Οι πρώτοι κραδασμοί καταγράφηκαν την περασμένη βδομάδα, όταν οι αρχηγοί των κομμάτων ανέλαβαν να μεταφέρουν στους συνεργάτες τους, τη θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη, πώς δεν επρόκειτο να περιληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, κομματικά στελέχη. Η επίσημη ανακοίνωση, έφερε και την μουρμούρα που στο πέρασμα του χρόνου αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη, με τους κομματικούς αρχηγούς να βρίσκονται σε θέση άμυνας, προσπαθώντας να απορροφήσουν τις όποιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί εσωκομματικά.
Όπως διαφαίνεται, από το πρώτο τεστ αντοχής των δύσκολων ισορροπιών πουν έχουν να διαχειριστούν όλα τα συνεργαζόμενα μέρη, η συνέχεια δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ούτε για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά πολύ περισσότερου, ούτε για τις ηγεσίες των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή του. Ήδη καταγράφεται η παραίτηση από την ηγεσία της «Αλληλεγγύης», της Ελένης Θεοχάρους, η οποία συνέχισε να ρίχνει πυρά προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και χθες.
Το μεγάλο στοίχημα όμως, αφορά το ΔΗΚΟ. Το μεγαλύτερο κόμμα εκ των τεσσάρων που στήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη για την εκλογή στο προεδρικό αξίωμα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως και άλλα στελέχη, έσπευσε από την πρώτη ώρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση, να δηλώσει την στήριξη του προς τη νέα Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εντός του ΔΗΚΟ, υπάρχει όμως μεγάλη συζήτηση για τον αποκλεισμό των κομματικών στελεχών που έθετε ως κριτήριο ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ένα κριτήριο που δεν ίσχυσε ανάλογα και όσον αφορά τη σχέση συγγένειας του νέου Προέδρου με επιλογές του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αντίστοιχες αντιδράσεις, καταγράφηκαν, όπως πληροφορούμαστε και στην ΔΗΠΑ, με στελέχη να σημειώνουν πώς ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε εξαρχής κριτήρια αποκλεισμού.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται επίσης για την περίπτωση του Μιχάλη Γιωργάλλα στο Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την Ελένη Θεοχάρους και τα όσα δήλωσε ψες βράδυ στο κανάλι «Βεργίνα», ο Μαρίνος Σιζόπουλος, της είπε ότι πρότεινε ο ίδιος τον Μιχάλη Γιωργάλλα, αφού προηγουμένως είχε προτείνει άλλα τρία άτομα από πλευράς ΕΔΕΚ και τα οποία απορρίφθησαν. Η ίδια δήλωσε πώς δεν ήταν ενήμερη και εξέφρασε επίσης πικρία για το γεγονός ότι δεν έλαβε πρόσκληση για να παραστεί στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου στη Βουλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Πώς απαντά στις επικρίσεις για τη νέα Κυβέρνηση
Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδη, στις δηλώσεις του χθες, έδωσε τη δική του διάσταση στο όλο θέμα σημειώνοντας ότι ανακοινώθηκαν 25 διορισμοί, 14 άνδρες και 11 γυναίκες και ότι υπάρχουν δύο πρώην Υπουργοί, οι οποίοι έχουν διοριστεί για συγκεκριμένο αντικείμενο και ότι υπάρχει λόγος για τους συγκεκριμένους διορισμούς. «Ο κ. Ιωάννου έχει με μεγάλη επιτυχία εφαρμόσει το ΓΕΣΥ και αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο Υπουργείο για να εφαρμόσει ανάμεσα σε άλλα και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έκανα και σχετική αναφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων».
«Ο κ. Κεραυνός, ένας πετυχημένος Υπουργός Οικονομικών, (διορίστηκε) για να στείλουμε το μήνυμα της συνέχειας όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Έχω πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλές φορές ότι ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας δεν πρέπει να επηρεάζονται οι πολιτικές μας από εκλογικούς κύκλους και δεν παίζεις με την οικονομία. Άρα, υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για τις δύο αυτές επιλογές», δήλωσε.
Πρόσθεσε ακόμα πώς η όποια κριτική έγινε είναι καλοδεχούμενη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν αντιδράσεις από ανθρώπους του Πολιτισμού σχετικά με τον διορισμό του κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού και για το ότι δεν δόθηκε χρόνος στον κ. Τουμαζή να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα μέλη του νυν Υπουργικού Συμβουλίου είχαν υπογράψει δημόσια ότι δεν επιθυμούν να είναι μέλη μιας ενδεχόμενης δικής μου Κυβέρνησης και αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος δημόσια κάνει μια τέτοια δήλωση οφείλω να το σεβαστώ. Από κει και πέρα ο κ. Χατζηγιάννης είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και ο ίδιος θα κρίνεται καθημερινά και σας ζητώ να είστε αυστηροί μαζί του όπως να είστε αυστηροί με όλους μας από τη δουλειά την οποία θα προσφέρει μέσα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού».