβάλει ώστε να μειωθεί η ενεργειακή ανασφάλεια στην Ευρώπη, να ενδυναμώσει τις τοπικές οικονομίες και να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. Αναπτύσσοντας τις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές, επίσης, μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά και για την αμερικανική ενέργεια και θα εργαστώ υπό την ιδιότητά μου στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου ώστε αυτή η ευκαιρία να αναπτυχθεί.
-Μπορούν οι ΗΠΑ να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό πρόβλημα με στόχο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αλλά και των εποίκων από το νησί; Επίσης, μπορεί το Κογκρέσο να θέσει το πλαίσιο για μια τέτοια πρωτοβουλία;
-Σε όλη μου την καριέρα στο Κογκρέσο, εργάζομαι για την επανένωση της Κύπρου. Οι Κύπριοι δικαιούνται να απελευθερωθούν από την τουρκική εισβολή και να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Θα συνεχίζω να ασκώ πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να γίνουν στέρεα βήματα για μια αποδεκτή από όλους λύση. Είμαι βέβαιος πως οι συνάδελφοι μου στο Hellenic Caucus αλλά και στο Congressional Hellenic Israel Alliance θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.